Cahiliyye

Kaynak Yayınları
Türler:

·64 syf.·
2021 7. kitabı
İlhan Arsel’le cahiliye dönemine gidip dönem hakkında yanlış fikir sahibi olabilmek için çok ideal bir kitap. Alternatif tarih arıyorsanız el kitabınız olabilir. Birkaç iddiayı örnek olarak vereceğim. İlhan diyor ki, kız çocuklarını gömmek yaygın değildi kız çocuklarının doğuşunu talihsiz saymak gelenekte yoktu. Dakika bir gol bir. Evet her evde görülecek kadar yaygın değildi. Her çocuk gömülmüyordu. Kaç kişi gömüldüğüne dair sayı vermek mümkün değil fakat 7-8 kabilede uygulandığına dair bilgiler kitaplarda aktarılıyor. Kız çocuklarının doğuşunu gerçekten talihsiz sayıyorlardı. Bu konuda sayısız rivayet var fakat alternatif tarih oluşturmak için tamamını yok saymak lazım tabi. İlhan diyor ki, cahiliye Arapları İslam’ı kabul edenlerden çok daha olgun çok daha yardımsever kimselerdi. Çok olgunlardı tabi o yüzden kan davalarıyla uğraşıyorlardı sürekli. Yardımseverliğe verilecek bir iki örneği de var kitapta. Yekpare olarak vahşet devri olarak görünmüyor zaten. Peygamber sonradan müslümanlara şöyle sesleniyordu: “Ey Sâib! Câhiliyye çağında yaptığın faziletli şeylere İslâm devrinde de devam et; misafiri ağırla; yetime ikram et ve komşuna iyi davran!” Yine “İnsanların câhiliyye devrinde hayırlı olanları İslâm devrinde de hayırlıdır” buyurması da câhiliyye döneminde hayırlı amellerde bulunan insanların var olduğunu göstermektedir. Ancak bunları cahiliyye zamanında yapmalarının sebebi kibir, övünme, kabilelerini yüceltmektir. Zaten cahiliyye denmesinin sebeplerinden biri de budur. Bir de peygamberlikten önce Hz.Muhammed’in Hilfü’l – Fudul adlı grupta olduğu biliniyor. Bu grubun amacı ne peki? Toplumda haksızlığa uğrayan insanların, zulüm görenlerin hakkını aramasına yardım etmek. Mekke’de çatışmaların yaygın olduğunu gösteren bir örnektir bu. Ayrıca her gelene de yardım
İslam öncesi ve İslam
2019 42. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2019 14:02
Turan Dursun ve İlhan Arsel Türklerde olmayan medeni cesaret örneği göstermişler ve aydınlanma yolunda çok önemli katkılar yapmışlardır. Cahiliye adlı kitabı okuduğunuz zaman, İslam'ın; eski Arap geleneklerinin tanrısal düzlemde yenilenmesi olduğunu göreceksiniz. Hatta İslam öncesinin bazı yönleri ile İslam'ı cahiliye yapacak bir dönem olduğuna da şahit olacaksınız. İslam ile Arap kültürü 1400 yıl öncesine çivilenmiştir. Ve sanatsal yönleri ağır basan Arap toplumuna dahi çok büyük zararlar vermiştir.
Cahiliyye ne ola ki?
2022 28. kitabı
İslamın ilk yıllarına farklı bir bakış açısı. İçinde yaşadığımız toplumdan kaynaklı olabilir dolayısı ile dili biraz kırıcı yahut sert gibi gelebilir. Ancak mutlaka okunması gereken bi bakış açısı.
Cahiliyye Dönemi
2020 11. kitabı
Kitabın adı Hz. Muhammed döneminden öncesini tarif ediyor. Cahiliyye dönemini bize tu kaka ederek öğrettiler ki tamamen ideolojiktir bence. Kitabı okuyanlar o dönemde, evlatlığın eşiyle evlenmenin yasaklanması gibi insani kurallar koyulduğunu göreceklerdir. Kız çocuklarının diri diri gömülmesi örneği verilir hep. Bu eylemin olsa olsa bir genelleme yapılarak anlatıldığını düşünüyor yazar. O devirde dişi ilahlara tapıldığını belgeliyor. Yani taptığı bile dişiyken nasıl kız çocuklarını yok etsin ki? Hiç mantıklı değil. Kısa ve bilgilendiren bir araştırma olmuş bence.
Cahiliyye
2019 143. kitabı
Okunma: 28 Mart 2019 12:56
Daha önce okuduğum kitaplarından yazar hakkında şunu söyleyebilirim. Kimseyi kızdırmak ve iftira atmak için yazmamış "Cahiliyye" kitabını. Kısa fakat önemli noktalara değinmiştir. Nedir bunlar diye baktığımızda şunlar öne çıkıyor. @) oğulluklarının karıları ile evlenmezler b) kadınlar miras konusunda aynı şartlar içinde mal paylaşımı yaparlardı. C) kadınların boşama ve çocuklarını evlendirme hakkı vardı. d) kız çocuklarını gömme adetleri yoktu. Tam tersine Lat, menat ve uzza'yı Allah'ın kızları bildiklerinden ayrıca değer verirlerdi e) umeyye tek tanrıya inandığı halde onu Araf 175/76' da olmadık hakaretler etmiştir. f) cahiliyye döneminde Arapların çıplak olarak kabeyi tavaf ettikleri ve bunu ahlaklikten yoksun oldukları için yaptıkları öne sürülür. Oysa ahlakililkle alakası yoktur; Nitekim Muhammed buna 19 yıl ses çıkarmamıştır. g) Muhammed hem şigar (kadın değişimi/berdel ve müta nikahı "kiralık eş alma" gibi gelenekleri sürdürmüş ve hülle yöntemini "bakara 230 getirmiştir. Kısacası dostlarım okuyun ve size söylenenleri n doğru olup olmadığını sorgulayın.
2020 358. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2020 13:28
Yıl 2020 ,çocukların oynadıkları oyunların öldürmeye dayanması zamanın ruhu , Suriye’de çocukların oynadıkları oyunların savaşla ilgili olması zamanın ruhu . Arkadaşını bilgisayar oyunundaki zombiyi öldürür gibi çekiçle öldüren çocuğun tavrı zamanın ruhu .Ama Fransa’da bir dine hakaret ettiği gerekçesiyle boğazı kesilerek öldürülen insanların durumu zamanın ruhu değil .Çünkü bu tavır ortaçağa ait , dinin kendisi gibi . Hegel’in Zeitgeist dediği , zamanın ruhu inançlarımızı geleneklerimizi değerlerimizi güzele iyiye dair yargımızı belirleyen başat unsurlardan da biri . Elbette zamana uygun olarak ortaya çıkıyor . Değişmeleri ve ortadan kalkmaları da oldukça sancılı oluyor. Nasıl ki Kölelik , engizisyon mahkemeleri, ayrımcılık ( kanun üzerinde de olsa ) , işkence gibi daha bir çok şey kamu vicdanında hoş karşılanmıyorsa daha başka bir çok şey de silinip gidecektir tarih sahnesinden. Örneğin dinler, milliyetçilik, ırkçılık, cinsiyetçilik, türcülük, homofobi, hayvan istismarları ,savaş çığırtkanlığı , aşı karşıtlığı, beslenme adı altındaki hayvan katliamı ,çevre sorunları gibi...inanıyorum evrime , gelişmeye , bilime ,doğru kabul ettiğimiz bir çok şey , ilerde zamanın ruhuna aykırı düşecektir hatta düşmelidir de . Göreceksiniz daha laik ,daha bilimsel , daha rasyonel dönemler gelecektir . İşte bu kitap zamanın ruhunun çok ilerisinde bir eleştiriyi barındırıyor . Binlerce kez teşekkürler zamanını aşan ve bize bu değerli bilgileri veren Turan Dursun ve İlhan Arsel’lere... Sevgi ve minnetle..
Felsefe
2024 24. kitabı
İlhan Arsel, İslam öncesi Arap toplumunun geleneklerinin , İslam peygamberinin, Kur'ana atfettiği şekliyle olmadığını , hatta onun argümanlarının tam tersi yapıların olduğunu, dönemin kaynaklarına göre inceleyen kısa, açık ve net bilgiler içeren bir eser. Bu kitaptan öğrendiğimiz kadarıyla, dönemin kaynakları açısından Arap toplumunun önceki halinin hiç de peygamberin bahsettiği gibi" Cahiliye" devri olmadığı görülüyor. Nitekim bu atıfta bulunulan kaynakların bu kitap vesilesiyle daha çok araştırma yapılması da kaçınılmaz tabi ki. O döneme ait daha birçok çeviri kaynağa da ihtiyacımız var tabi ki. O yüzden belli başlı sosyolojik çıkarsamalar arasında kalıyoruz.
Araştırma-İnceleme
2022 189. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2022 15:51
Peygamber, aristokrattır. Siyasetçidir. Hz.Muhammed de Mekke'yi yönetmek veya bu amaçla kurulan bir sistemin idaresini savunmak ve yaymak amacıyla İslamiyet'i savunmuştur. Bütün peygamberler,liderler, komutanlar aynı zamanda bir siyasetçidir. Bu durum Atatürk için de geçerli. Bir siyasetçi koşullara göre davranır. Bu sebepten ötürü bazı değerlendirmeler yaparken dönem koşullarını da değerlendirmek gerekir. Örneğin Kleopatra zamanında kardeş evliliği normal görülürken şimdi bu durum tartışmasız ensest olarak kabul görür. Normlar değişkendir. Hz. Muhammed'i de o dönemin şartları zarfında araştırmak ve yanlı davranmamak kanısındayım. Sıcak cinsel hormonları çalıştırır. Hatta kadınlar 9 yaşında bile adet oluyor bu topraklarda. Bu çöl erkeklerinin de aklı hep malum yerlerine çalıştığı için insanlık için bir şey üretmek yerine kadının saçıyla başıyla memesiyle uğraşmışlar. Cahiliyye döneminde toprak altına diri diri gömülen kadın cahiliyyeden sonra da kara çarşafa sokulmuş çok da bir farkı olmamış yani. Din, kadına haklar verir kültür ise bu hakları elinden alır. Kitabın tamamına katılmasam da katıldığım çok yeri mevcut. Şahsen bana göre İlhan Arsel 'in de benim gözümde Kadir Mısıroğlu 'ndan bir farkı yok. Bir yanlışı düzelteceğim diye bin yanlış daha eklemiş. Tavsiye ederim fakat 17 yaşından önce bir çocuğun okumasını çok da sağlıklı bulmam.
Felsefe
·64 syf.·
2021 11. kitabı
Tıpkı Turan Dursun gibi İlhan Arsel de Türk Aydınlanması'nın çok önemli bir ismidir. Eserleri ile Türk halkını aydınlatmaya çalışmış, bu yolda çeşitli fenerler yakmış ve bu sebepten ötürü gerici çevrelerce canıyla tehdit edilmiştir. "Cahiliyye" isimli bu eserinde Arsel, bizlere ilkokuldan itibaren İslamiyet öncesi dönemi "Cahiliyye" olarak nitelendiren paradigmayı ayetler, hadisler ve tarihi kaynakların ışığında tartışmaktadır. Kendisinin bu eserini özellikle İslam konusunda aklında soru işaretleri olan okuyuculara öneriyorum.
İslam
2023 40. kitabı
İslamiyet'ten önceki dönemin nasıl olduğunu anlatan bir kitap. Yazar Cahiliye Dönemi'nin aslında anlatıldığı gibi kötü âdetlerle dolu ve çağına göre geri kalmış bir dönem olmadığını, bazı şeylerin asıl İslamiyet'ten sonra olumsuzlaştığını anlatıyor. Bu düşünceleri öne sürerken Arap kaynaklarını dipnot olarak vermiş. O kaynaklara başvurup kontrol etme gereği duymadım çünkü ben bu kitabı herhangi bir teze referans göstermeyeceğim. Alanım değil, işim değil ama kaynaklara bakmak, derinlemesine araştırma yapmak isteyen sanırım yapabilir. İnce bir kitap, kısa kısa bölümlere ayrılmış. Kolay okunuyor. İlgi alanına girenlere tavsiye ederim.
Araştırma-İnceleme

İlhan ArselYazar · 31 kitap
Sanayici ve iş adamı Nusret Arsel'in ağabeyi İlhan Arsel, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Cenevre Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde doktorasını yaptıktan sonra, doçent ve daha sonra profesör oldu. Otuz yıldan fazla bir süre boyunca üniversite öğretim üyeliğinde bulundu; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Anayasa Hukuku dersleri verdi. 27 Mayıs Darbesi'nin ardından yeni bir anayasa tasarısı hazırlamakla görevli on kişilik İstanbul Komisyonu'na ve daha sonra Kurucu Meclis Öntasarısı'nı oluşturan beş kişilik komisyona üye seçildi. 10 Haziran 1966 tarihinde Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Cumhuriyet Senatosu'na Kontenjan Senatörü olarak seçilmiş ancak Meclise katılmadan istifa etmiştir. 1971 yılında merkezi New York'ta bulunan 'Inter-University Associate' kuruluşuna danışman ve araştırmacı olarak alındı ve bu kuruluşun kronolojik yorum esasına göre yayımladığı "Constitutions of the Countries of the World" (Dünya Ülkeleri Anayasaları) adlı 14 ciltlik yapıtın "Türkiye" ve "Belçika" bölümlerini (1971 yılı itibarıyla) hazırladı. 1975 yılında ders vermekte bulunduğu Ankara Polis Enstitüsü'nden istifa etti. 1977 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden de istifa etti. Bu tarihten itibaren araştırma ve öğretim faaliyetlerine devam etti. Özellikle bu yıllardan itibaren ölümüne dek İslam'a ve İslam peygamberine yönelik eleştirel yaklaşımını sergilediği kitapları birtakım kesimlerin şiddetli tepkisine neden oldu. Can güvenliği açısından ABD'ye yerleşti. 7 Şubat 2010 Pazar günü, Florida'da (ABD) yaşamını yitirdi.