Cinsel Sapmalar

Şubat 1992
Yılmaz Yayınları
Orijinal Adı:
Sexual Deviation

“Acı, Arzu ve İktidar: İnsanın İç Haritası”
2002 1. kitabı
Okunma: 28 Mart 2002 00:00
“Cinsellik öylesine önemli, öylesine yaygın ve kişiliğin her yönüyle öylesine bağlantılıdır ki, en yüzeysel ilişkiler bile gözden uzak tutmaksızın cinselliği kişiliğin bütününden ayırmak olanağı yoktur.” “İnsanlarla doğrudan toplumsal ve kişisel ilişkiye girdiğimizde, hem kendi cinselliğimiz hem de başkalarının cinselliği büyük bir önem kazanır; çünkü başkalarıyla yüzeysel olarak kurduğumuz olağan ilişkilerin türü, daha yakın ilişkiler kurmak için sahip olduğumuz yetimiz tarafından belirlenir; ve ülküsel nitelikteki cinsel yakınlık, olasılıkla en derin ve en içten yaşayabileceğimiz deneyimdir.” Bu kitap, cinselliği anlatmıyor… Cinselliğin arkasına saklanmış insanı anlatıyor. Okudukça fark ediyorsunuz ki; mesele haz değil, yönelim değil, sapma hiç değil… Mesele, insanın kendi içindeki çatışmaları nasıl yaşadığı. Sadizm ve mazoşizm, yüzeyde “acı” ile tanımlansa da, metin derine indikçe bunun aslında bir güç, kontrol ve teslimiyet meselesi olduğunu gösteriyor. Birinin egemen olma ihtiyacı, diğerinin ise denetimi bırakma arzusu… Ve bu iki uç, çoğu zaman aynı insanın içinde birlikte var oluyor. Kitabın en çarpıcı tarafı, bu eğilimleri yalnızca cinsellik içinde bırakmaması. Çocukluk, suçluluk duygusu, aşağılık hissi, bastırılmış öfke… Hepsi bir noktada birleşip, yetişkinlikte kurduğumuz ilişkilerin temelini oluşturuyor. Bir yerde şunu hissediyorsunuz: İnsan, sevmeyi bile olduğu gibi değil, yaralarıyla birlikte öğreniyor. Cinsellik burada yalnızca bir alan; asıl anlatılan, insanın kendisiyle kurduğu ilişki. Ve belki de en rahatsız edici gerçek şu: “normal” dediğimiz şey ile “sapma” dediğimiz şey arasındaki sınır, sandığımız kadar keskin değil. Bu kitap sizi rahatsız eder. Ama tam da bu yüzden değerlidir. Çünkü bazı gerçekler, ancak huzursuzluk yarattığında görünür hale
2021 7. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2021 00:00
İnsanlar, yaşamının cinsel boyutunu bir mahzene gizler, bu konu hakkında konuşmak istemez. Kanserli bacağı kesilen bir kadın, gururla protez bacağını kullanır ancak meme kanseri olan bir kadın, kendisini yarım hisseder. KOAH hastası olan bir erkek, bunu saklama gereği duymaz ancak prostat bir erkek, kendi eşine bile bunu söylemekte sakınır. Peki neden? Sadece cinsel yaşamından ötürü mü? Yoksa, cinsel yaşamın cinsel yaşamdan ibaret olmamasından mı ? Cinsel yaşamı bozulan kimselerin, hayatlarının diğer alanlarında harikalar yarattığına mı şahit oluruz yoksa öfkeli ya da içine kapanık olduklarına mı? Kılık kıyafetlerimizi sadece kendimizi iyi hissetmek için mi seçeriz yoksa zaman zaman cinsel cazibemizi artırmak için mi? Freud'un dediği gibi, bir başka insan vücudunun en çirkin bölgesi olan cinsel organlarını görmek, insanları neden başta çıkarır. Cinsel etki sadece cinsel organlarla mı sınırlıdır yoksa insanın cinselliğini arttıran başka faktörler de var mıdır? İnsanlar neden sadist-mazoşist olurlar. Özellikle kelepçe kırbaç gibi isteklerin ruhsal kökeni nedir? Cinsel fetişizmin iç yüzünde, insanların hangi arzuları yatmaktadır? Transvestizm, neden bazı erkeklere çekici gelmektedir? Eşcinsellik tercih mi mecburiyet mi? Bir erkek neden cinsel organını ulu orta teşhir etmek ister? Bu kendisine nasıl bir tatmin sağlar? Peki otobüslerde ya da pazar yerlerinde sık görülen sürtünmeciliğin, ruhsal kökenlerinde hangi dinamikler yatıyor? Karşı apartmanın yarım kalan perdesinden komşuyu dikizlemek salt cinsel bir içgüdü sonucu mu? Ve yaşını başını almış erkekler, el kadar çocuklardan ne ister? Bu ve benzeri tüm soruların cevapları, kitap içerisinde fazlasıyla incelenmiş. Cinsel Sapmaları anlamak için elbette yeterli değildir ancak insan zihninde hatırı sayılır bir yer bırakıyor.
Neden bu kitap ???
2025 5. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2025 18:27
Merhaba siz güzel insanlar, Şimdi şöyle psikanalitik literatürde cinselliğin karanlıkta kalan yönlerini anlamlandırmaya çalışan temel kaynaklardan biri olarak kabul edilir; yazar bu kitabında, cinsel yönelim ve davranışlardaki farklılıkları ahlaki birer yargı nesnesi olarak değil, bireyin çocukluk dönemindeki gelişimsel tıkanıklıkların ve nesne ilişkilerindeki aksaklıkların bir sonucu olarak ele alır. Storr, özellikle fetişizm, sadomazoşizm, teşhircilik ve röntgencilik gibi durumları incelerken, bu davranışların aslında kişinin derinlerde yatan kaygılarıyla, özellikle de yetersizlik duygusu veya terk edilme korkusuyla başa çıkmak için geliştirdiği savunma mekanizmaları olduğunu savunur. Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri, o dönemin katı psikiyatri anlayışına kıyasla daha insancıl bir yaklaşım sergilemesi ve "normal" ile "anormal" arasındaki çizginin sanıldığı kadar keskin olmadığını, her cinsel sapmanın aslında temel insani ihtiyacların çarpıtılmış birer yansıması olduğunu vurgulamasıdır. Yazarın akıcı ve teknik terimlere boğulmayan dili, bireyin cinsel kimliğinin inşasında ebeveyn figürlerinin ve ilk sosyal deneyimlerin nasıl birer yapı taşı haline geldiğini detaylı bir şekilde analiz ederken; eserin günümüzdeki değeri, modern psikolojinin birçok kavramını (onam, rıza ve toplumsal cinsiyet gibi) tam olarak karşılamasa da, insan psikolojisinin derinliklerine dair sunduğu o tarihsel ve analitik bakış açısında yatmaktadır.
1000k
Cinsel Sapmaların Tarih ve Aile üzerinde Etkisi
2025 187. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 02:46
Anthony Storr Cinsel Sapmalar adlı kitabında kimlik, birey, toplum ve güncel cinsel yönelimleri bağlamında bir anlatım siferi kurarak; bireyi, toplumu , kimlikleri ve güncel cinsel yönelimleri hem eleştiri hem olumsuzlama hem de psikolojik art bellekleri hakkında bilgi vermiştir. Bu bilgilerin dayanak noktasını evrimsel biyoloji, tarihsel sekans ve aile çatısı altında yaşanan olgu ve olaylar üzerinden anlatım sağlamıştır. Kitabın içerik olarak bahsettiği konuların modern zamanda dile geldiğini düşünüldüğünde ama tarih anlatısı üzerinden baktğımızda neredeyse ilk insanın yaşam olgusunun varlığa geldiğincen beri bu konuların gündemde olduğu anlaşılmaktadır. Bu bağlamdan bakıldığında aklıma Jared Diamond'ın Tüfek, Mikrop ve Çelik ve Çöküş kitabının içindeki cinsel temalı anlatımlar gelmektedir. Kısacası cinselliğin sapkın yönleri bireyin hem psikolojik hem de fizyolojik anatomisini varlıksal olarak deforme olmasına yatkın bir hal sunmkatadır. Anthony Storr kullandığı dil itibariyle konunun incelliği de düşünüldüğünde gayet sade, saydam ve açık bir dille okuyucuyu karşılamkatadır. Hatta bazı bölümlerde okuyuyucu yazarın anlatısındaki mekanın içinde hissi de vermektedir. Bu açıdan yazarın yazım ve anlatım dili okuyucuyla iletişimini kuvverlendirmektedir. Sonuç olarak; Cinsel Sapmalar kitabıy Anthony Storr hem bir coğrafi karşılaştıma da yaparak bu tür sapların birey-toplum denkleminde aile kavramının da önemini göstermiştir. Özellikle bazı cinsel sapmaların aile içindeki kimlik kavramlarının değişkenliğinin çocuk üzerindeki etkisini de söylemleri arasına katmıştır. Böylelikle yazar hem dönemini hem de geçmişin izlerini okuycunun zihninde bir kök edinerek günümüzün sapmaları ve sapkın edimleri hakkında daha reel bir eleştiri y getirmelerine de yardımcı olmaktadır.
Duygu ve Düşünce
2019 10. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2019 19:38
Anthony Storr’un, cinsel kökenli aşağılık ve suçluluk psikolojisinden, fetişizme, eşcinsellikten, teşhircilik ve oğlancılığa kadar cinsel sapmaları incelediği eseri. Kitabın dili oldukça akıcı ve anlaşılır. Horr, ne demek istiyorsa, lafı dolandırmadan oldukça basit bir şekilde ortaya seriyor. Bu konularla ilgili temel bilgilere sahip olunmasa bile, rahatlıkla okunabilecek bir ilk kitap niteliği taşıyor. Horr, Freud’un çalışmalarına yer yer değinmiş, ama hak vermekten ziyade “Freud bu konuda şu çıkarımları yapmış, ama diğer ruhbilimciler katılmıyor” diyerek, diğer ruhbilimcilerin görüşlerini paylaşıyor. Genellikle alıntı yaptığı kişi, cinsel sapmalar tarihine sadece psikoloji alanında değil, kişisel olarak da adını kazıyan Alfred Kinsey. Zaten cinsel sapmalarla ilgili bir kitapta ‘Kinsey’ isminin geçmemesi pek mümkün değildi. Öncelikle kitabın artılarından başlarsak, çocuk ve aile psikolojisi ve bu psikolojinin cinsel yaşamı nasıl etkilediği konusundaki çıkarımlarını oldukça etkileyici buldum. Birçok sapmanın sebebinin, genellikle çocukluk döneminden geldiği iddia edildiği için, bu konu kitapta önemli bir yer tutuyor. Sadece bunun için bile okunabilecek bir kitap. Sapmalar konusundaki çıkarımlarına gelirsek psikiyatri alanında uzmanlaşmış çoğu kişi gibi muhteşem bağlantılar kurup, birçok farklı yol çiziyor Horr. Ama çizdiği yolların sonunu, her sapmada doğru bulmadım. Öncelikle bütün sapmaların, sadece erkeklerde görüldüğü gibi genel bir kanı var kitaptaki görüşlerde. Cinsel sapmalar yaşama konusunda erkeklerin, kadınlara oranla ezici bir üstünlüğü olduğu tartışılmaz bir gerçek. Ama fetişizm sapmasında dâhi bunun erkeklere has bir sapma olduğu, birkaç örnek dışında kadınların bu sapmayı yaşamadığı söyleniyor. Belki o zamanlar örnekler çok değildi ya da televizyonun
2025 64. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2025 02:17
Anthony Storr’un söylediği şey, bağlamı ne olursa olsun, insanlık dışı bir kayıtsızlık barındırıyor. Bir çocuk tecavüze uğradığında mesele “nevroz olur mu olmaz mı” gibi klinik bir istatistik değil; mesele insanın en temel güvenliğinin, beden bütünlüğünün, onurunun parçalanmasıdır. Bunu “abartı” diye küçümsemek, mağduru ikinci kez yaralamaktır. Storr’un yaklaşımı, dönemin soğuk psikanalitik jargonunun tipik bir örneği: bireyi istatistiksel olasılıklar düzeyine indiriyor, somut acıyı ve travmayı görmezden geliyor. Çocuğun yaşadığı dehşet, utanç, yalnızlık, korku gibi deneyimleri “belki nevroz bile gelişmez” diyerek önemsizleştirmek, sadece bilimsel bir hata değil, etik bir felaket. Anthony Storr’un bu yaklaşımı yalnızca etik bir körlük değil, aynı zamanda bilimsel bir yetersizlik örneğidir. Ortaya koyduğu şey derin bir araştırma ya da kapsamlı klinik deneyim ürünü değil; sohbet arasında dile getirilmiş yüzeysel bir varsayım gibi. Çocuk istismarı gibi ağır bir konuda, “fazla abartılmıştır” diyerek kestirip atmak, bilim insanına yakışmaz; bu olsa olsa tahmin yürütmektir.Üstelik Storr’un yaptığı şey, zaten bilinen basit gözlemleri süsleyip kitaplaştırmaktan ibaret. Psikolojinin o dönemde bile tartıştığı temel gerçekleri yeniden paketliyor ama bunları sanki orijinal bir bakış açısıymış gibi sunuyor. Derinlik yok, yenilik yok, sadece tahminvari ve yüzeysel yorumlar var. Bütün bunlar göz önüne alındığında, bu kitabın bana kalırsa değeri yoktur. Kağıt israfından başka bir şey değildir; acıların üzerine oturmuş, ama onlardan hiçbir şey anlamamış birinin kaleminden çıkma, boş bir tekrar.
2023 14. kitabı
Storr’un özellikle cinsel temellendirilme ile duyulan aşağılık ve suçluluk psikolojisini incelediği, Cinsel Sapma başlığını etkili bir biçimde kaleme aldığı eseri ile beraberiz. Kitap sado-mazoşizm, çocuksevicilik, teşhircilik, dikizcilik gibi konuları beraberinde getirmekte. Dili akıcı ve sade. Kitabı okurken herhangi bir duraksama yaşanmıyor. Ortalama bilgi seviyesine sahip bir insanın kolaylıkla okuyabileceğini söyleyebilirim. Storr’un kitabı hiddetle okumama sebebiyet veren bir takım çıkarımları olsa dâhi, cinsel sapmalar detaylıca ve analizlerle özetlenmişti. İçeriğinde sapmaların “erkeklere has sapma” diye özdeşleştirildiği bölümler bulunuyordu, bunu maalesef ki sığ ve yetersiz bir çıkarım olarak buldum okuduğum süre zarfı boyunca. Dönemin etkisi altında kalınmış olabileceği, teşhir edilebilen verilerin bunlar olabileceğini düşünüyorum. Freud ve Kinsey çokça anılıyor ve çalışmalarından örnek karşımıza çıkıyor kitapta. Kendilerini anmamak mümkün değil elbet fakat Storr’un bilhassa Kinsey'in görüşlerine fazla bağlı kaldığını dolayısıyla bazı sapmaları alakasız üçlemeler ile açıklığa kavuşturmaya çalıştığını görmek mümkün. Kitabın beni cezbeden tarafı ise aile psikolojisinin, bunun doğrultusunda ailede yetiştirilen çocukların ne şartlar altında, hangi sapmaları geliştirmiş olabileceğini incelediği bölümdü şüphesiz ki. Cinsellikbilimi üzerine yazılan kitaplarda, aile ve çocuk psikolojisine yeterince değinildiğini düşünmüyorum ne yazık ki. Storr ise derinlemesine bir taramaya tâbi tutup verilmesi gereken tüm bilgileri şeffaflıkla kaleme almış. Bana kalırsa kitap bu yönüyle okuyucularına büyük bir artı sağlıyor başlı başına. Kitapta yapılan çıkarımlar ile herkesin bir şekilde, bir sapmayı geliştirmeye eğilimi olduğunu veyahut çoktan geliştirdiğini anlamak zor değil.
Psikoloji
Değişik
2023 5. kitabı
Yazar "cinsel sapma" ları bilimsel açıdan halk diline yakın bir şekilde açıklamış. Bu sapmanların aslında psikolojik birer çözüme ihtiyaç duyan insan olduklarını anlatıyor. Kimi sapmanların sorunu anne babasının baskısıyken kimisinin de kendi iç dünyaları olduğunu gözler önüne seriyor.
2020 46. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2020 01:23
Cinsel hayatından tanırsınız kişiyi diyen ünlü bir yazar; bu kitabı okumamla haklılığını bir kere daha kanıtlamış oldu. Görünene değil, görünmeye iten nedene odaklatan böylece önyargı kırıcılığa soyunmuş harika bir kitaptı Cinsel Sapmalar. Okumanızı öneririm.
2026 15. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2026 21:10
Sabırsızlık da olsa bu kadar deneysel bir argüman görmedim. Tiksintim kitaptan, her kitabı özümseyerek okuyan bir bireyim, ama o kitap, bu değil sanki. Göz kamaştırıcı bir delalet vermedi, okurken ben psycho (sapık) gibi hissettim. Marquis de Sade'nin Sadomu hem filmini izleyip, hem kitabını okudum bu kadar tiksinmedim. Bir başka örnek daha vereyim Jean Genet'in Aşk Bir Şarkı'nın hem filmini izleyip Denizci kitabı olan (Querelle) onunda vizyona girmiş bir filmi rahmetli Fassbinder tarafından uyarlaması ondan da bu kadar tiksinmedim. Yazar bildiğin derinlere inmiş, benim gideceğim yer burası deyip, kitabı zar da olsa bitirdim.

Anthony StorrYazar · 8 kitap
Eğitimini Winchester, Christ's College, Cambridge'de ve Westminister Hastanesi'nde tamamladı. 1944'te doktor olarak mezun oldu. Daha sonra psikiyatri alanında uzmanlaştı. Sunday Times, Times Literary Supplement ve The Independent gibi gazetelerde araştırma yazıları yayınlandı. Royal College of Physicians, Royal College of Psychiatrists ve Royal Society of Literature'da öğretim üyesi olarak çalıştı. Oxford'da emeritus profesör oldu.