Devlet Adamı

Platon (Eflatun)
PLATON OKUMA REHBERİ
Platonun Diyaloglarını tam olarak hangi sırada yazdığı bilgisine sahip olmasak da; bu alanda çalışan kişiler bu diyalogları farklı dönemlere ayırırlar. Gelin birlikte farklı dönemlerde yazılmış, Platon ve felsefesini tanımak isteyen insanların yararlanabileceği eserlere bir bakış atalım. 1- Gençlik Dönemi Bu dönemde Platon'un kitaplarının baş konuşmacısı olan Sokrates'in gerçekten de kendi fikirlerinin aktarıldığı dönemdir. Konular genel olarak erdemin ve bilgeliğin ne olduğuyla ilgilidir. Sofist karakterlerle birlikte hitabet ve hakikat sohbetleri yapılır. Bu dönemin eserlerine ayrıca Sokratik Diyaloglar adı verilir. Sokratesin Savunması Üçlemesi Platon, Sokratesin bir grup Atinalı tarafından dinsizlik ve gençlerin ahlakını bozma suçlamasıyla mahkeme önüne çıkarılışı ve idam edilişi sürecini 3 kitapta işlemiştir. Bunlardan Euthyphron mahkemenin hemen öncesini, Sokratesin Savunması mahkeme sürecini, Kriton ise yargılama sonrasını konu alır. 1.1-) Euthyphron Diyalog içerisinde de görüleceği üzere Euthyphron, Antik Yunandaki muhafazakar kimliği temsil eder. Din konusunda oldukça bilgili olduğunu düşünen Euthyphron, mahkemede insanlara bildiklerinden emin oldukları şeyler konusunda ne kadar cahil olduklarını kendine görev edinmiş Sokrates ile karşılaşır ve din konusunda bir tartışma gerçekleştirirler. Euthyphron Platon (Eflatun) 1.2-) Sokratesin Savunması Felsefeyle yakından ya da uzaktan ilgilenmeye başlamış insanların felsefeye ve Sokratese ilk hayran olduğu eserlerden birisidir. Kitap dönemin Yunan ve dolayısıyla ilerleyen yıllardaki Batı adalet sistemine eleştirilerde bulunur. Sokrates'in Savunması 1.3-) Kriton Zindanda ölümü bekleyen Sokrates ile onu çok seven, masum olduğunu bilen ve onu kurtarmak isteyen dostu Kriton arasında geçen diyalogtur. Kriton 2-) Protagoras Sofistlerin
Felsefe