Hayatın Anlamı Nedir?
Puan vermedi
"Madem ki" yerine kullanabileceğim "Değil mi ki" kalıbını kazandıran Reşat Nuri Güntekin Bey'e teşekkürler. Kitabın orijinal halini bilmiyorum ama Türkçesi ziyadesiyle eğlendiriciydi. Yer yer güldüren, yer yer üzen, yer yer başkası adına utandıran ve hayatın anlamının insanın ona verdiği anlamdan ibaret olduğunu anlatan, pek eğlenceli bir macera romanı. Lisedeyken zorla okuttuklarında hiç zevk almamıştım. Ama lisedeymiş gibi dinledim. Naçizane tavsiyemdir.
Hayata Dair
2025 8. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2025 23:13
Don Kişot okuduğu şövalye kitaplarından sonra kendini şövalye zannetmektedir. Yanında yardımcısı Sanço ile kendilerince maceradan maceraya koşmaktadırlar. İlber Ortaylı'nın da dediği gibi çok okursanız sonunda Don kişot olursunuz.
2022 38. kitabı
Okunma: 10 Mart 2022 17:50
Don Kişot hep kullaktan dolma bilgilerle fakirden alıp zengine veren bir karekter sanan ben yanıldığımın kaydı. Çevirisini Reşat Nuru Güntekin yapmıştır. Kitap yine bir çocuk kitabı olsada beni şaşırtmaya devem etti. 50 yaşlarında bir aristokrat olan Alonsa Quijano, şovalye kitaplarına takıntılıdır. O kadar çok okur ki, sonunda kendini bir şovelye sanmaya başlayıp evinden kaçmasıyla macera başlar. Sonra komşusu Sancho panza'yı vali yapma vaatleriyle kandırıp kendine sillahtar yapar. Bir eşeği olan bu köylünün bir adası olması vaadi yardımcı kahramanımızı muttlu eder ve Don Kişotla maceralara katılır. Okurken çok beğendiğim macera dolu bir kitap ders alacağımız yerleride var. Herkese iyi okumalar.
2026 1. kitabı
Not: Bu inceleme yazısı, bu platformdaki diğer insanlardan çok kendim için — sonraları “Bu kitap neden bahsediyordu?” dediğimde tekrar okumak için — yazılmıştır. Kitap hakkında teferruatlı bir inceleme yazısı değildir. Kitap bana, “Deli insanları mutlu oldukları deliler diyarında bırakmak gerekir, onları biz akıllıların arasına katmaya çalışmak faydadan çok zarar getirir.” demeye çalışıyormuş gibi geldi. Hikayedeki kahraman, çok fazla kitap okumaktan aklını yitirmiş önemli biri ve onun başından geçenler anlatılırken toplumsal bazı sorunlara da yer yer değinilmiş. Yanında bulunan seyis, Sanco Panza, ise bana "eğer benim bir çıkarım varsa bana emir veren kişi ister akıllı olsun ister deli olsun, ben kendi çıkarıma bakarım ve söylenenlerin makul olup olmaması beni ilgilendirmez" diyen modern toplum insanının iyi bir örneğini hatırlattı. Sürükleyici ve güzel yazılmış bir kitap olmasına rağmen, bu denli kült hâline gelmesini tam olarak anlayamadım. Hepimiz netice itibarı ile acı çeken, ve en nihayetinde yalnız kalan "Mahzun şövalyeler" değil miyiz bu hayatta.. Sonradan eklenen bilgi: Modern romanın başlangıcı olarak kabul edildiği için kült sayılıyormuş
2020 7. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2020 19:58
Kitap o kadar hafif o kadar narin yazilmis ki,insan okudukca masallarda geziyor gibi.İnsani dinlendiren bir kitap.Don Quijote(Don Kişot) cok hayalperest,cocuk ruhlu bir insan.İnsan hayallere bu kadar dalinca aklini gercekden kacirir mi?yoksa oyle gorunmek mi ister?kim istemez ki,hicbirsey dusunmeden yeni maceralar yasamak?Kahramanamiz bana hayalperest birinden daha cok akli basinda biri gibi geldi.Bence hayatini renklendirmek istemis ve yeni maceralara atilmis.Tabi her yapdiginin cezasida var sefasida.Yolda talihsizlikler yaşasada sonucda yaşamiş.Hersey iyisiyle kotusuyle guzel diyil mi bu hayatda?Belkide kendi sinirlarini aşmak istemisdir,belki hic olmadigi kadar cesur olmak istemisdir?Sancho Panzaya gelince cikar ugruna bu yola girsede Don Kisota gercekden guvenen inan,onu gercekden destekleyen tek insan.Herkes yaninda boyle birine ihtiyac duyar.Zaten herkesin atdigi her adimda bir cikari yok mudur?Kimine gore macera,kimine gore ada...Bu iki insanin bir birine ihtiyaci vardi.İnsanin insana ihtiyaci oldugu gibi...Bu romandan ogrendigim insan inanirsa yapamayacagi hicbirsey olamaz.Sonunda ne olursa olsun bu iki insan icin bu yola cikmak gerecekden guzel sonuclandi.İnsan yoldan cok sey ogrenir.Hayat da bir yol diyilmidir?Arkadaslarinin Don kisotu ikna etme şekli de cok guzeldi,bir insana ulasmak icin ancak onun anlayacagi dilden konusmak gerekdigini gosterdiler bize..
2025 8. kitabı
Biraz zor oldu bitirmem çünkü şu kitaba başladığım günden itibaren hem zihnen hem bedenen çok yorgundum bunu kitabın büyüsüne bağlıyorum deme gafletinde buluncam.. çünkü her kitabın bir büyüsü olduğuna göre ve Don Kişot da bir kitap olduğuna göree tümden gelin, tüme varın cart curt... gene çocukken okuduğum kitaplardan biriydi tekrar okumak nasip oldu bir de yaşlılık döneminde okursak happy end. Manidar sözleriyle aklıma korsan kitap satıcısı ferdi geldi neyse.. Baş karakterimizin asıl adı alonso keseda, bu karakterimiz o kadar çok şövalyelik kitapları okumuş ki aklını şövalyelik ile bozmuş ve kendisine de şövalye adı olarak don kişotu seçmiş, önünü ardını düşünmeden harekete geçen, inandığı şey uğruna hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin canını vermeye hazır gözü kara idealist bir tip... Bir şeye inandıysa başkalarının onun doğrusuna yanlış desin hiç önemli değil hemen harekete geçmesi ve bildiğini yapması bazı anlarda hem örnek alınası hem de dalga geçilesi bir ikilem oluşturdu bende. Çok da üzüldüm haline hani komik falan denir ya bu kitaba ben üzüldüm ya içerledim resmen neresi komik diye.. karşılaştığı insanların acımasızca bu deliliğini kullanması kendilerine eğlence malzemesi yapmaları ve don kişotun bunu farketmeden inanarak onlara yardımcı olmaya çalıştığını gördükçe göz yaşım pıt kalbim çıt. Bir de don kişotun seyisi sanço panza var bu da her şeyin farkında olan yani efendisinin gerçek dışı ideallerinin farkında olan fakat bir ada sahibi olma sevdasıyla her şeye göz yuman, duruma göre olaylara ayak uydurmayı başarabilen realist, çıkarcı bir köylümüz. Sanço panzanın don kişota bağlılığı da enteresan düzeyde.. bu iki farklı karakter birbirlerinden güç alıp birbirlerini besliyor gibi. Diğer karakterleri topluca vereyim dulcinea don kişotun hayali sevgilisi,
Duygu ve Düşünce
Ah Şövalyem..
2023 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 23:59
Uzun zaman oldu gülerek kitap okumayalı. Okuduğum en eğlenceli kitap. Karakterler keyifli, komik, aptal ve masumdu. Kitabın verdiği mesaj çok güzeldi.İnsanın ümidi kalmayıp, onun uğruna savaşacak bir şeyi olmayınca yaşamanın da pek anlamı olmuyor. Kesinlikle okunmalı.
Puan vermedi·276 syf.·
2026 83. kitabı
“Yaradılış gecemi süsleyen Uğursuz yıldızlar, hayırlı yıldızlar; İkincilere borçluyum hapse düşmemi Don Quijote’yi düşlediğim tutukevini.” Jorge Luis Borges Miguel de Cervantes bir zihnin nasıl kendi kurduğu dünyada yaşamaya başladığını gösteriyor. Don kişot romanı bir deliliğin hikayesi gibi görünse de aslında insanın inanma ihtiyacını anlatıyor. Gülümsetirken düşündürüyor, basit görünen sahnelerin içine derin bir anlam yerleştiriyor. Don Kişot yani Senyör Kesada artık yok oluyor ve onun yerine kendi hayal ettiği bir kahraman doğuyor. Kurmaca evrende başka bir gerçeklik kurmanın hikayesi Don Kişot, dünyayı olduğu gibi görmüyor, görmek istediği gibi görmeye devam ediyor. Karşısına çıkan her şeyi kendi hayal süzgecinden geçiriyor ve bu yüzden gerçeklikle sürekli çatışıyor. Don Kişot’un yolculuğu bir macera gibi ilerliyor. Don Kişot’un Yel Değirmenleri ve diğer yanılgıları bir zayıflık değil, bir tür direnç gibi duruyor. Dünya sıradanlaştıkça o hayalini büyütüyor. Ama her hayal gibi onunki de gerçekliğe çarpıyor. Don Kişot edebiyat dünyasına yalnız bir hikaye bırakmıyor insanın kendini de nasıl kurduğunu anlatan bir kapı aralıyor. Cervantes bu romanla birlikte edebi anlatıyı değiştiriyor, olaylardan çok insanın içini merkeze alıyor. Don Kişot dünyayı olduğu gibi görmüyor, görmek istediği gibi kuruyor, Sanço ise gerçeğe tutunuyor ama zamanla o da bu hayalin içine çekiliyor. Roman hayal ile gerçek arasında gidip gelen bir insanın hikayesine dönüşüyor. Cervantes 1605 yılında parodiyle eleştiriyi birleştiriyor, eski şövalye hikayelerini yıkarken yeni bir anlatıyla modern romanın kapısını açıyor. Don Kişot günüzmüzde bu yüzden hâla yaşıyor. “Sonunda gerçekliğe ve Ispanya’ya yenik düşen Don Qu­ ixote, 1614 yılında doğduğu köyde öldü. Miguel de
Bercesteden
Hayallerin ve Gerçekliğin Parodisi
2025 15. kitabı
Don Kişot, Cervantes’in sadece bir edebiyat klasiği değil, aynı zamanda insan ruhunun en derin çatışmalarını ortaya koyan bir başyapıttır. Bu eser, idealizm ile realizm arasındaki keskin çizgiyi sorgular ve okuru, kahramanının hayallerindeki dünyaya bakarken kendi içindeki mücadeleyi de keşfe çıkarmaya davet eder. Don Kişot, eski şövalye romanlarının kalıplarına uymaya çalışan bir adamın, gerçeklikten sapmış bir dünyada kendi destanını yaratma çabasını anlatır. Fakat bu çaba, zamanla trajikomik bir hale gelir, çünkü kahramanının idealleri ile karşılaştığı dünyadaki çarpıklıklar arasındaki uçurum giderek derinleşir. Cervantes, hem dönemin popüler edebiyatını hem de insan doğasını derinlemesine eleştirir. Don Kişot'un hayallerindeki kahramanlıkla yüzleşmesi, onu halk gözünde bir deliye dönüştürse de, aslında onun içsel gücü ve inançları, insanın hayal gücünün gücünü ve insan olmanın temel değerlerini simgeler. Eser, yalnızca bir komedi değil, aynı zamanda insanın gerçeğiyle, kendisiyle ve toplumsal normlarla olan mücadelesinin evrensel bir anlatısıdır. Cervantes, Don Kişot’u bir kahraman olarak değil, herkesin içinde var olabilecek bir hayalperest olarak sunar, ve bu yüzden her okurda farklı bir yankı uyandırır. Bununla birlikte, bu kadar derin bir roman için, bu kadar felsefi anlam yüklenen bir eser için yüzeysel bir yorum da yapmak gerekirse, okuma keyfi gerçekten çok üst düzeyde. Eğer iyi bir çeviriden okunuyorsa, okumaya yeni başlayanlar ya da okumayı sevmek isteyenler için, sıkılmadan, hatta keyifle okunabilecek bir kitap. Hem derinlik arayanlara hem de sadece eğlenceli bir okuma deneyimi arayanlara hitap eden nadir eserlerden biri.
2024 32. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2024 02:07
Don Kişot/Cervantes "Yol Arkadaşım Kitap" projemiz kapsamında her ay okuyup, üzerinde konuştuğumuz programımıza tatlı bir kahvaltı ile başlayıp, son kitabımızı bitirmiş olduk, katılım saglayan tüm öğrenci ve öğretmen arkadaşlarımla şükranlarımı sunarım. Cervantes acaba 1600 yıllarda bu kitabı yazarken, *ilk modern roman olarak kabul edileceğini ve çağlar aşacağını, herkese ilham veren bir roman olacağını düşünür müydü?* Bilemeyiz. *Yaşar Kemal, Don Kişot’un biri gençlikte, biri orta yaşta, diğeri de ilerleyen yaşlarda olmak üzere üç kere okunması gerektiğini* söylemiş. Çok haklı. Öğrencilerime "İlkokulda muhtemelen okuduz simdi genç yaşta okuyup tadını çıkarmanın zamanı" dedik ve beraber okuduk Birkaç karakter üzerinden yol alayım. Sanço, adamım benim, ilk başlarda çok değil küçük bir ada sahibi olayım, şehri yönetiyim halleri taşıyan ikinci sınıf karakter oyuncusu, hayalleri ancak Don Kişot ile gerçekleştirebilir, çok zorluk çekti, ada sahibi bile oldu ama anladi ki bu işler ona göre değil, Ferdi Tayfur dinlemezdi ama o da lisan-ı hâl ile "Hadi gel köyümüze geri dönelim" demeye başlamıştı. Berber ve rahip, her mahallenin demirbaşı, samimiler, kahramanımız mahalleye geri kazanma derdinde Dulcinea, hayali karakter, olmayan dünyalar güzeli prenses, olsaydı ne iyi olurdu, görülmemiş tutkuyla bir aşığı var. Don Kişot, çocuk olsa yanaklarını sıkarım, saf, masum, temiz, okuyan, araştıran, geçmiş ile gelecek, gerçek ile hayal, modern dünya ile eski dünya arasında sıkışıp kalmış bir şövalye, bir beyefendi. İnandığı dava peşinde canı pahasına koşuyor, bir söz var, yanlış bildiğim yolda milyonlarla yürümektense doğru bildiğim yolda tek başıma yürürüm, işte tam da bu. Koşuyor, vuruyor, vuruluyor ama vazgeçmiyor. Ha bir de aşık, kime ? Dulcinea'ya , öyle biri var mı ?

Miguel de CervantesYazar · 32 kitap
Miguel de Cervantes Saavedra (29 Eylül 1547 — 23 Nisan 1616), İspanyol romancı, şair ve oyun yazarıdır. Don Kişot'un yaratıcısı. Genç yaşta başladığı edebiyat hayatında denemeleri ve tiyatro eserleri ile kısa sürede tanınan bir yazar olmuştur. Ayrıcaİspanyol edebiyatında roman geleneğinin başlatıcısı olarak kabul edilir. 15 Eylül 1569'da Madrid'de bir yaralama iddiasıyla Miguel de Cervantes adlı biri hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Verilen cezaya göre sol eli kesilecek ve 10 yıl sürgünde kalacaktı. Bir ad benzerliği söz konusu değilse bu olay Cervantes'in İtalya'ya gidişinin nedeni olabilir. 1570'te II. SelimKıbrıs'ı ele geçirince Papa V. Pius Osmanlılara karşı birlik çağrısında bulundu. Çağrıya yalnızca İspanya ve Venedik karşılık verdi. CervantesRoma'daki İspanyol birliğine katıldı. 7 Ekim 1571'de Osmanlı donanmasıyla Lepanto (İnebahtı) Körfezinde yapılan İnebahtı Deniz Savaşı'na katılanMarquesa adlı kadırgada bulunan Cervantes, iki kez göğsünden yaralandı, bir top güllesiyle sol elini kaybetti. Daha sonra Osmanlılar tarafından tutsak edilen Cervantes, 1575-1580 yılları arasında Cezayir'de esir olarak yaşamıştır. Osmanlı esaretinde bulunduğu süre zarfında 4 kez kaçma teşebbüsünde bulunduğu tahmin edilmektedir. . Hiç birinde başarı kazanamamasına rağmen bu teşebbüsler sonucunda ceza da almamıştır. Ancak orada da dolandırıcılıkla itham edilip hapse atılmıştır. Burada yazmaya daha sıkı sarılmıştır.1580 yılında biten ve Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan Kılıç Ali Paşa camiisinin yapımında da esir işci olarak bir süre çalışmıştır Yaşamının sonlarına doğru ünlü eseri Don Quijote (Don Kişot)'u hapishanede kaleme almıştır ve bu eseri sayesinde tüm dünyada tanınmıştır. Eserde yazarın kendi hayatıyla alay ettiği ve kahramanla aralarında çokça benzerlikler olduğu görülür. Don Kişot dünyanın en çok okunan eserlerinden biridir ve 38 dile çevrilmiştir. Bu eser hâlâ dünyanın en bilinen romanları arasındadır.