Genç Kral

Orijinal Adı:
The Young King

2021 10. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2021 16:02
Can Yayınları’nın Amazon Türkiye için bastığı Lacivert Klasikler serisi öykü kitaplarından oluşuyor. Seriden okuduğum ilk kitap Oscar Wilde’a ait. Bu kitapta Genç Kral, Infanta’nın Doğum Günü, Sırrı Olmayan Sfenks başlıklı üç tane kısa öykü var. Çevirisi Suat Ertüzün’e ait. Öyküleri de çeviriyi de beğendiğimi söyleyebilirim. Kitaba da adını veren Genç Kral öyküsünde, kral olacak gencin taç giyme töreninden önce gördüğü rüyalar konu alınmış. Verilmek istenen mesajsa eşitsizlik, adaletsizlik, birilerinin lüks istekleri için başkalarının büyük bedeller ödemesi. İkinci hikaye olan Infanta’nın Doğum Günü’nde ise iyi kalpli ve ömründe hiç aynaya bakmamış olan cüce, şımarık ve güzel prensese aşık oluyor. Cücenin aynaya bakıp kendi gerçekliğiyle yüzleştiği an çok dokunaklı. Son hikaye Sırrı Olmayan Sfenks’te ise arkadaşına aşık olduğu kadından bahseden, onu anlayamadığını anlatan bir adamı görüyoruz. Seriye dair söyleyeceğim bir şey daha var, keşke Can Yayınları tüm kitaplarını bu lacivert kapak tasarımıyla bassaymış, şahane olmuş lacivert kapaklar.
2021 120. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2021 21:51
Puanım 3/5 (%63/100) Mükemmel diyemem ama genel olarak güzeldi. İçerisinde 3 tane hikaye bulunuyor ve bunlardan bahsedeceğim. 1-Genç Kral Kitaba ismini veren ve benim en çok beğendiğim hikaye oldu. Taç töreninden önce genç kralın gördüğü rüyalar üzerinden gidiyor. Rüyaların hepsi sembolik ve bunlar kralın gözünün açılmasına da sebep oluyor. Verdiği mesajlar güzeldi ve anlatılmak istenen şeylerin rüya üzerinden anlatılmasını her zaman sevmişimdir. 2-Infanta'nın Doğum Günü Genç ve şımarık bir İspanyol prenses ile ona aşık olan bir cüce arasında geçen bir hikaye. Aşk ağırlıklı temalardan olduğu için çok hoşuma gitti diyemem. Yine de bu hikayede de verilmek istenen mesajlar güzeldi. Sonunu oldukça beğendim diyebilirim. 3-Sırrı Olmayan Sfenks İsminden dolayı en heyecanla beklediğim hikayeydi fakat oldukça kısa ve beklentimi çok karşılamadı. Gizemli bir kadının gizemini çözmeye çalışan kadına aşık bir adam üzerinden gidiyor. Hikayeyi bitirince isminin neden böyle olduğunu anlayacaksınız. Genel olarak fena değildi.
2021 33. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2021 20:01
Üç öyküden oluşmaktadır. Öykülerde genelde yüksek tabakadan insanlar ve doğadaki canlılar kahramandır. Yüksek tabakadaki insanları, onlar gösterişli, şaşaalı bir hayat yaşarken diğer insanların sefalet içerisinde yaşamasını eleştirir. Keyifli okumalar
Biraz duygusal inceleme
2022 9. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2022 00:31
"Mutlu Prens" kitabıyla tanıyıp sevdiğim Oscar Wilde'nin üç hikâyesinin yer aldığı kitabı başarılı buldum. İlk iki hikâye masal türünde idi. Sonuncu hikâye ise gizemli kahramanın gizemli yaşamının anlatıldığı "Sırrı Olmayan Sfenks" hikâyesiydi. Şimdilik"Lacivert Klasikler" i 9 kitapla tamamladım. İlerleyen zamanda umarım kalanları da temin edip okuma şansı yakalarım. Bu seride okuduklarımdan sevmediğim, "vakit kaybı" dediğim hiçbir kitap olmadı. Bilâkis, hepsini ayrı ayrı çok sevdim. Bence herkes okumalı. Bu klasikleri bana hediye eden sevgili babama çok teşekkür ediyorum. Benim için yeri hep ayrı olacak bu kitapların. Ve sanırım babamın gözünde (kitaba bıraktığı nottaki gibi) hep onun "minik kızı" olarak kalacağım. :)
2026 3. kitabı
Bu öyküde, genç bir kralın taç giyme törenine hazırlığı sırasında karşılaştığı zenginlik, acı, sefalet ve insanlık durumunu görürüz. Genç Kral, taç giyme töreniyle birlikte halkının acılarıyla yüzleşir ve servetin, gücün anlamını sorgular. Wilde bu alıntıda, liderliğin sadece güç ve iktidar değil, aynı zamanda sorumluluk ve insanlık gerektirdiğini anlatır.
2022 87. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2022 00:00
İğneli üslubu ile geç Victoria Dönemi Büyük Britanya’sının en başarılı ve ünlü yazarlarından biri olan Oscar Wilde’ın kalemi kılıçtan keskin üç öyküsü… Genç Kral Infanta’nın Doğum Günü Sırrı Olmayan Sfenks Kitaba ismini veren Genç Kral masalsı yapısıyla lirik ancak okuduğum en sağlam sistem eleştirilerinden biriydi. Infanta'nın Doğum Günü, güzellik üzerine yazılmış en çarpıcı hikayelerden biri bana göre. Sırrı Olmayan Sfenks ise gizem hastalığına yakalanmış bir kadının hikayesini anlatıyor. Alt başlığı “Bir Gravür” olan son hikayede Wilde ‘ın özellikle resim ve müzik ile ilgili terimleri altbaşlık olarak kullanmasının bir örneğini de görürüz. Mitolojik pek çok karakterle( Pan, Adonis, Selene, Narkissos, İsis, Triton) zenginleştirdiği her bir öykü, tarihin farklı izleklerini içerdiği gibi aynı zamanda tıpkı karakteriyle müsemmadır. Estetik ve felsefik… Kapak resmi #benozzogozzoli ‘ye çevirisi #suatertüzün ‘e ait 55 sayfalık bu dev eseri kaçırmayınız. Genç Kral
2022 71. kitabı
Kitap üç hikayeden oluşmakta.. ilk ikisi saray masalları niteliğinde. üçüncü hikaye ise gizem hastalığına yakalanmış bir kadının hikayesini anlatmakta. Keyifli okumalar dilerim.
1000k
2022 32. kitabı
Hafızam beni yanıltmıyorsa Oscar Wilde la bu kitabı vesilesiyle tanışmış olduk. Aslında bu onun yazdığı bir kitap değil. Can yayınlarının insanları nasıl kerizleriz hesabının son ürünlerinden. Wilde'nin üç hikayesini birleştirip bir kitap yapmışlar. Birincisi Genç Kral masal havasında, pek bir mesajı olmayan güzel bir hikayeydi. Rüyalarında bir şeyler gören kralın hayatını değiştirmesini anlatıyor. İkincisi Infantanın doğum günü idi. Bunda da ispanya kralının kızının hikayesini anlatıyordu. Daha uzun olmasına rağmen beni pek sarmadı. İsimler mekanlar fazlaydı, özetle yorulduğum için fazla okumadım. Üçüncüsü Sırrı Olmayan Sfenks ismiyle gizemli ve kısa bir hikayeydi. Bir sonraki satırları ilgiyle ve merakla takip ettim. Sonu da tatmin etti. Güzel hikayeydi. Bu arada çevirmeni çok beğendim, yer yer eski kelimelerle süslü güzel bir Türkçesi vardı. Tavsiye ederim. İyi okumalar dilerim.
2021 46. kitabı
Can Yayınları - Lacivert Klasiklerden bir kitap daha okudum. Kitap, 3 kısa hikayeden oluşuyor. Hikayelerin ilki: Genç Kral. Taç giyme töreni yaklaşan ancak ülkesindeki halkın yoksulluğu karşısında bu gösterişli töreni yapmaktan imtina eden bir gencin hikayesi anlatılıyor. Fakirliğin kol gezdiği bir ülkedeki lüks ve gösteriş eleştiriliyor. Asıl gösterişin insanın içindeki iyi niyet olduğu vurgulanıyor. İkinci hikayenin adı: Infanta’nın Doğum Günü. Bu hikaye, bir prenses ve onu eğlendirmekle görevli bir cüce arasında geçiyor. İnsanların dış görünüşleriyle alay etmemenin gerekliliği, görünüşü ne şekilde olursa olsun herkesin bir kalbi olduğu ve bu kalbin de kırılmaya pek müsait olduğu konusu üzerinde duruluyor. Son hikayenin ismi de: Sırrı Olmayan Sfenks. Bu hikayenin konusunu ise, gizemli bir kadın ve o kadının gizemini çözmeye çalışan bir adam oluşturuyor. Bazen gerçekten doğru kabul ettiğimiz şeylerin aslında hiç de sandığımız gibi olmadıkları, olayların aslını öğrenmek için ön yargılarımızdan sıyrılarak onları anlamamız gerektiği mesajı veriliyor. Keyifli okumalar dilerim. :) Alıntı: “Kadınları yeterince anlamıyorum.” diye cevap verdi. “Azizim Gerald,” dedim, “kadınlar sevilmek için vardır, anlaşılmak için değil.” “Güvenemediğim insanı sevemem,” dedi...
Dünya Klasikleri
2024 81. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2024 15:33
Selammm. Güzellik ve estetik deyince aklıma ilk gelen, kalemini ve edebiyatını sevdiğim yazar Oscar Wılde. İçerisinde üç öykü bulunan bu kitabında yine güzelliği temel alarak bize bazı değerleri sorgulatıyor. İlk öykü Genç Kral, rüyalarından hareketle adaletsizliği ve eşitsizliği sorgulayan bir kraldır. İkinci öykü İnfanta'nın doğum günü, kendisini daha önce hiç görmemiş kambur cücenin şımarık genç prensese aşık olmasıyla birlikte kendi gerçekliğiyle yüzleşmesi anlatır. Ve bunun beraberinde getirdiği acıyı da.. Son öykü Sırrı olmayan sfenks ise, aşık olduğu güzel kadını arkadaşına anlatan bir adamdan bahseder. Bir kahve eşliğinde bitirebileceğiniz bir kitap. Lacivert klasiklerden her okuduğum güzel çıkmasa da bu kitabı size tavsiye ediyorum. Keyifle okuyun.

Oscar WildeYazar · 87 kitap
16 Ekim 1854 yılında doğdu, Ünlü cerrah William Wilde'ın oğludur. Dublin'de Trinity College'ta okudu, 1874'te Oxford'a girdi. 1881 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti orada estetik üzerine bir dizi konferans verdi. İlk tiyatro oyunu Vera New York'ta sergilendi. Bir süre Paris'te yaşadı, orada Verlaine ve öbür sembolist şairlerle tanıştı. İngiltere'ye dönünce Mutlu Prens'i (1888) yazdı. Oscar Wilde, 1884 yılında Constance Lloyd'la evlendi. Wilde, İngiltere'de estetizmin ve 'sanat sanat içindir' hareketinin başlıca temsilcisi olmuştur. Wilde, eşcinsellikle suçlanarak iki yıl cezaevinde yatmıştır. Daha sonra Fransa'ya sürgün olarak gitmiş, 30 Kasım 1900 yılında yoksulluk içinde ölmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Oscar_Wilde