2025 8. kitabı
60 sayfalık kısacık bir kitap. Ama hikayeler çok sıkıcı, ben okurken zorlandım. Bazıları yarım sayfa bile değil ona rağmen akmıyor kitap. Tolstoy' un insan ne ile yaşar kitabını anımsattı ama hikaye finallerinde ders alacak ya da önem arz edecek bir şeyde yoktu.
Duygu ve Düşünce
GezginHalil Cibran · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202114bin okunma
·88 syf.·
2024 18. kitabı
Eser, geneli 1 sayfalık kısa hikayelerden oluşuyor. Hikayeler çeşitli konularda felsefi eleştiriler içeriyor ve sonları genelde düşünülenin tersine bitiyor veya ucu açık kalarak okuyana bırakılıyor... Diğer Halil CibranHalil Cibran eserleri gibi kişinin felsefi kapasitesiyle orantılı olarak içeriğin anlamlandırılabileceğini düşünüyorum...
GezginHalil Cibran · İndigo Kitap Yayınları · 201914bin okunma
·69 syf.·
2023 58. kitabı
Oldum olası Halil CibranHalil Cibran ile anlaşamamışızdır. Öykülerini mantığıma bir türlü uyduramıyorum ve çok uçuk kaçık geliyor. Gerçi hikayelerinin konusu da hep uçuk kaçıklıklarla dolu da aman neyse... Kitapta birçok öykücük diyebileceğimiz öyküler var ve bu öykülerin büyük çoğunluğu ders verme niteliğiyle yazılmaya çalışılmış. Ne kadar ders verir bilinmez ama okumasam ne kaybederim dediğim de, herhalde hiçbir şey kaybetmem diyebileceğim kitaplardan.. Her insan aynı kitapta farklı bir etki altına girer. O yüzden de benim beğenmediğim bu öykü kitabını birçok insan zevkle okuyup begenebilir. Çok da uzatmamak lazım, sonuçta kitap kısacık incelemenin de uzununa ne gerek var ki! Keyifli okumalar dilerim.
GezginHalil Cibran · Karbon Kitaplar · 201914bin okunma
G E Z G İ N :)
2024 70. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2024 21:17
Kitabın ismi GezginGezgin . Gezgin ama neyi gezmiş? Kimileri hayat hikayelerinin gezginidir. Birçok anlatacak hikâye gezmiş, öyküler edinmiştir. Halil CibranHalil Cibran da ,bu kitapta bize,gezdiği öykülerin bilgeliğini aktarmış. Bizi de,kitabı okurken bu öykülerde gezdirerek bir gezgin yapmıştır. GezginGezgin kitabı küçük küçük öykülerden oluşuyor. Bazen bir sayfanın tamamını kaplayan,bazen sayfanın yarısı kadar küçük öyküler. Bunlara küçürek öykü dendiğini öğrenmiştim bir edebiyat atölyesinde. Her öyküde farklı mesajlar ve vurgular var. İnsana,duygularına,zaaflarına, davranışlarına,insanın değişkenliğine,insanın imtihanına dair basit ama vurucu bir anlatım yapılmış. Günlük yaşam içinde, bir durum karşısında, ya da muhabbet ederken, insanların iç dünyalarını, psikolojilerini farkettiğimiz küçük ayrıntılar hikâyeye dönüşmüş bu kitapta. Küçürek öykülerle,o ayrıntılara değinilmiş. Hikayelerin dili basit,anlaşılır ve akıcı. Ama verdiği mesaj yönüyle derinlikleri farklı bana göre. Kimi öyküyü okuyunca hemen mesaj anlaşılırken,kimi öyküde üstüne düşünmem gerekti. Elbette buradaki mesajlar,bazı öykülerde kişinin kendi tecrübe ve bakış açısına göre değişebilir. Hani bazı insanlar vardır. Dilleri tatlı,her anlatılan durumla ilgili bir öyküsü olan,bir konuya giriş yapıldığında 'çat' diye öyküyü ortaya koyan insanlar:) . Bu kitabı okurken onu hissettim. Ayrıca şunu da düşündüm kendi mesleğim(öğretmelik) adına; Küçürek öykü olduğu için akılda kalması zor değil,bu sebeple beğenilen öyküler ,biraz daha sadeleştirilerek, öğrencilere de anlatılarak ,beyin fırtınası yaptırılabilir. Çok kısa sürede bitecek,zaman zaman açıp okunabilecek,zihne yerleştirip toplumsal hayatta,muhabbetlerde kullanılabilecek güzel öyküler var kitapta. Keyifli okumalar...
Öykü
2023 37. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2023 17:24
Aşkın sessiz sözcüklerine kulak kesilmiş, gözleri sadece mutluluğun görkemine açık, aralarındaki mükemmel uyumdan bahsediyorlardı hiç konuşmadan. Gezgin, Kitabın içeriği kısa hikayelerden oluşuyor. Ancak, hepsinde de bir anlam, bir mana gizli. Sevgi, dostluk, ahlak, mutluluk, hüzün, güzellik, din, emek ve ölüm gibi konularda bilgelik sırlarını anlatan güzel bir eser. Halil Cibran klasiği. Kısa ve derin. Tavsiye ederim..“ Ve olamaz mı ki, iyi bir insan yokluğuyla, pek çok insanın görünürdeki iyi­liğinden daha fazla yararlık göstersin? "#Kitap#Kahve#Huzur#
..GEZGİN..
·72 syf.·
2025 25. kitabı
Sen, dostum, çok iyi biliyorsun ki, bunlar bir gezginin ayak izlerinden başka bir şey değil!.. Halil CibranHalil Cibran *** Eser, birbirinden bağımsız kıssalardan oluşan bir dizgi.. Konular genel olarak; aşk, toplum, emek, duygular, içsel dünya, manevî zenginlik, ilim, zanaat, insan, insan ilişkileri, toplum ilişkisi vs. daha birçok konuya değinmiş. Kıssadan hisse dediğimiz ders veren başlıklar içeriyor. Derinlik olarak ise; çok farklı bir şey beklemeyin hayal kırıklığına uğrarsınız :) ifadeler çok yüzeyel, derinlik yok denecek kadar az, diğer eserlerine kıyasla felsefik boyutu olmayan bir eser.. Açıkçası hikaye kitabı okuyormuşum gibi hissettim. Bu yüzden pek bir tadı olmadı :) Normal elime alayım okunsun gitsin kafasında okuyacaksanız, okuyabilirsiniz aksi takdirde kendinize pek bir şey katamayabilirsiniz bilginize... Okuyacak olanlara şimdiden keyifli ve istifadeli okumalar dilerim..
2021 30. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2021 15:55
Halil Cibran’ı Ermiş kitabı ile tanıdım, bu yüzden Gezgin kitabından beklentim yüksekti. Kısa kısa hikayelerden oluşan bir kitap ve ortalama 2 saat gibi bir sürede bitebilecek kadar kısa. Kitabın konusu adından da belli olacağı gibi köyün birine bir gezgin geliyor ve onun kısa kısa anlamlı, dolu dolu anlattığı hikayelerden oluşmaktadır. Her bir hikayesi derin, anlamlı ve bir o kadar da düşündürücüdür. İlk defa Cibran okuyacaksanız bu kitabı tavsiye ederim ama Ermiş ile başlarsanız şayet Gezgin kitabı beklentinizin bir tık altında kalabilir bunu belirtmek isterim. Keyifli okumalar .. :)
2022 8. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2022 21:39
Hızlı bir şekilde okuyabileceğiniz,bir sayfadan fazla tutmayan hap öykülerden oluşan bir kitap. Öykülerin içeriğini övmek ya da yermek tamamen bakış açınıza, hayat tecrübenize ve içeriklerinden anladıklarınıza ya da anlayamadıklarınıza bağlı. Yazar vermek istediği mesajı birkaç paragraf hatta bazen birkaç cümleyle hikayeleştirip sunmuş. Kişisel olarak söylemem gerekir ki sadece okuyup geçerseniz zevk alamazsınız. Okuduğunuz hikaye üzerine düşünüp belki de hikayelerin kendi hayatınızda karşılığı var mı yok mu diye bakarak ya da bazı hikayelerin inanç, yaşam ve felsefe yönlerini düşünce seviyesinde inceleyerek daha çok tat alabiliriz.
2021 26. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2021 23:17
Doğu Karadeniz turunda sırt çantamda bana eşlik eden kitaptır kendisi. Kıssadan hisse kitabı diyebilirim. İçinde bulunan hikayeler bir sayfayı bile geçmiyor ama barındırdığı anlam fazlasıyla derin. En sevdiğim hikayesi ise; Giysiler. Kitaptan alıntı yaptığım sayfalara 5 gün içerisinde gidip gördüğüm yerlerin biletlerini koydum. İsmine yakışır bir hal aldı. “Bunlar bir gezginin ayak izlerinden başka bir şey değil”. Bu alıntı ile de kitabı özleştirip benim için ifade ettiği anlamı sonlandırıyorum.
Puan vermedi·112 syf.·
2023 3. kitabı
Bir solukta okunacak bir eser. Bazı hikayeler sıkıcı gelebilir. Bir hikaye: Bir zamanlar, bahçesinde bir çok nar ağaçı bulunan bir adam vardı. Adam, yıllar yılı sonbahar narlarını gümüş bir tepside evinin dışına koyardı ve tepsinin üzerine kendi yazdığı notlar bırakırdı. Notlarda şöyle dedi: "Buyrunuz alınız bir tane." İnsanlar gelip geçti fakat hiçbiri narlardan alan olmadı. Adam da kendi kendine düşündü ve bir sonbahar, gümüş tepside narları koymadı evinin dışına, fakat daha da büyük harfler kullanarak şü notu yazdı: "Bu topraklarda yetişen en güzel narlar buradadır, ancak onları diğer tüm narlardan daha fazla gümüşe satarız." Şimdi ise sıkı durun: Mahallenin tüm kadınları ve erkekleri narları satın almaya koştular...
GezginHalil Cibran · Martı Yayınları · 202114bin okunma

Halil CibranYazar · 93 kitap
Cibran, 1883 yılında Osmanlı İmparatorluğu kontrolündeki Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı'nda Maruni bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Ailesi ve kardeşleriyle 1895'de ABD'ye göç etti. Annesi terzi olarak çalışırken Boston şehrinde bir okula başladı. Cibran'ın yaratıcılığını fark eden öğretmeni Cibran'ı fotoğrafçı ve yayıncı F. Holland Day'le tanıştırdı. Gibran, Beyrut'taki Collège de la Sagesse'e kaydolmak için on beş yaşında ailesi tarafından memleketine geri gönderildi. 1904'te, Cibran'ın çizimleri ilk kez Boston'daki Day's stüdyosunda sergilendi ve Arapça ilk kitabı 1905'te New York'ta yayımlandı. Cibran, yeni tanıştığı hayırsever Mary Haskell'in mali yardımıyla 1908'den 1910'a kadar Paris'te sanat okudu. Oradayken, Jön Türk Devrimi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda isyanı destekleyen Suriyeli siyasi düşünürlerle tanıştı; Gibran'ın aynı fikirleri ve aynı zamanda antiklerikalizmi dile getiren bazı yazıları, sonunda Osmanlı yetkilileri tarafından yasaklanacaktı. Eserleri ve düşünceleri dünya üzerinde geniş yankı uyandırdı. Şiirleri yirmiden fazla dile çevrilmiş olan Cibran aynı zamanda başarılı bir ressam idi. Resimlerinin bazıları günümüzde dünyanın birçok şehrinde sergilenmektedir. Yaşamının yaklaşık son yirmi yılını ABD'de geçiren yazar, ölümüne kadar kaldığı bu ülkede eserlerini İngilizce yazmıştır. Halil Cibran'ın en ünlü eserlerinden biri olan ve ilk kez 1923 yılında basılan Nebi adlı eseri, toplam 26 adet şiirden oluşan bir karma şiir denemeleri kitabıdır. El Mustafa adındaki bir kahinin 12 sene kaldığı Orphalese şehrinden ayrılıp evine gitmek üzereyken bir grup halk tarafından durdurulması ve ana kahraman ile halk arasında insanlık ve hayatın genel durumu hakkında geçen konuşmalar kitabın kendisini oluşturmaktadır. Cibran'ın bu kitapta El Mustafa isimli şahsa verdiği bu isimle peygamber Hz. Muhammed'i işaret ettiğini iddia edenler vardır. Fakat kitaptaki metinler çoğunlukla Matta'ya göre İncil'in 5. bölümünde yer alan İsa'nın Dağdaki Vaaz'ıyla içerik ve üslup açısından benzerlik ve paralellik gösterir. Yazarın İnsanoğlu İsa adlı kitabındaki çalışmalar da dikkate alınırsa El Mustafa'nın Meryemoğlu İsa Mesih olabileceği iddiaları daha da güç kazanmaktadır. Ermişin Bahçesi Halil Cibran'ın Ermiş kitabının devamı niteliğindedir. Türkçeye çevirisi R.Tanju Sirmen tarafından yapılmıştır. Yayın yılı 1999.