2022 84. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 12:58
Gülyabaniyi Kemal Sunal filminden ötede göremeyen kesimden olarak eğlenceli komik bir roman bekliyordum; Hüseyin Rahmi Gürpınar'in kaleminin verdiği derinlikle beraber. Bu eser devamlı bir okuyucusunun siparişi üzere kaleme alınmış. Evet sipariş yanlış okumadım herhalde. Bizde sevdiğimiz yazarlara tarifle sipariş verebilir miydik? Kaliteli kültürlü bir okur ve sevdiği yazara ulaşacak kadar nasipliymiş. Kıskanmadım tabiki yine. Hikayenin tandır başı anlatıcısı Muhsine Hanım'ın, hikayenin siparişçisi Hanımnine olduğu hissiyatı verdi bana. Okurunu hikayesine alması düşüncesi de güzeldi. Öte yandan beklediğim eğlence ve komiklik havası yoktu. Pek çok incelemede gördüğüm bu boş inançlara istihza da yeterli değildi (bana geçmedi yani). Yayınevinden sebep olabilir dilini de basit buldum. Ne kadar bunlarla yeriyor gibi gözüksemde kitabı da sevdim. Söyleyeceklerim bu kadarla kalsın. Keyifli okumalar dilerim.
·220 syf.·
2019 16. kitabı
Çok az spoiler var. Gerilim, korku, fantastik, mizah ne ararsanız var olandan bir kitap ile karşı karşıyayız. Gerilim, korku derken Stephen King kitapları gibi düsünmeyin tabii :) Hiciv var, eğlence var... Cinler, periler cirit atıyor köşkte... Ama ilk başlarda okurken açıkça gerilmeyi çok bekliyordum. Gayet güzel yazmış merak uyandırıyor ne olacak diye okudum. Ve çokta akıcı kitap. Ana karakterimiz Muhsine hanımdır. Hayat ona acımasız davranınca kimsesiz kalıyor. Ayşe nine ona yardım elini bir anda uzatıp Hızır gibi yetişiyor. Lâkin işler onun düşündüğü gibi olmayacak. Bir de köşkümüz var evlere şenlik tam. Burada hizmetçi olarak işe başlayacak Muhsine hanım. Ayşe hanımın kıyağı diyelim... Köşkte işleri halleden iki kadın varken Muhsine hanım da dahil olacak işlere. Köşkte bir gözün görmeyecek, bir kulağın duymayacak... Köşkün hanımları, bey efendileri nerede olduğuna dair hiçbir şey sormayacak, kime hizmet ettiğini bilmeyecek... vay anam vay her şey muamma. Geceleri rahat uyuyamayacaksın, bahçeye bile bakamayacaksın. Merak mı o nedir ki merak kelimesini köşkte kaldırmışlar. Yasak odalara girmeyeceksin, cinlere karşı hazır ol da bekleyeceksin ve emirlerinde bekleyeceksin. Uyarılara kulak vereceksin ve uygulayacaksın ki rahatça yaşayabilesin. Gerisi mi Gulyabani'de... Kitap çok akıcı olup hikayesini çok beğendim ve çok keyif aldım okurken. O dönemde çok iyi iş çıkarmış yazar. Muhsine Hanım'ın ve diğerlerinin başına neler neler gelecek hepsi kitabın içinde. Merak uyandıran kitapları sevenler, mizah eğlence sevenler hiç kaçırmasın derim.
2022 29. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2022 14:41
Yazarın dili ve anlatımı konsunda hayran kalmamak resmen imkansızdı. Kitabı okurken sayfaları nasıl çevireceğimi bilemedim. Eğer okumaya küstüyseniz veya canınız şu sıralar kitap okumak istemiyorsa kitabın dili ve anlatımı sayesinde eski alışkanlığınızı kazanabilirsiniz. Türk edebiyatını veya eski filmleri izlemiş biriyseniz zaten kitabın adından neler anlatacağını biliyorsunuz. Çok sevdiğim bir kitap oldu.
Puan vermedi·192 syf.·
2025 74. kitabı
Kitabı okumaya başlarken biraz tırstım gibi . İlk başlarda anlatılan malum üç harfli şeyler biraz ürkütücü geldi . Ama bir yandan da Kemal Sunal `ın filmi de bu kitaptan alınan bir kurgu yüzünden yapıldı diye söylenince okumaya devam ettim . Ama filmle alâkası yok . Sadece iki şey var biri gulyabani diğeri para avcısı biri . Onun dışında bir benzerlik yok . Kitabı okumaya devam ettikçe insanların duyguları düşünceleri ile nasıl da acımasız bir şekilde oynandığını gördüm . Dini inançlarını sarsan sahte eylemler , namus kavramını Pis bir zihniyetle kendi çıkarları uğruna kullanmaları , batıl inançlara meylettirmeye çalışıp insanların tüm dengesini bozmaları. Oynanan oyunun ortaya çıktığı anlar okumaya değerdi sadece. İnsanların nasıl hayvan takliti yaptıklarını çözemesem de kurdukları tezgaha düşmeyen insan kalmazdı diye de düşündüm . Ama evin hanımı bu tuzağa düşmedi bu da güzel bir ayrıntı oldu . İnsanın sorgulamaya başlaması her şeyin çözülmesine yardımcı olan bir unsur ama bunu da sus diyerek yaptırmıyorlar. Çünkü biliyorlar ki sorarlarsa her şeyi öğrenecekler ve planlar bozulacak. Velhasıl , Kızdığım çok noktaları oldu . Ve açıkçası Kitabı beğenmedim . Okuyanlara iyi okumalar ° ama benim için daha güzel kitaplarda buluşmam dileğiyle ...
2025 2. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2025 13:22
Kesinlikle okuyun. O kadar eğlendim ki kitabı okurken. Kitabın film ile direkt bir benzerliği yok. Muhtemelen figürden esinlenip film çekildi diye düşünüyorum. Ama kitap gerçekten harikaaaa
2020 234. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2020 15:57
İzlediğimiz o muhteşem Gulyabani filmi bundan esinlenerek çekilmiş. Filmi komik yapan Kemal Sunal, Şener Şen gibi muhteşem adamların oynaması. Film yeşilçam komedi türünden, izlemeyen yoktur sanırım. Kitap pek komik değil cin perilerden korkanlar için güzel korkutma sahneleri var :) ben filmden bildiğim için pek korkmadım. Lakin 1900lü yılların başında İstanbul'u görmek beni mutlu etti. Masalımsı, iyi okumalar şimdiden...
Gotik edebiyata gjriş:)
2023 94. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2023 23:30
Türk Klasikleriyle tanıştırıp sevdiren yazardan okuduğum 4. eserle geldim bugün ilk okuduğum #kuyrukluyıldızaltındabirizdivaç kadar olmasa da yine muhteşemdiii Eserimize geçmeden önce yazarımızın edebi yönden daha tanıyalım : Hüseyin Rahmi Gürpınar; istanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehaslyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu istanbuľ un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıkl yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardesler sinema filminin konusunun uyarlandığı , gotik edebiyatına örnek teşkil eden esere gelecek olursak : Her şey genç yaşında eşinden ayrılan Münire Hanımın geçimini sağlamak Üsküdar'da bir evde yardımcı personel olmasıyla başlıyor. Ama bu ev sıradan bir ev değil. Cinleriyle , perileriyle , gulyabanisiyle nam salmış herkesin tırstığı yerdir. Peki sahiden cinler var mı , yoksa kötü niyetli insanların bir oyunu mu bu Okurken karışık duygular yaşadığım Gotik edebiyatına giriş sayabileceğim eseri okuyun , okutun kesinliklee!!
2020 2. kitabı
Gulyabani deyince sizin aklınıza ne geliyor? Süt Kardeşler filmi değil mi? Defalarca izlemekten bıkmadığım bu film, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani kitabından esinlenerek çevrilmiş. Kitapla film birebir aynı olmasa da temeldeki konu aynı. Yani bir konaktaki varlıklı bir kadını delirtip mirasına konmak için tertiplenmiş bir gulyabani var ortada. Süt Kardeşler bir komedi filmi, peki Gulyabani komedi mi korku kitabı mı? Buna bir cevap verebilmek için önce korku edebiyatının ne olduğunu açıklamak gerek. Korku edebiyatı, okuyucuyu korkutmayı, heyecanlandırmayı hatta dehşete düşürmeyi hedefler. Doğaüstü olayları ortaya sererek korkuyu yerleştirmeye çalışır. Gulyabani kitabında da korku öğeleri yer almakla birlikte yazarın amacı okuru korkutmak değil, bu hurafeleri eleştirmek, bir nevi hiciv örneği. Kitabı okurken hep aynı soru yankılandı durdu beynimde. Batı edebiyatında bunca etkin bir rol oynayan korku türü bizde neden ulusallaşamamış acaba? Ben bu soruya din ekseninde cevap vermek istiyorum. Hristiyanlıkta insan doğuştan günahkardır. İlk insanın cennette işlediği günah yüzünden tüm insanlar günahkar doğmaktadır. Bilirsiniz bu yüzden de vaftiz olurlar zaten. Oysa İslam’da insan günahsız doğar. Tertemiz bir şekilde gelir dünyaya. Günahkar doğduğuna inanan bir toplumun yaşadığı var oluş problemine nazaran, günahsız doğduğuna inanan bir toplumun yaşadığı çelişkiler "daha az derin" oluyor haliyle. Bir de “şeytan” kavramı var ki Hıristiyanlıkta neredeyse Tanrı kadar güçlüyken bizde durum farklıdır. Allah’ın koyduğu yasakları çiğnemeyene, O’nun yolundan ayrılmayana şeytanın etki edemeyeceğini, nefsine yenik düşmeyeceğini düşünürüz. Hal böyle olunca gotik edebiyatın en önemi figürlerinden biri olan şeytan bizim edebiyatımızda önemini yitirmiş oluyor. Bir de olaya
Gulyabani
2021 16. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 22:18
Kendimi o kadar kaptırmışım ki bir solukta okudum çok güzel yazmış Hüseyin Rahmi Beyefendimiz inli cinli hikayelerin aslında arkasında başka şeyler olduğunu dile getirmiş bu kadar uç olayları hemen cinlere kolayca bağlayan zihnimizden ya da kültürümüzden bahsetmiş fakat olayların arkasında gerçekte ne in var ne de cin Batıla inanan bir toplum olduğumuz için bir taşlama yapmış ama o ne güzel bir taşlama
2025 7. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 02:45
Romanı okurken bir yandan güldüm, bir yandan da düşündüm. Kitapta geçen olaylar aslında bir korku hikâyesi gibi başlıyor ama kısa sürede anlıyorsunuz ki yazar asıl olarak toplumsal bir eleştiri yapıyor. Özellikle halkın cehaletini, körü körüne inançlarını ve akıl yerine hurafeleri tercih etmesini çok güzel anlatmış. Her biri ayrı ayrı ilginç olan karakterleri eserin mizahi ve şiveli anlatımıyla tüm kitap boyunca karşılıyorsunuz. Son sayfayı kapattığımda aklımda şu kaldı: Asıl “gulyabani” insanın yüzleşmeye korktuğu ve cesaret edemediği kendi korkularından ibaretmiş. Yazar, bunu yüz yıl önce yazmış ama hâlâ günümüz insanına çok şey söylüyor. Okunmasını tavsiye ettiğim hem güldüren hem düşündüren bir klasik.

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...