Nisan 2021
Sıralamalar

Hayır De!
2025 3. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2025 15:13
Mustafa Kemal Atatürk'ü putlaştırmadan saygı duyuyorum bedenler ölür ama fikirler ölmez onun fikirleri aydınlığın fikirleridir ve şöyle der "Millet hayati tehlikeye maruz kalmıyorsa savaş cinayettir." İşte bazı bağnaz aptal insanlara yazıyorum bu incelemeyi toprak için, tanrı adına cihat için petrol için vb şeyler için savaşta insan öldürmenin masum çocukların üzerine bombalar atmanın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlayın artık. Tanrının sizin onu savunmasına tanrı için savaş vermenize tanrı için insan öldürmenize onun ihtiyacı yoktur. Tanrının onu savunmanıza ihtiyacı olduğunu mu düşünüyorsunuz ki onun adına savaşıyorsunuz bunlar saçma salak şeylerdir. Birbiriyle çelişen şeylerdir. Çocuklar ölmesin şeker de yiyebilsinler diyen Nazım Hikmet Ran'a kulak verin. Hayır de! Diyen Wolfgang Borchert'a kulak verin. Ve savaşın vahşetini kötülüğünü artık anlayın. İsrail in kendisine tanrı tarafından vaad edilmiş topraklar için yaptıklarına bakın, hitlerin 2. Dünya savaşında yahudilere çocuk bebek kadın demeden yaptıklarına bakın. Cengiz han'ın insanlara neler yaptığına bir bakın ve sayamadığım binlerce örneklere bir bakın. Savaş karşıtı eserler okuyun Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kapıların Dışında Çanlar Kimin İçin Çalıyor Piyanist Bunlar da mı İnsan? Çizgili Pijamalı Çocuk Hayır De! Trenin Tam Saatiydi Palyaço Kızıl Kahkaha Toprak Ana Ve god on trial - tanrıyı yargılamak filmini izleyin.
Düşünce
Bir şeyler de!
2025 35. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 19:19
Savaş karşıtı olmasının haklı sebeplerini sonuna kadar hissettiren Wolfgang Borchert savaş başlatan her türlü eyleme karşı "Hayır" dememiz gerektiğini de kendine has şiirsel diliyle anlatıyor. Bu öyle bir kelime ki eğer demezsek yani eğer anneler, hakimler, doktorlar, rahipler, terziler hayır demezlerse sonucunun nasıl derin bir yıkım olacağını belirtiyor. Savaşın yakın ve uzun dönemdeki kayıplarını aktardığı satırlardaki yıkım görüntüsü, onun ne kadar hayat dolu ve hayatın her anında anlam çıkaran biri olduğunu hissettiriyor. 'Son un çuvalları, son çilek reçeli kavanozları, balkabakları ve vişne suları mutfaklarda, odalarda, kilerlerde, soğuk hava depolarında ve ambarlarda bozulup heba olacak; devrilmiş masaların altındaki, paramparça tabaklardaki ekmek küf bağlayacak, erimiş tereyağları arapsabunu gibi kokacak; tarlalardaki ekinler, paslanmış sabanların yanı başında bozguna uğramış bir ordu gibi boyunlarını bükecekler; fabrikaların çimen kaplı tüten bacaları un ufak olacak...' bu cümle bana yaşamın ve zamanın benden bağımsız aktığını ve ne kadar önemsiz olduğumu hatırlattı. Ve daha sonra bunca yıkımın yanından geçen HAYIR diyemeyen son insan, NEDEN? diye haykıracak ama bu duyulmadan yitip gidecek. Neden diye haykıran belki de Wolfgang Borchert in Kapıların Dışında tiyatro kitabındaki Beckmann'dı. Canı pahasına savaşmış gencin yurduna döndüğünde artık onun sayılabilecek hiçbir şeyi kalmaması, onun yalnızlığın ve aidiyetsizliğin doruğuna ulaşmasına neden olmuştu Beckmann'ın düşüncelerine de kulak vermenizi tavsiye ederim. Çünkü onun çığlıkları kulaklarda yankılanmalı ve bizim de dahil olduğumuz bu toplumda birileri HAYIR demeli diyebilmeli. Bu kitabı ve kapıların dışında kitabını kısa olduğu için bir oturuşta okunacaklar listesine ekleyenlere üzülüyorum. Hiçbir kitabı hakkaniyetli bir şekilde
Hayır demenin gücü!
2025 11. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 22:03
26 yıllık kısacık hayatına bir sürü eser sığdıran Borchert, o kısacık hayatında savaşın yıkıcılığını da bizzat yaşayarak görmüştü. İlk gençlik yıllarında, dönemin birçok genci gibi Nazi partisinin Hitler gençliğinde olsa da, nefret ettiği bu örgütün toplantılarına katılmadı ve bir süre sonra dışlandı. Savaş karşıtı düşünceleri yüzünden hapse girdi. Doğu cephesi'ne gönderildi. Çarpışmada ölenleri, soğuktan açlıktan, ölenleri gördü, yaralandı. Yani savaşın kazananının olmadığını gözleriyle gördü. İşte bu eserine de şiirsel bir manifesto şeklinde savaşa hayır diyor. Hayır demezsek olacakları anlatıyor. Hayır demenin gücünden bahsediyor. Kısacık bir eser olmasına rağmen çok şey anlatıyor. Okuyun okutturun. Atölyedeki adam, bürodaki kızın sesi ile: "Yarın sana el bombalarını doldurmanı ve keskin nişancı tüfeklerine dürbün takmanı emrederlerse yapacağın bir tek şey var: HAYIR de! Köylerdeki ve kentlerdeki halkın sesi ile: "Yarın askere alma belgeleri ile kapına dayanırlarsa, yapacağın bir tek şey var: HAYIR de! Anaların sesiyle: "Dünyanın bütün anaları, yarın size askeri hastanelerde hemşirelik yapacak, yeni savaşlarda savaşacak çocuklar doğurmanızı emrederlerse yapacağınız bir tek şey var: HAYIR deyin! Analar, HAYIR deyin!
2020 37. kitabı
Wolfgang Borchert yazarına ait okuduğum ilk kitap.Ve sanırım son olmayacak .Faşizme ve savaşa karşı yazılmış şiirsel bir manifesto Hayır De! Savaşa Hayır diyenlerin kesinlikle okuması gereken bir eser .
Hayır De!Wolfgang Borchert · Yordam Kitap · 2021742 okunma
Kapıların dışından hayır de!
2023 133. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2023 22:28
Hemen aklınıza siyah beyaz kapaklı Kapıların Dışında eseri gelmesi lazımdı. Gelmediyse hemen bir hatırlayalım. #174818629 Bence dünya edebiyatının en şaşırtıcı şair ve yazarlarından biri Wolfgang Borchert.. Yirmi altı yıl süren bir yaşama olağanüstü güzellikte şiirler, öyküler ve bugün hala pek çok ülkede sahnelenen müthiş etkileyici bir oyun sığdırmış. Kendini sürekli askerde bulan Yazar, savaşın olanca dehşetini yaşamış. Ve bunu zaten "Kapıların dışında" eserinde çok güzel yazmış bize. Ve yine bu kitabı da savaşa hayır dememiz için.. Nasıl çok travması oluşmuş ki her eserinde buram buram savaş karşıtlığını okuyoruz. Savaşın o soğuk havasını, eziciliğini de bi o kadar hissediyoruz. Hem de yazarın o anına o durumuna giderek.. Kısa ama yine çok etkili bir eserdi. Sırf yazarından dolayı yorumlamak istedim kitabı. Keyifli okumalar dileyemeyeceğiz. Pek keyif kaçırıcı çünkü..
2022 4. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2022 00:28
Kitabın kapağına bakarak kadınlar için yazılmış bir kitap olduğunu düşündüm fakat öyle değilmiş. Savaş karşıtı bir yazarın kitabı. 48 sayfalık bir kitap ama yarısı çizimlerle dolu. Fiyatı bu olmamalı.
2022 28. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2022 22:18
Sen. Makine başındaki adam ve atölyedeki. Sana yarın su boruları ve vanalar yerine çelik miğferler ve makineli tüfekler yapmanı emrederlerse, yapılacak bir tek şey var: HAYIR de! Sen. Tezgahı ardındaki kız ve bürodaki kız. Sana yarın bomba doldurmanı ve keskin nişancı tüfekler için hedef dürbünleri monte etmeni emrederlerse, yapacağın bir tek şey var: HAYIR de! Sen. Fabrika sahibi. Sana yarın pudra ve kakao yerine barut satmanı emrederlerse, yapacağın bir tek şey var: HAYIR de! Sen. Odasındaki şair. Sana yarın aşk şarkıları yerine nefret şarkıları söylemeni emrederlerse, yapacağın bir tek şey var: HAYIR de! (...) Sen. Normandiya'daki ana ve Ukranya'daki, sen Frisko ve Londra'daki ana. Sen Hoangho ve Missisippi' deki ve Hamburg ve Kore ve Oslo'daki ana, bütün toprak parçaları üzerindeki analar, dünyadaki analar, sizden yarın yeni kırgınlar için hemşireler ve çocuklar doğurmanızı isterlerse, dünyadaki analar, yapacağınız bir tek şey var: HAYIR deyin! Analar, HAYIR deyin! Çünkü eğer hayır demezseniz, eğer hayır demezseniz analar, sonra, sonra: Gürültülü vapur dumanlarıyla yüklü liman kentlerinde büyük gemiler inildiye inildiye sessizleşecek, dev mamut kadavraları gibi su üstünde ölgün ve hantal, su yosunu, deniz bitkileri ve midye kabuklarıyla kaplı, önceleri öyle ipildeyip çınlayan gövdesi mezarlık ve çürümüş balık kokusuyla yüklü, yıpranmış, hasta ve ölü gövdesi rıhtım duvarlarına karşı, ölü ve yalnız rıhtım duvarlarına karşı yalpalanacak. (...) Çamur grisi, pelteleşmiş, kurşuni bir sessizlik dönenecek ortalığı, her şeyi unutarak, büyüyecek okullarda ve üniversitelerde ve tiyatro salonlarında büyüyecek, stadyumlarda ve çocuk parklarında, korkunç ve hırslı kesintisiz bir sessizlik büyüyecek. Güneşli taze bağlar yıkık yamaçlarda çürüyecek, kuraklaşan toprakta
2019 17. kitabı
Okunma: 04 Mart 2019 14:43
Faşizme ve savaşa karşı yazılmış şiirsel bir manifesto 'Hayır De'. Manifestolar, savaşa karşıysa güzel.. 'Hayır' diyebilmek; maalesef ki çok seslilik olmadığı sürece, sen şusun sen busun etiketlerine maruz kalmayı da beraberinde getirir. 'Hayır' demek, mensubu olduğun görüşün yanlışlarına da 'Hayır' diyebilmek olmalı. Ülkemizde mi, O birazcık zor.
2020 93. kitabı
Savaşa ve faşizana karşı yazılmış şiirsel bir manifesto. Ne de güzel yazılmış özellikle günümüzün bu döneminde, bu olaylarda, bu yıkımlarda okuyun, okutun. Savaşa HAYIR deyin, taraf tutmayın. Ezilenin yanında olun fakat savaşın yanında olmayın. Bu kısa manifesto nasıl da içten işlemiş, savaşa HAYIR demeyi.
Hayır De!
2024 143. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2024 07:46
Sayfa sayısı az içerik ve nitelik bakımından on numara bir eser. Eserin yazarı Wolfgang Borchert ne üzücüdür ki, henüz 26 yaşında bu Dünyadan terki diyar etmiştir. Geriye bin yıllar boyu okunacak enfes bir savaş karşıtı manifesto bırakmıştır. Yaşamın ne kadar uzun yaşandığı değil, o yaşamın ne denli nitelikli ve etkin yaşandığına bir örnek gibi yazar, Wolfgang Borchert geride kaleminden insanlığa mirası. Manifesto uzun, inceleme yazısını kısa tutup, okuyalım birlikte... Wolfgang Borchert Yalnızca Alman edebiyatının değil, belki dünya edebiyatının da en şaşırtıcı şair ve yazarlarından biri olan Wolfgang Borchert, sadece 26 yıl süren bir yaşama olağanüstü güzellikte şiirler, öyküler ve bugün hala pek çok ülkede sahnelenen kısa ama müthiş etkileyici bir oyun sığdırmıştır. Faşizme ve Savaşa Karşı yazılmış şiirsel bir manifesto, Hayır De!’yi özel kılan yanlardan biri de, daha yirmi yaşında kendisini dünyanın en acımasız savaşının ortasında bulmuş, insan kıyımlarının en yabanılının tüm acılarını yaşamış biri tarafından kaleme alınmasıdır. Buna rağmen az rastlanır bir yalınlıkla yazılmış, savaş karşıtı bir manifestodur. HAYlR de! Sen, makinenin başındaki adam, atölyedeki adam. Yarın sana su boruları ve yemek kapları yapmayı bırakıp, miğferler ve mitralyözler yapmanı emrederlerse, yapacağın bir tek şey var: HAYlR de! Sen, tezgahın ardındaki kız, bürodaki kız. Yarın sana el bombalarını doldurmanı ve keskin nişancı tüfeklerine dürbün takmanı emrederlerse, yapacağın bir tek şey var: HAYlR de!
Edebiyat - Şiir - Düşünce

Wolfgang BorchertYazar · 9 kitap
Wolfgang Borchert, zorlu bir hayatın izlerini eserlerine başarıyla yansıtmış bir yazar olarak XX. yüzyıl edebiyatının en önemli isimlerinden biridir. Borchert, Heinrich Böll ve Wolf Dietrich Schnurre'yle birlikte yıkıntı edebiyatının temsilcilerinden biri olarak kabul ediliyor. 1921 yılında Hamburg'da dünyaya geldi. 15 yaşındayken şiir yazmaya başladı. 17 yaşına geldiğinde ise oyuncu olmak istediğine karar vermişti. 1941 yılının mart ayında Hannover Bölge Tiyatrosu'yla bir anlaşma yaptı. Ancak aynı yılın haziran ayında askere çağrılınca güzel günler sona erdi. 1942'de askerdeyken kendi kendini yaralamakla suçlandı, ama beraat etti. 1943 yılına kadar hayatı savaşın ortasında ya da ayrılıkçı ifadeler suçlamasıyla, hücrede geçti. Tifüs şüphesi ve sarılık nedeniyle ordudan terhis edildikten sonra, bir süre kabare sanatçısı olarak çalıştı. Bu kez de Goebbels'i bir parodisine konu edindiği için dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. Berlin'de yakalanmasının ardından Borchert'e yeniden cephe yolu görünmüştü. 1945 yılında birliği Fransızlara teslim olunca, ordudan kaçmayı başardı. Hamburg'a döndüğünde ağır hastaydı. 1946 yılında şiirleri "Fener, Gece ve Yıldızlar" adı altında bir kitapta toplandı. O dönemde "Karahindiba" başta olmak üzere 24 kısa hikâye kaleme aldı. Borchert onu ölümsüzleştiren tiyatro oyunu "Kapıların Dışında"yı 1947 yılında bir hafta içinde yazıp bitirdiğinde sağlığı artık iyiden iyiye bozulmuştu. Üç hafta sonra radyo oyunu olarak yayımlanan bu eserin ardından da tam 22 hikâye yazdı. "Kapıların Dışında" onun ölümünden bir gün sonra, 21 kasım 1947'de, ilk kez Hamburg Oda Tiyatrosu'nda seyircilerle buluştu.