Özel Baskı

Hayvan Çiftliği

George Orwell

2022 10. kitabı
Çocukken bu kitaba benzer bir kitap okumuştum şimdi hayvan çiftliğini okuyunca aklıma geldi ve bana aynı heyecanı verdi. Bana anime filmleriyle aynı tadi verdi. Hem çocuk gibi hissedip bir yandan da hayatın gerçek yüzü ile karşılaşıyorsunuz. Bizi hayal dünyamız ve gerçeklerle başbaşa bırakan bir kitap.
Araştırma-İnceleme
KORKUNÇ SONLU BİR PERİ MASALI
2022 33. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2022 23:47
Toplumun ve sistemin bu denli iyi eleştirilebildiği ikinci bir kitap daha okumadım. SPOİLER . . . Yel değirmeninin insanlar tarafından yıkıldığı ve Boxer’ın arabadan kaçış anının anlatıldığı sayfalarda kendimden bir şeyler kopmuş gibiydi. Hayvanların sürekli o hatırladıklarınız aslında bir hayaldi, gerçekte yaşanmadı diye telkin edilmesi, koyunların her şart ve koşulda koyun itaati, ve emirlerin sırasıyla yazılıp, daha sonra sıraları geldikçe yavaş yavaş anın çıkarlarına göre değiştirilip yok edilmesi. Kitaplığıma özel basımını alıp koymak istediğim bir eser oldu. Şimdiye kadar okumadığım için de kendime çok kızdım. Bilirsiniz; ‘BÜTÜN HAYVANLAR EŞİTTİR. AMA BAZI HAYVANLAR DAHA EŞİTTİR.’
Toplum
2021 22. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2021 16:47
Gerçek adı Eric Arthur olan İngiliz yazar George Orwell’ın ince zekasının eseri etkileyici romanlarından “Hayvan Çiftliği” İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru yazılmış sert bir hicivdir. Kitapta hayvanların birbirlerine sıklıkla “yoldaş” diyerek hitap etmesine bakılarak tarihsel bir gerçeklik olan Stalinizm’i ve Rusya’nın Sosyalist rejimini eleştirmek amacıyla yazıldığı söylenilebilmektedir. Karakterlerin hayvanlardan oluşmasından dolayı fabl olarak düşünülse de insanları, devrimleri, yasaları eleştirip etkili biçimde vermiş olduğu mesajlarla bu türden ayrılmaktadır. Kitabın alt başlığında da yazdığı gibi korkunç sonlu bir peri masalıdır Hayvan Çiftliği. Domuzların telkinleriyle insanlara karşı nefretle gözleri kör edilen hayvanlar yani halk etrafında asıl olup bitenleri göremez hale geliyorlar. Görseler bile okuma yazma bilmemeleri, domuzlara yani yöneticilerine itaat etmeleri, sorgulamamaları onların sonlarını getiren şeyler olmaktadır. Kitabı bitirdikten sonra şu soru geliyor aklımıza, “Bütün insanlar eşittir, ama bazı insanlar daha mı eşittir?” Toplumlarda yönetilen ve yöneten eşit öneme sahiptir. Önemli olan halkların örgütlenmesi, kendi haklarını gözetebilmesi ve liderlerini kontrol altında tutabilmesidir. Tarihte gerçekleşen birçok devrimin sonucu oluşturulan yeni düzen hayal kırıklıkları ile sonuçlanmıştır. Orwell, sömüren ve sömürülen değişse de bu döngünün son bulmayacağı, ideal düzenin bir ütopya olduğu mesajını kitabında okuyucusuna hissettirmiştir. Hayvan Çiftliğinde her şey ne kadar güzel başlamıştır oysa ki. İnsanlar da tıpkı çiftlikteki hayvanlar gibi kendilerini ezen ve sömüren insanlardan tarih boyunca kaçmışlardır. Ancak bu devrimler yolundan sapmaya mahkum olmuş daha baskıcı yönetimler oluşmuştur. Tıpkı kitapta olduğu gibi dönemin Rusya’sında
1000Kitap Gerçek Okurlar
·152 syf.·
2020 15. kitabı
Bence George Orwell 'in en güzel eseri. "Bir çiftliği insanlar yerine hayvanlar yönetirse ne olurd?" sorusunun cevabı sorgulanmış. Hayvan Çiftliği, aslında komünizm ideallerinin çöküşünü kara mizah olarak anlatılmış. Müthiş taşlamalar ve bizi düşünceye sevk eden güzel örnekler. Bu kitap her okuyucu tarafından okunmalı.
2022 46. kitabı
gücü eline alanın yozlaşması korku imparatorluğu kurup kimsenin gıkını çıkaramaması çeşitli medya organlarıyla(squaler) hayvanların kandırılması başarısız bir işin yönetime değil de snowball isimli hayvana atılması gibi olaylar sonucu aslında o günü değil bugünü anlatmaktadır
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Filozof Yayıncılık · 2021296,6bin okunma
Aklını kullanmayan hiçbir varlık için özgürlüğün değeri yoktur
2021 84. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2021 23:08
Bir çiftlikte yaşayan hayvanların bir domuz tarafından cesaretlendirilip, beraber yaşamları pahasına ortaya koydukları özgürlük mücedelesi ve bu hakka sahip olduktan sonra da aralarında ne gibi entriakların döndüğü anlatılmaktadır
Roman
2022 1. kitabı
Bu kitapta meteforlaştırma kullanılmıştır Küçük çocuklar için görünse bile derin mesajlar veriyor aslında bu kitaptaki bir söz bazı hayvanlar eşittir ama bazıları daha da eşittir sözü ilede eşitsizliği anlatıyor George orwel bu kitabı yazarken o anki şartları anlatmak istemiştir.
Düşünce
George Orwell // Hayvan Çiftliği
2021 21. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2021 11:46
Nasıl desem bilemiyorum ben aslında kitabı pek beğenmedim oysa o kadar övgü duymuştum kitap hakkında, çok büyük kayıp demişlerdi okumadım diye. Sanırım o yüzden çok yüksek bir beklenti içinde okuduğum için pek beğenemedim. Yazar eleştirmiş ama pek olmamış gibi. Daha vurucu ifadeler, eleştirilen konuyu temelden sarsacak olmasını bekliyordum... Kitaba gelecek olursam: Genel olarak sosyalizme bir eleştiri amacıyla yazıldığı söylense de aslında yazarın eleştirisi insanların körü körüne iktidarın gücünü inanıp, onun yolunda koyun misali yaşamalıdır. Belki de yazarın bir hayvan çiftliği üzerinden bizlere eleştirilerini sunmasının sebebi de bu koyunlaşmadır. İster Sosyalizm olsun ister Kapitalizm olsun eğer yöneticiler güç peşinde koşuyorsa ve yönetilen insanlar eleştirmekten uzak olarak söyleneni kabul edip uyguluyorlarsa sonuç hep aynı olacaktır. Önemli olanın yönetim şekli değil de aslında insanlar sorgulama özelliklerinin olduğunu yazar bize anlatmaya çalışmış. Dediğim gibi ben pek beğenemedim. Konusu güzel aslında yazarın hayvanlar üzerinden insanları eleştirmesini sevdim ama eleştirilerin daha vurucu bir şekilde olmasını beklerdim. Güzel bir kitap okuyun derim ama benim gibi çok yüksek bir beklentiye girip de okumayın
2021 76. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2021 14:44
"bütün hayvanlar eşittir ama bazı hayvanlar daha eşittir" kitabı yeni bitirdim kafamda bu cümle dolanıp duruyor. Ne kadar güzel anlatılmış doğrusu bu kadar etkileyici bir fabl beklemiyordum. Yıllardır süre gelen sistemsel bir döngüyü muhteşem bir şekilde kaleme almış yazar. Hayvan Çiftliği George Orwell
2021 10. kitabı
Okunma: 12 Mart 2021 16:04
Kitabı okuduğunuzda hangi dönemi düşünürseniz, o dönemde her zaman var olan karakterleri görebilirsiniz. Hemen okunabilir bir eser olmasına rağmen bilerek yavaş okumaya çalıştım çünkü her cümlesinin altından bir anlam bir gönderme çıkarılabilir. Bir ütopyanın çökerek distopyaya evrimleşmesini yaşıyorsunuz. Bu kitapta bana en çok dokunan Boxer'ın durumu olmuştu. Bizim toplumumuzda da fazlasıyla yaşanan bir durum George Orwell Hayvan Çiftliği
Toplum

George OrwellYazar · 77 kitap
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.