Hristiyan kesim tarafından neredeyse İncil'le eş değer kutsiyet yüklenen, bir kısım Müslüman kesim tarafından lanetlenen bir eser!
İşte sırf bu yüzden Dante, sen de benim gözümde 9. Dairede, bozguncu ve ikiye bölünesicelerdensin :)
İşin şakasını bir yana bırakıp, olayı ciddiyetle ele alacak olursak; Eser 1300lü yıllarda Dante tarafından kaleme alınmıştır. Kitap, dini ögelerin yanında bize, o günün siyasal, sosyal, yapısı hakkında da bilgi verir. O dönemde yaşanan siyasal çekişmeler sonucunda Dante sürgün edilir, işte İlahi Komedya bu sürgün döneminde ortaya çıkmış bir üründür.
İlahi komedyanın ilk kitabı olan ilgili eser, cehennemin, giriş cümlesi:
"Yaşam yolumuzun ortasında karanlık bir ormanda buldum kendimi, çünkü doğru yol yitmişti. "
Burda bahsedilen Dante'nin meşhur yolun yarısında (35 yaş) yapmış olduğu Roma gezisidir. Dante yine burda, karanlık orman metaforu ile sürgünde çektiği sıkıntıları, ona cehennem gezisinde eşlik eden Vergilius'u ise aklın simgesi olarak ifade etmiştir.
Bunun dışında, bazı müslüman kesimlerce kitabın yasaklanma sebebi Dante'nin cehenneminde Hz Peygamberi 9. Kat, yani en ağır cezaların çekildiği kısma koymasıdır. Bozguncuların, toplumu bölenlerin yeri...
Bu konu hakkında söylemek istediğim birkaç şey var: Evet, bu durum inançlı biri için kabul edilemez bir ifade ama edebiyatta dönem zihniyeti dediğimiz bir şey vardır. Şimdi bu hakaret kısmına farklı bir pencereden bakacak olursak; Dante bir Hristiyan, hem de koyu Katolik bir Hristiyan. İslam'ı kendi dinine hakaret olarak görmesi çok doğaldır. Bununla beraber, karşımızdaki eseri her ne olursa olsun, farklı boyutlarıyla görebilmeli, okumaktan kaçınmamalıyız diye düşünüyorum.
Demem o ki; bazı kesimin okumaktan korktuğu, bazılarının da okuyanları dinden aforoz ettiği bu kitap