İnsan Nedir?

Çevirmen:
Uğur Gülsün

2020 5. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2020 21:26
Kitabı okurken çoğu yerin altını çizdim ve üzerine düşündüm. Hala da düşünüyorum. Yaşlı adam ve Genç adam konuşmalarında kendimi en çok yaşlı adama benzetmiş olmam ayrı zevk verdi. :) Kitapta insana makine muamelesi yapan yaşlı adam ; cesaret,merhamet, sadakat, yardımlaşma gibi duyguların aslında sadece isim olup bir değeri olmadığını verdiği örneklerle yüzümüze bambam bamm yapıştırıyor. Çoğu örneği iç karartıcı ve iğrenç geliyor insana. Aslında zamanın da düşündüğüm ama kendime yediremediğim bir çok konuyla yüzleşmiş olmanın verdiği tedirginlik de var mutlulukta :) Genç adamın sorduğu sorular aslında her insanın gizliden gizliye vicdanıyla konuştuğu ve yüzleştiği sorulardı. Zaten kitabın amacıda buydu. Bu yüzden bu bölüme kadar tek nefeste okudum. Sonraki bölümlerde açıkçası aynı tadı alamadım. Keşke kitap hep bu ikilinin sohbetiyle devam etseydi dedim, ama yinede diğer bölümlerde de aşırı tetikte olan cümleleri bulabiliyoruz. Sadece ilk bölüm " insan nedir? " için bile alınıp okunması gerek diye düşünüyorum :) Şimdiden okuyacak okurlarıma sesleniyorum. :) Dikkatli okumalar :*
Sürükleyici değil
2020 20. kitabı
Kitap genç adam ve yaşlı adamın soru cevap şeklinde ilerleyen sizi insanın ne olduğuyla ilgili düşünmeye iten dialoglarla başlıyor. Yaşlı adam genç adamın soruları üzerinden düşüncelerini çürütüyor bu kisim güzel ve sürükleyici. Ondan sonrası kısımlar ise ömür törpüsü. :)
İnsan Nedir?Mark Twain · İlgi Kültür Sanat Yayıncılık · 201919bin okunma
Biz de cevaplayamadık, sahi neymiş bu insan?
2021 6. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2021 13:50
Normal insanlar Mark Twain’i küçükken okuduğu için bu yazarın okuduğum 21311. kitabı diyebilirdi. Ama Bilal Günaydın normal insanlar gibi küçükken kitap okumadığı için, yazardan okuduğu ilk kitabı sayılabilir. Kitabın konusuna geçmeden önce incelemeyle ilgili ufak bir anekdot anlatalım. Graces sitede #95071355 iletisini atıp Bilal Günaydın ‘ın yazdığı incelemelerin okunmuş bir kitap kapsamında hanemize eklenmesini istedi. O gün biraz yaygara falan koptu :D Ama Graces ‘ın unuttuğu bir şey vardı; ortak bir kitap okuyacak ve inceleme yazacaktık. O ileti bu ironik hareketinden bağımsız mı yoksa bağımlı mı tam bir sır :D Aramızda geçen 36 gün, 17 saat, 29 dakika, 35 saniye süreli tartışmanın sonunda bir kitap belirledik ve buradayız :) Yavaş yavaş kitapla ilgili düşüncelerimizi aktaralım. Öncelikle kitabın dilinin yer yer kafa karıştırıcı olmasına rağmen klasik felsefi kitaplara kıyasla gayet anlaşılır olduğunu düşünüyoruz. Ancak gayet anlaşılır olmasının yanında üzerine de sık sık düşündürüyor. Eğer bu kitabı birileriyle birlikte okursanız uzun uzun tartışma ihtimalinizin de yüksek olduğunu düşündüğümüzü ifade ediyor, kitabın incelemesine geçiyoruz. İnsan bir makine midir? İlk olarak bu cümlenin bize ne düşündürdüğünü ifade etmeden önce yazarın bu noktadaki düşüncelerine kısacık değinelim. Yazar diyor ki: “İnsanın ne olduğunu; neden yapıldığı, kalıtımla aldıkları, çevresel etkiler ve ilişkilerle belirlenir. O sadece dış etkilerle harekete geçirilir, yönlendirilir ve KUMANDA edilir. Hiçbir şeye, bir düşünceye bile kaynaklık edemez.” Yani yazar, insanı aslında boş ve karanlık bir odaya benzetiyor. Eğitimle bu odanın duvarları boyanıyor, sosyal ilişkilerle
Sorgulamak güzeldir.
·304 syf.·
2021 3. kitabı
Okumaya başladığım andan itibaren bir çok soruma cevap veren, hatta hiç düşünmediğim olguları da sorgulamaya başlamama sebep olan kafa karıştırıcı ancak yeterince açıklayıcı bir anlatımı var. Sorgulama biçimi ve vurgulanan fikirler bence biraz ürkütücüydü ama derine indikçe 'İnsan'a bakış açımı iyi yönde değiştirdiğini söyleyebilirim.
İnsan
2020 24. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2020 18:32
Öncelikle Amerikali yazar olan Mark Twainı ilk defa okudum. Okumamakla baya geç kalmışım diyebilirim. Bu eserini 1900 yıllarda kaleme alan yazar insan nedir sorusuna farklı bakış açısını sağlayan, düşündüren, bildiklerimizi ispatla olgularla çürütüyor resmen. İçerik olarak insanın bir makineden ibaret olduğunu dile getiren, insanın düşüncelerini, uyguladıklarını, davranışlarını dış etkenlerden kaynaklandığını anlatıyor. Bu dürtünün insan iradesi olduğunu ileri sürüyor. Aslında insan psikolojisi üzerine bir eser. Ön yargılarımızdan, çelişkileirmizden sorgulayarak kendimizle ve kim olduğumuzla yüzleşmemizi sağlıyoruz. Okunmalı ve okutulmalı...
2020 1. kitabı
Kitabin ilk bölümü yaşlı ve genç insanın insan otomatik bir makine midir sorusuyla başlar ve soru cevap şeklinde ilerler. Yaşlı adam insan bir makinedir tek amacı kendini mutlu etmektir bütün eylemlerinin altında bu yatar diyerek genç adamı da bu düşünceye ikna etmeye çalışır bölümün sonunda genç adam da bu dusunceye artık eskisi kadar uzak değildir. Ve bende kitabı okurken genç adamla birlikte aynı düşünce değişimini yaşadım. Kitabın sonra ki bölümlerinde Mark Twain öykü şeklinde karakterin hayatı üzerine şekillendirmis ilk bölüm kadar ilgi çekici olmasa da fena sayılmazdi
Felsefe
·304 syf.·
2021 36. kitabı
Samuel Langhorne Clemens daha çok takma adı Mark Twain olarak bilinir, Amerikalı mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmen. İnsan Nedir? Fedakarlığı aslında kendimiz için yaptığımızı eğitimi insan ideallerini insanın aslında bir makine olduğu konularını etkili bir o kadar da farklı bir açıdan ele alıp iç güdüyü şu şekilde nitelendirmiştir:'İç güdü kavramı taşlaşmış bir düşüncedir,alışkanlıkların eliyle katı ve cansız hale getirilmiştir Daha önce canlı ve uyanık olan düşünce,daha sonra şuursuz olmuş tabiri caiz ise uyurgezer hale gelmiştir.'Konuları farklı bir açıdan ama etkili şekilde ele aldığı konusunda bu örneğimle ufak da olsa kanıtlamış oluyorum.Özgür irade, maddi manevi değer,tutkular ve insanın ne oldu ne olmadığı konsunda belirttiği,açıklık getirdiği daha bir çok alt başlık.Her sayfasında gerçekten de böyle biri miyim diye düşündüm bu kitap sayesinde kendimi tarttım kendime zaman ayırdım.Günümüzde yoğun iş saatlerinden dolayı bir çok kişi kendine zaman ayıramıyor.Bu kitabın faydası olacağını düşünüyorum.İyi okumalar:)
2021 88. kitabı
İnsan Nedir ? || Mark Twain Uzun zamandır aklımda olan ve gerçekleştirmeyi başardığım bir kitap okuma etkinliğinin mutluluğunu yaşıyorum. Biz kendi aramızda değerlendirdik ve oldukça da beğendik ama bir de sizler için kendi yorumunu ekleyeceğim. Kitap genç adam ve yaşlı adamın diyaloğundan oluşuyor. Yaşlı adam: İnsan bir makinedir. Kendi iradesi yoktur. ve otomatik olarak çalıştır düşüncesini savunurken Genç adam: İnsanın faziletleri vardır düşüncesini savunuyor. Çoğunlukla genç adam kafasında olsamda yaşlı adamı haklı gördüğüm yerlerde oldu. Ancak gerçekleştirdiğimiz tüm eylemlerin çıkar üstüne kurulduğunu ve en basit bir davranışta bile kendi mutluluğumuzu ön planda tuttuğumuzu savunması buna pek katılmadığım için beni bir nebze sinir etti. Çünkü duyguları bile o kadar devre dışı bıraktı ki insan olmamızın bir ayrıcalığı kalmadı. Ucu çok açık ve düşüncemeye fazlasıyla sevk eden bir eser oldu. . Bir tek bu yayında başka öykülerinide yer verilmiş. Ama tahmin edeceğiniz üzere beni en çok etkileyen "İnsan nedir? Oldu. Alırken aklınızda bulunsun diye bunu da belirtmeden geçmek istemedim
İnsan
2021 11. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2021 18:31
19. yy uzman eleştirmeni (satirist) Mark Twain yazdığı bu kitapla 19. yy eleştiri felsefesinin sınırlarını aşmış ve mükemmel bir diyalog yazmış. Bir genç ve bir yaşlı insanın insanın makineden farklı olmaması üzerine tartışmaya başlaması üzerine hiç bitmeyen bir tartışma süreciyle sürüyor. Konular birbirine giriyor makineler, Adem ve Havva, karıncalar, dinler, görevler, askerler. Şunu anlıyoruz ki insan ve makine aynıdır, irade vardır fakat bize bağlı değildir bu yüzden buna irade denemez. Bazı bölümler ancak okuduğunuzda anlayacağınız biçimde. Eğer sorgulamayı seviyorsanız, gerçek bilime erişmek istiyorsanız bu kitap sizin için bir köprü niteliği taşıyacaktır.
Felsefe
2020 18. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2020 09:29
Okuduğum kitabı iki bölüm olarak ayırıyorum. 1.Bölüm Genç ve Yaşlı iki Adam arasında geçen bir söyleşiyi ele alıyor. Konuları "İnsan Makinedir". Yaşlı adam yapılan her şeyin ilk olarak "kendi ruhunu tatmin etme" sebebi olduğunu savunuyor. Genç adamda bu düşüncesine karşı birçok durum ortaya koyuyor. Yaşlı adamda ona cevap veriyor... Güzel bir dialog... 2.Bölümde ise Mark Twain'in hayatı hakkında "kendi diliyle" ele aldığı bilgiler bulacaksınız. Bazı tarihi olaylara sunduğu bakışacısını öğreneceksiniz. Kitap genel anlamda okunmaya değer, ben keyif aldım.

Mark TwainYazar · 56 kitap
Mark Twain (asıl adı Samuel Langhorne Clemens) 1835'te ABD'nin Missouri eyaletine bağlı çok küçük bir köy olan Florida'da doğdu. Dört yaşındayken Clemens ailesi başka bir küçük köye, Mississippi ırmağı kıyısındaki Hannibal'e yerleşti. Esnaflık ve avukatlık yaparken politikaya atılan babası on bir yaşındayken ölünce Samuel okuldan ayrılıp bir matbaada çırak olarak çalışmak zorunda kaldı. Ardından ağabeyinin çıkardığı Hannibal Journal adlı yerel gazetede dizgiciliğe başladı. Aynı gazeteye ve Boston'da çıkan mizah dergisi The Carpet-Bag'e mizah yazıları yazdı. Dizgicilikten sıkılınca dört yıl boyunca Mississippi nehrinde çalışan buharlı gemilerden birinde kaptanlık yaptı. Abisiyle batıya gitti; gazete muhabiri olarak çalışmaya başladı. Mark Twain adını ilk kez 1863'te mizahi bir gezi yazısında kullandı. 'Mark Twain' (İngilizcede 'ikiyi işaretle') geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimiydi. 1867'de ilk kitabı The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County(Calaveras İlinin En Hızlı Sıçrayan Kurbağası) yayımlandı. 1870'te kısa ve özlü bir biçimde yaptığı konuşmalarıyla ününü tazeledi. Aynı yıl evlenerek Connecticut'ta Hartford'a yerleşti, üç kızı oldu. Çocuklar ve gençlere yönelik en iyi romanlardan biri sayılan Tom Sawyer'ın Maceraları'nın ardından başyapıtı Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yazdı. 1880'lerde bir dizgi makinesine yatırım yaptı ama iflas etti. Kitaplarının geliri ve birçok ülkede yaptığı konuşmalarla borçlarını ödeyebildi. 1906'da başladığı otobiyografisini bitiremeden öldü. Başlıca yapıtları: Tom Sawyer'ın Maceraları (1876); Huckleberry Finn'in Maceraları (1884); Adem ile Havva'nın Cennet Günlüğü (1905); Çalınan Taç(1881), Yurtdışında Bir Serseri (1880) , Mississippi'de Yaşam (1883).