50. Yıl Özel Baskı

1959
Yapı Kredi Yayınları

2018 45. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2018 21:23
Onat Kutlar, Türk Şair, Yazar, Sinema ve Fikir Adamı yazıyor biyografisinde. 59 yaşında terör saldırısı sonucu öldürülene kadar bütün bu dallara katkıda bulunmuş elinden geldiği kadar. Bakarsınız
Bir İshak Kondu Geceye
·72 syf.·
2018 53. kitabı
Biraz araştırma, biraz yorumlama “Avcının iyisi uçarı vurur. İyi öykücü akıp giden zamanın ritmine, onu durdurmadan kalemini uydurandır.“
2018 140. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2018 19:18
Okuyan herkesin farklı anlamlar ve bambaşka tatlar çıkartabileceği öyküler bunlar. Burada sadece yazarın giriş öyküsü olan “Horozlar”ı kabataslak ele aldım. Aksi halde her bir öykü için öykünün
2017 108. kitabı
İshak uzun zamandır aradığım bir eser. Aradığımı unuttuğum bir anda karşıma çıktı ama hep bir yerlerde duruyormuş diyeceğim inanmayacaksınız, okuyana kadar belki. Öyküler, ama neyin öyküsü, hayır belirsiz, kesintili değil aksine net serüvenler. İfade etmekte zorlandığım imgelemi testerenin keskin, tırtıklı yüzeyine bıçağın insafına bırakmakta gönüllü olup olmamakta. Sayfaları çevirdikçe, bu hikayeleri yüzlerce kez okudum dedim kendime. Sonra kafama dank etti. Soyunmak gibi bu. Bedenlere bakıp 'ne var hepsi aynı ' der ama iş soyunmaya gelince son parçalarda tıkanıp kalır insan. "mahremiyet" işte sizi bağlayan bu. yazarın kaleminin tadına doyulmaz yönü. Hangi hikayeye girse onun kelimelerini tanırsınız böylece. Durun daha bitmedi. Cesaret konusunda pek atak davranamayacağınızı sezmiş gibi organlarınıza göz diker yazar; boğazınızı tıkayan adem elmanıza belki. Nişan alır ve tam isabet... Konuşarak ne çok anlatamadık kendimizi Belki biraz susmalıyız bu hikayelerin içinde. Nefesimizi yazara teslim etmeli kavalının iç burkan tınısına kapılıp fareli köyüne İshak'ı, at cambazlarını, dördüncüyü, kepçe kızı, Yunus'u tanımak için uğramalıyız.
·120 syf.·
2025 21. kitabı
Uzun zamandır arkadaşlarımdan duyduğum ve çok merak ettiğim İshak kitabını bitirdim sonunda. 23 yaşında Gaziantep'te yazdığı 9 hikâyeden oluşur. 1960'da Tdk Öykü Ödülü'nü almıştır. Hikayeler masalsı, gerçeküstü bazen gotik tarzı kullanmış. Hikayelerinin çoğunda çocukların gözünden anlatmış yazar. Dili çok katmanlı bazen anlamakta zorlandım. Tekrar tekrar aynı paragrafı okurken bazende hikâyeyi tekrar başa sararak okudum. Çok beğendim hikayelerini. Özellikle Çatı ve Kediler öykülerini beğendim. İshak'ı mutlaka okuyun
·120 syf.·
2018 62. kitabı
İmgelerle dolu kelimeler tuzla buz oluyor ve toplanıyor tekrar bir araya. Dali'nin 'Galatea of Spheres' tablosunun yazıya dökülmüş hali gibi adeta. Kediler avlularda cirit atarken hayaller gerçeklerin hemen yanından temassız geçiyor. Hiç aramazken son anda bulduğum öykü kitabı. Sunduğu avlular, kediler, pervazdaki mavi arada dinlenen kuşlar, babaanne, gazel, çaydanlığın fokurdayan ıslıkları ve uzakların ancak duvarlar kadar mesafede olduğu mükemmel bir öykü. Babanne ve torunun, Onat Kutlar'a has bir tarz ile arada postacının da karıştığı, kahkaların masumluğu ile aslında karamsarlıkla beraber yaşamın gerçekliği de gün gibi ortada sunulan güzide eser.
2021 37. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2021 20:22
İlksöz: Yazarını körelten hikâyeler. İshak, Onat Kutlar'ın Gaziantep'ten ayrılıp üniversite okumak için İstanbul'a geldiği, kaldığı yurt odasında, kahve köşelerinde yazdığı ilk öykülerden oluşuyor.
Puan vermedi·120 syf.·
2016 37. kitabı
İshak, karanlık ile aydınlığın, düş ile gerçeğin sarmal olarak birleşip yer yer ayrıldığı, yabancılaştığı ölçüde de birbirine yakınlaştığı, gencecik bir insanın hayallerinden, yüreğinden, acıları ile umutlarından parmaklarına dökülerek bizlere emanet bırakılmış bambaşka bir öyküler kitabı.
2021 127. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2021 01:23
Üşendiğimden uzun süredir kitap incelemiyordum, aslında bu da tam olarak inceleme sayılmaz ancak o kadar çok beğendim ki bu öykü kitabını, okunması için tavsiye etmek istedim. Bu kadar güzel betimlemeleri, göndermeleri olan yazar nasıl bu kadar az okunabilir aklım almıyor. Terör saldırısı sonucu hayata gözlerini yuman bu yazarın hayatını da en kısa zamanda araştırmayı düşünüyorum. İshak hakkında Yusuf Atılgan'ın yorumunu bırakıyorum ve üstüne daha da söz söylemeyi düşünmüyorum. “İshak, üstünde durulması, anlaşılmaya çalışılması gereken, yepyeni; güzel bir sanat yapıtı. Son yılların en önemli Iütfu bence.Ona yaklaşırken kendi hikâye anlayışımızı unutmamız, O nat’ın bizi çağırdığı havaya girmemiz gerekiyor.” 1960
2018 3. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2018 10:05
Bu kitap geçen hafta tesadüfen girdiğim bir sahafta çıktı karşıma, daha önce bir kaç kez adını görmüştüm ama ıskalamışım. Şu yaşıma kadar en az on kez okumuş olmak isterdim. Onat Kutlar, bu kitabını, bir hukuk öğrencisiyken, 23 yaşında yazmış. Kitap 9 öykü içeriyor ve büyülü gerçeklik akımının dünyadaki ilk örneklerinden sayılıyor. Henüz 23 yaşındayken yazdığını ve daha 59 yaşında iken bir bombalı saldırıda öldürüldüğünü düşündükçe, bu öyküleri pamuklara sararak okumak istedim. Her hikaye birbirinden güzel olsa da benim en sevdiğim öyküler Horozlar ve Çatı öyküleri oldu. Çok kolay metinler olduğunu söyleyemeyeceğim. Ama öyle güzel "gibi"ler vardı ki bazı cümleleri defalarca okudum. İshak, benim için tekrar tekrar okuyacağım bir öykü kitabı kesinlikle. Her okuduğumda ayrı bir zevk alacağıma, daha iyi anlayacağıma da kesinlikle eminim. Bugün Onat Kutlar'ın ölümünün 23.yıldönümü. Bu vesile ile de kendisini saygıyla anıyorum. Herkese keyifli okumalar...

Onat KutlarYazar · 13 kitap
Mehmet Arif Onat Kutlar, Türk şair, yazar ve düşünürdür. Yazar Seza Kutlar AksoySeza Kutlar Aksoy'un kardeşidir. İlk ve orta öğrenimini Gaziantep'te yaptı. 1955'te Gaziantep Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisine (1956) girdi. Bir yıl sonra buradan ayrılarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçti. Bu okulu da son sınıfta bırakarak Paris'e gitti. Paris Üniversitesi Felsefe Bölümüne iki yıl devam etti (1961-63), bitirmeden ayrıldı ve Türkiye’ye döndü. Paris'ten dönüşünde Doğan Kardeş dergisinde sekreterlik (1963-65), kurucularından olduğu Sinematek Derneğinde yöneticilik görevleri (1965-76) üstlendi. 1956'da ‘a’ dergisinin kuruluşunda yer aldı ve bu dergide yazarlık yaptı. Yeni Sinema dergisinin, Sinematek adına sahipliğini üstlendi, dergide yazılar (1967-70) yazdı. Kuruluşundan itibaren Kültür Bakanlığı Sinema Yapım ve Gösterim Merkezinin yöneticiliğini (1978-80), yine kuruluşundan başlayarak (1982) İstanbul Kültür Sanat Vakfı İcra Kurulu üyeliği, Sinema Danışma Kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevlerini üstlendi. Bu kurumdaki görevleri ölümüne kadar sürdü. Cumhuriyet gazetesinde “Gündemdeki Konu”, “Gündemdeki Sanatçı” başlıkları altında haftada bir yazılar yazdı. 1991'den ölümüne kadar (1995) İstanbul Film Ajansı'nın ortağı ve yöneticisi oldu. 30 Aralık 1994'te, İstanbul / Taksim’deki The Marmara Oteli’nin pastanesine teröristlerin bıraktığı bombanın patlaması ile ağır yaralandı, kurtarılamayarak Amerikan Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Onat Kutlar, edebiyatla birlikte sinemayı da uğraş edinmişti. TRT'ye yaptığı haftalık sinema programlarının yanı sıra, 1975'te 7. Sanat Sinema, Milletin Radyosu ve 1994 sonunda ancak bir defa yayımlanabilen Gündemdeki Sanatçı adlı programları hazırladı. 1989'da TRT için hazırlanan Turkuaz adlı belgeselin metin yazarlığını ve yapımcılığını, 1993-94'te yine TRT için Simurg Belgeseli'nin danışmanlığını ve yapımcılığını üstlendi. 1989'da Menekşe Koyu adlı filmin, ortağı bulunduğu Consept Film adına yapımcısı oldu. Edebiyata Hisar dergisinde yayımladığı (1952-54) şiirlerle girmişti, şiirle birlikte hikâyeye yöneldi. Volan Kayışı adlı ilk hikâyesi Seçilmiş Hikâyeler dergisinde (1952) yayınlandı. Ardından sinema eleştirmenliği ve deneme yazarlığında karar kılmış göründü. Şiirleri Hisar'dan başka Küçük Dergi ve İlke (Gaziantep, 1952-54); hikâyeleri Seçilmiş Hikâyeler ve ‘a’ dergilerinde çıktı.