Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
314 syf.
·
Puan vermedi
Huxley’in Ütopyası “Ada”
Dile benden ne dilersen! Bir dilek hakkınız var, ne dilerdiniz? Bekleyin, şöyle bir gözünüzü kapatın, içinde yaşadığınız, uyum sağladığınız Düzen’i bir düşünün. Paranın yegane ve en esas güç olduğu dünyadayız. Zenginlerin; sahibi olduğu -oysa bir kez doğduysak, doğal olarak bizim de ortakçı ve en az kendileri kadar haklara sahip olmamız gereken-
Ada
AdaAldous Huxley · Ayrıntı Yayınları · 1999720 okunma
Reklam
374 syf.
·
Puan vermedi
Bu adam gerçekten deli. Günümüzde olsa 46 raporu verip elini kolunu bağlar tımarhaneye kapatırlar ya da zararsız diye halkın içine salarlar. Adam insan kudretinin farkına varmış gibi görünüyor ve bunuda alenen söylemekten hiç geri durmuyor. Cadı avcıları tarafından yakalanıp Engizisyon mahkemeleri tarafından yargılanıp diri diri yakılmaması ya da
Ada
AdaAldous Huxley · Yol Yayınları · 1983720 okunma
368 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Audley Huxley -Ada . Yılın ilk kitabı . Huxley’in ölmeden önce yazdığı son romanı. Pala adı verilen bir adada geçiyor; ütopik bir dünyayı anlatıyor. Batının teknolojisiyle,Doğunun felsefesinin birleşimi diyebilirim. Roman özelliği az,daha çok didaktik bir kitap denilebilir. Fizyolojiden,ruh bilimine,cinsel yaşamdan ,yaşam biçimine kadar her konudan bilgi verir gibi bahsedilmiş. Budizm ve Hinduizm felsefesi birçok yerde övülmüş. Asıl sıkıntı;kitapta gerilim sağlayacak,okuru bir sonraki sayfaya geçmeye heveslendirecek kurgunun olmaması. Bence kitapta kahramanlar konuşmamalı,biz onların hal ve hareketlerinden ,yaşayış şelillerinden çıkarımlar yapmalıyız,bizi düşünmeye sevketmeli. Kitap bu konuda oldukça yavan kalıyor. . . Zamanında madde kullanımını özendirdiği için eleştirilmiş. Yazarın ‘Cesur,Yeni Dünya’ kitabından sonra çok beğenilmemiş. Propaganda yaptığı düşünülmüş. Ama altı çizilecek çok güzel cümleler var tabi. Mesela bence en güzeli; . ‘Ve Tanrı Darwin'i yarattı ve bundan sonra Nietzsche, emperyalizm ve Hitler doğdu.’ .
Ada
AdaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 2016720 okunma
314 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Dış dünyadan kendilerini izole etmiş yaşamlarını bilim ve budizimle harmanlamış Pala halkının öyküsü. Eğitimleri, aile kavramları, çocuk yetiştirme teknikleri, cinsellikleri hep bu iki kaynak referans alınarak geliştirilmiş. Ada halkı makineleşmeyi reddetmiyor, ama insan mutluluğu ve özgürlüğünü bunun üzerinde tutuyor, tüm yaşamlarını doğayla bütünleşerek kurmuşlar, doğayla barışık değil de doğanın bir parçası gibi, herhangi bir ağaç gibi yaşıyorlar. Çok ilginç, olabildiğince basit ve akılcı yasaları var. Din,milliyet,ideoloji kavramları yok, böylelikle hırs, karmaşa ve kazanma içgüdüsü de olmuyor. Okurken bile huzurlu hissetirdi bana, içinde bulunduğumuz dünyanın karmaşıklığına bir panzehir olarak sunulmuş gibi.
Ada
AdaAldous Huxley · Ayrıntı Yayınları · 1999720 okunma
Reklam
352 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Sonunu beğenmesem de geneli doyurucu idi
Yazarın 1962 yılında yayımlanan bu son kitabı için
Otomatik Portakal
Otomatik Portakal
yazarı
Anthony Burgess
Anthony Burgess
en iyi modern romanlar arasında demiş.
Ada
Ada
distopyanın başyapıtlarından
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
'nin ütopik ikizi olarak sunuluyor. Ama nasıl bir ütopya tartışılır. Doğu felsefesi, budizm, mistik yaklaşımlarla süregelen bir toplum kapitalizmin dip komşusuyken modern dünyadan ne kadar koruyabilir kendini. Üzerinde konuşacak, tartışacak çok şey olan okunası bir eser olduğu görüşündeyim.
Ada
AdaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 2021720 okunma
374 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
Pala ülkesi...
Aldous Huxley 'in Ada kitabı; İzlanda ülkesi sınırları içerisinde, gerçekte harita üzerinde var olmayan küçük bir adada yaşayan Pala halkının ( pala adası) yaşamının anlatıldığı ütopik bir romandır. Huxley, yarattığı bu ütopik eseriyle, içinde yaşadığı toplumun; sistemini, yönetim şeklini, maddiyata ve kapitalizm sarmalında insanların yok
Ada
AdaAldous Huxley · Yol Yayınları · 1983720 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
Daha çok "Cesur Yeni Dünya" ile bilinen Huxley'in yazdığı bir ütopya Ada. Kitabın tam bir gelişme kısmının olduğu söylenemez, daha çok dış dünyadan gelen ana karakterimizin Ada'yı tanıması anlatılıyor kitapta. Budizm gibi Doğu ve Güneydoğu Asya dinlerinin etkili olduğu bir yer olan bu ütopyasında yazar; ideal aile ve çocuk yetiştirme, daha iyi genetiğe sahip toplum oluşturma, toplumda suçu azaltma gibi konulara değiniyor. Bence okunmasının geniş zamana yayılması gerekilen, okurken üzerinde düşünüp diğer ütopya ve distopyalarla ilişki kurmanız gereken bir kitap.
Ada
AdaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 2021720 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
"Olduğumu sandığım kişinin çektiği acıların aşağı yukarı üçte biri kaçınılmazdır. Bu acı insan olmanın doğası gereğidir; özgürleşme peşinde koşarken doğa yasalarına bağımlı, geri döndürülmez zaman içinde, esenliğimize tümüyle kayıtsız bir evrende yaşlılığa ve ölümün kaçınılmazlığına doğru ilerlemeye mahkum, sezgili ve bilinçli varlıklar
Ada
AdaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 2016720 okunma
Reklam
352 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Bütün tembelliğime rağmen on güne bir kitap sığdırdım ve bunun için kendime kızıyorum … ADA Yazarın En prestijli kitaplarından biridir kimisine göre CESUR YENİ DÜNYA Bundan önce gelir ya da sonra , Bana göre nacizhane fikrim CESUR YENİ DÜNYA daha okunabilir daha verimli düşündüren bir kitap . ADA başka bir dünya yaratılabilir anlayışıyla düşünülmüş, Bir kaza sonucu gizemli yasak bir ADA’ya düşen bir Adam ve ADA’nın kendi yaşamı ve kuralları çerçevesinde oluşturulan bir yaşam … öğretici bir roman şeklinde kaleme alınmış hikayesi olan güzel bir kitap .
Ada
AdaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 2021720 okunma
314 syf.
5/10 puan verdi
Öncelikle bu kitap beni, Cesur Yeni Dünya kadar içine çekip sarsmadı. Cesur Yeni Dünya'yı bir günde nefessiz okumuştum.. Bu kitapta, Cesur Yeni Dünya hazzını alamama sebebimin, Budizm ve doğu dinleri hakkındaki ilgisizliğim ve bilgisizliğim olduğunu düşünüyorum. Kitap çoğu kısımda Budizm'in bakış açısıyla dünyayı ve insanları yorumluyor, Budizmi aktif olarak işliyor. Özellikle "Ada"nın hikayesini, "Ada"nın yaşam ve kültür hayatını, eğitim sistemini öğrenirken bunu çok yoğun hissediyorsunuz. Dediğim gibi, benim Budizm hakkında pek fazla, hatta neredeyse hiç bilgim olmadığından, kitabın bazı yerleri çok havada kaldı ve sıkıldım. Sonuçta büyük bir kavram bilgisi gerekiyor kitabın bakış açısını yakalayabilmek için. Her ne kadar kelimeler Türkçeleştirilmiş olsa da, bu kelimelerin ifade ettiği dinsel anlam, okunulan ve anlaşılandan öte oluyor. Bir de, yabancı kaynaklı eserlerde genel olarak Hristiyanlıktan ve Batı kültüründen kaynaklı kişilere, olaylara, ifadelere çok yer verildiği için, kitabı anlayabilmek maksadıyla sıklıkla sözlük kullanmam gerekti. Bu da hızımı düşürdü, ilgimi azalttı. Ama eğer Budizm ve Hristiyanlık hakkında bilginiz varsa, Batı kültürü ve kişilerine ilgiliyseniz keyifle okuyabileceğiniz bir kitap olabilir. Yazarın hayal ve yorumlama gücü, çıkarımları, dünyaya ve eylemlere yüklediği anlam her zamanki gibi oldukça vurucu çünkü..
Ada
AdaAldous Huxley · Ayrıntı Yayınları · 1999720 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.