Mart 2021
1933
İthaki Yayınları

2024 37. kitabı
Okunma: 11 Mart 2024 11:36
Kitapta Hüseyin Rahmi GürpınarHüseyin Rahmi Gürpınar 'ın sadaketsizlik, aldatma, ikili ilişkilerdeki sorunlar içeren öyküleri yer alıyor. 100-150 yıl önce yazılmasına rağmen sorunlar aynı: büyük adamlarla evlendirilen kızlar, birbirine sadık kalmayan eşler, kadının hatasında öldürmeyi çözüm gören hastalıklı zihniyetler... Yazar tüm bu sorunları gerek öykülerinde gerekse de romanlarında sıkça işliyor. Bu kitapta bol bol ilişkiler üzerine hikayeler okuyacaksınız. Dili yazarın standart akıcı ve mizahi dili, çok seviyorum Hüseyin Rahmi Gürpınar'ı
2025 14. kitabı
Okunma: 07 Mart 2025 22:35
Yazıldığı zamana göre çok cüretkar, çok açık öyküler var kitapta. Kitaba ismini veren Katil Buse de bu hikâyelerden biri. Çok severek , çok gülerek okudum. Kesinlikle sizi sıkmayacak bir kitap. Keyifli okumalar dilerim :)
Alıntı
Katil BuseHüseyin Rahmi Gürpınar · İthaki Yayınları · 2021299 okunma
Bir öpücük katil olur mu? Olurmuş…
2024 16. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2024 23:33
Değişik düşünceler içindeyim. Biraz sindirilmesi lazım kitabın. Gürpınar, edebiyat camiasında ‘ahlak anlayışı, evlilikler ve kadın erkek üzerine düşünceleri’ nedeniyle hep topa tutulan bir yazar. Nitekim paylaştığım birçok alıntıda da edebiyat camiasının neden böyle düşündüğünü anlayabilirsiniz. Aslında bana göre karakterler üzerinden topluma aşılamak istediği düşünceler doğru. Adam adaletten yana. Kitaptaki tüm öykülerde bu olgu var. Bir diğer olgu ise şu: kadın güçlü olmalıdır, olmak zorundadır hatta. Çünkü erkek, hayatını ders almadığı hatalarla inşa ediyor ve kadın bu hataların ortasında kalıyor. Toplumsal ahlak anlayışına uygun davranıp ezik ezik yaşamaya devam mı etsin yoksa yapılan yanlışlara göz yummayıp güçlü bir şekilde hayatının geri kalanını mı yaşasın… İşte bu sorunsal çerçevesinde dönüyor tüm öyküler. Bence kadından yana kadın destekçisi bir kitap. Keyifli okumalar/dinlemeler dilerim.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Sadakatsizleri
2025 18. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 21:11
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın oniki sadakatsizlik hikayesinin anlatıldığı bu kitap yazıldığı döneme göre çok cesurca. Asla sıkılmazsınız çünkü; aşk, ihanet, ihtiras hepsi var:) Hikâyelerde genelde aldatan kadınlar. Ve onların duygularını ,şikayetlerini ve takındıkları tavırları o kadar iyi aktarmış ki, bunda yazarın çocukluğunun kadınlar içinde geçmesi ve harika bir gözlemci olmasının etkisi çok büyük. Önsözünde benim dikkatimi çeken bir olay anlatılıyor. Eşi tarafından aldatılan bir adamın yazarın hikayelerini okurken sonunun ne olacağını beklediği haberi yazara iletilir. Karısına ne yapacağını ona göre karar verebileceğini düşünen yazar hikâyelerin sonunu cinayetle bitirmemiş,sadece boşatmış. Yazar bir çok kişinin ahlak değerlerini alt üst edebilir. Dili çok akıcı, keyifli bir kitap.
2021 67. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2021 21:22
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın türk edebiyatı klasiklerinden okuduğum bir çok kitabı var. Çok severek , çok gülerek okumuştum ve yazara karşı bir hayranlığım oluştu. Yazıldığı döneme göre çok cüretkar, çok açık bölümleri var yazdığı kitaplarda. Kimse ayıplamamış mı? Hüseyin bey siz neler yazıyorsunuz öyle ? dememiş mi diye hep aklımda kaldı. Bu kitapta ithaki yayınlarından çıkan yeni bir eser. İçinde bir çok öykü var tabiki kadın - erkek ilişkilerini , metresler , imkansız aşklar Bazı okurlara belki itici geliyordur, ama ben gerçekten çok gülüyorum okurken Ayrıca kitabın ön sözü de kitap kadar güzeldi. Bir kere de olsa hüseyin rahmi gürpınar eserleriyle tanışmanızı öneririm.
2024 3. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2024 00:11
ocak|3 gürpınar’ın edebiyatına dair güzel bir önsöz ile başlıyor derleme. melek sanmıştım şeytanı ile zavallı katil öykülerini daha önce okumuştum. yine de tüm öykülerinin ortak bir teması var. aldatmak ve aldatılmak. yazdığı şeyler çağına aykırı bir o kadar da hâlâ güncel konular. kadın erkek ilişkilerinde bazı fikirlerine katılırız ya da katılmayız o tartışılır ama o günün şartlarında kadın karakterleri erkeklerin dar kalıplarının dışına çıkarıp yazması takdiri hak ediyor. okurken ahlakı mı ahlaksızlığımı savunuyor tam anlayamasam da yüzümü güldürdüğü kesin. keyifli okumalar.
1000k
2024 18. kitabı
Hüseyin Rahmi, hayatını müzmin bir bekar olarak sürdürdü. Ona göre aşk, gelip geçici bir hevesti ve aslında cinsellikten ibaretti. Anne ve babasının durumundan mütevellit çocukluğunda onda kalan terk edilmişlik hissinden olsa gerek, evliliğe inanmıyordu. Hatta şöyle diyordu: "Eğer evlenmiş olsaydım, 45 romanımdan üçünü bile yazamazdım". Refik Ahmet Sevengil, Hüseyin Rahmi’yi anlattığı, “Hüseyin Rahmi Gürpınar” adlı kitabında yeri geçen cümlelerden bir paragrafı şöyledir: “Çocukluğu eski İstanbul hanımları arasında geçmiş; aradaki yarım asırdan hayli fazla olan zamana rağmen o hayatın tesirlerini jestlerinde kuvvetle muhafaza ediyor. Güngörmüş, anâneye sadık, kibar bir İstanbul hanımefendisi gibi ekseriya ellerini ya dizlerinin üstünde, ya göğsünün üstünde kavuşturarak oturur. Gülerken parmakları birbirine bitişip güzel bir siper haline gelen bir eli ile ağzını örter; kahkahaları küçük, sessiz ve kibardır. Dudaklarında sönen gülümsemesi, bir müddet de gözlerinde devam eder… Gayet iyi tentene örer, yastık işler, beyaz işi yapar…” İlginç bir yaşam öyküsü var yazarın. Hiç evlenmediği halde kadınların işlerinden ve onların duygusal çalkantılarından bu kadar anlaması dikkatimi çekiyor doğrusu. Kendisi kalemini çok sevdiğim bir yazarımızdır. Okuyun okutturun...
2025 32. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2025 22:34
#kitapyorumum Kitabın Adı: Katil Buse Yazarın Adı: Hüseyin Rahmi Gürpınar Yayınevi: İthaki Yayınları Sayfa Sayısı: 194 Hüseyin Rahmin kitaplarını severek okuyan birisi olarak bu kitap biraz elimde surundu nedense pek sarmadı beni belkide hikaye tarzında olmasındandır. Kitapta 12 hikaye bulunuyor. Genelde yazarımız detayları ve sevdaları anlatır ama bu sefer evlerin içine girip kapalı kapılar ardındaki karı, koca, metresler ve aşıklar üzerine yogunlaşmaktadır. Bu kitabında sadakatsizlikleri bizlere gönül ilişkilerinin en mahrem sırlarını açığa vurarak aktarıyor. Umarım sizler bu kitabı beğenerek okursunuz. Kitapla kalın...
2021 17. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 16:09
Sadakatsizliğin Osmanlı dönemine ayna tutuyor ve kadın erkek eşitsizliğinin o zamandan bize kaldığını çok net ifadelerle anlatıyor. Her döneme hitap edebilecek bir metni var. Yazarın ustalıkla kullandığı dili ve öyküleri için kitaplığınıza ekleyin
Aşk
2026 33. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2026 20:29
Kitap, toplumsal eleştiri, mizah ve batıl inanç temalarını, sürükleyici bir polisiye kurguyla birleştiriyor. Gürpınar, bu kitabında da toplumun "ahlak" anlayışını masaya yatırarak, Karakterlerin yaşam tarzları üzerinden, yanlış anlaşılan modernleşmenin komik ve bazen trajik sonuçlarını eleştirmiş.

Hüseyin Rahmi GürpınarYazar · 100 kitap
17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı. 1887'de Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yazmaya başlayan Hüseyin Rahmi, ardından İkdam ve Sabah gazetelerinde mütercim ve muharrir olarak çalıştı. II. Meşrutiyet döneminde 37 sayı süren Boşboğaz ve Güllâbi adlı bir gazete çıkardı. İbrahim Hilmi Bey ile birlikte çıkardığı Millet gazetesi de uzun ömürlü olmadı. 1925-1927 yılları arasında yayımlanan Türk Kadın Yolu adlı derginin yazarları arasındaydı. Sonraki çalışmalarını İkdam, Söz, Zaman, Vakit, Son Posta, Milliyet ve Cumhuriyet gazetelerine neşretti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5. ve 6. dönemlerde Kütahya milletvekili olan Hüseyin Rahmi, ömrünün son otuz bir yılını geçirdiği Heybeliada'daki köşkünde 8 Mart 1944 tarihinde öldü ve oradaki Abbas Paşa Mezarlığı'na defnedildi. Edebiyat hayatı Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür. Romanlarındaki kahramanların çoğu 19. yy sonu İstanbul'un canlı, renkli insan, hayat manzaralarıdır. Eserlerinde Anadolu yoktur. Mizahı, güldürücü olduğu kadar, gülünç yönlerimizin yansıtılması, hicvedilmesi için gerekli bir araçtır. Hüseyin Rahmi, seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuşturur ve olayları gülünçlü, acıklı yönleriyle belirtir. Kuvvetli bir gözlem gücü vardır. Realist, natüralist bir görüşle "toplum için sanat" yapar. Ertem Eğilmez tarafından 1976 yılında çekilen Süt Kardeşler sinema filminin konusu Hüseyin Rahmi'nin Gulyabani (1913) isimli romanından uyarlanmıştır. Bağımsız sanatçılardan biri olarak da anılır. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanları ve öyküleri yeni nesiller tarafından da kolayca anlaşılabilmesi için 1960 sonrasında içinde Mustafa Nihat Özön'ün de yer aldığı bir edebî kurulca sadeleştirilmişti. Bu sadeleştirme kimilerince yerinde bulunurken kimileri de özgün dilin dokunulmadan bırakılması gerektiğini savunmuşlardı. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Hüseyin_R...