Kinyas ve Kayra (Ciltli)

Puan vermedi·448 syf.·
2025 81. kitabı
Yine
Hakan Günday
ve yine sıra dışı bir roman. Romanda kinyas ve Kayra adlı birbirine benzeyen ve bir o kadar da birbirinden farklı iki karakterin birlikte başlayan sonra ayrı ayrı devam eden hikayesini okuyoruz. Birlikte evlerini ailelerini terk eden ikili kendilerini Afrika’nın kanunsuz topraklarına atıyorlar kendilerini. Bu kaçış belki de etrafınızı çevreyen yasalar ve ahlak kurallarını simgeliyor. Kinyas ve Kayra yaptıkları hiç bir kötü davranışı kötülük yapmak için değil sadece yapabildikleri için ya da sadece akıllarına estiği için yapıyorlar. Ve sonra yollar ayrılıyor Kayra hayalini kurduğu beyin ölümünü gerçekleştirmek için inzivaya çekiliyor. Her gün fiziksel olmasa da beynen bir ölüm yolculuğuna çıkıyor. Kinyas ise tam tersine hapsolduğu uğursuz dünyadan kurtulmak ve mutlu sona ulaşmak için azim ve gayret içine giriyor.
Hakan Günday
kaotik betimlemeleriyle insan aklının sınırlarını zorluyor. Yeraltı edebiyatı seviyorsanız mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Kitapla kalın sağlıcakla kalın
2025 32. kitabı
İlk çıktığı zaman okumuştum. Sonra da kütüphanemde olması gerektiğini düşünüp paylaştığım bu resimli ciltli baskısını almıştım. Okuduğum bir kitabı tekrar okumayı sevmediğim için kitaplığımda öylece duruyordu. Bugünlerde okur arkadaşlarımdan biri çokça bu kitaptan paylaşım yapınca muhabbeti oldu ve “kinyas ve kayra” ı 5. kez okuduğunu söyledi. Çok sevdiğim ve tüm kitaplarını okuduğum yazarlar var ama okuduğum kitabı tekrar okumam dedim, ama o kadar paylaştın ki hazır elimde okumadığım resimli yeni baskısı da varken okuyayım bari dedim:) iyi ki okumuşum hem hiçbir şey hatırlamadığım için sanki ilk kez okuyormuş gibiydim hem de bir kez daha ne kadar güzel bir roman olduğunu anladım. Ayrıca bana, “bence insanın bağlanıp sevdiği bir kitabı olmalı” dedi. Öyle bir kitabım var mı hâlâ düşünüyorum
Kinyas ve Kayra
"Bir kitabı ikinci kez okuyorsanız gerçekten iyi bir kitaptır." Bu cümleyi kimden duydum hatırlamıyorum ama hiç olmadığı kadar haklı. Bu kitap şaheser benim için kutsal sayılabilicek bir kitap. kinyas ve kayrayı okuduğum ilk günden beri hayatımda bir çok şeye bakış açım değişti binevi benim için hayatımın dönüm noktası oldu. çocukluğumdan beri hissettiğim yabancılık duygusu, ait hissetmeme duygusunu bir başkasının da hissettiğini anladım, yaşanan olaylar, hayata bakış açısı, nihilistlik ve geriye kalan her şey. bu kitaba kendimi hiç olmadığı kadar yakın hissettim, hem kitaba hem kayraya; kayranın fiziksel özellikleri, düşünceleri, tavırları tamamen kendimde buldum. ve ben muhtemelen 2 değil hayatım boyunca mutlaka okuyabiliceğim kadar okuyup aklımın derinliklerine kazıyacağım. e tabi herkes benimle belki aynı fikirde olmayabilir ne düşünür emin değilim ama mutlaka bir kere okunması gerektiğini düşünüyorum, uyanmak için.
2025 23. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2025 17:47
Eleştirim hem olumlu hem de olumsuz olacak; önce olumlu yönlerinden bahsedeyim. Kitabın ismi oldukça ilgi çekici, kapağı da dikkat çekiciliğini artırıyor. Karakter isimleri de çok güzel; özellikle
2023 152. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2023 01:55
hakkında en çok konuşmak istediğim kitapların en başında gelirken asla konuşmamak istiyorum benim için hissettirdikleri tam olarak bu tarif etmesi zor hissiyatı bol hayatımın en doğru zamanında okuduğum için çok mutluyum tşklr.
2024 2. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2024 00:00
Okuması ve anlaşılması oldukça kolay. Karakterleri öğrenmekte zorluk çıkartmıyor, ki zaten kitapta kafanızı karıştıracak çok fazla karakter yok. Olaylar tüm detayları ile anlatılıyor.  sade ve akıcı.Tam bir yeraltı Edebiyatı "ölüm "teması fazlasıyla işlendiğinden insana rutin hayatı bile özletir cinsten kaos dolu bir yaşama şahit tutuyor bizleri.Herkesin okuyup sevebileceği türden bir kitap olmasa da iyiki okumuşum dediğim kitaplardan biri oldu.Hakan Günday'ın niş eserlerinden okumalar yapmaya devam.
Puan vermedi·448 syf.·
2024 4. kitabı
Çok beğendim az az heyecanla okudum Kinyas ve Kayra kitabını okurken sizleri arka planda derin ve farklı bir dünyanın olduğu, hayat kadınları, uyuşturucu ve gece hayatının içinde yaşayan bir insanın neler yaşadığını anlatıyor. Mekan ve zaman tasvirleri olsa da ilk bölümleri okurken yazarın ‘’yaşam ve ölüm’’ gibi ‘’uyku ve uyanış’’ iki zıt döngünün bir karamsar figürü olarak Kinyas ve Kayra’yı sunmasıyla karşılaşıyoruz. Genellikle yabancı kökenli yer adlarından ziyade Fransızca konuşulan bir İngiliz sömürgesi Afrika’dan bahsetmek mümkün. Kitabın gerçek hikayesi insanların iç huzursuzluklarını, hayatta dair karamsarlıklarını konu ediniyor. Şahsen okumasını tavsiye ediyorum
2025 2. kitabı
Bu kitabı benim hayatımda gerçekten yeri çok farklı olan bir kişi hediye etti bana, tereddütlüydü bense ısrarcı. Tereddütünün sebebini sayfaları çevirdikçe anladım yavaş yavaş… Bazen gitmedi bazen
2025 37. kitabı
Şuanda kitlesi yüzünden kötü gözüksede karakterlerin duygularını çok güzel yansıttığı hayatımdaki bıktığım dönemlerde açıp açıp okuduğum bir kitap belki yaşı büyük olanlara pek hitap etmeyebilir ama çoğu kişinin kendinden birşeyler bulacağı bir kitap olduğunu düşünüyorum
2023 24. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2023 14:25
Hakan Günday, son zamanlarda fazlasıyla ünlü bir yazar zaten, yeraltı edebiyatının en sevilen isimlerinden biri. Dikkatli okumayı gerektiren bir kitap, her sayfası üzerine saatlerce düşünülebilir. Görebileceğiniz her türden, iğrenç ve garip olaylar aynı zamanda Kinyas'ın ya da Kayra'nın kendi içinde verdiği düşünce savaşları beni de fazlasıyla düşünmeye itti. Kesinlikle okunması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Okurken her bölümde 'Daha ne olabilir?' sorusunu sordum ve bir sonraki kısımlarda bu soruyu bana defalarca tekrarlatacak olaylar yaşandı. Başlarda bir bölüm Kinyas'ın diğer bölüm Kayra'nın ağzından olmak üzere sırayla gidiyordu ve biraz kafa karıştırıcıydı ama bir kısımdan sonra Kayra'nın yolu ve Kinyas'ın yolu olarak kitap ayrılıyor. Bu kitabı okurken Hakan Günday'ın diğer kitaplarını da satın aldım. Her ne kadar fiyatları beni üzse de kesinlikle değer diyebilirim.

Hakan GündayYazar · 11 kitap
Hakan Günday, Türk yazardır. 2000'li yıllardan itibaren roman, dizi ve film senaryosu, oyun türlerinde eserler vermiştir. Eserlerinde yarattığı anti kahramanlar ile toplum ahlakı, evlilik ve aile kurumlarını eleştirir. Cinsellik, şiddet, cinayet, uyuşturucu, sapkın ilişkiler gibi konuları sıklıkla ele alan yazar, Türkiye'de yeraltı edebiyatı alanında önemli isimlerden birisi olarak anılır. 29 Mayıs 1976'da Rodos'ta doğdu. İlköğrenimini Brüksel'de tamamladı. Ankara Tevfik Fikret Lisesi'ni bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümü'nde üniversite eğitimine başladı. Ertesi yıl Üniversite Libre de Bruxelles'in Siyasal Bilimler bölümüne geçti. Öğrenimine Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde devam etti. İlk romanı "Kinyas ve Kayra"yı 2000 yılında o dönemde Om Yayınevi'nin editörü Nevzat Çelik'in desteği ile yayımladı. Hakan Günday, eski milletvekillerinden Faik Günday'ın torunudur. 26 Kasım 2014 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen törende 2014 yılı Türk-Fransız Edebiyat Ödülünü almıştır. 5 Kasım 2015'te, Fransızcaya Encore adıyla çevrilen "Daha" romanıyla Fransa'nın saygın edebiyat ödüllerinden Prix Medicis "En İyi Yabancı Roman Ödülü'nü almıştır. İlk oyunu olan Malafa, 17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında gösterime girmiştir (2010). Romanları Kinyas ve Kayra (2000) Zargana (2002) Piç (2003) Malafa (2005) Azil (2007) Ziyan (2009) Az (2011) Daha (2013)