Kızıl Veba

Editör:
Duygu Bolut

·80 syf.·
2022 26. kitabı
20. yüzyılın başında Jack London bu kitabı yazmış. Kurgusuna göre, 2012 yılında bir virüs insanlığı temelinden yok ediyor ve yalnizca birkaç insan hasbelkader hayatta kalıp bir şekilde soylarını devam ettiriyor. Fakat medeniyet dediğimiz mevhumun eriştiği "gelişmişlik" ancak işinin ehli insanlarca yürütülebildiğinden, iş erbabı insanlar, teknoloji üretenler, doktorlar vs hiç kimse hayatta kalmamış. Kitabımızın kahramanı önceki yaşamında kimya alanında bir profesör olmasına rağmen sıfır noktasına dönüldüğünde esamesi okunmuyor. Önceki hayatında çok zengin olanlar köle haline gelip eziyet çekiyorlar. Film yıldızları, profesörler, zenginlikten başka yaşam görmemiş olanlar... İşte London, bizi bu hayat ile tanıştırıyor. Buradan düşmek ya da silkinmek... Ne derseniz deyin, öyle çok çıkarımda bulunulabilecek bir eser ki, hakkı verilmemiş şimdiye değin. Medeniyet insanların azınlık bir kısmını üretim araçlarının sahibi yapıp diğerlerinin onları beslemesidir diyor London. Kahramanın torunu soruyor: Etinizi kim kesiyor sütünüzü kim sağıyordu eskiden? Profesör de, paralı kölelerimiz vardı diyor. Onlara karşılığında bir kilo süt alabilecekleri paralar verip sağdıkları sütün tamamını alıyorduk, diyor. Çocuk da, ben olsam kendi emeğimle sağıp kazandığımı kendime alırdım, kimseye vermezdim, diyor.
2026 18. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 15:46
Kızıl Veba, insanlığın büyük bir salgınla neredeyse tamamen yok olduğu bir geleceği anlatır. Hikâye, 2073 yılında, medeniyet çöktükten sonra hayatta kalan yaşlı bir adamın torunlarına geçmişi anlatması üzerinden ilerler. Bir zamanların güçlü, bilimsel ve teknolojik açıdan gelişmiş dünyası; “Kızıl Veba” adlı ölümcül bir salgınla birkaç gün içinde yıkılır. İnsanlık, ilkel bir hayata geri döner. Bilim, sanat, kültür unutulur; geriye sadece hayatta kalma içgüdüsü kalır.
2020 37. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2020 09:37
Veba’nın dünyayı kırıp geçirdiği dönemlerde yaşamadığım için kendimi şanslı hissediyorum sanırım ya da hissetmeliyim, insanların kısa süre içinde bu kadar hızlı ve acılı bir ölümle karşılaşmaları gerçekten insanda söyleyecek söz bırakmıyor, jack london benim okumayı sevmeme neden olan kişiydi, onun için bende yeri her zaman ayrıdır, sanki hiçbir kitabı kötü olamazmış gibi geliyor ya da ben konduramıyorum objektif bakamıyorum jack london’a, ortaokul yıllarıydı o dönemde kitaplarla pek aram olduğu söylenemez, bir gün yaşadığım yerin çöplerinin döküldüğü bir yer vardı o yerin önünden geçerek bir dereye ulaşıyor orada balık tutmaya çalışıyorduk yine bir gün bir balık macerasından fiyaskoyla ayrılırken çöp dağının tam üzerinde duran bir şey gözüme ilişti mavi kapaklı bir kitap... dikkatimi çekmesinin sebebi bir kısmı kopmuş olan kapağın sürekli rüzgarla dans etmesiydi, bayada okkalı duruyordu sayfa sayısı çoktu anlayacağınız, bedava olduğu için mi kitap olduğu için mi hala anlayamadığım bir sebeple çöpten aldım kitabı adını şöyle bir sildikten sonra okuyabildim “martin eden” dedim herhalde yazarın adı bu kocaman yazılmış, oltalarımın olduğu çantaya attım kitabı ilerledim, eve geldim bir köşeye attım unuttum gitti kitabı... aradan belli bir süre geçmişti atari oyunu oynuyordum ve ansızın elektrikler kesildi, o dönemde çok sık yaşanırdı bu tip hadiseler, canım sıkılmaya başlamıştı çareler arıyordum hava soğuktu ve dışarı çıkmak çok mantıklı değildi sonrasında ders kitaplarımın olduğu yerde martin eden’i koymuştum kitap gözüme ilişti ve aldım elime dedim en azından bir deneyeyim, başladım yavaş yavaş okumaya sonrası malum göz ağrısı uyuyamama kitabı bırakamama... bitene kadar elimden başucumdan ayıramadım, ve kitap okumayı seveceğimi düşünmeye başlamıştım ilk o gün. Jack
2024 54. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2024 17:58
Jack London'un "Kızıl Veba" (orijinal adıyla "The Scarlet Plague") 1912'de yayımlanan bir post-apokaliptik romandır. Roman, 2073 yılında geçiyor ve 2013'te dünyayı kasıp kavuran ve insan nüfusunun büyük kısmını yok eden bir salgının hikayesini anlatıyor. Konu ve Ana Tema "Kızıl Veba", medeniyetin çöküşünü ve doğaya dönüşü konu alır. Ana karakter, eski bir İngilizce profesörü olan James Howard Smith, hayatta kalan birkaç kişiden biridir ve genç nesillere, medeniyetin çöküşüne yol açan vebayı anlatır. Roman, insan doğasının kırılganlığını ve medeniyetin ne kadar kolay yok olabileceğini vurgular. Eleştiriler ve Yorumlar 1. Post-Apokaliptik Temalar Jack London'un anlatımı, medeniyetin çöküşünün ardından gelen kaos ve hayatta kalma mücadelesini etkileyici bir şekilde yansıtır. Yazar, insan doğasının temel içgüdülerine dönüşünü ve medeniyetin ince yapısının ne kadar kırılgan olduğunu ustaca betimler. 2.Karakter Gelişimi Ana karakter James Howard Smith, okuyucuya medeniyetin yükselişi ve düşüşü hakkında derinlemesine bir perspektif sunar. Ancak, bazı eleştirmenler, romanın diğer karakterlerinin derinlemesine işlenmediğini ve yüzeysel kaldığını belirtiyor. 3.Toplumsal Eleştiriler London'un, kapitalist toplumun eleştirisini ve doğaya dönüş temasını sıkça işlediği bu romanda, modern toplumun yapısal zayıflıklarına dikkat çeker. İnsanların doğaya dönüşü ve hayatta kalma içgüdüleri üzerine yaptığı tespitler, döneminin ötesine geçerek evrensel bir nitelik kazanır. 4.Dil ve Anlatım London'un güçlü ve sürükleyici anlatım tarzı, okuyucuyu olayların içine çeker. Ancak, bazı eleştirmenler, romanın yer yer didaktik bir ton taşıdığını ve bunun da okuyucunun dikkatini dağıtabileceğini öne sürüyor. Genel Değerlendirme "Kızıl Veba", Jack London'un insan doğası ve medeniyet üzerine
2024 50. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2024 12:38
Jack London ın kalemine bir kez daha hayran kaldım. Kesinlikle okunması gereken muhteşem bir eser. Okurken yaşamış gibi oldum. İnsanlığın yok oluşunu ve yeniden doğuşuna şahit olacaksınız. "Geçici düzenler köpük misali yok olup giderler."
Kızıl Veba
2024 22. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2024 23:57
Bana kalırsa kitap her ne kadar vebayı konu ediyor gibi görünse de, London kitabında aslında çok gelişmiş medeniyetlerin bile ne kadar kolay yıkılabileceğini ve bu yıkımın sonuçlarının neler olabileceğini anlatmış. Aniden ortaya çıkan salgına hiç kimse bir çare bulamayınca salgın da oldukça hızlı ilerlemiş ve bir bakmışsınız koskoca dünyadaki insan sayısı bir elin parmağını geçmez olmuş. Bu kızıl veba sonrası yeni dünyada ise eski medeniyet zamanlarını gören tek kişi Profesör James Howard kalmış. Eskiden Kimya Profesörü olan James Howard'ın torunlarıyla yaptığı uzun konuşmalarda medeniyetin nasıl çöktüğünü anlıyoruz. Anlattıklarına bakılırsa toplumun çirkin yüzü ortaya çıkmış denilebilir. Salgın çıktıktan birkaç yıl sonra Profesörün gördüğü ilk insanlar da sistemin çöküşünün bir sembolüdür benim gözümde. Şu anki sistemi de sorgulatmıyor değil bu olaylar. Burjuva kesminden saygın bir kadının nasıl, kaba ve eğitimsiz şoförünün kölesi olduğunu okuyoruz o bölümde. Bunun gibi olaylar kitabın içinde daha çok var. Dedeleri, torunlarına tüm yaşananları anlatırken, torunlarının sayıları, parayı, dedelerinin kullandığı çoğu sözcüğü anlamamaları da bize medeniyetin nasıl gerilediğini vurgular nitelikte. Eski profesörün amacı ise eskisi gibi medeniyetin yeniden kurulmasına yardımcı olmak. Bunun için de çok çalışıyor. Ayrıca kitapta, kitabı çok iyi anlattığını düşündüğüm bir cümleyle de incelemeyi sonlandırıyorum. "Anlık sistemler köpük gibi sönerler."
2020 21. kitabı
#okudum Kızıl Veba, bir dedeyle üç torunu arasında geçen kısa bir macera niteliğinde. Dedenin Kızıl Veba hastalığını ve insanlığın geçmişteki halini torunlarına anlatması romanın ana çerçevesini oluşturuyor. Kitap, 2073 yılında insan medeniyetinin yok olduğu, ilkçağlara geri dönüldüğü bir zamanda başlıyor. Edvin, Hou Hou ve Yarık Dudak adlı üç torunun dedesi olan James Howard Smith, Kızıl Veba’nın ortaya çıkışını anlatıyor. Dede ile torunları arasında doğal olarak nesil farkı değil koskoca bir medeniyet farkı oluşuyor. Kitaptan Alıntılar İnsan ırkı, medeniyete doğru yapacağı kanlı tırmanışına tekrar başlamadan önce gitgide ilkelliğin içinde boğulmaya mahkumdur. "Yaşamı seven de sevmeyen de aynı yaşam tarafından ufalanacaktır." ''Size zenginlerin uçaklarından bahsediyordum.Onlar da vebayı gittikleri yerlere götürdüler ve nereye kaçarlarsa kaçsınlar, sonunda öldüler.'' İnsan öyle gerilere düşmüştür ki, boş insanlar giderek daha çok zararlı olacaktır.Doktorluk iddiasında olan bu büyücüler aslında hırsızdırlar, cehennemden çıkmışlardır. Bunların tek amaçları vardır: üstünüzde etki yaratmak, sahip olduğunuz şeyleri elinizden almak. “Demek ki, tarih aynı biçimde yeniden başlayacak. İnsanlar çoğalacak, sonra birbirleriyle kavgaya tutuşacak, hiçbir şey buna engel olamayacak. Barutu yeniden icat ettiklerinde binlerce, milyonlarca insan birbirlerini öldürecek. Ve işte böylece, kan ve ateş içinde yeni bir uygarlık oluşacaktır.” Kardeşlerim, sizlere ulaştırmak istediğim bildiri şudur: mutlu bir zaman gelecek ve dünyada her şey iyiye doğru gidecektir, öyle bir dünyada ne efendi ne köle olacaktır. Herkes en nihayetinde ölüyordu; iyiler, kötüler, güçlüler, zayıflar, yaşamayı sevenler, yaşamayı küçümseyenler. Herkes gelip geçti. Her şey gelip geçici.”
2023 3. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2023 09:47
Jack London okurları onun tarzını bilir. Biraz sert ve sokakvaridir. Kızıl Veba'da aynı empati uzaklığını gösteriyor. Şunu söylemek istiyorum London duygularıyla yazmıyor, bizim duygularımızı örseleyip gerçekle karşılaşmamız için yazıyor. Vahşi bir dili var ve sığ tarafgirliklerden uzakta duruyor. Kızıl Veba, yakın zamanda şiddetle yaşadığımız pandeminin daha dehşetli halini dile getiriyor. Sokakta ölen insanlar, yüzlerindeki kızarıklıkla her kesin aforoz ettiği en yakınlar. Ve elbette insanların birbirleriyle ilişkileri. Biz bütün bu dehşet tablosunu o salgından tek kurtulan adamın yıllar sonra torunlarına anlattığı hatıralarından izliyoruz. Muhteşem. Okumanızı tavsiye ederim.
2020 3. kitabı
Çok zor zamanlar geçiriyoruz. Bilmediğimiz göremediğimiz düşmanımız # coronavirüsü ile mücadele veriyoruz. Maalesef yaşadıkça yada başka Ülkelerin yaşadığı olaylarla tecrübe edinebiliyoruz çünkü bu virüs hakkında hiç bir bilgimiz yok . . Bu kitabı okuyunca aslında biraz şanslı olduğumuzu hissettim. Çünkü seneler önce yaşanan Kızıl veba 1 saat hatta sonraları 15 dakika içinde öldürüyormuş insanı. İlk önce yüzün kızarıyormuş. Tabi bunu görenler dehşet içinde senden kaçıyormuş. Sonra ayaklarında felç hissediyor ve dizine doğru yayıldığını hissediyormuşsun. Beline ulaştığında acın katlanıp oradan kalbe ulaştığındada ölüm gerçekleşiyormuş. Tek başına ve acılar içinde... Ceset lime lime dökülüyormuş bu da hastalığın ne kadar bulaşıcı olduğunu gösterirmiş. Sağ kalan kişilerse canının derdine düştüğünden yabani hayvanlar yapıyormuş defin işlemini, midelerine... Ah daha neler okudum neler . . Dehşet içinde ve insan malesef ki kanı donarak okuyor bu satırları. Hele ki İçinde bulunduğumuz bu mücadele sırasında okununca daha bir etkili ve sarsıcı oluyor. Neredeyse insan kalmamış bu veba hastalığında ve yabani hayvanlar hakim olmuş her yanda. Şu anda bizim yaşadığımız evreler gibi aynı değil mi ?¿ İlk defa bu kadar net duyuyoruz kuşların sesini.. vs... . . Velhasılkelam ; okuyup araştırmak ve önceden yaşamış insanların geçirdiği bu dehşet evreyi merak edip okumak isterseniz tavsiyemdir. ✔ MUHAKKAK OKUNUP İBRET ALINACAK BİR ESER .
Jack london(kızıl veba)
2020 15. kitabı
Kısa kısa dört hikayeden oluşan ve farklı farklı konulara sahip bir kitaptı.bahsi geçen hikayelet; *kızıl veba *dünyaya düşman olan adam *garip bir belge kalıntısı *marc obirien'in kaybolması

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.