İnsanlığın bilgi, kültür ve uygarlığını neredeyse tamamen kaybettiği bir dönemi anlatan James Howard Smith'ten dinliyoruz. Dünya, bir salgının ardından sessiz ve boş bir yer hâline gelmiş; geriye yalnızca geçmişi hatırlayan bir yaşlı ve onu anlamayan torunları kalmış. Torunların ilgisizliği ve profesörün çaresiz anlatısı, insanın sahip olduğu her şeyin ne kadar kırılgan olduğunu çarpıcı bir şekilde gösteriyor.
Hayatın en rahat, en güvenli döneminde bir anda kendini yoklukta bulmak… Bu duygu, hikâyenin her satırında hissediliyor. Okurken sadece olayları takip etmedim; o çorak, sessiz dünyayı hayalimde canlandırdım, kaybolmuş uygarlığın izlerini düşündüm, her yıkımın insan ruhunda yarattığı boşluğu hissettim. 4 yıl önce yaşadığımız pandemi sırasında evde geçirdiğimiz günleri, boş sokakları, maskeleri ve sosyal mesafeyi hatırladıkça, hikâyedeki yalnızlık ve çaresizlik duygusu daha da dokunaklı hâle geliyor.
Hikâyenin en dokunaklı yönlerinden biri ise vefa. Profesör, geçmişi, kültürü ve insanlığı unutmamakla kalmıyor; torunlarına, gelecek kuşaklara ve insanlığa karşı olan bağlılığını sürdürmeye devam ediyor. Anlatmaya devam etmesi, insanın hatırlama, sahip çıkma ve vefa gösterme ihtiyacını gözler önüne seriyor.
Anlatım öyle etkileyici ki, felaketin soğuk yüzünü ve insanın hâlâ hayal kurabilme, hatırlayabilme gücünü içtenlikle yansıtıyor. Bu öykü, sadece bir felaket anlatısı değil; geçmişe tutunmayı, belleğin, hayalin ve vefanın değerini hatırlatan bir yolculuk. Her cümlesinde insanın kırılganlığını, hayata tutunma çabasını ve kaybolan bir uygarlığın izlerini öyle dokunaklı bir şekilde sunuyor ki, okurken hem düşündürüyor hem de insan ruhuna dokunuyor.