Ocak 2014
Kafekültür

En Büyük Hatalar, En Büyük Dersler
2025 196. kitabı
Freud’un Kokain üzerine yazdıklarını okurken, içimde garip bir çelişki büyüdü. Bir yanım onun merakına hayran kaldı; insan zihnini anlamak için yeni yollar arayışındaki cesaretini düşündüm. Ama öte yandan, bu kadar tehlikeli bir maddenin kaleme bu denli umutla aktarılışı, insana bilimin bile yanılabileceğini gösteriyor. O satırlarda, hem bir bilim insanının coşkusu hem de bir insanın yanılgısı vardı. Bu beni kendi hayatıma götürdü: Ne çok şeye umut bağladım, ne çok kez “işte bu kurtarır beni” dedim ve sonra yanıldığımı anladım. Freud’un kelimelerinde, insanın içindeki karanlıkla aydınlık arasındaki ince çizgiyi hissettim. Kokaini bir ilaç, bir mucize gibi sunarken, aslında onunla birlikte kendi içindeki bilinmezleri de açığa çıkardığını düşündüm. Tıpkı hayatımda bazen bir şeye sarılırken, aslında kendimi arayışımın derinliğine savruluşum gibi… Bu kitap bana şunu hissettirdi: İnsanın en büyük yanılgıları bile, aslında en büyük dersleri taşır. Freud’un kokain üzerine düşünceleri, yalnızca tıp tarihinin bir hatası değil; aynı zamanda insanın sınırlarını, zaaflarını ve aynı zamanda öğrenme gücünü gösteriyor. Benim için bu, kendi düşüşlerimi hatırlattı. Yanlış dostluklar, yanlış inançlar, yanlış adımlar… Hepsi birer kayıp gibi görünse de sonunda bana kendimi öğreten pusulalar oldular. Okurken sık sık düşündüm: Freud’un bu tutkusu olmasaydı, belki de psikanaliz yolculuğu da bu kadar derin olmayacaktı. Bazen insanı büyüten şey, yaptığı hataların izleridir. Ve bu bana kendimden çok şey hatırlattı. Ne zaman dibe vursam, ne zaman bir yanılgıya kapılsam, aslında oradan doğan yeni bir ben oldu. Freud’un “Kokain”i, bana yalnızca bir maddenin tıp tarihindeki izlerini anlatmadı. Aynı zamanda insanın zaaflarını, cesaretini, yanılgılarını ve öğrenme gücünü anlattı. Ve ben sayfaları
Duygu ve Düşünce
2021 61. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2021 17:31
Sigmund Freud, kokainman mıydı? Hayatı boyunca kokainin esiri mi oldu? Hastalarına/Danışanlarına kokain verip mi tedavi ediyordu? Bu soruların yanıtları "hayır"dır. Evet kokainin zaman zaman faydalı olduğunu biliyoruz. Ancak kokaini kullanmanın olumsuz etkilerini, ticaretini yapmanın suç olduğunu da göz önüne alınca, sanırım daha legal faydalı bitkiler bulmalıyız. :)) Freud, henüz psikanalize gelmeden, araştırma görevlisi diyebileceğimiz bir pozisyonda çalışırken, koka bitkisiyle tanışır, bu bitki üzerinde yoğunlaşır ve bu bitkinin tedavi edici yönüne hayran kalır. Kitapta da Freud'un, kokain ile tanışması, bir süre birlikte olması ve nihayet ilişkiyi sonlandırma süreci anlatıyor. Freud'un kokain içerikli yazdığı mektuplar, metinler ve diğer evraklar kitapta kısaca verilmiş. Freud üzerine kapsamlı bir video serisi hazırladığım için, erişebildiğim tüm kaynakları okumak durumunda olduğum için okudum. Bunun haricinde kokaine duyduğum bir ilgi söz konusu değildir:)) Bu alıntıdan da anlaşılacağı üzere, Freud'un kokain kullandığı tarihlerde, (1884-1896) kokain yasaklı bir ürün değildi. Yasak olmayan bir şeyi yapmak, kimseyi küçük düşürmez, hele de bu insan bilim insanı ise... #173226828
Psikoloji
2020 122. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2020 10:17
Freud koka bitkisi üzerine çalışmalar yapıyor. Öncelikle kendi üzerinde ve çalışma arkadaşları üzerinde deneyler yapıyorlar. Kısa vaadede koka bitkisinin zararlarından çok yararlarını buluyor ve kendi ailesinde de kullanımına başlıyor. Gözlemleri sonucunda hastalarının sorunlarına iyi geleceğini düşündüğü için bir tedavi yöntemi olarak koka bitkisini kullanmaya başlıyor. Bakın biz bilimin ve tıbbın ilerlemesinden dolayı kokain gibi bağımlılık yapan maddelerin zararlarını biliyoruz. Ama bir maddeye, bitkiye, teoriye ya da bir buluşa ilk değinildiğinde zararlı mı zararsız mı deneyimlemeden bilemeyiz. Deneyimledikçe zararı ve yararı görürüz. Freud koka bitkisini tıbbi amaçla kullanmış, bağımlılık yapmadığını gözlemlemiş. Kişilerin özgüveninde artış ve morfin gibi bağımlılık yapan maddelerden bir kurtuluş yolu olduğunu keşfetmiş ve bunu hastaları üzerinde kullanmaya devam etmiş. Zaten koka bitkisi ekilip biçilen o dönemlerde yasaklı bir bitki olmadığı için şimdiki bilgilerle Freud'u kokain bağımlısı ya da insanlara kokain kullandırmıştır diye kötülemenin bir mantığını göremiyorum. Einstein atomlarla ilgilenirken atom bombasının yapılacağını ve bir nükleer savaş başlatacağını bilemezdi. Sonuç olarak her iyi niyetin sonu iyi sonuçlara varmayabilir.
Bilim
KokainSigmund Freud · Kafekültür · 2014138 okunma
Şu an kokain satanlar Freud-a teşekkür etmeli
·80 syf.·
2022 226. kitabı
İlginç bir kitaptı. Freud-un kişiliği genel olarak tartışma doğuran bir kişilik. Kitaptan aldığımız bilgilere göre, kokainle baya içli dışlı olmuş, kokainin bağımlılık yapmadığını söylese bile, 5 yıl içinde kullanmaya devam etmiş ve çeşitli deneyler yapmış, bununla kalmamış, arkadaşlarını da kullanmaya teşvik etmiş. Bunun sebebi neydi? Yeni bir keşif yapmak hırsı mı yoksa aşırı bilginin beyinde oluşan yükünden kaçmak mı bilinmez. Bilinen tek şey, arkadaşlarına ve nişanlısına yazdığı mektuplarda sona doğru kokainle ilgili düşüncelerinde yanıldığıdır. okurken aklıma Celal Şengör ün dışkı muhabbeti geldi. Bilim için mi bunlar sadece? Açıkçası sanmıyorum. “Kokain: Yasadışı Bir Biyografi” kitabının yazarı Dominic Streatfeild’e göre, “kokainin rekreasyonel bir ilaç olarak çıkışından sorumlu tutulacak biri varsa, o Freud'du." Bilim dünyaya sadece iyi şeyler mi verir peki? Tabii ki hayır.
Felsefe
2021 514. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2021 16:22
İlginç bir yanlış ama işte o kadar gözlem yap, tez hazırla, bilimsel birçok kurama öncü ol sonra gel Kokain faydalıdır de. Herkesin bir yerde bir hatası oluyor örneği. Kokain. Sanırım bir dönemde de faydalı diye insanlar LSD kullanıyordu. Enerji ve güç veriyor diye düşünerek. Ancak Freud’un cidden bu maddeye inandığını nerden anlayabiliriz derseniz, kız kardeşi, sevgilisi ve arkadaşları başta olmak üzere herkese tavsiye etmesinden. Sonuç olarak sigara bile içseniz sevdiklerim zarar görmesin diye annenize, kardeşinize, ne bileyim sevgilinize falan için demezsiniz aksine sakın içme dersiniz değil mi? Adam manyak mı gidip durduk yere için diyecek. Büyük bir yanlışlık işte. Sonra hatasından da dönmüş tabi. Bunun dışında söyleyebileceğim, okunması en kolay (en azından şimdiye kadar) Freud kitabı olduğudur. İyi okumalar dilerim..
2025 58. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2025 15:59
Uzun süredir bu denli zaman kaybettiğimi düşündüren bir kitap olmamıştı. Freud'un kokain kullanımına dair birkaç cümlesi ve mektuplarından oluşan bu sayfaların neredeyse hepsini tek incelemeye yazabilirim. Hiç değilse Über Coca çevrilebilir, hepsi değilse de önemli bölümleri basılabilirdi. Buradan öğrendiğimiz, yalnızca Freud'un ne kadar süre, ne kadar dozda kokain kullandığı ve nazal enfeksiyonlara rağmen kullanmaya devam ettiği. Bir de başta önsöz var, "M. Thornton, "Freudyen Yanılsama" kitabında tüm psikanalizi Freud'un kokain bağımlılığının semptomları olarak yorumlar." diye bir cümle geçiyor. Çeviri hatası mı, tam olarak ne denmek istemiş katiyen anlamadım. Kokero olduğu için dışlanan (:d) terapist Otto Grass'ın da ismi geçirilmiş. Onun bağımlı, kendilerinin kontrollü kullanıcı olduklarına ne şekilde kanaat getirdiler bilmem... Yazım ve noktalama hatalarının üzerinde durmayı ise hiç gerekli görmüyorum, bir hayli fazlaydı. Esasında, o yıllarda sentezlenen kokainle günümüz uyuşturucusu kokainin yakından uzaktan ilgisi yok. Şimdi Kolombiya'ya, Peru'ya, Arjantin'e gitsek, oradakiyle ülkemizde satılanlar bile aynı değil. Diğer tüm uyuşturucular gibi kokain de saf haliyle piyasaya sürülmüyor. Buna binaen elbette kullanıcıların hepsi bağımlı, bağışıksız, reddedici oluyor. Freud o zamanda dahi, burnu kan, kabuk ve iltihap içindeyken bağımlı olduğunu reddediyordu. Yapraklarını çiğniyor olsa bir nebze benign bir durum sayılabilirdi. Uyuşturucu maddelerin insan eliyle değiştirilen hali kötüdür, bu psilocybin ve asit için de böyle. Son bölümde de Freud'un kokeroluğunun yazıları üzerinde epey tesiri olduğundan, en çok Rüyaların Yorumu'da bunun olabileceğinden bahsediliyor. Tam da geçen hafta almıştım kitabı...
Kontrolsüz Arzular ve Deneyim
2025 279. kitabı
Freud’un kokain deneyimlerini okurken kendi merakımı, risk alma eğilimimi ve bazen kontrolü kaybettiğim anları hatırladım. Kitap, bilimsel bir araştırmadan çok, insanın kendi sınırlarını keşfetme ve tutkularla yüzleşme hikayesini anlattı bana. Geçmişte merak ettiğim ama çekindiğim deneyimler, hevesle başladığım işlerde yaşadığım heyecan ve sonrasında gelen pişmanlıklar, Freud’un gözlemleriyle birleşerek bana kendi içsel dünyamı gösterdi. Kokain üzerine yazılan satırlar, sadece maddenin etkilerini değil, insan ruhunun kırılganlığı, tutkuları ve sınırlarını da gözler önüne seriyordu. Kendi yaşamımda bazen hızlı kararlar alıp sonuçlarını düşünmeden hareket ettiğim anlar aklıma geldi. Freud’un deneyleri, bir anlamda benim küçük risklerimdeki heyecan ve belirsizliği anlamamı sağladı. İnsan psikolojisi, tutkular ve mantık arasındaki o ince çizgide sürekli sallanıyor; bazen merak, bazen kontrolsüz arzu, bazen de irade gücü birbirine karışıyordu. Kitap bana, insanın kendi bilinç ve bilinçaltı arasında yaptığı yolculukların ne kadar karmaşık ve sarsıcı olduğunu hatırlattı. Okudukça kendi geçmişimdeki deneyimleri, hataları ve küçük keşifleri yeniden gözden geçirdim. Her hevesli başlangıç, her başarısız deneme, her merak ve risk, ruhumun bir yansımasıydı. Freud’un yazdıkları, sadece bilimsel bir metin olmanın ötesinde, insan olmanın kırılganlığını, tutkuların gücünü ve sınırların önemini hissettirdi. Kitabı kapattığımda, tutkuların ve merakın hem büyüleyici hem de tehlikeli olabileceğini, ama insan olmanın bir parçası olarak kabul etmek gerektiğini derinden hissettim.
Duygu ve Düşünce
2019 10. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2019 22:03
Freud’un düzenli olarak kokain kullandığını ve ailesinini kullanmaya başlattığını öğreneceksiniz.Sonrasında Freud’un arkadaşı ve eşine yazdığı mektuplarla karşılaşacaksınız.Freud’un kendi üzerinde kokainle yaptığı deneylerde kitapta aktarılmış.Kokain hakkında yüzeysel bir bilgi kitabı.
2025 6. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2025 09:48
Sigmund Freud’un 1884 tarihli Über Coca (Koka Üzerine) adlı çalışması, onun kokain maddesine yönelik erken dönem ilgisini ortaya koyan ve hem bilimsel hem de etik açıdan tartışmalı olan kitaplaştırılmış bir versiyondur. Freud bu yazısında kokainin yorgunluğu giderici, zihni canlandırıcı ve özellikle morfin bağımlılığını tedavi edici etkilerini öne sürer. Ancak bu iddialar, sistematik araştırmalardan çok Freud’un kişisel deneyimlerine dayanmaktadır. Freud’un kokaini neredeyse tamamen olumlu bir ışıkta sunması, dönemin bilgi eksikliğiyle açıklanabilir olsa da, bağımlılık risklerine neredeyse hiç değinmemesi ciddi bir etik sorundur. Özellikle yakın arkadaşı Ernst von Fleischl-Marxow’un, Freud’un önerisiyle kokain kullanmaya başlaması ve sonuçta hem kokain hem de morfin bağımlısı olarak trajik bir şekilde hayatını kaybetmesi, bu sorumluluğun ne denli ağır olabileceğini göstermektedir. Bu kitap, Freud’un bilimsel merakının ve cesaretinin bir göstergesi olsa da, bilimsel yöntem ve etik eksikliğin nasıl ciddi sonuçlara yol açabileceğini ortaya koyuyor Bugünden bakıldığında Über Coca, Freud’un kariyerinde tartışmalı bir anı olarak kalırken, bilimsel ilerlemenin eleştirel bir süzgeçten geçirilmesinin önemini de hatırlatır.

Sigmund FreudYazar · 139 kitap
Sigmund Freud, 6 Mayıs 1856'da, Freiberg in Mähren, Moravya, Avusturya İmparatorluğu'nda (günümüzde Příbor, Çekya) doğdu. 23 Eylül 1939'da, Londra, Birleşik Krallık'da öldü. Psikanaliz öğretisini geliştirmiş olan Yahudi kökenli Avusturyalı bir nörologtur. Kişiliğin 5 farklı dönemden geçerek geliştiğini öne süren Psikoanalitik Kuram'ın kurucusudur. Orta seviye bir Yahudi yün tüccarının, kırk yaşındayken, kendisinden yirmi yaş küçük bir kadınla yaptığı ikinci evliliğinden dünyaya geldi. Ekonomik bunalımdan dolayı ailesi Viyana'ya yerleşmek zorunda kaldıklarında, Freud henüz 4 yaşındaydı. 1938 yılına kadar burada yaşadı. Lisede Latince, Fransızca ve İngilizce öğrenirken kendi çabalarıyla da İbranice, İspanyolca ve İtalyanca öğrendi. Başarılı bir öğrenciydi. Başlangıçta istemediği halde Goethe'nın yapıtlarından etkilenerek tıp okumaya karar verdi. Üniversite yıllarında Yahudi düşmanlığıyla karşılaştı, okuldaki arkadaş çevresinden dışlandı. 1876 yılında fizyolojist Brücke'nin laboratuvarına girdi, burada anatomopatoloji ve insan sinir sistemi üzerine araştırmalar yaptı. 1881'de tıp öğrenimini bitirdi. 1883'te dönemin ünlü beyin anatomisi ve nöropatoloji uzmanı Dr. Theodor Meynert'in yönetiminde psikiyatri kliniğinde asistan olarak çalışmaya başladı. 1884'de kokain üzerine bir inceleme yapmakla görevlendirildi. 1884'te kokainin analjezik özelliklerini keşfetti, anestezik niteliklerini ise sezinledi. (Yaşamım ve Psikanaliz adlı yapıtında kokainin anestezik niteliklerini aslında bildiğini, yalnız tıp çalışmalarını bıraktığından dolayı bunların başkaları tarafından ortaya çıkarıldığını ileri sürer.) Aldığı bir bursla 1885'te Paris'e gitti, Salpêtriê Hastanesi'nde, Jean Martin Charcot'nun yanında staja başladı. Burada histerinin belirtilerini, hipnotizma ve telkinin etkilerini gözlemledi. Charcot'dan çok etkilendi. (Yaşamım ve Psikanaliz 'de Charcot'ya ne kadar düşkün olduğu görülür) Charcot'nun konferanslarını Almancaya çevirdi ve 1886'da yayımladı. 1886'da Paris'ten ayrılarak Berlin'e gitti. Burada çocuk nöropatolojisiyle ilgilendi. Viyana'ya dönerek özel hekimliğe başladı. 1886 ekim ayında 4 yıldır nişanlı olduğu Martha Bernays ile evlendi. Sinir hastalıkları ve histeri şikayetiyle kendisine başvuranlar üzerinde dönemin ünlü tedavi yöntemlerini, elektroterapi ve hipnotizmayı uyguladı. 1887'de Dr. Bernheim'in Telkin ve Telkinin Tedavideki Uygulamaları Üstüne adlı kitabını çevirdi. Elizabet von R. adındaki bir kadın hasta kendisini serbest çağrışım yöntemine zorlayınca hipnozdan vazgeçti. 1892 - 1895 yılları arasında Charcot'nun Salı Günü Dersleri adlı kitabının çevirisini, savunma psikonevrozları üzerine bir makaleyi ve saplantılar ve fobiler üzerine başka bir makaleyi Breuer ile ortaklaşa hazırladı. Ancak tıp çevrelerince Histeri Üzerine İncelemeler hoş karşılanmadı. Bu yapıtta psikanalizin temel ilkelerine rastlanır. 1896 yılında babasının ölümü üzerine derin bir bunalıma girdi ve sistematik olarak kendini çözümlemeye başladı. Yine aynı yıl Breuer'le nevrozların cinsel açıdan açıklanması konusunda ters düşerek yollarını ayırdı. Histerinin cinsel etiyolojisi üzerine verdiği bir konferans skandala yol açtı. Bu dönemde W. Fliess'le yazışmaları, özçözümleme süreci, hayatı üzerinde önemli etkiler yarattı. (Bu yazışmaları Freud'un ölümünden sonra eşi ve kızı tarafından kamuoyuna duyurulmuştur. Freud psikanalize özel hayatını karıştırmak istemediğinden, kişisel kayıtlar bırakmamış, birçok yazışma ve mektubunu ölümünden önce yakmıştır.) Hayatının 10 yıl süren bu döneminde, Freud hem yandaş, hem öğrenci bakımından yalnız kaldı. Kendini hastaların tedavisine ve psikanalizin yaratılmasına yoğunlaştırdı. Bu sürecin sonucu olarak 1897'de Oedipus Kompleksi, 1900'de Düşlerin Yorumu (iki cilt) adlı eserler ortaya çıktı. 1908'te Viyana Psikanaliz Derneği kuruldu. Bu olay, Freud için bir dönüm noktasıydı, Yaşamım ve Psikanaliz kitabında buna büyük yer verdi. Ancak bu tarihten önce bile Freud'un çevresinde çözümlemenin giderek kurumlaştığı görülür. 1902'den sonra "Çarşamba Günleri Psikoloji Derneği", adı altında başta P. Federn, O. Rank, W. Stekel ve Alfred Adler olmak üzere, Freud'un ilk yandaşları bir araya toplandılar. 1904'de E. Bleuer'le yazışmaya başladı. 1907'de Bleuer'in asistanı Carl Gustav Jung tarafından ziyaret edilir. Jung aynı yıl Zürih'te Freud Derneği'ni kurdu. Bu Freud için büyük bir başarıydı, zira psikanaliz artık ülke sınırlarının dışına çıkmıştı. Takip eden yıllarda Jung, 1. Psikanaliz Kongresi'ne katıldı ve psikanaliz üzerine konferanslar vermek üzere Freud ile birlikte ABD'ye yolculuk etti. Freud, 1910 - 1920 yıllarında Psikanaliz Üzerine, Bir Paranoya Vakası Özyaşam Öyküsü Üzerine Psikoanalitik Gözlemler: Başkan Screber, Totem ve Tabu, Narsizmin İncelenmesine Giriş, Yas ve Melankoli adlı eserleri yayımladı. 1923'de kendisine üstçene ve damak kanseri tanısı kondu. İzleyen yıllarda 33 kez ameliyat oldu. Sürekli protez takması gerektiğinden dolayı uzun yıllar konuşma ve yemek yeme sıkıntısı çekti. 1938'de Naziler'in Viyana'ya girmesiyle birlikte en küçük çocuğu Anna ile birlikte Avusturya'yı terk etmek zorunda kalarak Londra'ya yerleşti. Ölümüne dek tedavi ve çalışmalarına burada devam etti. Freud, prensipleri gereği kişisel hiçbir özel belge, anı defteri, mektup bırakmamış, hepsini yakmıştır. Bu nedenle, Freud'a dair ilk ve en kapsamlı bilgiler ilk olarak yakın dostu İngiliz psikaytr Ernest Jones'un 1953'te yayımlanan üç ciltlik Sigmund Freud'un Yaşamı ve Yapıtları adlı kitabıyla ortaya çıkarıldı. Eserleri - Zur Psychopat­hologie des Alltagslebens (Günlük Yaşa­mın Psikopatolojisi) - Die Traumdeutung (Düşlerin Yorumu) - Über Psychoanaly­se (Psikanaliz Üzerine Beş Ders) - Totem und Tabu (Totem ve Tabu) - Zur Einführung des Narzissmus (Narsisizmin İncelenmesine Giriş) - Unbehagen in der Kultur (Uygarlı­ğın Huzursuzluğu) - Jenseits des Lustprinzips Das Ich und das Es (Haz İlkesinin Ötesinde Ben ve İd) - Der Mann Moses und die monotheistische Religion (Musa ve Tektanrıcılık) - Cinsellik Kuramı Üzerine Üç Deneme, 1905 - Der Witz und seine Beziehung zum Unbewussten, Nükte ve Bilinçdışı'yla İlişkisi, 1905 - Psikanalizin Tarihçesi, 1914 - Psikanalize Giriş Dersleri, 1917 - Yaşamım ve Psikanaliz, 1925 - Tutukluk, Semtom ve Korku, 1926 - Bir Yanılsamanın Geleceği, 1927 - Kültür İçindeki Huzursuzluk, 1930 - Psikanaliz ve Uygulama, - Psikanaliz Üzerine, - Olgu öyküleri - Histeri ile Mücadele