Komşular

Ocak 2017
Can Yayınları

2021 81. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2021 17:03
Bu muazzam öykü kitabı, edebiyat neden böylesine güzel, neden güzel ve iyi edebiyatın tadını başka hiç bir şeyde bulamıyorum sorusunun çok güzel, yetkin bir cevabı. İyi edebiyat, iyi yazarlar sayesinde bu dünya ve bu hayat daha güzel, daha tahammül edilebilir; ya da güzel ve iyi olan her şey daha güzel, daha iyi. Çünkü; Tahsin Yücel'in kitaptaki beş öyküsünün de gösterdiği gibi; bir öykü ân'ı, anları yakalasa bile bu anları karakterlerini kura kura, ona kan ve can vererek yapabilmek ancak bir ustaya, bir maharet sahibine ait. İşte o ustalardan ve maharet sahiplerinden birisi olarak TahsinYücel, edebiyatı seven herkese unutmamak için gayret göstermesi gerekmeyen bir edebiyat hatırası, bir edebiyat güzelliği, bir edebiyat hediyesi veriyor. Tadı böylesine oturmuş, dili ve üslûbu böylesine tutmuş öyküler ve çalışmalar hakikaten sadece gıpta ve haset sebebi olabilir. Sadece Medet'in öyküsü bile tek başına bu övgüyü alabilir diyeceğim, ama gerçekten de Tahsin Yücel ilk öyküsündeki Albay Atmaca'dan diğer öykülerden Aramak'ta karşımıza çıkan Postacı Münür'e dek bize gerçek, yada edebiyat sayesinde gerçeklik kazanan karakterleri anlatıyor. Hem de ne anlatmak!... Muazzam bir edebiyat çalışması "Komşular". Mutlaka okunmalı, tadı alınmalı; Faruk Duman'ın söyleyişiyle "güzel ölmek" için zihnimizin edebiyat kokan köşelerinde hatıra olmak üzere bırakılmalı... Alakarga Yayınlarından okuduğum bir kaç kitaptaki tadın neden hemen bittiğinin de bir cevabı, bir kanıtı bu öykü kitabı: gerçek edebiyatın daha fazla ter, daha fazla gayret ve mücadele, daha fazla emek istediği ortada. Bu öykülerde anlatılan hiç bir şeyin kolay, basit veya derinliksiz bir yalınlıkla anlatılmadığını söylemek gerek. 130 sayfa bile tutmayan beş öykünün ortaya koyduğu ağırlığı hissetmek gerek. Gerçek ve iyi
2018 9. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2018 12:26
Kitap beş öyküden oluşuyor. En sevdiğim öyküler komşular ve mektuplar oldu. Keşke bunlar öykü yerine birer roman olsaydı da okumaya doyamasaydım. Medet karakterine onun acizliğine üzüldüm. Bir romanın içerisindeki karakter olsaydı da doya doya okusaydım keşke
Komşular
2024 51. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2024 17:17
#TahsinYücel #Komşular #CanYayınları #Öykü Türk edebiyatının unutulmaz öykülerinin yazarı Tahsin Yücel bir kez daha birbirinden farklı ve gerçek karakterlerle çıkıyor karşımıza: Kavgadan uzak durmak istemesine rağmen her gün komşularının kavgasını dinlemeyi bekleyen, hatta kendini taraf olmaktan alamayan Albay Atmaca, idam edileceğini öğrenen bir mahkûm, kendine ikinci bir eş arayan bir posta memuru ve yapıtları anlaşılmayan bir yazar. Tahsin Yücel bu öykülerinde sıradan insanların hayatlarından sunduğu kesitlerle, bir yandan insanların toplumla kurdukları ilişkileri irdelerken diğer yandan da çatışma, estetik güzellik, ölüm ve politika gibi kavramların sıradan insanların hayatlarında nasıl bir rol oynadığını büyük bir ustalıkla işliyor. Komşular, Tahsin Yücel’in olgunlaşmış öykücülüğünden nefis örnekler sunuyor. Tahsin Yücel’in “Komşular” adlı bir hikâyesi var. On altı sayfalık bu hikâyeyi okurken yılların alışkanlığıyla, sevdiğim, ilginç bulduğum, usta işi cümlelerin altını çiziyordum. Hikâyeyi bitirip baştan sona yeniden bir gözden geçirince şaşırıverdim: On altı sayfanın bütün satırlarının altını çizmişim. Tahsin Yücel, güzel şiirlerin değiştirilemez, sözcüğü yerinden oynatılamaz biçimlerine benzer bir biçim yaratmış. Fethi Naci (Tanıtım bülteninden ) Tahsin Yücel'in insanların karanlık yanlarını, kör noktalarını büyük bir incelikle gözler önüne serdiği, altı öyküden oluşan kitabını okumanızı öneririm.
2021 79. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2021 22:56
Yalan adlı kitapla tanıştim yazarla ve çok sevdim.Daha sonra farklı kitaplarına yer vermek istedim.Önceligim Komşular adlı öykü kitabı oldu. Komşular icerisinde 5 adet öykü barındırmakta.Kitaba ismini veren ve arka kapakta o öyküye dair yazılanlar bir yana beni en çok Mektuplar adlı ikinci öykü oldu.Idama mahkum edilen gencin idam edileceğini anlamış hali okurken yüree dokunan cinstendi. 3.öykü Aramak ise yazarın memleketi Elbistan'ın da bahsi geçtigi bir kız arama evlendirme işiyle alakadardı ki memleketimin adınin gectigi bu öykü de pek eğlendirdi beni.4.öykü Yapıt ve son öykü Oğuzlama'da da Tahsin Yücel memleketinden kesitler sunmuş koşuk söyleyen Kurban Ağa'nin hikayesini anlatmaktadır. Ben fazlasıyla keyif aldım bu kitabi okumak isteyen arkadaşlara da tavsiyedir.Kitapla ve sevgiyle kalınız.
2021 12. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2021 10:19
Şans eseri edindiğim ama çok memnun kaldığım bir kitap oldu. Bence gizli hazinelerden birisi. Sitede okunma oranı epey düşük. Keşke daha çok kişiye ulaşma şansı olsa. Kitapta beş tane uzun hikaye var. Albay atmaca ile kavgasız bir hayata başlamayı umuyoruz ardından bir idam mahkumu ile hapislerde çürüyoruz. Bir köyde posta memuruna kız bakıp yapıtlarını niye yazdığını anlayamadığımız bir yazarla röportaj yapıyoruz. Konular hoşuma gitti ve okuması çok keyifliydi. Yazarın diline zaten diyecek bir şey yok. Bu konuda çok usta olduğu zaten belli. Kısacası bu kitabı okuyun. Mutlaka tavsiye ediyorum.
2023 22. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2023 22:55
2018 62. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2018 17:29
Yazarın aykırı öyküler ve haney yaşamalı iki kitabıyla beraber öykü türünde yazılan kitaplarından biri. dürüst olmak gerekirse aykırı öyküler kitabını bir kenara bırakırsak komşular ve haney yaşamalı yazarın romanları kadar başarılı olamamış . Bu kitabın içinde de az da olsa beğendiğim öyküler olmuştu ama genel olarak beklentilerimi karsilamadi
Puan vermedi·136 syf.·
2023 173. kitabı
Tahsin Yücel yazarla Bu ilk karsılsşmamız ilk tanışmamız, çok yönlü güçlü kalemini düşüncesinden yansıyan o derinliği sevdim,, bundan sonra daha sık bır araya gelmeye niyet ediyorum şimdilik. Gelelim kitaba, komsularda 5 sıcak samımı gecmişe götüren öyküleri yle karşılıyor okuru... Kitap da komşular ve mektupları öne çıkan öyküleri bence.. Gerçekten kaçmak da onu aramaktır.” Kıtabı mutlu kapattık, diğerlerinide böyle keyıfle okumak üzre derken Sizde #Buyurun #OKUYUN diyerek ayrılıyorum
Hikaye (Öykü) Edebiyat
2020 5. kitabı
Spoiler içerir .öykünün bu kısmında kahkaha attığımı hatırlıyorum çok ama çok eğlenceli bir öyküdür. ''Çok geçmeden, annesiyle babası arasında-ki atışmanın iyice kızıştığı bir anda, Albay Atmaca’yı da gördü, açıkça gülümsedi ona; üstelik, gülümsemenin kendisine yöneldiği konusunda en ufak bir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde göz kırptı. Albay Atmaca elinde olmadan gülümsedi. Aradan beş dakika geçmeden, kav-ganın daha da kızıştığı bir sırada, daha on ikisine bile girmediğini sandığı bu oğlanın Yeni rakı şişesini usulca önüne çekerek bardağına yarı yarıya rakı doldurup başı-na diktiğini, hiçbir şey olmamış gibi yerine bıraktıktan sonra da çenesiyle babasını göstererek bir kez daha ken-disine göz kırptığını gördü''
2018 52. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2018 23:13
Kitap 5 öyküden oluşuyor. Birinci öykü olan Komşular’da bir kıyı köyüne tatile giden Albay Atmaca’nın kendini apartman komşusu olan bir karıkocanın kavgalarına kaptırması anlatılıyor. İkinci öykü Mektuplar’da idam mahkumu Medet’in annesinden gelen mektuplar etrafında gelişiyor. Üçüncü öykü Aramak’ta postacı Münür’e ikinci eş aranması konu edilmiş. Dördüncü öykü Yapıt, yazdıklarının hemen hepsinin ilk yazdığı esere benzeyen bir yazarı anlatıyor. Son öykü Oğuzlama’da bir kıza aşık olan fakat kabul görmeyen bir ozanın tuhaf yaşamı konu alınmış.

Tahsin YücelYazar · 41 kitap
Hayatı Kunduracı olan Ahment Yücel'le Nuriye Münevver Hanım'ın oğludur. İlköğrenimini Elbistan Gazi Paşa İlkokulu'nda tamamladıktan sonra 1945'te İstanbul'a gelmiştir. 1953'te Galatasaray Lisesi'ni, 1960'da da İÜEF Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Fakülteyi bitirdikten sonra, İstanbul'da kalmayı tercih etti ve 1969'da doktorluk, 1972'de doçentlik, 1978'de de profesörlük ünvanlarını aldı. 2000 yılında emekliliğe ayrıldı. Tahsin Yücel, çalışmalarına öykücülükle başladı. İlk öyküsü olan ¨Dert Çok, Hemdert Yok!¨, bir derlemede (Yeni Hikâyeler 1950) yayımlandı. Daha sonraları Varlık, Seçilmiş Hikâyeler, Yeryüzü, Beraber ve Mavi gibi dergilerde öyküleri yayımlanmaya devam etti. Bu dönemlerde; kullandığı yalın dil, kullandığı modern sözcükler, Anadolu insanına yaklaşımındaki tutarlılık ve anlatımındaki ustalık dikkat çekti. Behçet Necatigil gibi isimlerden yorumlar aldı. Uçan Daireler, Haney Yaşamalı ve Düşlerin Ölümü adlı öykü kitaplarını yayımlayarak kariyerine devam eden Yücel, bu kitaplarda kendi geçmişinden bazı öğeler kullandı. Bunları ele alırken oldukça karamsardı; ancak daha sonraları bunu dönemin akımlarından etkilenerek yaptığını belirtmiştir. Bu kitaplarla daha çok tanınmaya başladı. 1970'li yıllara gelindiğinde, öncelikle "Yaşadıktan Sonra" ve "Dönüşüm" kitaplarıyla, daha sonra da "Vatandaş ve Ben" ve "Öteki" kitaplarıyla tarzında bir değişiklik gözlemlendi; daha derin kişilikler yaratıp, ¨çevreyle¨ daha az ilgilenmeye başladı. Bu kitaplarıyla karışık yorumlar alan Yücel, kariyerine Komşular adlı kitabıyla devam etti. Bu kitabın konusu, diğerlerinden farklı olarak, insanların politika hakkındaki görüşlerinin eleştirisiydi Fethi Naci, bu kitabındaki bir öyküsünü bir başyapıt olarak değerlendirdi. Tahsin Yücel aynı zamanda bir romancıdır. Romanları (Peygamberin Son Beş Günü, Mutfak Çıkmazı, Bıyık Söylencesi) genel anlamda, halka karşı ironik eleştiriler barındırır. Bunlardan Peygamberin Son Beş Günü fazla solcu bulunduğundan dolayı politik anlamda da eleştiriler almıştır. Öykü ve roman dışındaki eserlerine bakıldığında, Yazın, Gene Yazın ve Tartışmalar adlarında iki deneme kitabı görülür. Bunlardan ilki, genellikle kendi hayatından alıntılar içerirken, ikincisi, dilsel konuları alan polemikleri konu alır. Aynı zamanda, Türkiye'ye göstergebilimi tanıttığı çalışmaları da vardır. Yurtiçi ve yurtdışında ses getiren yazınsal incelemelerinin yanı sıra, hatrı sayılır çevirileri de vardır. Öykülerinden bazıları, İsveççe ve Fransızca'ya çevrilmiştir.