Küçükbey

Japonya

DuygularımınTercümanısınSoseki
2021 376. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2021 00:11
Yazardan okuduğum 4.kitap yine ruhumun duygularımın en güzel ifadesiydin Soseki. JaponEdebiyatı ve LatinAmerikaEdebiyatını çok severim Japonlar konuları hep sıradışı ve hiç çekinmeden anlatır ki bu benim için hep ilgi çekicidir, LatinAmerika da çok içimizden duygular çok bizden durumlar mevcut olduğu için bu Edebiyatı da ayrı severim... "KüçükBey" yazarın en merak ettiğim kitabıydı fakat satışta olmadığı için şimdi okuyabildiğim kitabı, keşke Soseki yi bu kitapla tanısaydım. Tam yaptın 1iyilik arkadaş  derken 1 tokat yapıştırıyor ikiyüzlü dünya içinde anlattığı karakterlerle, tabi saf duygular içten gelenler samimi olanlar içimizden hiç çıkmasa da bize çelme takmak isteyen elbet oluyor, hayatın içindensin taaaa en yakınımızda gibi Soseki çok tanıdık buldum anlattıklarını... Çok eglenceli başlayan kitaptaki karakter ben çok sevdim karakteri :-))) olduğu gibi herseyi yansıtan utanç kaynağı gibi görülen 1genç, oyüzden de çok herkes tarafından sevilmeyen çok olası heryerde aynı durum fazla dürüstsen iyi değilsin, ikiyüzlü yaşarsan en iyisisin hayatta... Sonra anne babasının ölümünden sonra abisiyle de ayrışan "KüçükBey" MatematikÖğretmeni olarak göreve başlar eeee ozaman hoşgeldin hayata zira hayatın çekmeleri başlar, "KüçükBey" tam da öyle olur öğrencilerin şakalarının hedefi, diğer öğretmenlerin entrikaları  ve en önemlisi ikiyüzlüzlülükleri tiksindirir onu. İyi insanlar yok muydu hiç, tabiki de vardı sessiz sakin kendi halinde yaşayan ama onu barındıramayan 1toplum da vardı neyazikki... "KüçükBey"e en baştan inanan tüm kalbiyle bağlı Kiyo ve mektuplari KüçükBey için cümleleri tüm samimi tavırları en sevdiğimdi. Tüm samimi halinle tüm toplumun ikiyüzlülüğünü yansıtmanla iyiki yazmışsın Soseki ben her okuduğumda kendimden 1şeyler yakaladığım 1yazar Soseki oyüzden çokça
İnsan ve Duygular
2025 21. kitabı
Zihnin Geveze Aynası İnsan zihni, bir odaya kilitlenmiş ve sürekli kendi yankısını dinleyen bir varlık mıdır? Yoksa o odanın penceresinden dışarıya bakarken gördüğü her yüzeyde kendini mi görür? Natsume Soseki’nin Küçük Bey romanı tam da bu sorunun etrafında dolaşan, geveze ama bir o kadar da derinlikli bir zihin tasviri sunuyor. Romanın isimsiz anlatıcısı, ne kahraman ne de anti-kahraman — belki de en doğrusu, herhangi biri. Günlük yaşamın sıradan detayları arasında dolanırken, insanları, olayları ve kendisini sürekli yargılayan o iç sesiyle okuru hiç durmaksızın zihinsel bir girdaba çekiyor. Ama bu yargılar net değil, keskin sınırlar taşımıyor. Çünkü Soseki’nin dünyasında iyi ve kötü, doğru ve yanlış diye bir şey yok; yalnızca insan olmanın kaçınılmaz karmaşası var. Başkarakterin alaycı bakış açısı, bir noktada okuru da oyuna dahil ediyor. Biz de tıpkı onun gibi etrafındaki insanları etiketlemeye, sınıflandırmaya çalışıyoruz: Bencil mi, iyi kalpli mi? Saf mı, kurnaz mı? Ama her yeni düşünce akışıyla bu etiketler dağılıyor, zihin yine o huzursuz belirsizliğe geri dönüyor. Bu açıdan Küçük Bey, hem karakterine hem de okuruna şu soruyu fısıldayan bir roman: “Belki de en zor olan, insanı olduğu gibi kabullenmektir.” Soseki, hikayeyi bir yere ulaştırmak gibi bir derdin peşinde değil. Tıpkı yaşam gibi, roman da net sonuçlardan kaçıyor. O yüzden kitabın son sayfasını kapattığında hissettiğin tatminsizlik, belki de anlatının en büyük başarısı. Zihin sonuca ulaşmak istiyor ama Soseki sanki kulağımıza eğilip şöyle diyor: “Belki de önemli olan varmak değil, yolda kendi yankını dinlemektir.”
2023 50. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2023 22:52
Uzak doğu edebiyatına merak sardım. 2024te de devam etmek istiyorum. Söseki, Japon modern edebiyatın kurucu yazarlarından. Cam kapının ardı ile başladığım okumamda önce yazarı tanımak istedim. Otobiyografisini ele aldığı bu kitapta geç yaşta Söseki'yi doğurduğu için utanan lohusa depresyonundaki annenin onu bir türlü kabullenmediği ve evlatlık vermesi ne büyük bir dram. Gerçi ablası onu alıp evine geri getiriyor ve onlu yaşlarda da evdeki hizmetçinin ona dede ve nenesi sandığı kişilerin anne babası oldugunu söylemesi Söseki'yi çok duygulandırıyor ve ömrünün sonuna kadar da ona gönül borcu hissediyor. Yazarın her şeye rağmen annesini ve babasını sevmesi, onları affetmesi çok büyük bir olgunluk. Samuray soyundan gelip sonraki süreçte fakirleşmeleri de başka bir konu. Üniversite de eğitim veren özel bir kürsüsü olan bir eğitmen aynı zamanda. Londra da öğrenim görmesine rağmen İngiliz edebiyatına karşı oldukça mesafeli. Ve sonraki süreçte ciddi ruhsal sıkıntılar ve mide kanamasına bağlı hastalıklar geçirmiş. Ve bu yüzden de hayata veda etmiş. Asıl onu ünlü yapan kitabı olan Küçükbey kitabı çok eğlenceli bir dille yazılmış. Böyle bir ciddi bi yazardan hiç beklemediğim bir eser oldu açıkçası. Karakterlere verdiği isimler de çok komik; Kırmızı gömlek, oklu kirpi, müdür porsuk, soytarı nodıa, yeşil balkabağı vs. Eserde kendi çocukluğundan esinlendiği. Annesini erken yaşta kaybetmesi, anne - baba sevgisi görmemesi, babasının kendisinden nefret etmesi, en gözde çocugunun abisi olması. Evin hizmetçisi Kiyo'nun onu koruyup kollaması. Abisinin büyük çocuk olması nedeniyle ; bütün mal varlığının abisine kalması. Abisinin her şeyi satıp savdıktan sonra ona 600 yen verip bir daha karşısına çıkmamasını istemesi. Bu parayla fizik okuluna yazılıp dört yıl okuması. Daha sonra parlak bir
2021 40. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2021 13:52
Merhaba japonya'nın önemli yazarlarından olan Soseki'nin "küçük Bey" isimli kitabını okudum.Uzak doğu edebiyatına ilgi duyan,duymayan herkese önerebileceğim bir kitap.Anlatım dili sade ve akıcıydı. *! Kitap ailesi tarafından sevilmeyen ve hayatına yön vermeye çalışan genç bir öğretmenin yaşadıklarını konu alıyor.Çocukluk ile başlayan kitap tokyolu gencin büyüme ve gelişim sürecini de aktarıyor.Aynı zamanda kitapta joponya'yı ve kültürel olarak insanların bu genç öğretmene karşı olan tutum ve davranışlarını çevresinde gelişen olayları çok eğlenceli bir dille bizlere aktarmış yazar. !* Toplumsal olarak kültür farklılıklarını ele alıyor aynı zamanda ve başka bir kültürde olmanın ne tür zararları olduğunu da aslında gözler önüne seriyor.Bir öğretmen olarak aslında ne kadar doğru davranırsa davransın o yere yeni giden bir insan olduğu için dalga konusu oluyor küçük bey.Her davranışı bir önyargıyla sonlanıyor. Küçük bey'i çocukluğundan beri çok seven ve ona ailesinden bile iyi davranan hizmetçileri kiyo'dan da bahsetmesem olmaz.Öyleki kitapta pek fazla konu edinilmese de genel olarak kitaba ruhunu katmış diyebiliriz. ... Ben genel olarak kitabı sevdim soseki'yle de tanışma kitabım oldu.Güzel bir başlangıç yaptığımı düşünüyorum.Keyifle okudum.Konusu ilginizi çektiyse yazarla tanışmanızı kesinlikle tavsiye ederim..#keyifliokumalar . . . #soseki #joponedebiyatı #küçükbey #tokyo #okudumbitti #neokudum #tavsiyekitap @mayakitap #uzakdoğuedebiyatı #öneri
Öğretmenlik
2022 25. kitabı
Öğretmenlik işine gönül vermiş her bir bireyin okuması gereken bir eser.Eğer bazı şeyler yaşamışsınız bu meslekte mutlaka tanıdık gelecektir olaylar.Yaşamayanlar içinde bir uyarı niteliğinde olacaktır bu eser.Üç Köşeli Dünya ^da betimleyici bir dili vardı yazarın ve kelimelerle resim çiziyordu adeta.Bu eserde farklı bir lezzet yakaladım.Hoşuma gitti.Japon edebiyatıyla tanışayım çokta yorulmayayım derseniz rahatlıkla okuyabilirsiniz.
2021 75. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2021 00:00
Natsume Soseki'nin ismini seyrettiğim bir Kore dizisinde duydum, sonra Madenci kitabını instagram hesaplarında sıkça görünce keşfedilecek yazarlar listeme ekledim yazarı. Soseki ile tanışma kitabım "Cam Kapının Ardı" oldu. Bu kitabını pek beğenmemiştim ama yine de yazarın başka bir kitabını daha okumak istedim. Küçük Bey bu seçimin sonucu oldu. * Kolay okunan, akıcı, belli bir konu ve anlatım bütünlüğü olan bir kitap. * Ailesi tarafından pek sevilmeyen Küçük Bey anne-babasını kaybedip, ağabeyi tarafından da maddi olarak kandırıldıktan sonra tek başına kalır hayatta. Yakını olarak ailesi ile yaşarken evdeki hizmetçileri Kiyo kalır bir tek. Tesadüfen fizik eğitimi veren bir okula kaydolur, okulu bitirince kırsalda bir okulda düşük bir maaşla ortaokul öğretmeni olarak iş bulur. * Okulda çalışmaya başlayan Küçük Bey gerek yaşının gençliği ve tecrübesizliği ; gerek alıngan ve sinirli tabiatı yüzünden çok zor günler geçirir okulda. Saflığı ve kibri de diğer kötü huylarıdır ve çalışma hayatı genel olarak sıkıntı içerisinde geçer. Okuldaki öğretmenlerin kumpası yüzünden istifa eder ve çok özlediği ve asıl yaşamak istediği yer olan Tokyo'ya geri dönüp demiryolu operatörü olarak iş bulur. * Yazar Küçük Bey'in başından geçenleri duru ve sakin bir dille anlatır bize. Çok büyük olayların olmadığı, herkesin başına gelebilecek şeylerdir Küçük Bey'in yaşadıkları. Bunları anlatırken Tokyo ile kırsalın karşılaştırmasını da yapar. Bir kitabı okurken sadece kişilerin yaşadıklarını okumayız zaten. İnsanları, alışkanlıklarını, huylarını, herhangi bir durumda verdikleri tepkileri, davranış biçimlerini de öğreniriz. Gidemediğimiz yerlere edebiyat yoluyla misafir oluruz. Edebiyat iyi ki var!!!
2022 34. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2022 19:04
Japon edebiyatına ilk kez göz atıyorum. Başlangıç icin güzel bir kitaptı. Hatta yazarın Gönül kitabı da öneriliyor. Öyle büyük bir hikaye vadetmiyor bize. Yeni bir öğretmenin küçük bir kasabada mesleğini yapma çabasını okuyoruz.
2026 5. kitabı
Okunma: 06 Mart 2026 15:59
küçükbey, tokya’da büyümüş ama ailesi tarafından çok sevilmeyen hatta umutsuz vaka olarak görülen bir karakterdir. annesi ve babası öldükten sonra, abisi küçükbeye eğitimini tamamlayabilecek kadar mirastan pay verir ve ortadan kaybolur. üniversiteyi bitirdikten sonra taşrada bir bölgeye matematik öğretmeni olarak görevlendirilir. saf, dürüst ama bir yandan da kaba bir üslubu vardır. başladığı okulda öğretmenler, öğrenciler ve yerel halkın entrikalarına, dedikodularına, ikiyüzlülüklerine maruz kalır. hayata farklı bir gözle baktığı için bu ortamda yalnızlaşır. çocukluğundan beri ona destek olan, kendi çocuğu gibi seven anne ve babası ölmeden önce evlerinde hizmetçilik yapan Kiyo detayı var bir de. bağları hiç kopmaz ayrı yerlerde olsalar bile birbirlerine mektup yazmaktan vazgeçmezler. roman birey-toplum çatışması, ahlak ve dürüstlük gibi konuları ele alır, oldukça akıcı ve mizahi bir yönü de var.
2024 29. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2024 22:14
Kısa bir kitap olduğu için kısa sürede okudum. Hep bir olay olmasını ve sonunda şaşıracağımı düşünsem de kitapta büyük bir olay yoktu. Bir çocuğun çok kısa aile hayatını ve ardından öğretmen olmak için gittiği bir taşrada yaklaşık bir aylık sürecini okuyoruz. Genel olarak okuldaki diğer öğretmenlerle olan ilişkisine tanıklık ediyoruz ve ana karakter kendi bakış açısına göre insanları yorumluyor, buna göre hareket ediyor. Kendisini hızlı okutan, çok fazla üzerinde düşünmenize gerek olmayan bir kitaptı. İnsanlar hakkında ve genel olarak karakterler hakkında tespitleri güzeldi
2024 8. kitabı
Kitap, Tokyo'da doğup büyümüş olan bir gencin -ki bu Küçükbey- öğretmenlik yapması için taşraya gelmesini konu ediniyor. Kitap bu haliyle Sanşiro kitabının tam tersi. O kitapta bir genç taşradan Tokyo'ya gidiyordu. Kitap Küçükbey'in çocukluğundan başlıyor. Çocukken çok yaramaz bir çocuk olduğundan ailesi Kücükbey'i pek sevmez, hatta ondan nefret eder. 10. sayfada şöyle bir alıntı var, "Babam beni biraz olsun sevmezdi. Annemin gözdesiyse sadece ağabeyimdi". Üstüne üstlük mahalledekiler de Küçükbey'i baş belası bir haydut olarak görür. Küçükbey ise bu durumu kabullendiğinden dışlanmayı üzücü birşey olarak görmez ve insanları umursamaz. Onu tek seven hizmetçileri Kiyo'dur. Natsume Sõseki onu istemeyen bir ailede doğduğu zaman başka bir aileye evlatlık verilmişti. Ancak evlat olarak verildiği aile, Sõseki 9 yaşındayken boşanınca gerçek ailesine geri dönmek zorunda kaldı. Sõseki ailesi tarafından sevilmediği için bunu kitaplarına da yansıtmış. Küçükbey'de ailesi tarafından sevilmez ve utanç kaynağı olarak görünür. Küçükbey büyüdüğü zaman, para kazanmak için taşrada öğretmen olarak işe başlar. Bunun ardından öğrencilerin küstahça dalga geçişlerine ve öğretmenlerin ikiyüzlülüklerine şahit olur. Sõseki, belli bir süre Japonya'da İngilizce öğretmenliği yaptığından büyük ihtimalle öğretmenlik deneyimlerini de kitaba aktarmış. Küçükbey küçüklüğünden beri dürüst olan birisidir. Yaptığı bir hata ortaya çıkınca çekinmeksizin o hatayı yaptığını söyleyip özür dilerdi. Belki de bu yüzden sevilmiyordu. Ama bu okulda ki öğrenciler, özellikle de öğretmenler son derece ikiyüzlü, aşağılık ve yeryüzünde ki tüm kötülüğü kendinde toplamış zavallı insanlardır. Küçükbey 86. sayfada diyor ki, Belki de dünya yalnızca dolandırıcılar ve birbirlerini dolandıramadı dolandıran insanların olduğu bir

Natsume SosekiYazar · 11 kitap
Sōseki Natsume Japon, İngiliz edebiyatı uzmanı ve yazardır. Uluslararası alanda sınırlı çevirileri dışında tanınmasa da, Japon-Rus Savaşı sonrası Japon Çağdaş Romanına damgasını vurmuş en önemli yazardır. Batılı roman geleneği ile Japon geleneksel yazı geleneğini birleştirerek orijinal bir üslup kurmayı başardı. Kendisinden sonra gelen Akutagawa Ryunosuke gibi önemli yazarları büyük ölçüde etkiledi. II. Dünya Savaşı sonrası Kawabata Yasunari, Yukio Mishima ve Kenzaburo Oe gibi uluslararası çapta üne kavuşan yazarların temel kültürel kaynaklarından biri olduğu söylenebilir. Türkçeye Küçük Bey adıyla çevrilmiş olan, önemli eserlerinden Bocchan'da çocukluğunda, yaramaz ve başına buyruk olan bir matematik hocasının taşra kasabasına matematik öğretmeni olarak gidişini ironik bir üslupla anlatır. Bu yapının arkasında ise Japonya'nın batılılaşması ve sömürgeci ülke konumuna gelmesine yönelik ince satirik öğeler gizlenmektedir.