Sufi Öğretisi

Kuşların Dili

Ferîdüddin Attâr

·184 syf.·
2018 18. kitabı
Süleyman kuş dilin bilür dediler.. Süleyman var Süleymandan içerü.. Merhaba değerli inceleme okuyucuları.. bu inceleme ile kitap hakkındaki hissiyatlarımı, bana kazandırdığı bazı idraki meselelerin tamamını anlatamayacağım belki ama umut ederim ki sizin de gönlünüzde bir ışık yakabilmiş olayım.. Alıntı yaparken kendimi tutamadığım, yazamadığım çoğunu da kitap üzerinde altını çizerek zihnime ve gönlüme nakşetmeye çalıştığım bir kitap oldu. Bu tarz kitaplara çok rahat inceleme yazamıyorum çünkü roman hikaye vs gibi değiller.. ve sanırım her okuyan kişi kendi kabı ölçüsünce bir şeyler öğrenebilir.. Kevser Yeşiltaş, Attar'ın tercümanı gibi ondan kendine yansıyanları bir nevi yansıtmış.. çok da güzel yapmış çünkü şahsımda açılımlara vesile oldu.. Müktesebatımda mevcut bilgilerin neye tekabül ettiğini görmek harika bir duyguydu gerçekten.. Simurg 'a ulaşmak için kuşların yolculuğunda geçtikleri vadilerde neler olduğunu okumak da en keyif aldığım yerlerdi açıkçası.. Niyeti Hakka ulaşmak isteyen her ruhun, kuş bu arada ruh anlamında, gönül kuşu yani, çıktığı yolculuklar.. Kuşların rehberleri Hüdhüd.. Ne ilginç değil mi Hz. Süleyman kıssasında anlatılan da Hüdhüd.. Kur'an kıssalarını ilk manasından anlayıp gözünde bir kuş canlandıranlar ( bknz şekil ben :) bu kitaptan sonra başka bakacağım o meselelere ) kuş hayal etmekten ziyade başka mı baksa acaba ki olaylara.. Her seferinde sordum kendime '' Ben hangi vadideyim acaba?? '' '' Hangi vadiden geçerken zorlandım ki?? '' '' Zorluklardan sonra vadiden geri dönenlerden mi oldum? yoksa vadide çakılıp kalanlardan mı??'' Vadilerden geçmeye, hangi vadide olduğunuzu ölçmeye hazır mısınız? Peki derin uykulardan uyanmaya?? O zaman buyrun efendim.. Ve her daim dediğim gibi, Aşk olun.. Aşkla kalın...
Kuşların DiliFerîdüddin Attâr · Sınır Ötesi Yayınları · 20166,4bin okunma
Bu divana dert sahibi ol da gir!..
2022 13. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2022 00:00
Mantıkut tayr , Nasihatvarî bir dil ile asırlar geçmesine rağmen okuyucusuna hitab eden tasavvufî bir eser. Gazâli'nin Risâletü't-Tayr adlı eserinden yararlanarak kaleme alınmıştır. Peki bu eserin müellifi FERÎDÜDDİN ATTÂR Kimdir?.. Ebû Hâmid Feridüddin Muhammed b. Ebû Bekir Ibrahim-i Nîsâbûrî, İranlı meşhur şair ve mutasavvıflardandır. Horasan Selçukluları'nın son zamanlarında, büyük bir ihtimalle 537-540 (1142-1145) yılları arasında Nişâbur'da dünyaya gelmiş olmalıdır. Çocukluk ve gençlik devresi hakkında kaynakların verdiği bilgiler çok farklı ve yetersizdir. Eserlerinden elde edilen bilgilere göre; gençliğinde birçok tasavvufî eser okuyup ilim tahsil etmiş ve çeşitli şeyhlere hizmet etmiştir. Anne ve babasını gençliğinde kaybetmesi dışında ailesi ve yakın çevresi hakkında bir bilgi mevcut değildir. Muhtârnâme adlı eserinde kaydettiği bir rubâîsine göre otuz iki yaşında bir oğlunu kaybetmiştir, dolayısıyla evlenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Gençlik döneminde eczacılık ve tıp ile meşgul olduğu için "Attâr" lakabını almış, ilerleyen dönemlerde bu lakapla meşhur olmuş ve şiirlerinde yine bu lakabı mahlas olarak kullanmıştır. Birazda eserin içeriğinden bahsedeyim "Kaf dağının ardında bir dağ, onun ardında ise kuşların padişahı sîmurg"..diye başlıyor. Ve çeşitli kuş türlerinin hikâyeleri ile devam ediyor. Bu kuşlar hüdhüd, bülbül, papağan, tavus kuşu keklik,baykuş, kaz... bunlar bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculukta dünyevi dertleri olanlar bir bir dökülüp yolculuktan ayrılıyor. Kimi aşk denizine dalıyor, kimi ayrılık vadisine, kimi kıskançlığına kimi hırsına yenik düşüyor... kuşların rehberi olan hüdhüd, yolda aşılması gereken yedi vadiden bahsediyor bu Vadilerden geçenlerin Hak'kın dergahına varacağını ve bu yola girenlerin hiçliği bulduğunu haber veriyor. Vadiler ise
Tasavvuf
Mantıkut TayrFerîdüddin Attâr · Semerkand Yayınları · 20166,4bin okunma
Mantık Al-Tayr - F. ATTAR /Ömrüm beklemekle geçti.
2023 72. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2023 22:13
Rahman ve Rahim Tanrı Adıyla... Böyle başlıyor eser. Ve ben de böyle başlamak istedim incelememe. Zira işlerin en hayırlısı O'nun adıyla başlananlar. En başta da okumak... Son yıllarda sahaftan kitap almaya merak sardım. Bu kitap da öyle buluştu kitaplığımla. Ve fark ettim ki içinde bir adet kurutulmuş çiçek... Kim bilir ne duygularla konuldu sayfaların arasına, kim bilir onu koyan insan şu an ne yapıyor ve biliyor muydu acaba bu kitabın bir gün başka ellerle buluşacağını... Feridüddin Attâr İranlı şair... Aynı zamanda hekim ve eczacı. Bundan geliyor "Attâr" soyadı da. (Aktar) Türkçe, edebiyat ve tarih okuyanlar kitaplarını okumasalar bile ismini sık sık duymuşlardır. Ve en meşhur kitabı: Mantık Al-Tayr, kuşların dili olarak tercüme edilmiş. Kitap Abdülbâki Gölpınar'ın ön sözüyle başlıyor. Eser, yazar ve el yazmaları hakkında bilgi veren, konuyu daha iyi anlamanızı sağlayacak oldukça nitelikli bir ön söz. Ön araştırma yapmadan, ön sözü okumadan doğrudan esere girerseniz anlatılanları yalnızca hikayeler olarak görür ve gerekli faydayı sağlayamayabilirsiniz: "Attar, Mantık Al-Tayr'ıyla temsili bir surette Vahdet-i Vücut inanışını anlatmaktadır. Kuşlar, salikler, hakikat yolunun yolcularıdır. Hüthüt de kılavuzları, yani mürşittir. Simurg, Tanrı'nın zuhur ve taayyünüdür ki, bu zuhur ve taayyün, kendilerinden ibarettir ve gerçek birliğe ulaşan, halkın Hakk'ın zuhuru, Hakk'ın da halkın butunu olduğunu anlar." "Vahdet-i Vücut" Üzerinde durulması gereken bir kavram. TDK'ye göre birleşik yazılan ve "varlık birliği" anlamına gelen kelime. "Tasavvuf düşüncesinde, yaratanla yaratılanın tek ve "bir" olduğunu savunan görüş." Hallac-ı Mansur'u bilir misiniz? "Enel Hak" yani "Allah benim" dediği için işkence ile öldürülen mutasavvıf. Padişahsız ülke olur mu? Kuşlar kendilerine
Mantık Al-TayrFerîdüddin Attâr · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20196,4bin okunma
Puan vermedi·407 syf.·
2023 16. kitabı
*Simurg bir gece yarısı Çin ülkesinde göründü. *O ülkeye kanadından bir tüy düştü; bütün şehirler birbirine değdi.. * Herkes o tüyden başka çeşit bir nakış, bir resim elde etti. O nakışlardan birini gören, bir çeşit iş tuttu, bir çeşit işe girişti. *Kanadının tüyündeki o nakış görünmeseydi âlemde bu kavga, bu gürültü olmazdı. * Bütün eserler onun parlaklığından meydana geldi, bütün ışıklar kanadının bir tek tüyündeki nakıştan zuhur etti. Şimdi sizden her kim yol eriyse, hadi... yola koyulsun ve bu yola ayak bassın. Hüdhüd’ün bu davetiyle başladı kuşların yolculuğu. Çin semasından düşen o tüyü gördüklerinden beri hiçbirinin kararı kalmamıştı. Sazlığından koparılmış ney gibi ayrılığın derdinden inleyip durmadaydı bütün kuşlar. Hepsi o güzelliği aramaktaydı. Gördükleri her güzeli o sandılar. Simurg’un eşsiz güzellikteki tüyünü hiç görmeselerdi, yalancı güzellikler dertlerine derman olurdu belki. Ne var ki Simurg gibi bir güzelin yanında bütün güzeller çirkin kalırdı. Asıl aradıklarının O olduğunu bilmeden hep güzeli aradılar, sonra daha güzeli, sonra daha güzeli ama hiçbiri içlerine sinmedi. Buldukları her güzel, bulunca çirkinleşti. Sonra bir gün Hüdhüd geldi ve güzelliğine aşık oldukları, farkında olmasalar da hep arayıp durdukları Simurg’un Kafdağında olduğunu, O'nun, bütün kuşların padişahı olduğunu, gerçek mutluluğun ancak O'na ulaşmakla mümkün olduğunu haber verdi. Yüzbinlerce kuşun Simurg'a yani hakikate olan yolculuğu bu davetle başladı. İslam dünyasının en büyük mutasavvıflarından biri olan İranlı Ferîdüddin ATTÂR, en meşhur kitabında işte bu hakikat yolcuğunu anlatmıştır ve bu kitabına Neml suresindeki "Süleyman Davud'a vâris oldu ve dedi ki: Ey insanlar! Bize kuşdili( Mantıku't-Tayr) öğretildi"
Kuşların Dili
2022 41. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2022 22:46
İnsanın iç dünyası ile ilgili sıkıntılarını ve bunlara çözüm olabilecek kısa meseller anlatan çok güzel bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitap vahdet-i vücud ile ilgilidir aslında. İnsanın kemale ermesini, Yaratıcı'ya ulaşmak için yapılması gerekeni anlatır. Nazı kısımlarında heteredoks bir din anlayışı olsada genel itibariyle keyifli ve akıcı bir kitap. Çevirmenin çok güzel bir akıcılıkta çevirmesi gerçekten okuma keyfini arttırıyor.
Mantıku't-TayrFerîdüddin Attâr · İnsan Kitap · 20186,4bin okunma
Otuz kuşun aynasında insan(Simurg)
Puan vermedi·407 syf.·
2026 11. kitabı
Dante'nin Kartal amblemini yaratmasından yüzyıl önce, Sufi tarikatından Feridüddin Attar adlı bir İran’lı, o tuhaf Simurg'u (Otuz Kuş) yaratmış, hem de Dante'nin yarattığı figürün belirtkenlerini içeren ama daha yetkin bir şekilde tasarlanmış bir figür. Feridüddin Attar firuzeler ve kılıçlar ülkesi Nişapur'da doğmuş. Attar Farsçada güzel kokular, bitkilerden yapılmış ilaçlar satan anlamına geliyor. Ozanların Anılarında asıl uğraşının bu olduğu yazılı. Öyküsü şöyle: Bir gün Attar'ın dükkanına bir derviş girer, ilaç kutularıına ve şişelerine bakar ve ağlamaya başlar. Attar şaşırmıştır ve endişeyle gitmesini söyler. Dervişin yanıtı şöyle olur: "Benim gitmem kolay, geride hiçbir şey bırakmıyorum. Oysa senin, gördüğüm bu değerli şeylere veda etmen kolay olmayacak." Attar'ın yüreği cız eder. Derviş gider, ertesi gün Attar da dükkanını ve dünya işlerini terk eder… Attar önce Mekke'ye hacca gider, sonra Mısır'ı, Suriye'yi, Türkistan'ı, Hindistan'ın kuzeyini boydan boya kateder; dönüşünde kendini büyük bir aşkla Tanrı'ya ibadet etmeye ve yazmaya verir. Yazdığı yirmi bin adet beyit ile ün salar; kitapları: Bülbül-name, Hüsrev-name, Esrar-name, ilahi-name, Azizlerin Anıları, Kral ve Gül, Harikalar Bildirisi, Ve bir eşi daha olmayan Kuşların Dili eseri olan ( Mantık Al-Tayr ). Yaşamının son yıllarında, yüz on yaşına kadar yaşadığı söyleniyor, şiir yazmak da dahil dünyanın tüm nimetlerinden elini ayağını çeker. Jorge Luis Borges Dantevari Denemeler Borges’e göre _Attâr’ın asıl yeniliği, Tanrı’yı dışarıda aramayı bırakıp arayışı bizzat öznenin içine çevirmesinde görüyor, Simurg, kuşların karşısına çıkan bir varlıktan ziyade, onların kendilerine tutulmuş kolektif bir ayna Mantık Al-Tayr da bu aynaya
Düşünce
2022 4. kitabı
"Mantık Al-Tayr" (Mantıku't-Tayr) tasavvufî mesnevi; insanın kendi iç boşluğuyla yüzleşmesini anlatan çok kıymetli bir ruh haritasıdır. Ferîdüddin Attâr, eserinde kuşları konuşturarak, insanın parçalanmış benliğini anlatıyor. Her kuş başka bir korkunun, arzunun, zaafın ya da kaçışın sembolüdür. Hüdhüd’ün rehberliğinde çıkılan yolculuk, Simurg’u arayış gibi dursa da, metnin derinlerinde insanın Tanrı’ya değil, önce kendi hakikatine ulaşma çabası vardır. Attâr’ın kurduğu yedi vadi sistemindeki mistik aşamalar; insanın ego, kibir, tutku, aidiyet ve benlikten sıyrılma sürecinin psikolojik çözümlemesidir. Kitap boyunca birçok kuşun yolda kalması, insanın hakikati istemesine rağmen konforundan vazgeçemeyişini temsil ediyor, çünkü Attâr’a göre herkes hakikati duymak ister, ama çok az insan onun bedelini ödemeye cesaret eder. Eserin en sarsıcı yanı, yolculuğun sonunda Simurg diye ayrı bir varlığın bulunmaması ve geriye kalan otuz kuşun aslında aradıkları şeyin kendileri olduğunu fark etmesidir. Bu bölüm, tasavvuf edebiyatının en güçlü kırılma noktalarından biridir; çünkü Attâr burada “aradığın şey sensin” fikrini mistik bir öğreti olarak değil, varoluşsal bir yüzleşme olarak sunuyor. Metnin dili yoğun biçimde sembolik olmasına rağmen duygusal olarak son derece sert; insanın nefsini parçalayarak olgunlaşabileceğini söylüyor. "Mantık Al-Tayr," tasavvuf klasiği, insan ruhunun kibirden hakikate doğru yaptığı yürüyüşün edebî bir yansımasıdır. (Mantıku't-Tayr, İranlı mutasavvıf şair Ferîdüddin Attâr’ın en önemli eserlerinden biridir. Türkçeye genellikle “Kuş Dili”, “Kuşların Konuşması” ya da “Kuşların Toplantısı” olarak çevrilir. Tasavvuf edebiyatının en güçlü alegorik metinlerinden biri kabul edilir. Mevlânâ Celaleddin Rûmî başta olmak üzere birçok sûfî şairi ve Doğu Edebiyatını
2021 38. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2021 14:43
Attar hazretleri "özene bezene yetiştirilmiş bu gelin sana duvağını bir çırpıda değil ancak azar azar açacaktır" diyor. Bazı kitaplar ilgi ister. İlgi göstermezsen kendini sana açmaz. Onunla yavaş yavaş konuşman gerek. Bu kitaplar konuşkan değildir, soğuk görünür. Selam verirsin almaz. Tam muhabbete başlarsın bir iki kelime söyler yine susar. Bazı kitaplar özen ister. İşte bu kitapta bu türden bir kitap. Yaklaşık on günde mütalaa ederek okudum. Kısa kısa 4,5 sayfa özet çıkardım ama bir mütalaa daha edersem bir on sayfa özet çıkar. Birçok dini eserde olduğu gibi her yıl okunması gereken bir eser. Attar hazretleri bu kitabında aşkını dili döndüğünce anlatmaya çalışmış. Bu ruh hali bambaşka bir hal. Bu çağda bunu elde etmemiz epey zor ancak bu aşkı yaşayanları okumak gerek. Bu aşk öyle bir aşk ki anlatmak isteyen anlatamıyor. Bizler nere aşk nere. Gönlümüz bağlanmış hayal ürünlerine. Gerçek Var'ı göremiyoruz. Kitapta kuşların sahip olduğu birçok hasleti kendimizde görüyoruz. Attar hazretleri kafamıza örs ile vurarak bu hasletlerden nasıl kurtulacağımız yolunu gösteriyor. Kuşlar bizi, Hüthüt ise peygamberimizi temsil ediyor. Kitabın ikinci kısmında yedi vadiyi aşarak nasıl O'na ulaşacağımızın rehberi sunuluyor. Sondaki Cemal Aydın beyefendinin yazdığı kısım çok önemli. Dünyayı terk etmek el etek çekip ruhban olmak değildir... Laf kalabalığına gerek yok. Aklına tapınmayan, gönlünü dinleyen kim varsa alıp okumalı. Tasavvuf gönül erlerinin işidir. O'na ulaşmamız ümidiyle...
Mantıku't-TayrFerîdüddin Attâr · Sufi Kitap Yayınları · 20256,4bin okunma
2025 14. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 23:38
“Ey Allah yolunun yolcusu! Benim bu kitabımı ne bir şiir kitabı olarak gör, ne de bir bilgiçlik eseri olarak değerlendir. Çileyle kaleme alınmış bu beyitlere dikkatle benim yüz çilemden birini olsun sen de hisset! Bu kitabımı dertle ve ıstırapla baştan sona okuyan kişi, elinde mutluluk belgesiyle o Yüce Eşik’e erişir. Bu kitabı anlayarak okuyan, işinin eri olur. (…) Bu kitap, bütün zamanların süsüdür; bu kitaptan seçkinler de nasiplenir, sıradan insanlar da… Buz gibi soğuk bir adam bu kitabı görse, perdenin arkasından (gaflet perdesini yırtmış olarak) ateş gibi tutuşarak çıkar.” * 12. yüzyılda Horasan Selçukluları’ndan, eczacılık ve tıpla ilgilendiği için “Attâr” lakabı ile bilinen, tam adı Ebû Hâmid Feridüddin Muhammed bin Ebî Bekir İbrahim-i Nisaburi olan Ferîdüddin Attâr tarafından kaleme alınmış yüksek bir tasavvufî eser olan Mantıku't-Tayr ’ı üçüncü kez okudum. Eser, tasavvuf alanında yazılmış Nadide bir şâheser. Yüzlerce kuşun, Hüdhüd’ün önderliğinde canlarını Sîmurg’a uçurma maceralarını anlatan muhteşem bir eser… Tabii burada kuşlar da sembol, Hüdhüd de, Simurg da… Kuşlar, Simurg’a varana kadar maddi-manevi birçok maraza düçâr olacaklar. ** Kitap Allah'a hamd, Peygamberimize ve Hulefâ-i Râşidin’e övgüyle başlar... Bülbül, tavus, kaz, alaüveyik, doğan, keklik, hümâ, kuyruksalan ve daha nice kuştan müteşekkil yüzlerce kuşun hâlinden ve dilinden esere giriş yapılır ki; anlatılan aslında tasavvuf yoluna girmiş müridlerdir. Kimisi ölümden korkar, kimisi bir dünya güzeline tutulmuştur, kimisi şan, şöhret, makam, mevkî, kibir, gurur, tevazuya kapılmıştır, kimisi de yaptıklarını beğenmiş, bu şekilde padişaha yakın olmasının yeteceğini düşünür, sorular soruları kovalar. Hüdhüd ise onların rehberi olarak Sîmurg’a çağırır ve hepsi yukarıda saydığım hâllerini öne sürerek özür beyan
Mantıku't-Tayr
Mantıku't-TayrFerîdüddin Attâr · Sufi Kitap Yayınları · 20256,4bin okunma
Kendine Doğru Ama Kendinden Geçerek
2026 51. kitabı
Okurken hikaye okuyormuş gibi başlıyorsun ama bir süre sonra fark ediyorsun: mesele kuşlar değil, doğrudan insanın kendisi. Simurg’un bir tüyünün yeryüzüne düşmesiyle başlıyor her şey. O tüyü gören artık eskisi gibi kalamıyor. Çünkü insan, hakikatin bir izini gördüğü anda, sahte olanla yetinemiyor. Ne bulursa bulsun eksik geliyor. Hatta bulduğu her “güzel”, ona ulaştığı anda biraz daha anlamını yitiriyor. Sonra Hüdhüd çıkıyor karşımıza. Bir davetle… Net, sert ve kaçışı olmayan bir davet: “Yola çık.” Ama işte tam burada başlıyor asıl mesele. Herkes gitmek istiyor ama kimse bedel ödemek istemiyor. Bülbül güle takılıyor, tavus cennete, kimisi güce, kimisi rahatına… Kendimden biliyorum, insanın bahanesi hiç bitmiyor. Kitapta geçen o yedi vadi aslında dışarıda değil; insanın içinde. Özellikle “hayret” kısmı çok etkileyici. Çünkü bir noktadan sonra ne bildiğin kalıyor ne de tutunabildiğin bir kesinlik. Orada sadece kalıyorsun ve bu kalış, bir kırılma noktası. Onca yol, onca çile, onca arayıştan sonra sadece otuz kuş varabiliyor menzile. Ve gördükleri şey bir “ayna”. Aradıkları Simurg’un, aslında kendileri olduğunu fark ediyorlar. Ama bu, klasik bir “kendini bul” hikayesi değil. Daha çok “kendinden geriye ne kaldıysa onu gör” gibi. İnsan aslında neyin peşinde olduğunu bilmiyor ama bir şeyin peşinde olduğunu çok iyi biliyor. Bazen bir cümlede durup uzun süre düşünmek gerekiyor. Bazen de insan kendine denk geliyor, orası biraz zor. Bu kitap sana yeni şeyler öğretmekten çok, sana ait sandığın bazı şeyleri elinden alıyor. Belki de o yüzden etkiliyor.

Ferîdüddin AttârYazar · 21 kitap
Feridüddin Attar, (Farsça: فرید الدین عطار‎, Farīdo d-Dīn 'Attār) Horasan'nın en önemli dört şehrinden biri olan Nişabur'da 1136 yılında doğmuş 1221 yılında vefat etmiş ünlü bir İranlı şair ve mutasavvıftır. Hekim ve eczacı olmasından dolayı Attar olarak anılmaktadır. Mevlânâ, Şeyh Galip ve diğer mutasavvıflar tarafından yüceltilen Attar, çoğu günümüze kadar ulaşan pek çok eser bırakmıştır. Attar'ın yaşamı hakkında bilgiler çok azdır. Attar belki de değişik alanlarda da eğitim almış bir eczacının oğludur,