8/10
163 Kişi
723
Okunma
128
Beğeni
15,7bin
Görüntülenme
Lysis ya da "Dostluk Üzerine" Platon'un erken dönem diyalogları arasında sayılır. Hatta Antikçağın ünlü felsefe tarihçisi Diogenes Laertios'a bakılırsa, Lysis'i Sokrates okumuş ve “bu çocuk da bana amma yalan söyletmiş” demiş. Diyaloğun konusu dostluktur ve bu dönem diyaloglarının çoğunda olduğu gibi tartışmanın konusu karara bağlanmaz. Ancak, argümanların gücü ve tartışmanın derinliği bakımından Lysis, felsefe tarihinin temel taşlarından biridir. (Tanıtım Bülteninden)
56 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1925
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

56 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Gene işin içinden çıkamadık iyi mi? Dostluk ve Sevgi üzerine ilerliyoruz bu kitapta da. Ben kitaptan çok bu iki kavramın karşılığını fazlasıyla ödediğimiz ve vicdanımızın da bu konuda rahat olduğu insanların, bunu hak edip etmediklerini düşünerek ilerledim. Kitabın başı ise acayipti yani nasıl anlatayım kötülemeden bilmem ama. Kitapta Sokrates, Meneksenos ve Lysis karakterlerini görüyoruz. Kitabın başında ise şöyle bir durum var: Lysis’e aşık olan bir genç var ve onun yanında bazı sorularla Lysis’i sıkıştırıp, onun kusurlarını ortaya çıkarıyor ve çok da sevilmesine lüzum olmadığını gösteriyor. Bana çok büyük bir ezikleme var gibi geldi ya. Kim kusursuz ki bu hayatta? Kusurlarıyla da sevmeli insan. Tabi cılkını çıkarmadan. Güzel bir tartışma kitabını daha geride bıraktık, iyi okumalar diliyorum..
Lysis
LysisPlaton (Eflatun) · Kabalcı Yayınevi · 2011723 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Kitabı gayet beğendim. Klasik Platon... diyaloglar üzerinden yaptığı felsefe ve baş kahramanı hayran olduğu hocası Sokrates... Cesaret ve dostluk üzerine iki felsefeyi diyaloglar üzerinden ele alıyor ve yapıyor. Mutlaka herkesin okuması gereken bir kitap. Yorucu değil, sıkıcı değil. Oldukça akıcı ve sürükleyici... Sokrates'in öğrencisi Platon ile aşk yaşadığı yıllardır iddia edilen bir şey. Kitapta da bir şey dikkatimi çekti. Dostluğun anlatıldığı, yani Lysis kısmında, kurgusal karakterlerden Hippoklathes erkek bir filozof ve aşık olduğu da genç bir erkek. Yani bence, Platon'un eşcinselliği felsefesinde böyle kurgulamasının sebebi, hocası Sokrates ile arasındaki aşk olabilir...
Lakhes – Lysis
Lakhes – LysisPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022723 okunma
72 syf.
6/10 puan verdi
Platon’un gençlik dönemi diyaloglarından biri olan Lysis’ de Dostluk ve sevginin ne olduğu bu hislere sahip kişilerin bunları hissettiği kişiye karşı nasıl bir tutum içinde olduğunu sorgulayan bu eserde Sokrates Akademia’dan çıkarken dostlarını görür(Hippothales, Ktepsippos) ve onların toplandığı sohpet meclisine davet edilir davete icabet eden Sokrates orada diğer gençlere sevgi ve dostluğu sorarak bu iki kavramın özüne inmeye çalışır soktarik yöntem sonucunda da nihai bir sonuca ulaşılamamış dostluk kesin olarak budur denecek bir tanım ellerine geçmemiştir hatta Sokrates bu diyaloğu şu sözlerle bitiri “ Siz de ben de gülünç duruma düşürdük kendimizi; Çünkü dinleyicilerimiz birbirimizin dostu olduğunu söylediğimiz halde dostun ve dostluğun ne olduğunu bulamadığımızı söyleyip duracaklar.”
Lysis
LysisPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2023723 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
Aporetik Eflatun
Bu kitapla birlikte Platon'un gençlik dönemi eserleri ya da Sokratik diyaloglar ismiyle anılan Sokrates'in Savunması, Kriton, Euthyphron, Lakhes, İon, Protagoras, Kharmides, Gorgias, Küçük Hippias, Büyük Hippias ve nihayet Lysis'i okumuş bulunduğum için bu incelemeye Savunma ve Kriton haricindeki tüm bu dramatik yapıda çözümsüzlükle sonuçlanan
Lysis
LysisPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2023723 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Salamm!! Bu gün ilk dəfə fəlsəfi kitab oxudum, antik yunan ədəbiyyatı müəllifi Platondan oxuduğum ilk kitab oldu. Lakhes -Lysis iki fərqli dialoqdan ibarətdir. Birinci dialoq Sokratesin Lakhes və Nikias ilə cəsarət haqqında olan dialoqu idi (hansı ki beynim yandı, heç nə anlamadım), ikinci dialoq isə Sokratesin Lysis və Mereksenos ilə olan dialoqu idi, bu dialoqda isə dostluqdan və sevgidən bəhs edirdi. Əslində Sokratesin şagirdi Platon ilə illərdir aralarında sevgi olduğu iddia edilir və kitabda da buna bənzər bir hissə diqqət çəkir. Lysis hissəsində Hippoklathes bir filosofdur, və o Lysisə aşiq olub (oysa ikisi də oğlandır, ağlayacam). Bu hissənin də səbəbini müəllimi ilə arasında sevgi olmağına bağlayıram. Bu arada hər iki dialoqda da Sokratesin tam doğrunu tapanda özünü də səhv çıxarması bütün anlamağa çalışdıqlarımı da bir-birinə qatdı. Ümumilikdə oxumağa dəyər kitabdır, amma sakit başla və tələsmədən oxunmalıdır deyə düşünürəm. Böyük ehtimal bir müddət sonra daha yaxşı anlamaq üçün yenidən oxuyacam.
Lakhes – Lysis
Lakhes – LysisPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022723 okunma
54 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
34 saatte okudu
Lysis
Platon'un gençlik dönemi diyaloglarından biridir. Diyalog dostluk (philia) kavramının doğasını felsefi yönden işlemiştir. Sokrates diyalogun anlatıcısıdır. Onun dışında konuşmaya katılanlar diyaloğa ismini veren Lysis, Hippothales, Meneksenos ve Ktesippos'tur. Konu Sokrates ve bu konuşmacılar yoluyla açıklanmaya çalışılır. Diyalogda bir sonuca varmadan başka bir soru çıkar ortaya o soruyu çözerken başka bir soru bu böyle devam eder ve bir sonuca bağlanamaz. Sizce dostluk bir çıkar uğruna mı yoksa değil mi?
Lysis
LysisPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2023723 okunma
72 syf.
9/10 puan verdi
Dostluk üzerine bir diyalog. Kitaptaki diyaloglar; Sokrates, Meneksenos ve genç Lysis arasında geçiyor. Benzer benzerine mi dost olur, karşıtlar kendindeki eksikleri tamamlamak amacıyla mı dostluk geliştirirler, yoksa, kendilerinde eksik olan ve kendilerine fayda sağlayacağını düşündükleri şeyler yüzünden mi dostluk pekiştirilir. "Bir eksiği, bir ihtiyacı olan, o eksiğin, o ihtiyacın dostudur. …aşkta, dostlukta, arzuda insan kendine uygun geleni arar… …birbirinizle dost olmanız tabiatlarınız arasında bir uygunluk bulunmasındandır." Konu çetrefilli olunca, işin içinden çıkılamıyor... Tipik Sokratik diyalogları merak edenler için ideal kitaplardan biri. Önce ispat yapılır, sonra çürütülür ve kesin yargıya varılması beklenmez... Kitap şöyle bitiyor: "...anlaşıldı ki biz bu işin içinden çıkamayacağız. Demek ki ne sevenler dost, ne sevilenler; ne benzer olanlar, ne karşıtlar; ne iyiler, ne uygun olanlar; ne de hatırlayamadığım diğerleri. Bütün bunların hiçbiri dost değilse, susmaktan başka çare kalmıyor...siz de gülünç oldunuz gençler, bu yaşımda ben de. bizi dinleyenler buradan giderken diyecekler ki, birbirine dost diyen bu insanlar, dost nedir bulup çıkarmaktan aciz." Ancak, sevmenin de dostluğun da çok daha derin anlamı olduğunu, en azından, ben kabul ediyorum... Çoğunlukla olduğu gibi, bu kısa kitapta da Platon, sonuca varmıyor, aklımızda sorularla bizi düşünmeye sevk ediyor.
Lysis
LysisPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2023723 okunma
72 syf.
6/10 puan verdi
Olay Sokrat, Hippothales ve Lysis etrafında şekillense de dostluk nedir temellendirmesi yapılıyor. İyi, kötü, iyi ya da kötü olmayan üzerinden dostluk tartışılıyor, sonuca da varılamıyor ama yol güzel. Ayrıca Atina’nın okulunu kuracağı mesire yerinin adı olan Lykeion günümüzdeki Lise kelimesinin köküymüş.
Lysis
LysisPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2023723 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Cesaret ve dostluk üzerine minnacık bir dev açıkcası cesaret kısmı benim ilgimi cezbedemedi çünkü ben korkağım bu yüzden cesurları severim ama cesur olmak yemiyor... yine de iyiydi... cesaret de bilgelik ister gibisinden bir fikri var . bence de öyle kitabın ikinci bölümü yani Lysis kısmını çok beğendim ... ve instagramda fenomenlerin, psikoloji mezunu sosyal medya terapistlerinin orda burda kurduğu sürekli duyduğum cümleler Platonunmuş meğer Platona göre kötü dost olamaz kötünün dostu da olmaz. yine Platona göre insan kendiyle benzer olanı da sevemez insan ancak kendinde eksik olanı sever diyor ... ki bunlar son günlerin moda cümleleri :) demek Platondan aşırıyorlarmış neyse Platon kitaplarında Sokratesin kullandığı Mayotik (doğurtma) yöntem bu kitapta bana dokuz doğurttu . bir ara ne diyon sen dayı bile dedi içimdeki cahıl :) yok saçını beyaza boyadığında gördüğün saç mı beyaz mı , yok başka bir dost sayesinde oluşan dostluklar laftan mı ibaret , yok ilk dost ...falan fistan .... yaktın beynimi hacım biraz sancılıydı açıkcası sonra bir iki ıkındım ve anladım bazı sayfaları çifter kez okumuşuz olsam da beğendim . Okuyun tavsiye ederim . ( tek sıkıntılı kısım Antik yunan geleneğinde Dost ve dostluk kelimeleri sözlük anlamının dışında yetişkin bir erkeğin genç bir delikanlıya duyduğu aşkı da betimliyormuş .... dipnota göre ve diyaloglar Hippothalesin Lysis e aşık olması üzerine başlıyor / bu kısmı görmüyorum ) kitaplar aşkına bu kısım hariç gerçekten güzel
Lakhes – Lysis
Lakhes – LysisPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022723 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Spoiler Evet her bir cümlesini ayrı ayrı tekrarla okuyup kitabı üç kez elden geçirdikten sonra biraz içime sinmeye başladı. Diyaloglarla devam eden kitap, sonunda bir sonuca bağlanamadan kendilerini bile küçük duruma düşüren "dostluk" kavramının ne denli karışık bir sohbetten sonra okurken, sizin bile bir yerden sonra gerilmeye başlayacağınız bu cismen küçük ama büyük çaplı eser: güçlü bir düşünmenin derinliğinde sizlere sizden bir şeyler katacağından emin olmakla beraber. Sizden bir şeyler götüreceğine de eminim. Dar bir çerçevede günlük yaşamda sıkça kullandığımız dost kavramının aslında işin işinden çıkılamayacak kadar geniş boyutlu düşünmeyi gerektiren bir sözcük olmasının dışında, artık o dost dediğimizde aklımızda canlanan dost kavramını üç boyutlu bir düşünme gerektireceğini sizin önünüze Sokrates, Hıppotheles, Ktesıppos, Meneksenos, Lysıs'ın arasında geçen cins teveccühleriyle , kendi hüccetlerini çürüterek sürüyor. Daha fazla spoiler vermeden Şimdiden herkese kolay gelsin. Dinlenerek okumanızı tavsiye ederim.
Lysis
LysisPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2023723 okunma

Yazar Hakkında

Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)Yazar · 59 kitap
Antik/klasik Yunan Filozofu, Matematikçi, Felsefi Diyaloglar Yazarı ve Batı Dünyasındaki İlk Yüksek Öğretim Kurumu Olan Atina Akademisinin Kurucusu Eski Yunan filozofu (Atina İ.Ö. 428-ay.y.İ.Ö. 348/347). Soylu bir ailenin oğlu olan Eflatun (ya da Platon), parlak bir Öğrenim görerek, sanatın her dalında kendini gösterdi (çok genç yaşta şiirler, trajediler yazdı); Kratilos'tan bilim dersleri aldı. Sokrates'le tanışınca (İ.Ö. 407) felsefeye yönelip, gerek beden, gerek kafa yapısı bakımından siyasete yatkın olmadığından, o karışık yıllarda siyasetten uzak kaldı. Demokrasiyi küçümserken, Otuzlar Meclisi'yle iktidara gelen dostlarının yönetimini daha da beter buldu. Sokrates'in Ölümünden sonra Megara'da Eukleides'in yanına çekildi; sonra yolculuklar yaparak Kyrene'de matematikçi Theodoros'la tanıştı. Mısır'a bir yolculuk yapıp, İtalya'ya giderek Tarento ve Lokroi'deki pyhthagorasçı çevrelerle ilişki kurdu. İ.Ö. 388'e doğru Dionysos'un kaynı Dion tarafından, Syrasos'u pek etkileyemedi. Atina'ya dönerek, Akademi Gymnasionu'nda Yunanistan'ın dört bir yanından gelen Öğrencilere ders verdi. İ.Ö. 367 ve İ.Ö. 361'de iki kez daha Sicilya'ya gittiyse de, Genç Dionysos'u da etkilemeyi başaramadı ve felsefe ile tiranlığı bağdaştırmaktan vazgeçti. Atina'ya dönüp, Akademi'de ders vermeyi sürdürerek, söylentiye göre bir şölen sırasında öldürüldü. Eflatun'un bütün yapıtları günümüze kalmıştır: Felsefe ve felsefeyle bağlantılı konularda yazılmış 26 diyalog. Karşılıklı konuşmalar biçiminde yazıldıkları için bunlara "diyalog" denirse de, tümünü diyalog diye adlandırmak belki doğru olmaz; çünkü, sözgelimi Sokrates'in mahkemede yaptığı konuşmayı içeren Savunma ve daha birkaç yapıtı, temelde monologdur. Gene de, tarihsel kişilere dayansın ya da dayanmasın, bütün yapıtlarını kişilerin ağzından yapılan konuşmalar biçiminde yazdığı için, tümü bu anlamda tiyatrovaridir. Birkaçı dışında, diyalogların tümünde, Sokrates odak kişidir. Platon olan isminin neden Türkçede "Eflatun" olduğu: - Arapçada [p] sesi yoktur. Yabancı dillerden alınan [p] Arapçada daima [f] oluyor. - Arapçada [o] sesi de yok. Bu da daima [u]ya dönüşüyor. - Arapçada kelime başında çift sessizi telaffuz etmek imkânsız. Türkçe ispor veya siteyşın gibi, ya başına ya arasına mutlaka bir sesli katıyorlar. Dolayısıyla filozofun Arapça adı "Felâtûn" veya "Eflâtûn". Türkçeye Arapçadan Eflatun olarak aktarılmış.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.