2022 55. kitabı
Martı ; Görünürde bir tiyatro eseridir . Elime ilk aldigimda önyargılı başladım çünkü, tiyatro kitaplarindan sıkılırım ama bu kitap bambaska hayatın icinden , örgütlerle yol göstermiş yazar . Herkesin okumasi gereken bir kitap 1 günde okudum yoğun olduğum icin . Yogunlugunuza göre değişir belki bir kaç saatte de okuyabilirsiniz oldukça akıcı bir kitap . Ve kitabın sonunda hic ama hic beklemdigim bir sonuçla karsilastim göz yaslarima hakim olamadim . Duygu yüklü bir kitap .okumanizi gerçekten tavsiye ederim .kitapliginizda bulunsa iyi olur . İyi okumalar .
2025 15. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2025 18:19
Edebiyat biçimleri ile ilgili ders verir niteliği bulunan eser, konu olarak beni pek memnun etmedi ve yeterli gelmedi. Ancak edebi değerlendirme çerçevesinde bolca bilgi ve düşünce içermekte olduğundan okunabilir.
2026 3. kitabı
Yine bir aşk sarmalı içindeyiz ama bu kitabı dünya klasiği yapan yaşanılan aşkların gerçekliği. Okuyucuyu memnun etme çabasından uzak, mutlu sonu aramadan, nasıl olması gerekiyorsa öyle biten bir son. Aşk' ın karşılıklı olduğunu görmek çok zordur illaki biri diğerinden daha fazla sever veya biri çok sever diğeri hiç sevmez. Kahramanımız' da çok sevmenin bedelini canıyla ödüyor. Aaaa pardon spoiler verdim heheheh neyse bu konularda şanlı olan tarafın sevilen taraf olduğuna inanırım. Sevmek her zaman zordur, umarım hep sevilen tarafta yer alır ve seçme şansını elimizde tutarız .
2024 39. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2024 00:00
Anton Çehov’un Martı (1896) adlı oyunu, insan doğası, aşk, hayaller ve hayal kırıklıkları üzerine derinlemesine bir inceleme yapar. Oyun, Rus edebiyatının önemli klasiklerinden biridir ve Çehov’un en
2024 Okuma Raporları
2026 7. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 00:24
Martı, sessiz ama derin bir şekilde etkileyen bir oyundu. Okurken büyük olaylar değil, karakterlerin içindeki kırılmalar ve karşılıksız duygular öne çıkıyor. En çok, herkesin birini sevip karşılık bulamaması hissi dokundu. Özellikle sonu insanın içine işliyor. Gürültülü bir dram değil ama bittikten sonra etkisi devam eden bir eserdi. Puanım: 8/10
Hangi birine üzülsem!
2025 8. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2025 17:27
Anton Çehov'un Martısı, klasikler arasında sayılmasına rağmen beni çok az etkiledi. Sadece burada Martı metaforu hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Martı metaforu, özellikle Nina’nın hikâyesi üzerinden oyunun ana temalarından biri olan hayal kırıklığı ve kaybedilen umutları simgeliyor. Oyunda Treplev, avlanmış bir martıyı Nina’ya getirir ve bu sahne, daha sonra Nina’nın kendi yaşamıyla özdeşleştirdiği bir sembole dönüşür. Nina, tıpkı serbestçe uçan bir martı gibi gençliğinde özgürlük, sanat ve aşk dolu hayaller kurar. Ancak, Trigorin’le yaşadığı ilişki ve başarısızlıkları sonucu bu hayalleri yıkılır. Trigorin, martıyı avlanan bir kuş gibi görerek, Nina’nın da sadece gelip geçici bir ilham kaynağı olduğuna işaret eder (bunu da oyunun içinde başta vurulan martıyı saklamalarını ister ve sonraki zamanlarda martıyı Trigorin'e getirdikleri zaman sürekli hatırlamadığını ifade edişinden açıkça anlayabiliriz). Sonuç olarak, Nina kendini “martı” olarak tanımlar ve karakterinin trajik kaderi bu metafor üzerinden vurgulanır: önce özgür ve umut dolu, sonra ise avlanmış ve kullanılmış. Genel olarak martı, hayallerin ve masumiyetin kırılganlığını, kaybedilen umutları simgeleyen güçlü bir sembol olarak kullanılmıştır.
Puan vermedi·88 syf.·
2024 4. kitabı
Ne olduğunu anlamadan okuduğum bir kitaptı. Daha etkileyici ve sürükleyici bir hikaye beklemiştim Tek bildiğim bir kısımda kendimi Nina gibi bahtsız hissettim
2024 24. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2024 22:53
Herkes selamlar herkese merhabalar. Anton Cehow'un Martı eseri ile karşınızdayım. Yazarın ilk okuduğum eseri Vişne Bahçesi'ydi ve ben onu yarım bırakmıştım. Bu eserde de aynı hissi taşıdım galiba tiyatro eserleri her zaman okunmuyor. Neyse incelememe geçeyim. Bir tragedya niteliği taşıyan Martı, klasik Rus kültürüne ışık tutar cinsten bir olay örgüsüne sahiptir. Kitabın esas kahramanı Treplev'in, çevresinde yaşayan birtakım insan arasında nasıl çöktüğü ve girdiği bunalımla intihar edişi konu alınmıştır. Yalnızlaşma, çöküş, bunalım ve intihar dörtlüsünü içeren bir olayın tragedya şeklinde yazılması çok kötü ve üzücü. Kitabı bitirdiğinizde bir amaçsızlık ve gereksizlik örneğini görmüş olacaksınız. Bütün kitaplar okunmaya değerdir o yüzden tavsiye ediyorum. İleride farklı bir eserini daha alıp tekrar deneyeceğim acaba bana göre mi değil diye. Herkese keyifli okumalar dilerim. Sağlıkla kalın.
Rus Edebiyatı
Amaçsızlık
2023 2. kitabı
Kitabı beğendiğimi söylemeliyim, kısa oluşunun yanı sıra gözümün önünde karakterlerin canlanışı da kolay oldu. Gerek Treplev gerek Maşa ve gerekse Nina'nın amaçsızca savrulmaları, sevgi ve ilgiye duydukları ihtiyaç çok belirgindi. Kitapta Treplev'in yani Konstantin Gavriloviç'in annesinden gelecek ilgi, sevgi ve övgü için çabalaması sonrasında ne kadar çabalarsa çabalasın ne annesinin ne de sevdiği kadının sevgisini kazanamaması karakterin ilerleyişini hızlandırıyor. Fakat en sonunda müthiş bir yeteneği olmasına karşın yazarlığının amacı olmadığını düşünüyor. Bense annesinin ve sevdiği kadının takdirini kazanmak amacıyla yazar olduğunu düşünüyorum ve sonunda ikisinin de sevgisini asla kazanamayacağını anlıyor. İkisinin sevgisini de aynı adama kaptırıyor. Onun için annesi ve sevdiği kadın dışında başkalarının ne düşündüğü önemli değil, halbuki bazen ısrarla birinden gelecek sevgiyi, ilgiyi, övgüyü beklemektense durumu kabullenip devam etmek gerekiyor. Sevgisizliğin boşluğunu kapatmak ne kadar zor olursa olsun denemekten vazgeçmemek sonunda er ya da geç umutla beklemek bizi hak ettiğimiz mutluluğa ulaştıracaktır.
Edebiyat-Tiyatro
Bir martı vurmuştunuz...
Puan vermedi·94 syf.·
2024 33. kitabı
Dikkat spoiler içerebilir! Anton ÇehovAnton Çehov 'un kaleminden çıkan MartıMartı, yazarın okumuş olduğum ilk kitabı oldu. Yazarın yazım tarzı yada diğer kitapları vs. buna dair herhangi bir bilgim yoktu.
MartıAnton Çehov · İş Bankası Kültür Yayınları · 201626,6bin okunma

Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı