Martı
Puan vermedi·76 syf.·
2025 359. kitabı
4 perdelik bir tiyatro eseri idi . Zaman zaman melonkoli ile karışık kahramanların sarf ettiği cümleler biraz hüzünlendirmedi değil evet , ama herkese hitap etmeyebilir . Nitekim bende de çok etki bırakmadı .
2022 7. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2022 19:40
Anton Çehov'un 'Martı' adlı bu kitabı 4 perdelik bir tiyatro eseridir. Tragedya olarak niteleyebileceğimiz eserde, biri genç biri yaşlı olan iki yazar arasındaki rekabet anlatılmaktadır. Hem yazılarıyla hem aşklarıyla rakip olan Treplev ve Trigorin'i okurken oyunun içindeymişsiniz gibi hüznü hissedip sinirlenebiliyorsunuz. Son yıllarda tiyatroya gitmeyi özlemişken bu eseri okumak bana iyi geldi. Malum pandemi süreci bize kapalı mekanlarda saatlerce kalmayı unutturdu. Sağlık olsun diyelim ve okumaya ara vermeyelim.
2025 2. kitabı
Bu kitabı kaç kez okuduğumu kendimde bilmiyorum. Arada kitaplığımı düzenlerken elime geçiyor açıp tekrar okuyorum. Hemde hiiiç sıkılmadan Kısacık ama çok derin bir hikaye . Her yaştan herkes ömründe en az bir kez okumalı bence Jonathan Livingston’ın hikayesini. Richard Bach öyle güzel kaleme almış ki martının başarı hikayesini okurken Jonathan sizi de kanadının altına alıp özgürlüğe sürükleyecek ...
2024 15. kitabı
Okunma: 21 Mart 2024 15:34
ANTON ÇEHOV MARTI Anton Çehov insanların birbirleriyle ilişkilerini, bu İlişkilerdeki incelikleri, aksaklıkları, karakterlerin sevgi ya da sevgisizlikleriyle yol açtıkları insanlık durumlarını olanca gerçekliğiyle gözlemlemiş, sonra da bir ressam titizliğiyle tiyatro eserlerine yansıtmayı başarmış bir yazar. Çehov bu oyununda, imzasını "Martı" diye atan Nina'dan, Konstantin Treplev'in vurduğu ölü martıya; göl üzerinde özgür uçan martılardan, ikide bir martı olduğunu söyleyen Nina'nın oyunculuk tutkusuna kadar her şeyi gizemli bir martı imgesinin etrafında örmüştür.
Martı
2025 9. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2025 22:35
Bir gölün kıyısında doğup büyüyen, tıpkı sizin gibi bir genç kız... Gölü martılar kadar seviyor, kendisi de tıpkı martılar gibi özgür ve mutlu... Ancak bir gün bir adam çıkageliyor ve tıpkı bu martının mahvolduğu gibi mahvediveriyor kızı. Martılar, özgürlüğün simgesidir; ölü martı ise hayal kırıklığının. Bu tiyatroda iki ana karakterin -Treplev ve Nina- bir martıyken nasıl öldükleri anlatılıyor. Treplev, oyun yazarı olmaya çalışır ancak oyunları hiç beğenilmez. Geleneği reddedip yeni bir sanat anlayışı benimsemeye çalışır. Trigorin bu konuda onun bu çabasını gereksiz görür ve "Sanki sanat hepsini kapsayabilecek kadar geniş değilmiş gibi." ifadesini kullanır. Oyunları her ne kadar beğenilmese de Treplev özgürdür ve Nina yanındadır. Ancak Nina onu terk ettiğinde vurulur ve yazamaz hale gelir. Oyunun sonunda martının doldurulması gibi o da kendi oyunlarının, sanatının içini doldurmaya çalışır ama başaramaz. Nina, şöhret aşığıdır. Ünlü bir aktris olmak ister. Başlarda oyunculuğunu herkes beğenir. O dönemde bir martı gibidir. Sonrasında Trigorin'e vurulur ve bir süre sonra da Trigorin can sıkıntısından Nina'yı bırakır. Aktris olarak hiçbir yetenek belirtisi taşıyamaz. Ruhsuz oyunculuğuyla kendi içini doldurmaya çalışır ancak... Trigorin, sahip olduğu yazarlık şöhreti sayesinde çevresindeki -özellikle- kadınların ilgisini çeker. Kendisi ise şöyle ifade eder: "Şandan, şöhretten, mutluluktan ve anlamlı yazgılardan bahsediyorsunuz ancak tüm bu hoş kelimeler benim için, tabirimi bağışlayın ama, ağzıma sürmediğim şekerlemelerden farksız." Oyunda düşüncelerini ve fikirlerini en çok beğendiğim karakter Trigorin oldu. Nina'ya yaptığından dolayı sevilmeyecek birisi olsa da bu konuda da onu haksız görmüyorum. Nina, onun daha çok şöhretine aşıkken; Trigorin,
2026 10. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2026 10:56
Kısa olmasına rağmen çok anlamlı, çok etkileyici bir kitap. Tiyatral şekilde yazılmış, karşılıklı diyaloglar halinde. Kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum.
2024 37. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2024 15:30
MARTI. Şimdi size aslında bir çırpıda okuyup kalkabileceğiniz kadar kısa bir tiyatro oyunundan bahsetmek istiyorum, lakin önce şunu belirtmeliyim ki ben başladığı kitabı bitirmeden bırakamama hastalığından muzdaribim. Bu bence tedavi edilesi, kurtulunası bir hastalık. Bir kitaba başladın, beğenmedin mi bırak kardeşim zorlama işte kapat kapağını al başka bir kitabı oku mis gibi ama yok benim kafa takılır kalır, huzursuz olur tekrar alırım elime boğuşa boğuşa okurum illa bitecek. Şimdi bu kadar girizgahtan sonra gelelim sevgili kitaba . Genel olarak, Shakespeare hariç tiyatro metinlerini okumayı asla sevmiyorum. Yukarıda anlattığım gibi işte, kısacık bir metni bitirinceye kadar iflahım kesildi. :)) Anton Çehov; " dört kadın, altı erkek, tonlarca aşk ve bir göl manzarasından oluşan bir komedi yazıyorum." dese de benim okurken "bir çok gereksiz insan isimleri havada uçuşup, hepsi birbirlerine kısa kısa biseyler söyleyip, kimin kime ne dediğini anlayamadığım tragedya olarak bitirdiğim kitap" olarak aklımdaki yerini aldı. :)) Neyse lâtife bir yana Anton Çehov severek okuduğum ve sesli kitap olarak da dinlediğim, dilini açık ve yalın bulduğum , ayrıca pek çok yazar gibi sıradışı ve trajik hayatıyla ilgimi çeken bir yazar. Bu eserinde, 1890’lar Rusya'nın kültürel ve ekonomik değişiminden farklı şekillerde etkilenen toplumsal sınıfların, psikolojik ve sosyolojik olarak, küçük bir aile üzerinden değerlendirmesini yapmış. Kısacık bir not: Her ne kadar okumaktan keyif almasam da içeriği itibariyle tiyatro oyunu olarak izlemeyi ve değerlendirmeyi çok isterdim. Kitap hakkında diyeceklerim bundan ibaret hâlâ okumak isteyen arkadaşlarıma keyifli okumalar dilerim. Bide Allah'ım lütfen bu paylaşımı bir Anton Çehov hayranı okumasın .:)) Anton ÇehovAnton Çehov
MartıAnton Çehov · Kapra Yayınları · 202026,6bin okunma
Tiyatro türünde okumayı denediğim ilk eser. Güzel yorumlar gördüğüm için okumaya başlamıştım ancak 1. Bölümden sonra devam edemedim. Belki de bu tür eserler bana göre değildir bilemiyorum.
2022 40. kitabı
Anton ÇehovAnton Çehov yazarın diğer tiyatro kitaplarını beğenerek okumuştum ama bu kitabı bana geçmedi. Her kitabın okuma zamanı var derler. Bazı kitapları okumak için biraz daha olgunlaşmamız gerekir. Bu kitaba belki ileriki yıllarda tekrardan şans verip okuyabilirim.Kitabın sayfa sayısı az olduğu için tek seferlik okuyup bitirilebiliyor. Bazen sayfalarca okursunuz bir şey hissetmezsiniz ya anlamazsınız okuduğunuzu, ben okuduğumda öyleydim. Dediğim gibi ileriki zamanlarda okuyup tekrardan bu incelememi düzenlemek nasib olur inşAllah… 03.07.2024 Kitabı tekrardan okudum. Her sayfasını ve her satırını anlayarak… Anton ÇehovAnton Çehov usta bir yazar olduğunu bu tiyatro kitabında bir kez daha gördüm. Karakterlerin yaşamlarını, savundukları düşünceleri okuyucuya başarıyla hissettirebilmiş.
2021 41. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2021 00:08
MARTI 🪶"Canlı karakterler ha! Hayatı olduğu gibi değil, olması gerektiği gibi; rüyalarda ortaya çıktığı gibi sunmak gerekir." Çehov edebiyatta durum öykücülüğünün öncüsü sayılmaktadır. Kendisinden sonra yetişen birçok yazara etkisi olmuştur. Martı adlı tiyatro eseri onun ün kazanmasına büyük katkı sağlamıştır. Çehov'un bu eserinde oyun içinde oyun tekniği kullanılmıştır. Bu yönüyle Shakespeare'in Hamlet eseriyle benzerlik gösterir. Karakterlerin psikolojik ve duygusal analizlerini derinlemesine eserine işlemiştir. İnsanların birbiriyle olan ilişkilerinde yaşadıklarını çok iyi gözlemlemiş ve bu gözlemleri eserine ustalıkla yansıtmıştır. İç içe geçen durumlar eserin çekirdeğini oluşturur. Rus Edebiyatının mihenk taşlarından biri diyebiliriz Martı için. Çehov ile tanışma eserim oldu Martı. Güzel bir tiyatro eseri kütüphaneme katılmış oldu. Keyifle okudum. Siz de bu güzelliğe bir şans verebilirsiniz. Okumanız bol olsun.

Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı