Martin Eden

Jack London

2021 5. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 13:22
Martin Eden yaşamını devam ettirebilmek için sürekli çalışmak zorunda olan, bu nedenle okumaya, düşünmeye fırsat bulamamış ve kültürel yönden zayıf kalmış bir adamla; zengin bir aileden gelen ve üniversitede okuyan Ruth'un aşklarını anlatıyor. Buraya kadar bu kitap bir aşk romanı gibi gelse de aslında aşktan çok bir dönüşümün romanı. Martin, Ruth ile aynı kültürel seviyeye gelebilmek için olağanüstü bir çaba sarf ediyor, sürekli okuyor, kendini eğitiyor ve bu açığı kapatıyor. İkisinin aşkları karşılıklı olmasına rağmen aşk imgeleri aynı değil. Martin'in sınıfında aşk beraber dondurma yemek ve sinemaya gitmek anlamına gelirken; Ruth için aşk ,kendisini ona adayabileceği ve ailesi için çalışacak olan bir adamla evlenmek anlamına geliyor. Kitapta bu iki aşığın aşk imgelerinin çatışmasına ve Martin Eden'in aşkı için eğitimsiz bir denizciden, Ruth'un aşık olacağı adama dönüşmesine ve bu dönüşümden sonra kendi sınıfını artık sevmeyip, Ruth'un sınıfındaysa kendisine yer bulamamasına şahit oluyorsunuz. Gayet güzel ve akıcı bir kitap. Tavsiye ederim.
2021 38. kitabı
Göstermek! Evet göstermek; tam anlamıyla anlatılmak istenileni anlatan kelime bu! İnsanlar bir çok şeyi göstermek için başarıyordu. Varlığı elde etme çabası yokluktan değil de gösterebilmek içindi. İspatlamak için kendini... Tüm o çileler, sıkıntılar, sabırlar; biri onla gurur duysun, onun varlığını hissetsin diyeydi. Kaç insan bu duyguyu yaşamıştır? Azımsanmayacak kadar çok kişi! Sırf kendisini bir sınıfa, elit bir guruba ait hissetmek için bir şeyleri başarması gerekiyordu çünkü. Fazla kötümser gibi geliyor kulağa fakat biraz irdelerseniz siz de bu gerçeği fark edeceksiniz kuşkusuz. Kendisi için hayaller kuramaz mı, idealleri olamaz mı bir insanın? Elbette olabilir! Lakin gerçek bir başarıyı kamçılayan kendimizden başka faktörlerdir çoğu zaman. Gelgelelim Martin Eden'in de kendi için böyle bir hayali olmamıştı. Başarmayı deli gibi istemesi kendi iradesine bağlı değildi. Çünkü kendisini aşağıladığı bir zamanda ve mutluluğu daha yüksek bir mertebede görmeye başladığı anda başladı herşey. Görmediği bir dünyaya adım attığında şaşkınlığını ve hayranlığını besleyen bilgi dünyası onu farkında olmadan bir serüvenin içerisine sürükledi. İlk defa karşılaştığı burjuva sınıfı onda hayranlık uyandırmıştı. Kendi benliğini bir türlü benimsemiyor ve tüm adaletsiz sisteme içinde izahı olmayan bir iğreti duyuyordu. Onun karşı koyamadığı, kendisinden üstün tuttuğu burjuva dünyası ona o kadar hayran değildi. Kendi yerini bir türlü kabullenmeyişi, bu yeni dünyada onların gözüne girmek istemesi, dışarıdan bakana suç gibi görünse bile bu tek taraflı bir suç değildi kesinlikle. Zira insanlar en mükemmeli arıyordu karşısında. Farklı olanı seviyor. Nilelikleri olan insanlara zaaf duyuyordu. Kendi o üstünlükte olmasa dahi karşısından yücelik bekliyordu. Martin Eden kendini sevdirmek
2020 23. kitabı
Konusu sevdiği kadına kültür-yaşam olarak layık olmak için çabalayan denizci gencin yaşadıkları. Okurken Muhteşem Gatsby ile yer yer bağlantılar kurdum konu aynıydı ancak Martin Eden’e ayrı bir ısındım,acıdım,duygularını kalbimde daha canlandırdım .Okumadıysanız okuma listenize mutlaka almalısınız.Hep ertelediğim bir kitaptı akıcılığıyla da hemen bitti
Martın Eden
2021 10. kitabı
Hayatımda okuduğum inanılmaz güzel dıyebileceğim eserlerden.Martın ve Ruth bır sınıf aşkı.Sınıf aşkını geçtim yaptığı işe saygısız bir sevgili Ruth.Martın ah Martın yazar olma hayali peşinde bir ömrü heba eden bir genç.Okuması bıle yarım yamalakken kendinden büyük eserler yaratan Martın...kesınlıkle okunmalı....
1000Kitap Gerçek Okurlar
Martin EdenJack London · Dorlion Yayınevi · 2020135,1bin okunma
Yaşamak, amacını ortaya koyduğu zaman güzeldi.
2022 3. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2022 23:50
Martın Eden okumak istediğim kitaplar arasındaydı. Başka bir kitap için gittiğim sahafta bu kitabı gördüğüm gibi aldım. İyi ki almışım. Gerçekten kendinize inanıyorsanız ve bu yolda azminizi kaybetmeden başaramayacağınız hiçbir şey yoktur.Theodore Roosvelt'in dediği gibi 'İnanmak başarmanın yarısıdır'. Kitapta bu konu çok güzel bir şekilde işlenmiş. Kitapta aşık olduğu kişi ile aynı konuma gelmek için kendini geliştirmeye çalışan ve bu yolda kendisine kimse inanmasına rağmen büyük bir azimle Martın Eden'in başarıya nasıl ulaştığını anlatıyor.Peki hedefinize ulaşınca her şey yoluna girmiş olur mu? Martın Eden için pek de böyle olmadı...
2020 19. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2020 00:03
Kesinlikle 2020 favorilerime girdi.Martin Eden...ah benim üzümlü kekim.Gerçekten yazarın dili çok iyiydi.Tek üzüldüğüm karakter Lizzie oldu. Kitap harbiden çok güzeldi o kadar çok altını çizdiğim kısım oldu ki... Büyük dersler çıkarabileceğiniz ve hayatı sorgulayabileceğiniz bir kitap. 10/10
2021 8. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2021 02:41
~ Jack London - Martin Eden ~ Jack London'ın kendi hayatından izler taşıyan bir romanıdır. Denizci bir genç olan Martin Eden'in kişiliğinden ödün vermeyerek sınıf atlama çabasını anlatıyor. Kitap akıcı bir dilde ilerliyor. Bazı bölümlerde sıkılsam da oldukça etkileyici bir kitaptı. Aldığım kitapevinde bu kitabın sadece Dorlion Yayınları baskısı vardı. Kitapta kısaltılma var mı bilmiyorum ancak sayfalardaki yazıların küçültülmesi sebebiyle göz yoruyor ama kitap gözünüze fazla kalın gelmiyor (368 sayfa). Sınıf farklarının gözümüze çarpıldığı bu roman, okunması gereken romanlardan diyebilirim.
Martin Eden’e Dair
2022 4. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2022 14:13
Jack London’ın okuduğum diğer kitaplardaki akıcı diline ve olay örgüsüne karşın bu kitaba başladığımda ilerlemekte zorlandığımı söyleyebilirim. Ancak ortasından itibaren hikayeye kapılarak hızla ilerledim. Kitapta ana karakter Martin Eden’in iç dünyası ve fikirleri romanda geniş bir yer tutuyor bu nedenle karakteri tam anlamıyla tanıdığınızı hissediyorsunuz. Karakterin bakışı ile felsefeye, edebi güzelliğin amacını sorgulamaya, işçi gözünden sosyalizme dair düşündürücü fikirler ile karşılaşıyorsunuz. Sadece kurgusu ile değil bu alanlarda kendi fikirlerinizi sorgulattığı için de büyük bir eser olduğunu düşünüyorum.
2025 22. kitabı
“Ama Martin, eğer söylediklerin gerçekse, eğer bütün kapılar kapalıysa, büyük yazarlar nasıl ortaya çıkabildi? ‘Olanaksızı başararak ortaya çıktılar’ karşılığını verdi Martin. Kendilerine karşı çıkanların küllerini yakacak kadar parlak yapıtlar verdiler. Bir mucize yaratarak, kendilerine karşı bire on oynanan bahsi kazanarak başardılar. Asla ezilmeyecek, Carlyle’nin savaş yaraları içindeki devleri oldukları için ortaya çıkabildiler. İşte ben de bunu yapmalıyım. Olanaksızı başarmalıyım.” . “Sanırım yaşam yalnızca bir yanılgı ve utanç. Evet utanç ve yanılgı.” . Bir davaya adanmışlık hikayesi Martin Eden.. Bu davanın ne olduğu kişilere göre değişen bir anlatımda o, yazma tutkusunun altında, aslında sınıfsal farklara koyduğu başkaldırının davasını sürdürüyor. Onu kalıp içine sokan, ‘işe gir, aylak gibi dolaşma, çalış’ tavsiyesine başkaldırıyor. Çünkü o çalışıyor ; üstelik kimsenin ona biçmediği şekilde, bir sınıfa mensup olmaya çalışmadan, kendi iradesiyle kendi yolunda.. Ona biçilen etiketlere aldırmadan, argümanlarıyla o etiketleri çürüterek, bilgiyi güç kabul ederek.. Başlangıçtaki motivasyonu olan aşkı Ruth’un bile ötesine geçen bir tutkuya ve öngörüye sahip olarak.. Kendi sınıfsal mücadelesi için çıktığı yolda, kafasındaki sınıfları yok ediyor aslında.. Çok güçlü bir ruhu anlatmış Jack London bize.. Şu zamanda , şu şartlarda bizden giderek uzaklaşan bireysellliğin gücünü aktarmış. Kendiliğinden güç alıp , yoktan varolmuş bir yazarın dramatik hikayesi.. Favori yazarlarım arasındadır hep London. Her zaman farklı bir tat bırakır, sorgulatır, anlam arayışı içine sokar. Başka kitaplarını okudum ancak sanırım bu kitabı popüler olmasından dolayı beklettim yada zamanı şimdi gelmiş, bilemiyorum.. Çok fazla alt satır çıkarılabilecek, usta bir kitap.. Her kütüphanenin
2023 23. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2023 10:26
"Seni kitap okuyan insanlarla tanıştıracağım. Hayat ancak böyle insanlarla bir araya geliyorsan yaşanmaya değer." Sözlerime bu alıntı ile başlamak istedim. Gerçekten aşk büyük bir dönüşümü gerçekleştirebilir mi? İşte bu sorunun cevabını kitabı okuyunca alıyorsunuz. "Aşk ünle beslenecek kadar kaba bir şey mi? Belki de." Martin Eden, Jack London'ın klasikleşmiş bir romanıdır. Kitap, Amerikalı bir yazar olan Martin Eden'in sıradan bir denizci olarak başlayan hayatının, edebiyat dünyasına adım atmasıyla değişimini anlatır. Roman, bir bireyin aydınlanma, aşk, sanat ve sosyal sınıf gibi temel konular etrafında yaşadığı içsel çatışmaları ele alır. Yarı otobiyografik olan bu eser Martin Eden'in Ruth'a aşık olmasıyla başlıyor. Ruth burjuva soyundan Eden ise işci sınıfındandır. Kitap sosyal sınıf farkını çarpıcı bir şekilde anlatmaktadır. Martin tanıdığım en azimli en özgüvenli insan olabilir. İdealleri, Herbert Spencer hayranlığı, merhameti, çalışkanlığı, yıllar süren umudu emeği gerçekten güzeldi. Kitap bitince derin ve içli bir soluk aldım. Sonu böyle bitsin istemezdim. Mutlaka okunması gereken bir eser. İyi okumalar.

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.