Martin Eden

Jack London

Puan vermedi
‘davul bile dengi dengine çalar’ dememiş de 500 sayfalık kitap yazmış Jackciğim. olabilir, insanın bazen anlatası gelir. Martin Eden
Duygu ve Düşünce
2023 6. kitabı
Okunma: 13 Mart 2023 20:23
Baştan sona başyapıt. Kitabın ana karakteri Martin’in baştan sona hayatına konuk olduğumuz bu kitap, burjuva ve işçi sınıfı çatışmasının, aşkın ve iç hesaplaşmaların benzeri bulunmaz bir örneği. Kesinlikle okumalısınız.
2023 Okuma Raporları
Hayatın Gelişimi: Ölüm
2025 26. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2025 11:57
Martin’in her şeyi öğrenmeğe aç olması ve ona yardımcı olan Ruth’un onun gelişimine de katkıda bulunmuştur. Ünlü bir yazar olmadan önce, neler çektiğini, nasıl yaşadığını, nasıl duruş sergilediğini ve bunları kitaba nasıl aktardığını anlatır. Kişiliğinden hiçbir zaman ödün vermemiştir. Martin, Ruth’u sade, saf ve temiz kalbiyle seven ilk aşkıdır. Ama para ve şöhreti olmadan gerçek sevgiyi anlamayan ve bilmeyen kişiliktir; Ruth. Bu hayatta tutunmak için yazarlık konusunda sürekli bir şeyler yazma çabasını sarfetmiştir Martin. Martin gerçek bir olgunluğa, düşünceye azmiyle ulaşınca çevresindeki bütün insanlar artık onu anlamamaya başlamamıştırlar. Fiziksel ve ruhsal zorluklar çekmiştir. Zamanla bu insanlarda ve hayattan sıkılmaya başlamıştır. Martin, derin bir yalnızlığa sürüklenmiştir. Sonsuz bir huzur bulacak yolcuğu aramıştır ve en sonunda bulmuştur; Ölmek.
2023 41. kitabı
Jack London'un yazarlık serüvenini, dönemin edebiyat dünyası ve editörlerle olan mücadelesini anlatıyor. Yazarın tabii bir de aşk macerası var o günlerde. İlk görüşte aşık olduğu Burjuva bir ailenin narin kızı olan Ruth'a olan aşkı. Dönemin edebiyat dünyası başta olmak üzere siyasi, politik ve sosyokültürel durumu da kitapta tüm gerçekliğiyle gözler önüne serilmiş. Otobiyografik bir roman bence.
Martin EdenJack London · Karbon Kitaplar · 2018135bin okunma
Martin EDEN - Jack LONDON (Okumadan Ölmeyin!)
2021 116. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2021 14:17
Tam, "Dur, daha yeni tanıdım seni!" derken kitabın bitmesiyle ellerimden kayıp giden bir arkadaş oldu Martin Eden benim için. İncelememe başlamadan önce bir itirafta bulunmak istiyorum: Bu eseri spoiler vermeden inceleyecek kadar yeterli görmüyorum kendimi. Ona göre okuyun ki incinmesin hayat mücadelesinde yorgun düşmüş yüreklerimiz. Yarı otobiyografik bir roman. Jack London'ı büyük oranda Martin Eden kişiliğine bürünmüş olarak görüyorsunuz. Dönem aynı dönem, mekan aynı mekan, zaman yine aynı zaman ve yine kahramanlar gerçek dünyadan kahramanlar... Yirmili yaşlarda tabiri caizse halk tabakasından bir genç Martin Eden. Denizcilik ile uğraşırken bir olay sonucunda Ruth ve ailesi ile tanışıyor. Onun burjuvazi ile tanışması aynı zamanda... Ona duyduğu ya da duyduğunu sandığı aşk onu yazılar yazmaya itiyor. Başarılı bir yazar olma adına disiplinli bir çalışma başlatıyor. Büyük hayranlık duyuyorsunuz onun azmine. Ruth'un dünyasına ait olma mücadelesi girdiği aslında. Bu mücadelede onunla aşık oluyor, onunla acı çekiyor, onunla aç kalıyor ve onunla amacınıza ulaşmak için çabalıyorsunuz. Bir aşk insana neler yaptırır? Aşk sandığımız şey aslında nedir? Para nelere gölge düşürebilir? Amacımıza ulaştığımız anda daha mı mutlu olacağız sorularının cevabını alıyoruz eseri okurken... Algernon'a Çiçekler isimli bir eser okumuştum. Başkahraman zeka seviyesi arttıkça derin bir yalnızlığa gömülüyor ve aynı zeka seviyesine düşene kadar o yalnızlıktan kurtulamıyordu. Martin Eden ait olduğu sınıftan kopma mücadelesi verirken burjuva sınıfını da tanıyor. Bu tanıma süreci onu eski sınıfına da yabancı kılıyor ve her iki sınıfa da uzaklaşma başlıyor. Bu durum onu hayata daha da yakınlaştıracak dediğimiz yerde tam bir uzaklaşmanın geldiğini görüyoruz. "Yalnızlığını daha güçlü ve kendini
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135bin okunma
Okyanusun Sonu (Spoiler içerir)
2022 14. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2022 01:45
İncelememe bir alıntı ile başlamak istiyorum. “Kitap okuyorsun ve yapayalnız buluyorsun kendini” Beni bu eserde en çok etkileyen alıntı olmuştu. Kitap okurken hiç şikayetçi olmadığım bir durumdur. Bazen anlamsız bir kalabalıktan ziyade bir kitabın içerisinde yalnızlaşmak daha anlamlı geliyor. Martinin intiharı üzerinden bir inceleme yazmak istedim. Çünkü Martin'in intiharı beni oldukça etkilemiş ve düşündürmüştü. Bunun üzerine belli birtakım olgular üzerinden kendime sorular sorup ve bu soruları kendi paradigmam içerisinde yanıtlamaya çalıştım. Daha sonra ortaya bu şekilde bir analiz çıktı. İncelemem alıntılar hariç tamamen kendi bakış açım ve cevaplarımdan oluşmaktadır. Eserin son bölümüne baktığımızda, insanların Martine karşı yaptığı ikiyüzlülük, çıkar gibi sebeplerden ve ait olmadığı bir toplumun verdiği mutsuzluk sebebi ile intihar ettiği düşünülebilir. Fakat bu intiharın bundan daha fazlası olduğunu düşünmekteyim Biz bu intiharın gerçek sebebini öğrenmek istiyorsak öncelikle şu soru üzerinden yola çıkmamız gerekiyor Mutluluk Nedir? Mutluluk insanın kendi içinde koyduğu zorlu ve hatta bazen imkansız hedefler ve beklentiler olup ve bu hedefler ve beklentilere ulaşabilme umudu taşımasıdır. İnsan elde ettiği bir sonuç ile asla mutlu olamaz. İnsanı mutlu yapan o sonuca giden yoldur, onu asıl mutlu yapan bu süreçte geçtiği yollardan topladığı umut taneleridir. Fakat maalesef sonuca ulaşıldığında artık doyum başlar ve bu doyum çok kısa sürer. Doyum tamamlandığında artık elde edilen sonuç hızlıca değer yitirmeye başlar ve bu değer yitirme elde edilen sonuç nötr noktasına gelene kadar devam eder. O halde Mutlu olmak bir şeyi elde etmek değildir, insanın elde etmek istediği hedefine giden yoldaki umut tanelerini elde etme hazzıdır. Elde edilen haz ise zamana
İçimi Döktüm Galiba...:))
2023 83. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2023 13:22
Bir insanla tanıştandığında zihninde bir roman karakteri canlanıyor mu? Ya da bir gezide ilk defa gördüğün bir manzara okuduğun bir romanın anlatığı mekanın kokusunu duyuruyor mu? Tam tersi de olabilir yani. Okuduğun bir romanda ki karakteri gerçek hayatta birileri ile kıyaslama gibi. Hayatının odak noktasına kitapları koymuş çoğu okuyucu kısmen veya hepten bu tür duyguları yaşamıştır, yaşıyordur. Tıpkı her gördüğü kişiyi bir film/dizi aktörüne benzetenler gibi. Her tanıştığım kişi okuduğm kitaplardan bana bir şeyler hatırlatır. Kimisi binlerce yıl öncesine götürür kimisi de yüzyıllar sonrasına. (Kimisi de lağım çukuruna...) Lisede başımı epey derde soktuğum bir zamanda (uzaklaştırma aldığım), daha önce içeriği hakkında bilgimin olmadığı "Sefiller" romanı ile eve döndüm. Odama geçtim ve okumaya başladım. -Bende bir alışkanlık haline geldiğini sonradan fark ettim. Canımı sıkan veya stresli bir durum ile karşılaştığımda elime kitap alır başka bir dünyaya zihnen adım atarak mevcut durumun üzerimdeki etkisini kırmaya çalışırım- Jean Valjean karakteri ile o kadar özdeşleşmiştim ki kitabı elimden bırakmadan 17-18 saatte 582 sayfalık "Sefiller" kitabını bitirmiştim. 3 4 gün boyunca Martin'in Ruth ile ilk karşılaşmasından sonra evine dönerkenki ruh halinde idim. Hiç bir zaman bir daha öyle bir kitapla karşılaşmadım. (İçinde bulunduğum duygu durumundan olsa gerek.) Ta ki Martin Eden'le tanışana dek. Lisede iken bir kitapta tattığım o duyguyu tekrar yaşadım. Kitap boyunca geçmişim film şeridi gibi zihnimde sürekli canlandı. Martin'le çok fazla ortak noktamız vardı. Hele öyle olaylar vardı ki birebir aynısı. İkinci kez başkalarını değil de kendimi görüyordum okuduğum romanda. Duygu durumumun çok fazla değişmemesi için 100 sayfa okuduktan sonra araya 1 Shakespeare eseri
İlk defa Jack London
2023 53. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2023 11:19
Jack London'ın hayatından izler taşıyan yarı otobiyografik bu eseri son zamanlarda o kadar övgüyle duydum ki elime almadan yapamadım. İlk defa Jack London'dan bir eser okumuş olduğum için başta hayatına ve görüşlerine dair küçük bilgiler edinmekle başladım. Kitaba başladığımda yapısı biraz garip geldi açıkçası. Zevkle Dostoyevski ve rus edebiyatı okuyan biri olarak söylüyorum ki kitabın uzun betimlemeleri ve anlatımları içinde çok fazla kaybolduğum ağırlaşıp kitabı kenara bıraktığım an oldu. Bu yüzden ilk başlarda zorlandım ama yaklaşık kitabın ortalarından sonra yazarın diline alışmaya başladığımı fark ettim ve kitap akmaya başladı. Aslında sonrasında yazara da hak verdim. Karakterin her hissini her sevincini her yenilgisini ve diğerlerini ayrıntılı bilmeden onunla gerçekten özdeşleşemezdik. Çünkü aslında size beş satırda kitabın özetini çıkarabilirim çünkü olaylar az ancak önemli olan olaylar değil Martin'in adım adım değişimini gözlemleyebilmek, onu ve zamanla girdiği buhranı anlayabilmek. Eserin konusuna gelince, Martin'in bir denizci olarak başladığı hikayede aşık bir gence dönüşmesini, ardından kendini aşkı için geliştirirken fikir sahibi olup onlar için de savaşmak isteyişini görüyoruz. Aslında Martin'i elimizde büyütüyoruz. Martin üst sınıftan aşık olduğu Ruth'a layık olabilmek için tek tek her konuda kendini gliştirmeye çalışırken Herbert Spencer' ın düşüncelerinden çok etkileniyor ve etrafında düşünen ve bunları tartışabilen insanların varlığından zevk almaya başlıyor. Ancak onun sosyalist olduğunu düşünen Ruth'un ailesi bu durumdan hiç hoşnut değil. Martin edebiyatla ilgilenip günlerini yazılar yazarak geçirmeye başladığında da Ruth'un ailesi düzenli bir işe girmediği için de gittikçe Martin'i ilgi alanlarından çekiyor. Jack London bu konuda da dergi
Yazarlık Yolu
2022 8. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2022 18:05
Jack London , ile önce başlamak isterim.#90566644 kitabını kesinlikle daha çok beğendim.Bunu belirtmem lazım.Daha kalıcı olacak Beyaz Diş bende. London, Dünya Ticari dergi romanının öncüsü ve zengin olabilen ilk yazarlardan biridir.Kitaptaki Martin Eden karakterine bu yönden çok benzer.Zaten otobiyografi bir romandır Martin Eden . Birçok kısmı kendi hayatındaki ile aşağı yukarı aynı yada benzerdir.London bir köle tarafından büyütülür.Anne figürü yani bir köle kadındır.Gerçek anne ve babası ile ilgilide yoğun tartışmalar mevcut olup, belli değildir.Martin Eden kitabında geçen tüm muhitler gerçekten de London un yaşadığı ve çok iyi bildiği muhitlerdir.Bir başka ortak noktası ise onunda aynı Eden gibi bir denizci olmasıdır.Kavga, dövüş kültürü ve yakışıklılık da diğer ortak noktalardan.Diplomasının olması yine Martin Eden ile benzer başka bir ortak noktadır.Kitapta 5 dolar alınca yazmaktan vazgeçmeyi düşünen, 40 doları sonrasında aldığında ise paçayı kurtardım diye sevinen bir Eden vardır.Bu kısım da London un gerçek hikayesi ile aşağı yukarı aynıdır. George Sterling ise kitaptaki Brissenden dir.London'un, Çin, Kore gibi ülke vatandaşlarına karşı ırkçı ifadeli mevcuttur.Ölümü ile ilgili de çok fazla efsane vardır.Martin Eden gibi intihar yolunu seçtiğini söyleyenler az değildir.Ama tartışmalı bir konudur. Martin Eden , kitabı ile ilgili olarak şunları söyleyebilirim.Alt sınıftan olduğu net bir biçimde gözümüze sokulan Martin Eden isimli bir gencin kısaca hoşlandığı Ruth isimli üst tabakadan bir kızın gözüne girebilmek için vermiş olduğu mücadele anlatılıyor.Bu mücadeleyi de yazar olmaya çalışarak bizlere gösteriyor London.Kitap 1909 da yazılmış.Bir hayal kırıklığı görmek mümkündür çoğu kısmında kitabı.Özellikle yayınevleri ciddi bir biçimde
2023 41. kitabı
Okunma: 19 Mart 2023 01:01
Son sayfasını çevirdiğimde sanki çok yakın bir dostuma veda etmiş gibi hissettim. Jack London, sen ne yaptın? Gerçekten Büyüleyici bir eserdi. Romanın karakterleri ve olay örgüsü, yazarın kendi yaşamından da izler taşırken, aynı zamanda sınıfsal ve toplumsal sorunları da ustaca ele almıştı. Martin Eden'in kendini eğiterek başarıya ulaşma hikayesi, beni derinlemesine düşünmeye sevk etti. Romanın bir diğer güçlü yönü, aşkın ve ilişkilerin karmaşıklığıydı. Martin'in Ruth Morse'a olan aşkı, onun başarısına olan inancını güçlendiriyor, ancak sonunda onun düşüşüne de neden oluyor. Ruth'un ailesiyle olan farklılıkları ve onun kendi hayallerine olan inancının sarsılması, Martin'in hayatında bir dönüm noktası oluyor. Kitap boyunca, Martin Eden'in hayatındaki değişimleri takip ederken, onun hayatındaki çatışmaları da birlikte yaşadım. Ayrıca Martin'in kişisel gelişimi, benim de kendimi sorgulamama neden oldu ve bana bir çok umut dolu mesaj verdi. Ayrıca, romanın temel teması da çok önemliydi. Başarıya ulaşmak için verilen mücadelelerin, hayallerin ve umutların öyküsünü, insanın kendini geliştirme, yeteneklerini keşfetme, hayallerini gerçekleştirme arzusunun gücünü gösterdi. Ancak, bu yolculuğun aynı zamanda yalnızlık, zorluklar ve kayıplarla dolu olduğunu da unutturmadı. -Sanki sadece bir roman değil de son derece kaliteli bir kişisel gelişim kitabı gibiydi- Peki kötü yanları yok muydu? -Tabi ki her kitap gibi bununda vardı örneğin; İlk olarak, romanın bazı bölümlerinin gereğinden fazla uzun ve ayrıntılı olduğu söylenebilir. İkinci eleştiri konusu ise romanın sınıfsal ayrımcılık ve yoksulluk gibi toplumsal konulara yaklaşımı eleştirilebilir. Jack London'ın sosyalizme yakın bir ideolojiyi benimsediğini ve bu nedenle romanın bazı yerlerinde propagandistik (tanıtıcı da denilebilir)

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.