Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
88 syf.
9/10 puan verdi
·
5 saatte okudu
Erdem Nedir? Ve nasıl edinilir?
Erdem Nedir ve Nasıl Kazanılır? Platon tarafından kaleme alınan bu eser Menon'un Sokrates'e "Erdem doğuştan mı gelir, yoksa sonradan mı öğrenilir" sorusunu yöneltmesiyle başlıyor. Sokrates ise bu sorunun karşılığında Menon'dan önce erdem kavramının tanımını istiyor ancak tatmin edici bir yanıt bulamıyor. Bunun üzerine ikisi arasında erdem üzerine derin bir diyalog gelişiyor ve bu diyalog zamanla epistomoloji tarihinin de en önemli diyaloglarından biri haline geliyor. Günümüzde öğretmenler olarak bizim de çok kullandığımız ve adını yine Sokrates'in ta kendisinden alan Sokratik düşünme yöntemi ile Sokrates ve Menon en sonunda Erdemin edinimi olgusu üzerine bir kanıya varsalar da tam anlamıyla Erdemin özünde ne olduğu sorusuna bir cevap bulamıyorlar. Kitap dil itibari ile oldukça yalın ve akıcı. Felsefe okuyorsunuz ancak ayrıntılarda kaybolmuyor aksine Sokrates'in sorularına cevap ararken buluyorsunuz kendinizi. Hatta bazen kitabı okurken kendimi lise sıralarında felsefe dersindeymisim gibi hissettim. Kesinlikle okunmaya değer olduğunu düşünüyorum.
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Kapra yayıncılık · 20211,005 okunma
Reklam
88 syf.
·
Puan vermedi
Ahlak varmı, ahlak nedir, ahlak öğretilebilirmi, öğretilemezmi?Konuları ele alınmakta olup ayrıca Sokrates'in 'kare ve aritmetik' üzerinden İdealar kuramı ve Rasyonelizm'i savunmaya çalışmaktadır. Aynı zamanda kanımca benim gibi Platon hayranı olan okurların bu kitapla 'Platona yada daha doğrusu Sokrates'e karşı ilk defa bir eleştri yapmaya götürebilecegini düşünmekteyim'.Ne kadar Menon ukela bir karekter olsada 'Sofistler hakkında düşünceleri ile hem Sofistlere hemde de dönemin Yunan halkına karşı oldukça eleştirel söylemlerde bulanmaktadır. Ayrıca Sokrates'in 'Kare argümanı' günümüz perspektifinden bakıldığında kolay eleştirelebilecek bir argüman olması dolaysıyla ilk defa İdealar kuramıyla,Rasyonelizm'e karşı fikirleri üretmemi sağlaması ve 'ahlakın öğrenimini Naturalist bir zeminde incelememi sağladığı için bu kitaba inceleme bırakmamak yanlış olurdu doğrusu.
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Kapra yayıncılık · 20211,005 okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 saatte okudu
Menon "erdem" hakkında çok şey bilen, kalabalıklara bu konu ile ilgili etkili konuşmalar yapan bir güzel insandı. Bir gün Sokrates'le karşılaştı. Oturdular "erdem" hakkında konuştular. Sokrates, her zaman yaptığı gibi cahil tavrını takınarak dedi ki "anlat Menon, bu erdem ne imiş ben de öğreneyim." Menon anlattı; o anlatırken Sokrates bir iki soru sordu, sonra Menon kem küm dedi. Bu sefer Sokrates anlatmaya başladı, Menon'a sordu, sordu da sordu, yetmedi Menon'un kölesini çağırdılar ona da geometrik şekiller sordu, yetmedi yanlarına gelen Anytos'a da sordu, sor Allah sor. Neticede ne oldu, Menon'un "erdem" hakkında bildiği her şey yalan oldu. İşte bu eser, bu muhabbetin tablosudur. İyi okumalar...
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20131,005 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Renk nedir kırmızımı'dır yeşil mi yoksa peki Erdem nedir birçoğunuz dürüst olmak güvenilir olmak iyi şeyler yapmak derseniz ama sahiden bir bütün olarak ele aldığımızda erdem nedir. hadi diyelim erdemi buldunuz erdem doğuştan mı gelir yoksa sonradan öğrenebilir miyim bu gibi soruları platonun bakış açısadan öğrenmek istiyorsanız okuyunuz lütfen kitabı
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20131,005 okunma
Reklam
96 syf.
10/10 puan verdi
Bu eser Platon'un ne denli büyük bir filozof olduğundan çok ne denli usta bir edebiyatçı olduğunu gösteriyor aslında. Evet içinde felsefenin büyük bir problemi olan epistemolojiye dair pek çok gönderme var. Bilgi, bilginin imkanlılığı, hangi bilgi vs masaya yatırılıyor. Ama büyük bir çoğunluğu Platon'un söz oyunlarından meydana geliyor. Bu da Platon'un ne kadar usta bir edebiyatçı, nasıl kabiliyetli bir ozan olduğunu gösteriyor. Sokrates'in köle Menon ile olan diyaloğundan ortaya bir öykü, minik bir roman çıkıyor aslında. Bu diyalogtan zihnimizin boş bir levha olmadığı, daha biz doğmamışken belirlenmiş olduğu sonucuna varılıyor. Nitekim okuma yazma bilmeyen ve hiçbir eğitimi olmayan genç köle Menon, Sokrates'in sorularının da yardımıyla bir geometri problemini çözüyor. Sokrates'in kıvrak zekası ile Platon'un yüksek anlatım kabiliyetinin ortak ürünü olan bu eser felsefede okuduğum en güzel diyalogdur.
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20131,005 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Erdem insanın doğru olanı yapmasıyla değil doğruyu tanımasıyla gelir. Gerçek erdem nedir? Erdemli diye kime denir. Sokratesi Platon diyalogların da diyalektik bir imge olarak her okuduğumda aslına yaptığımız her tanımın günlük hayatta tanıdığımız her cümlenin sıfatın bir anlamda boş olduğu ile karşılaşıyorum. Gerçekte olan şey hepsinin ötesinde. Mağaraya bir kez girdi mi insan bir daha çıkmak istemiyor. Karanlıklara bir kere alışınca insan geri dönmek istemiyor korkunç aydınlığa. Bu diyalog da yine yaşlı Sokratesin kendinden genç birine aslında bildiğinden emin olduğu bir şeyi nasıl bilmediğini, kendini bilge sanarken nasıl da cahil olduğunu gösterdiği andır. Bazen çok bilirler en cahillerdir. Bilmek değil farkında olmak gerekir.
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20131,005 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Sokrates ve Menon 'Erdem nedir' öğrenilir bir şey mi yoksa bir inanç mıdır? sorularının yanıtlarını karşılıklı diyaloglar ile istişare ediyorlar. Bu tartışmaya Anytos da katılıyor bir bölümde. Bir cümlesi hoşuma gitti(Bunu Soktates 'e itafen söylüyor) :Bence sen de bir insana kötülük yapmanın iyilik yapmaktan kolay olduğunu bilirsin. Finalde de Sokrates Menon'a ikisi de bu konuda yetersiz görüyor ve kendimizi toparlamalı ve gelişmemize yardımcı olacak birilerini bulalım diyor. Aslında erdem budur! Sorularının cevabını buldular bence Keyif alıcaksınız okurken...
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 20131,005 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
16 saatte okudu
Söyler misin Sokrates, erdem öğrenilen bir şey midir yoksa deneyimle mi edinilir? Yoksa Erdem sonradan öğrenilmeyen, yani insanın doğuştan sahip olduğu bir yetenek midir? Eğer değilse insan nasıl erdemli biri olur? Sorgusuyla başlayan klasik Sokrates yöntemi ile devam eden ve yer yer beyin bulandıran bir kitap. Sokrates yine sorularla erdemin ne olduğuna ulaşıyor oradan erdemli kişilerin başkasının öğretmesi ile mi olduğunu sorguluyor. Bilgi ile ulaşılır mı ulaşımaz mı soruluyor.
Menon
MenonPlaton (Eflatun) · Karbon Kitaplar · 20211,005 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.