“Giderek karmaşıklaşan bir dünyada insanlar kendilerine yer açmakta zorlanıyor.”
Birçoğumuzun tanıdığı, bildiği ülkemizin ünlü psikologlarından olan Prof. Dr. Kemal Sayar’dan yüreklerimize dokunacak bir denemedir Merhamet.
Sayar, kitaba başlarken babasını kaybettikten sonra yaşadıklarını, hissettiklerini anlatmayla başlamış. Sonrasında ise babasıyla yaşadıklarına ve babasız kalmış insanların hikâyesine şahit tutmuş bizleri. Böyle bir bölümle başlaması çok uzun zaman önce babasını kaybetmiş, bu yönden hassas biri olarak beni kitaba daha da bağladı diyebilirim. Ardından ülkemizin, dünyamızın durumuna da dokunmayı ihmal etmemiş yazarımız. Son yıllarda dünyanın üç maymunu oynadığı Filistin meselesine de şu sözleriyle değinmiş:
“Bebekleri ve çocukları kavuran bombalar ne zamandır ruhumu incitiyor. İnsanlık, tarihin bu diliminde, bu denli acımasız bir barbarlığa nasıl olup da sessiz kalıyor? Eli kanlı, alçak, ruhsuz katiller nasıl bir utanmazlıkla bebeklerin üzerine kimyasal silahlarını yağdırıyor ve dünyayla alay edebiliyorlar? Bu hayåsız saldırı insanlık için yeşerttiğimiz, içimizde koruyageldiğimiz umutları da hedef alıyor. Ve nasıl oluyor da acı ve travmalara uğramış bir insanlar topluluğu, aynı ölçüde bir zulüm ve barbarlığı, yanı başındaki komşusuna yöneltebiliyor?”
Velhasıl, kısa kısa denemeleriyle bizlere özellikle toplumumuzun son dönemlerde kaybetmiş olduğu sevgiyi, saygıyı, hoşgörüyü tekrar hatırlamamızı ve yaşamlarımıza uygulamamız gerektiğini bizlere nahif cümlelerle salık veriyor. Hemen her sayfada altını çizecek bir cümle mutlaka bulacağınız bu eser tavsiyemdir, muhakkak okuyun.