Mujikler

Мужики [Rusça]

"Basit İnsan"ın Yaşantısına Büyüteçle Bakmak: Mujikler
2021 132. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2021 15:39
"Sefil, yoksul bir aileydi bu." Öykü dendiğinde edebiyat tarihinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Anton Pavloviç Çehov, 1860'da Rusya'da doğdu. Tıp mezunu olan ve doktorluk yapan Çehov'un edebiyata olan yoğun ilgisi, onu bu alanda üretim yapmaya itti ve hayatı boyunca bu uğraşını sürdürdü. Eserleriyle Rus edebiyatını zirveye taşıyan isimlerden biri olan Çehov'un oyunları ve öyküleri günümüzde de yoğun bir ilgiyle okunmaya devam ediyor. Roman türünde kalem oynatmaktan imtina eden Çehov, ilk gençlik yıllarından itibaren kısa öyküler üzerine çalıştı. Rus toplumunu gözlemleme ve bunu edebi bir üslupla yoğurarak anlatma becerisi onu çağdaşlarından ayıran en büyük etmenlerin başında geliyor. "Küçük ve basit" diye tabir edilen sıradan Rus halkını âdeta büyüteçle analiz ederek ayna görevi üstlenen Anton ÇehovAnton Çehov'un eserleri günümüzde birer klasik olarak anılıyor. BozkırBozkır, Altıncı KoğuşAltıncı Koğuş, Köpeğiyle Dolaşan KadınKöpeğiyle Dolaşan Kadın gibi nispeten daha ön plana çıkan öykülerine ek olarak, Üç Kız KardeşÜç Kız Kardeş, Vanya DayıVanya Dayı, Vişne BahçesiVişne Bahçesi, MartıMartı gibi oyunlarıyla tiyatro alanında da oldukça başarılı eserlere imza attı. "Mujikler" isimli bu uzun öyküsü, bağımsız bir kitap olarak kısa bir süre önce Can Yayınları'nın "Lacivert Klasikler Dizisi" kapsamında, Zeki BaştımarZeki Baştımar çevirisiyle yayımlandı. "Mujik"in kelime anlamı "erkek" olsa da, başka birçok anlam ifade eder aynı zamanda. Argo bir yönü de olan mujik kelimesi, 1861'den sonra bağımsızlığını kazanan Rus köylüsüne verilen isimdir. Toprak sahibi olmayan, fakir, cahil, içki düşkünü, dini değerleri fazla olmayan, günlük yaşantı içinde kaybolup giden köylü kesimi yansıtır. Bir kadının, bir erkeğe hitabında kullanmasında küçük düşürücü bir etki yarattığı da söylenir. Çehov'un Mujikler ismli bu öyküsü 1897'de yayımlanmıştır. Maksim GorkiMaksim Gorki ise MujikMujik isimli romanını 1899'da kaleme almıştır. Buna ek olarak,
2021 35. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2021 23:12
Sıradan insanları konu alan Çehov bu kez Rus köylülerini konu alıyor. Kitabı okurken her ulusun köylüsü aynı diyorsunuz. Sıradan insanlar, basit ve etkileyici bir anlatım bir Çehov klasiği … Keyifli okumalar
2021 35. kitabı
Okunma: 30 Mart 2021 13:03
Adından başlayacak olursak, Mujik; toprak köleliğinin kaldırılması ile özgürlüğüne kavuşan Rus köylüleri demek. Hikayemizde Moskova'da yaşayan Nikolay ve ailesi, Nikolay'ın rahatsızlanması ile köyüne dönmeye karar veriyor. Ama köylerini düşündüklerinden de kötü bir halde buluyorlar. Yoksulluk, açlık ve sefillik sarmış insanların yaşam mücadelelerine adapte olmaya çalışıyorlar. Gerçekten etkileyici bir hikaye Rus Klasiği sevenlere şiddetle tavsiye ediyorum
2022 98. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 20:21
Mujikler yani Rus köylüleri. Çehov mujiklerin hayatını gözler önüne sermiş bu kısa öyküsüyle. Öykü akıcıydı zaten ince bir kitap olduğu için hemen bitiyor. Akıcı olmasının yanı sıra belirli bir olay yoktu daha çok durum öyküsüydü. Mujikleri tanımış olduk bu vesileyle.
2023 13. kitabı
Ömür geçti gitti, bir daha onu geri getiremezsin. Nikolay bir gün hastalanır ve işini bırakmak zorunda kalır. Tüm varlığını hastalığı uğruna harcar. Daha sonrasında elinde bir şeyi kalmayınca ailesiyle birlikte köyü Jukova’ya gider. Cehov’un ilk okuduğum eseri değildi. Genel olarak kalemini beğendiğim ve ne yazsa okurum dediğim bir yazar. Anlatmak istediklerini çok başarılı bir şekilde yazıyor. Bu kitapta da yoksulluk, açlık, hastalık, kirlilik, hırs ve kötü yaşam ile sosyal ve siyasi noktalarda birçok şeyi anlatıyordu. Kalemini sevdiğim bir yazar ve kitabını da severek okudum. Sonu dışında beğendiğim bir eser oldu. İçeriği, anlattığı şeyler güzeldi. Akıcı bir dili vardı. Yazarın okuduğum her kitabı gibi bunu da tavsiye ederim.
2021 3. kitabı
Köylü profilinin dünyanın her yerinde aynı olduğunu düşündüren bir kitaptı. Rus mujikleri yerine yoksul Anadolu köylüsünü koysanız ve İslami motiflerle desteklense insanda en ufak yadırgama yaşatmazdı. Ayrıca köylünün en büyük düşmanının yine köylü olduğunu ve köylülerin lümpenliğinin aşılmasında ki en büyük engelin yine aynı köyün köylüsü olduğunu güzel bir tarzla ifade edilmekte. Kitap bu yönüyle bana Şükrü Erbaş'ın `Köylüleri Niçin Öldürmeliyiz?`şiirini hatırlattı. Diğer bir yandan kitabın atmosferi çok başarılıydı. Eğer sürekli ziyaret ettiğiniz bir köyünüz var ise okurken anılarınızın canlanması hatta kitaptaki karakterlerin yerine bir yakınınızı koymanız kaçınılmaz oluyor. 45 sayfada bunları sağlayabilmek büyük bir yetenek gerektirmektedir. Başarılıydı.
İnsan ve Toplum
·48 syf.·
2022 66. kitabı
Merhaba sevgili okur Rus edebiyatında olduğu kadar dünya edebiyatında da önemli bir yere sahip olan oyun ve kısa öykü yazarı Anton Pavloviç Çehov’un #mujikler adlı eserinin yorumu ile karşınızdayım. Moskova’da “Slav Pazarı” Oteli’nde uşak olarak çalışan Nikolay Çikildeyev hastalanır ve işi bırakmak zorunda kalır. Elinde avucunda ne varsa doktorlara harcar. Yiyecek için elinde bir şey kalmayınca da ailesiyle birlikte köyü Jukova’ya gider. Nikolay, izbeye(köy evi) girince ev halkının kara ekmeği suya batırıp ne büyük bir hırsla yediğini görür ve boşuna geldiğini düşünür. Yoksulluğun dayanılmaz ağırlığı, geceleri her yerlerinin sızlamasına sebep olan ağır işler, şiddetli kışlar, bereketsizlik, açlık, pislik kısaca hayvanlardan daha kötü koşullarda yaşayan insanlar… Durum öyküsü olmasına rağmen içeriği oldukça etkileyiciydi. Çehov’un kalemine hayran bir okuyucu olarak, türü seven herkese tavsiyemdir.
Öykü
2022 96. kitabı
#okudumbitti #AntonÇehov #Mujikler #45sayfa #AralıkAyı9cuKitap Anton Çehov. Onu okuyanlar yaşadığı dönemin siyasi çıkmazlarını ve bu çıkmazların sıradan insanların yaşantısına etkisini son derece yalın ve gerçekçi bir biçimde yansıttığını bilirler. Rus klasiklerini okuyanlar için Mujik artık anlamını bildiğimiz bir kelime ama bilmeyenler için hemen söyleyelim. Mujik Rus köylüsü demek. Yani Ruslarda köylülere deniliyor. Mujiklerde haliyle Rus köylüleri demek. Kitapta Moskova'da çalıştığı sırada hastalanarak köyü Jukova'ya dönmek zorunda kalan Nikolay Çikildeyev'in köye döndükten sonra yaşadığı birtakım gelişmeleri okuyoruz. Ha bu arada köyün adı Jukova ama birde lakabı var. Evet evet köy halk arasında Köleköy diye dillendiriliyor. Neyse çok konuya girmeden bir iki alıntıyla sonlandırayım yorumumu. "İzba'dakiler(izba-köyevi) hiçbir zaman şöyle rahat bir uyku uyumamışlardı, bunaltıcı, bıktırıcı bir şeyler herkesin uyumasına engel olurdu; ihtiyara sırtının ağrısı, nineye kaygılar, öfke, Matiya'ya korku, çocuklara kaşıntı, açlık. Şimdi yine aynı rahatsız uykuydu;bir yandan öbür yana dönüyorlar, sayıklıyor, su içmeye kalkıyorlardı. " " Her şeyden, vergi borcundan da, baskıdan da, bereketsizlikten de yerel yönetimi suçlu buluyorlardı. Ama hiçbiri yerel yönetimin ne olduğunu bilmiyorlardı. "
2023 2. kitabı
Rus Köylüleri, Nikolay aniden rahatsızlanınca hastanede ya da şehirde değil de kendi baba ocağında geçirmek ister günlerini. Akabinde ailesi ile köye yani Jukova’ya giderler. Çehov’un akıcı ve sarıcı anlatımı ile köyde yaşadığınızı hisseder oluyorsunuz. Rus köyü Jukova’da yani Köleköyde Çarlık döneminin siyasi, ekonomi ve sosyal durumunu öğreniyoruz tabii ilk kez Çehov okuduysanız
2024 21. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2024 12:35
Çehov muhteşem öykü diliyle sizi Rusya 'nın bir köyünde, o köyün bir evinde, o evin bir odasında hapsediyor. Yoksulluk kahrediyor baştan sona. Ve yokluğun getirisi ;öfke, şiddet, sevgisizlik. Açlığın insana neler yaptırabileceği, yeri geldiğinde bir annenin bile bir parça ekmeği çocuğundan sakınacak hale gelmesi. Fakirin zengine duyduğu kin, her nasılsa içkiye bulunan para, sosyal sınıfın sert ayrımı... Elinize aldığınızda bitirene kadar bırakamayacağınız, yoksulluğu anlatsa da hiç yoksul olmayan bir öykü Mujikler. Kendinizi o hayatın içine hapsolmuş düşünürken ürperdiğiniz ama sona geldiğinizde dışarıda olmanın verdiği rahatlamayla kapağını kapadığınız.

Anton ÇehovYazar · 155 kitap
Anton Pavloviç Çehov (29 Ocak 1860, Taganrog Rusya - 15 Temmuz 1904, Badenweiler, Almanya), Rus tiyatro yazarı ve modern kısa öykülerin kurucularındandır. Rusya'nın güneyinde Azak Denizi kıyılarındaki Taganrog'da bakkal bir babanın oğlu olarak Dünya'ya geldi. Dört çocuklu bir ailenin ortanca çocuğudur. Babası, ticaretten çok dini konulara eğilimleri olan sert ve otoriter bir adamdı. Babasının baskısıyla kilise korosunda ilahi söyleyen Çehov, ticarette başarı sağlayamayan babasının yerine dükkân işleriyle de ilgilendiğinden lise eğitimi uzadıkça uzadı. Çehov, bir süre Yunanlı çocukların devam ettiği yerel bir okulda okudu. Daha sonra on yıl boyunca lisede Yunan ve Latin klasikleriyle temel bir eğitim gördü. Düş gücüne fazlasıyla olanak tanıyan bu eğitim Çehov'un yaşamı boyunca klasiklerden hoşnut olamamasına yol açacaktı. "Edebiyat Öğretmeni" adlı hikâyesi üniversite yıllarına aittir. 1876'da babasının iflas etmesi üzerine ailesi Moskova'ya göçtüğünde, kendisi bir ağabeyi ile birlikte Tagangrog'da kalarak liseye devam etti. Üç yıl boyunca, henüz çok genç olmasına karşın kendi hayatını kendi kazandı. Zor koşullar altında geçen çocukluk yılları, hikâyelerinde çocuklara geniş yer vermesine ve hep hüzünlü, incinmiş çocukları anlatmasına neden oldu. 1879'da liseyi bitirdi ve Moskova'ya giderek tıp fakültesine girdi; 1884'te doktor oldu. Tıp öğrenimi sırasında ailenin geçimine katkıda bulunmak için çeşitli dergilerde yazılar yazdı. Bu dönemde yazdığı yazılarını "Melbourne'ün Masalları" adlı kitapta toplayarak üniversiteyi bitirdiği yıl ilk kitabını yayınladı. Çehov, üniversiteyi bitirir bitirmez hekimliğe başladı. "Cerrahlık", "Cansız Ceset", "Kaçak" adlı hikâyelerini bu dönemde yazdı. Hekimlik çok vaktini aldığından yazmasına engel olmaya başlayınca hekimlikten vazgeçip yazarlığa yöneldi. Yazarlığına hekimliğinin izleri görülür. Pek çok kimse onun Çarlık Rusyası'nı anlatışını, bir doktorun hastalığı teşhis edişine benzetir. 1887'de "Alacakaranlıkta" adlı öykü kitabıyla Rus Akademisi tarafından verilen Puşkin ödülü nü kazandı. Aynı yıl ilk büyük tiyatro oyunu "İvanov", Moskova'daki Korsch Tiyatrosunda sergilendi. Ünlü öyküsü "6. Koğuş" 1892'da yayınlandı. Aynı yıl kolera salgını olan bölgelerde doktor olarak aktif rol oynadı. Merkez Rusya'da bir Melikhov adını verdiği bir malikane satın alarak taşındı ve yaşamında "Melihova dönemi" denilen yeni bir dönem başladı. Bu dönemde yaratıcılığının zirvesine ulaştı. Sürekli kendisini ziyaret gelen dostlarını malikanede ağırladı. 1894 yılının bir bölümünü yurtdışında geçirdi. Bu arada vereme yakalandı, tedavi için Kırım'a geçti. 1895'te "Martı" oyununun ilk versiyonunu yazdı. "Sakhalin Adası"nı yayınladı. Tolstoy ile tanıştı. Oyunun St. Petersburg'daki ilk gösterimi başarısızlıkla sonuçlandı. 1897'de Köylüler adlı uzun öyküsünü yayınlattı. 1898'de Sanat tiyatrosunu Stanslavski ile birlikte kuran Nemiroviç-Dantçenko Martı'yı sahnelemek için Çehov'dan izin istedi, bu arada Çehov, ilerde evleneceği aktris Olga Knipper'le tanıştı. Martı oyunu büyük başarı elde etti. Çehov'un babası öldü. 1899'da Vanya Dayı'nın ilk gösterimi yapıldı, Toplu Yapıtlarının ilk cildi yayımlandı. 1901'de Üç Kızkardeş sahnelendi; Çehov, Kafkasya seyahatinden sonra bir ev yaptırdığı Yalta'ya döndü ve Olga Knipper ile evlendi. 1904'te "Vişne Bahçesi" Moskova'da sahnelendi. Sağlığı bozulan Çehov, eşi ile birlikte Almanya'ya gitti ve Badenwiller'da öldü. Çehov'un bütün yapıtları ölümünden 40 yıl sonra 20 cilt halinde yayımlandı. Bu yayının 8. cildinde Çehov'un sayısı birkaç bine ulaşan mektupları yer alır. Çehov'un tiyatro sevgisi çocukluk yaşlarında izleyici olarak başladı. Vodvil olarak adlandırdığı birer perdelik oyunlarıyla, dörder perdelik oyunlarından ilk ikisi olan İvanov ve Orman Cini'ni 1887-1890 yıllarında yazdı. En ünlü eseri [Çalıkuşu] idi. Vodvilleri taşra tiyatrosunda büyük başarı kazandı. Bir Moskova tiyatrosunda sahnelenen İvanov da çok büyük başarı sağladı. Orman Cini'nin aynı başarıyı sağlamaması üzerine Çehov oyun yazmaya uzun süre ara verdi. Martı'yla yeniden oyun yazmaya başlaması ikinci başarısızlığı beraberinde getirdi. Bunun üzerine Çehov tiyatroyla ilgisini kesmeye karar verdi. Bir mektubunda şöyle diyordu: "700 yıl yaşasam bir piyes yazmam. Nesine isterseniz bahse girerim." Bunları yazarken tiyatro sevgisini hesaba katmamıştır. Bu sırada Vanya Dayı büyük övgülere layık görülüyordu. Martı'nın ikinci sahnelenişinde kazandığı büyük başarı da Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi'ni yazmasını sağladı