Nutuk’u okumak, sadece bir kitabı bitirmek değil; bir milletin yeniden doğuş sürecine doğrudan tanıklık etmektir. Metin boyunca görülen şey yalnızca tarihsel olayların sıralanması değil, aynı zamanda bir liderin adım adım nasıl strateji kurduğunu, risk aldığını, yalnız kaldığını ama kararlılığından vazgeçmediğini açık biçimde göstermesidir. Anlatım yer yer sert, yer yer savunma niteliğinde, yer yer de gelecek nesillere bırakılmış bir bilinç mirası gibidir. Nutuk, duygusal bir hatırat değil; belgeye, mantığa ve sürece dayalı bir hesap verme ve yön gösterme metnidir.
Okurken en çarpıcı yönlerinden biri, bağımsızlık mücadelesinin ne kadar zor şartlarda yürütüldüğünü net biçimde ortaya koymasıdır. Kararların çoğu, bugünden bakınca kolay görünse de o günün belirsizliği içinde ciddi cesaret ve öngörü gerektirir. Nutuk, liderliğin sadece hitabetten değil; sabırdan, planlamadan ve sorumluluk almaktan geçtiğini gösterir. Aynı zamanda iç çekişmeler, görüş ayrılıkları ve hatalar da saklanmadan anlatılır; bu da metni daha gerçek ve öğretici yapar.
Edebi açıdan bakıldığında Nutuk, klasik bir roman gibi akıcı değildir; fakat hitabet gücü ve düşünce örgüsü çok kuvvetlidir. Söylev dili, okuyucuyu pasif bir izleyici olmaktan çıkarıp düşünmeye zorlar. Metnin temel mesajı ise nettir: Bağımsızlık, akıl ve egemenlik birbirinden ayrı düşünülemez.
Kısacası Nutuk, sadece geçmişi anlatan bir eser değil; devlet, toplum ve vatandaşlık bilinci üzerine yazılmış güçlü bir rehberdir. Okuyan kişiye tarih bilgisi kadar sorumluluk duygusu da kazandırır. Bu yüzden bir kitap değil, bir bilinç metni olarak değerlendirilmelidir.