O Muydu?

Tuna Alemdar

Tavsiye edilir
2020 16. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2020 19:59
Sanırım Zweig'in hikayelerini beğenmeyen yoktur. Kısa dört hikayenin toplandığı bu kitap gene bizi o güzel diliyle büyülüyor. İlk hikayesine kısa bir şekilde değinecek olursam. Aşırıya kaçan ilgi budalası bir adamın karısına ve çevresine duyduğu sevecen tavırları bizi karşılıyor. Budala dememde sakınca yoktur heralde çünkü;, ilginin aşırı kaçtığı noktalarda neleri getireceğini Zweig bize çok iyi anlatmış. Bir köpeğe gösterilen aşırı ilginin nelere sebebiyet verdiğini okuduğunuzda anlayacaksınız. Tavsiye ederim.
2020 40. kitabı
Okunma: 23 Mart 2020 19:12
Kitapta, O muydu? isimli hikayeden başka, Alacakaranlıkta Anlatılan Bir Hikaye, Bir Yaz Hikayesi, Kar Altında isimli öyküler de yer almakta.Bu öyküleri de keyifle okudum. Kitaba ismini veren O muydu? isimli öyküde hayatın merkezine konmuş bir köpekten sevgi çekildiği zaman köpeğin içine düştüğü durumu ve onun yarattığı olumsuz olaylar anlatılıyor.
2020 1. kitabı
Okunma: 07 Mart 2020 04:48
İçerisin de 4 adet Kısa Kısa hikayeler bulunuyor. -o muydu? -alacakaranlıkta anlatılan hikaye -bir yaz hikayesi -kar altında Hikayeleri okurken çok üzülüyorsunuz sonu böyle bitmeseydi diyorsunuz.Ve ne olduğunu anlamadan hikaye bitiyor diğerine geçiyorsunuz.Aşırı sürükleyici okunacak kitaplar arasında yerini alabilir.
2022 18. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2022 23:57
Ben kitabı bitirdikten sonra Stefan Bey’in “E ben yazıyorum bir şeyler.Siz de okuyuverin,” dediğine yemin edebilirim ama ispatlayamam. Ben sevemedim.Ayıplanmayacaksam çiğ buldum.Ya da Viyana yolculuğum öncesi abartmasam mı? Zaten vizeyi de tırt verirler. Ich habe nicht geliebt
2020 11. kitabı
Merhaba yine bir Zweig kitabı ile geldim. Uzun bir kitap okuyupta beyninizi yorduysanız böyle kitaplarla dinlendirebilirsiniz ⠀ ⠀ O muydu? Değişik bir hikayeydi benim çok hoşuma gitti bir çırpıda okudum. Iki komşu, bir kopek, komşunun çocukları arasında anlatan bir hikaye. Köpek çok zeki ve herşeyin farkında olay kopek üzerinde dahada canlanıyor. Tavsiye ederim ⠀ ⠀
2021 19. kitabı
S.Zweig bu sefer insanı arkada tutup ön plana bir köpeği yerleştirmiş. Onların da duygularının var olabileceğini unuttuğumuz canlılardan biri . Adı Punto. Kitapta aslında kin ve nefret görünse de asıl yakalanması gereken duygu ‘şüphe’dir. Şüphe öyle bir kurttur ki içimizi kemirir ama o kurdun varlığını kanıtlayamazsınız. Haklıydı yaptıklarından dolayı bir suçlu aranması gerekiyordu . Sahibiydi suçlu. Çünkü o şekillendirmişti Punto’nun davranışlarını. Gösterilen veya hissedilen duyguların elimizde olmadan nasıl acıya nasıl dönüştüğünü çok güzel anlatır.
2020 54. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2020 19:55
Kitaba da adını veren “O muydu?” adlı hikaye tek kelimeyle muhteşemdi. Onun haricindeki diğer hikayeler açıkcası biraz gereksiz bulduğumu ve yazarın kalitesine göre biraz vasat olduğumu söyleyebilirim. Tekrar ilk hikayeye gelecek olursam insan veya hayvan olsun her canlının aşırıya kaçmadan, uzun süreli ve sürekli olan bir ilgiye, şefkate ve merhamete ihtiyacının olduğunu, bunların belli bir süre sonra azalması veya yapılmaması veya başka canlı üzerine kayması ile o canlıyı kin, nefret, kıskançlık gibi duygulara sürükleyeceği ve hiç istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalınabileceğinin bir köpek üzerinden kaleme alınarak anlatılmış güzel bir eser.
Kırılgan Narsisizm?
2021 3. kitabı
Stefan Zweig'in çağımızın nevrotik kişilerini başarıyla yazdığı bir kitap daha. Özellikle kitap okumaya ara verenlere, kitap okuma alışkanlığı edinmek isteyenlere tavsiye ettiğim bir yazardır Stefan Zweig. Okuyunuz, okutunuz.
2020 33. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2020 02:03
Yine bir Zweig kitabı okudum ve yine şaşırmadım. Çok beğenerek okudum. Bu sefer kitap dört hikayeden oluşuyordu. Ver dördünü de ayrı ayrı beğendim. Aralarından en beğendiğim kitaba da ismini veren O Muydu? hikayesi oldu. Akıcı bir çırpıda biten bir kitap. Çıtır çerez denecek cinsten. Aç, oku, bitir.
2020 132. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2020 19:40
İçerisinde; Ponto isimli bir köpeğin öyküsünü barındıran polisiye kokan "O muydu", yanlış kardeşe aşık olan bir gencin öyküsünü anlatan "Alacakaranlıkta anlatılan hikaye", bir mektupla genç bir kızın duyguları ile oynayan ihtiyarın öyküsünü hicv eden "Bir yaz hikayesi" ve ölümden kaçarken soğuktan donarak ölen bir köy halkının acı hikayesini anlatan "Kar altında" adlı öyküleri barındıran bir kitap. Zweig bu sefer tasfir kabiliyetini ön plana çıkarmış. O muydu adlı öyküsü çarpıcı, diğerleri bence sıradan. Aşık olun. İyi okumalar dilerim.

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.