O muydu?

Stefan Zweig

2024 23. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2024 11:22
SPOİLER OKUMAKTAN HOŞLANMAYANLAR KUSURA BAKMASIN LÜTFEN... İlkez spoi veriyorum ve bu incelemeye "azıcık ucundan bakayım çok fazla içeriğine bakmayacam" diyorsan... geçmiş olsun spoilera maruz kaldın... -Evet O'ydu...
2021 15. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2021 00:15
1 - 1.5 saatte bitirebileceğiniz 2 öykünün yer aldığı çok keyifli bir kitap. Spoiler vermek istemiyorum fakat Zweig 2.öyküsünde Yahudilere yapılan zulme değinerek duygusal bir kapanış yapmıştır. Bundan kesinlikle bir sempatizanlık çıkarılmasını istemem çünkü acının rengi, dini, ırkı yoktur. Tarafsızca okunan her kitabın yüreğe dokunacağına inanırım. Bu alemde ortak olan tek şey acılarımız çünkü. İyi okumalar Stefan Zweig
2019 103. kitabı
Kitap inceleme konusunda iyi olmadığımı belirtmek isterim. Yazacağım cümleler kafamda dans ediyor olmasına rağmen akıllı telefonu elime aldığım zaman bildiğim herşeyi unutuyorum e bize ne bundan diyebilirsiniz. Neyse kitap iki öyküden oluşuyor. Birinci öyküsü hayvanlar ile insanlar arasındaki bağı anlatıyor. Hayvanların da en az insanlar kadar duyguları olduğunu, sevmek ve sevilmek konusunda insanlar kadar duyarlı olduklarını anlatmaya çalışmış. Ve aşırı olan her duygunun insana birgün zarar vereceğini, her duygunun dozunu iyi ayarlamak gerektiğini bilmek gerekir. İkinci öyküsü ise Yahudilere karşı tarih boyunca yapılan kıyımlardan ve bu kıyımlar karşısında gösterdikleri duruştan bahsediyor. Gün arasında okumalık bir yazar.
2019 50. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2019 18:57
Zweig'dan ilk defa bir hayvanın ön plana çıkarıldığı harika bir eser. Kitapta neredeyse bütün kurgulama Ponto isimli bir köpek üzerine kurulmuş. Kitapta yazar,şehrin dışında sakin ve sessiz bir ortamda yaşayan komşu iki ailenin hayatına odaklanıyor. Yazar bize, bu ailelerden çocuk sahibi olamamış ve daha genç olan ailenin , çocuksuzluğun verdiği yalnızlığı gidermek ve oyalanmak gayesiyle evlerine bir köpek almalarıyla gelişen olayları ve ailenin dramatik yönde değişen hayatını anlatıyor. Zweig'e özgü cümlelerle dramatik yönde gelişen ve insanı şaşırtacak şekilde bir hayvanın da iç dünyasının anlatıldığı bu harika öyküyü ben beğenerek okudum ve Zweig hayranlarının da mutlaka okumasını tavsiye ederim.
Ponto
2020 41. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2020 02:49
Kitap iki bölümden oluşuyordu ; O muydu ?soluksuz okudum insan da olsan hayvanda olsan Kıskançlık duygusu aynı işliyor: Karda ise Stefan Zweig başka kitabında okumuştum ve beğenmiştim. İki bölümde çok güzeldi tavsiye ederim.
2020 19. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2020 22:13
dikkat ettim de hayvanlardan ne kadar bi haber yaşıyoruz.şehir hayatında insanlar için ,kendinden başka, sadece beton ve asfalt var.yaşamın farklı formlarını görmek gerçek bir mucize.kitaba gelecek olursak her şeyini coşkulu yaşayan bir adamın bir köpek almasıyla olaylar başlıyor.adam her şeye çok fazla ilgi gösteriyor.haliyle köpeğe de haddinden fazla ilgi gösteriyor ve köpek kendisini ,onların sahibi sanmaya ve öyle davranmaya başlıyor.çocuğu olacağını öğrenen adamın ilgisi bir anda kayıyor ve köpek bu durumu anlayamıyor.iyice hırçınlaşıyor ve konumunu korumaya çalışıyor.kitaplara baya dalmışım gerçekten korku,endişe ve heyecanla okudum.
Puan vermedi·141 syf.·
2020 3. kitabı
Çok güzel ve sürükleyici bir kitaptı. O Muydu? Öyküsünde bir köpekten ve bu köpeğe verilen aşırı sevgiden bahsediyordu.Ama sonradan köpeğin sahibinin çocuğu olunca, köpeği unuttu. Bu durum da köpekte büyük bir nefret ve kin duygusu geliştirdi. Bu hepimizde böyledir aslında; insanoğlu ilk başta çok değer görünce ve sonra bi kereden bu değer kaybolunca unutulmuş hissi, artık o yokmuş gibi davranmak herkesin zoruna gider. Sonunda istenmedik bir dizi olay gelişebilir. Bu gelişen olaylar belki de hayatımızı bir ömür etkileyebilir.
2024 101. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2024 22:05
26.06.2024 Bir fotoğraf gördüm bugün. O hatırlattı bu dehşet kitabı. Dehşet üstü vahşetleri öylece izliyoruz. Rezil bir seyircilik. 22.12.2019 Tanık olmak istemezdim böyle bir kurguya. Ama kurgu dediğime bakmayın olabilitesi gayet yüksek bu hikayenin. Canlı ya da cansız herkes her şey sevgisizliği, ilgisizliği hisseder. Çiçek solar, insan küser. Ama tepki verir bir şekilde. Ponto da taptığı sahibinin, kendisine taptığını sandığı sahibinin biricik bebeğini öldürdü. Bir köpek bir insanı nasıl öldürebilirse o şekilde... Bu kitap benim en sevdiğim Zweigdir... 08.05.2022 Yorgunluktan ölüyorum. Yinede bu kitaba yazmazsam aklım kalır. Kaçıncı kez okuyorum gerçekten bilmiyorum. Bu seferde tüylerim diken diken okudum. İnsan bilerek okuyunca daha bir geriliyor bu tip kurgularda. Yorumun afili kısmını babam yaptı ama buraya yazamayacağım kadar özel. Kitabı babama okudum. Yani aslında benim için zor bir okuma oldu çünkü ben okurken hakikaten triplere giriyorum. Okuduğum yerde tıpkı basım benim gibi hissetmediğini anladığım an bırakmak istiyorum. Bunu taa ilk okul sıralarında kitap anlatırken hissederdim. Neyse ki babam cık cıkları bol bir adamdır. Demek ki bu huyum ona çekmiş. Duygularımızı hep had safhada yaşarız. Net. Bir köpeğin duygu değişimini gözlemlemek bizim için tabii ki çok zordu. Ailece evcil hayvan kotamız hiç öyle kabarık değildi. Çat pat diyelim her zaman. Severiz. Beslemek zor iş. Bir köpeğin dostluğu kadar düşmanlığını da hesaba katmak gerektiğini öğrendik. Her kim olursa olsun, sevgisizliğin nelere yol açabileceğini hâlâ şaşkınlıkla idrak etmeye çalışıyoruz. Oysa dünyada yaşanan bir çok kötülüğün sebebi sevgisizlik, sembolü ihanet. Kitabı bu kez okurken çok daha kötü hissettim. Çünkü şu an canımdan çok çok çok sevdiğim bir . Allah tüm bebekleri, çocukları
#RafahOnFire
2026 10. kitabı
Biliyorsunuz Zweig hep insan ruhunun karanlık köşelerinde dolaşır. Bu sefer farklı bir şey yapmış. Huzurlu bir İngiliz taşrasında geçen, polisiye bir kurguyla sarılmış bu küçücük kitapta kıskançlığı, kibiri, kontrolü olmayan duyguların nelere sebebiyet verebileceğini anlatmış. Çocuk sahibi olamamış genç bir çift, yalnızlıklarını gidermek için evlerine bir köpek alıyor. Ponto adını verdikleri bu köpek, ailenin hayatını kökten değiştiriyor. Başta çok seviyorlar onu. Aşırı seviyorlar hatta. Ama sonra... bir bebek geliyor. Ve Ponto bir anda "köşedeki eski köpek" oluyor. Bir anda görünmez olmak, dün her şeyken bugün hiç olmak. Bu duygu sadece köpeğin hissettiği bir şey değil. Sevgi, sahiplenme, sevgisiz bırakılma, ceza ve cezasızlık, Zweig bunları yoğuruyor. Ve şunu soruyor aslında: Sınırsız sevgi verip sonra o sevgiyi aniden çekersen ne olur? Karşındaki köpek bile olsa bu bir travma değil mi? Bu bir ihanet değil mi? Katil olduğunu düşündüğümüzü biz mi bu hale getirdik acaba?
O muydu?Stefan Zweig · Can Yayınları · 20236,7bin okunma
köpek gibi sevmek…
2021 43. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2021 00:00
Yazar Stefan Zweig, O Muydu? novellası ile ilginç bir tutkuyu kaleme almış. Bir köpek nasıl sever bilir misiniz? Sahibine tutku ile bağlı, hatta bağımlıdır. Sevgisinin önüne geçen içindeki olgu ise sadakatidir. Öyle ki sahibini kimse ile paylaşamaz, bu sevgiye ortak olanı da düşmanı kabul eder ve öyle görür. Zweig elli sayfalık bu hikayesinde işte bu sevgiyi anlatır. “Şahsen katilin o olduğundan neredeyse eminim, ama elimde çürütülmesi imkansız o son kanıt yok.” Bu cümle ile başlayan kitabın anlatımı, Zweig’in her zaman yaptığı gibi, o kadar güçlü ki kelimeler daha dudaktan çıkmadan, olay kurgusu zihinde canlanıyor. İlk cümleden, son cümlesine kadar olayın içindesiniz ve kenardan izliyorsunuz. Kitabın bıraktığı izlenim tam olarak bu. Okuyun ve kararı siz verin; katil o muydu?
Smra_YPL
O muydu?Stefan Zweig · Can Yayınları · 20236,7bin okunma

Stefan ZweigYazar · 187 kitap
Stefan Zweig, Avusturyalı yazar ve gazeteciydi. Edebi kariyerinin zirvesinde olduğu 1920'li ve 1930'lu yıllarda, dünyanın en çok çevrilen ve en popüler yazarlarından biriydi. Zweig, Viyana, Avusturya-Macaristan'da büyüdü. Honoré de Balzac, Charles Dickens ve Fyodor Dostoyevski gibi ünlü edebiyatçılar hakkında Üç Büyük Usta (1920) ve belirleyici tarihsel olaylar hakkında Yıldızın Parladığı Anlar (1927) adlı tarihsel incelemeler yazdı. Ayrıca Joseph Fouché (1929), Mary Stuart (1935) ve Marie Antoinette'nin biyografilerini yazdı. Zweig'ın en bilinen kurgu eserleri arasında Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu (1922), Amok Koşucusu (1922), Korku (1925), Karışık Duygular (1927), Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat (1927), psikolojik roman Sabırsız Yürek (1939) ve Satranç (1941) yer almaktadır. 1934 yılında Almanya'da Nazi Partisi'nin yükselişi ve Avusturya'da Ständestaat rejiminin kurulmasının bir sonucu olarak Zweig, İngiltere'ye göç etti ve 1940 yılında kısa bir süre New York'a ve daha sonra yerleştiği Brezilya'ya taşındı. Son yıllarında bu ülkeye aşık olduğunu ilan edecek ve Brezilya, Geleceğin Ülkesi adlı kitabında bu ülke hakkında yazacaktı. Yıllar geçtikçe Zweig, Avrupa'nın geleceği konusunda giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradı ve umutsuzluğa kapıldı. 23 Şubat 1942'de Petrópolis'teki evlerinde eşi Lotte ile birlikte aşırı dozda barbitürattan ölü bulundu. Eserleri birçok film uyarlamasına temel oldu. Zweig'ın anı kitabı Dünün Dünyası (1942), I. Franz Joseph yönetimindeki Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun çöküş yıllarındaki yaşamı betimlemesiyle dikkat çeker ve Habsburg İmparatorluğu hakkındaki en ünlü kitap olarak anılır.