Oblomovluğa Dair Spoiler İçerir!
2025 6. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 19:40
OblomovOblomov Ah İlya İlyiç, frenküzümlü tembel kekim. Hayattan ümidini, yanında ömürlük bir sadakatle kalma yemini etmiş uşağından da hallice kesmiş, günlerini dumanaltı evinde kırık yatağıyla raflığındaki tozlu kitaplar arasında mekik dokuyarak geçiren üşengeçlik abidesi İlyiç. Güncel hadiselerden haberdar olma eylemini bile yanına tek tük uğrayan dostlarından sağlaması, hem hareketli bir yaşam adına iknaya kapalı, hem de sevdiği kadına "Olur da gerçekten birini sever ve evlenirsen, hayattaki en mesrur adam ben olurum. Bırak beni, gerçekten sev birini! " diyebilecek ikna seviyesinde; birçoğuna göre aptal, çok azına göre saf İlyiç. Hayatındaki herkesi kendi mutluluğuna terk edip, bir gün yine hepsini bir avuç toprağının başında ağlatacak kadar "Oblomov"luk abidesi, İlya. Bende senden çok fazla nişan var, seni unutmayacağım...
Duygu ve Düşünce
OBLOMOVLUK !!
2024 3. kitabı
Oblomov hayatı sorgulatan bir kitap .. Yer yer kızdığım yer yer üzüldüğüm ana karakteri, en son o kadar sevdim ki kitap bittiğinde kendimden bir parçayı kaybetmiş gibi hissettim. Tembellik, stres, kuruntuluk, aşk, arkadaşlık, dostluk, sahtecilik, dolandırıcılık, fedakarlık.. Tüm bu duyguları yaşatıp sorgulatıyor. Kendi hayatınızı gözden geçirdiğiniz anlar oluyor .Acaba doğru olan Oblomov gibi olmak mıydı yoksa tam tersi mi? Bunu hala düşünüyorum… OblomovOblomov
Puan vermedi
Kitap çok güzeldi çok etkilendim kesinlikle tavsiye ediyorum bence herkes okumalı. kitap aslında aileden tembellikle yetiştirilmiş bir adamın hayatını aşkını dostluklarını özverisini OblomovOblomov güzel işlemiş bence ve kitabın sonunda çok ağladım
2023 1. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2023 10:09
Hepimizin içinde var olan tembellik duygusunun çağın şartlarına göre cesurca kaleme dökülmüş hali...Okurken sizi sıkmayan ve olabildiğince akıcı giden içimizdeki tembelliğin duygusal öyküsü...
Oblomovluk sorunsalı - İvan Gonçarov
2021 89. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2021 15:07
Şimdi Oblomov kimdir ve nedir?Öncelikle İlya Oblomov 'n hikayesi aslında Rusya' nın sosyal gelişiminde yeni bir çağın başlangıcında, serfliğin kaldırılmak üzere olduğu bir dönemde, Rus aristokrasisinin hikayesini anlatmaktadır. Oblomov iyi kalpli, düşünceli hatta fazla düşünceli ve aynı zamanda tembel, zamanı erteleyen, uyuşuk bir kişidir. Ama Oblomov bir kişi olmaktan çıkıp bir kişilik (bozukluğu) haline geliyor. Yani Oblomovluk. Oblomovluk, babasının adı ve mülkü ile birlikte, Oblomov'a ailesinin algısına göre birbirine benzeyen günlerin bitmez tükenmez bir tekrarından ibaret olarak tanımlanabilecek, zamana bakış açısı, her şeyi hizmetçilerin yaptığı, durağan, monoton bir hayat da miras kalmıştır. Şöyle ki çoraplarını hizmetçisi giydirir, saçlarını yine dadılar tarar, önüne istediğinde istediği yemek gelir. Bu büyüyünce de değişmemiştir hala ayakkabısını kahyası çıkarır, yatağına yatırır. Oblomov, arenaya çıkacak bir gladyatör gibi değil, mücadelenin sakin bir seyircisi olarak çıkmıştır ortaya. Okur,hikayeye Olga'nın dahil olmasıyla bazı umutlar içerisine girer. Ama bu aşk bile Oblomov'u dış dünyaya açamaz, gelecekten, değişimden korkar ve bu umut da sönmüştür. Geleceği de yalnızca geçmişin tekrarından ibaret sanmasından dolayı Olga 'yı da kaybeder. Olga'nın ve Ştoltz'un tüm ilgi ve yardımlarına rağmen Oblomov,oblomovluğu üzerinden ölene dek atamaz. Peki Ştoltz, onun çocukluk arkadaşı, en sevdiği diyebiliriz. Oblomov'u aksine o hayal dünyasında yaşamaz, gerçekçidir, ataktır, geçmişte kalmaz geleceğe güvenle kendini atabilir, ertelemez. Yani anlayacağınız Oblomov'un tam zıttı bir kişidir. Oblomov 'u hiç bırakmaz, ona hep uyarılarda bulunur ama kaçınılmaz son bellidir. Ştoltz hatta bir gün şöyle der :"Çoraplarını giyememekten başlamışsın, yaşamayı becerememekle
2026 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2026 16:00
Oblomov’u bu zamana kadar okumadığıma pişman oldum. 600 sayfalık kitabı su gibi içtim. Her satır, her cümle o kadar değerliydi ki. 4. bölümden oluşan kitap, sizi hız trenine binmiş gibi hissettiriyor. Hikayeye başladığınızda gülümsemeden okuyamıyorsunuz. Diğer bölümde Oblomovluğun ne demek olduğunu öğreniyorsunuz ve sanki kelimeler, karakterle beraber ağırlaşıyor, size de o hissiyatı geçiriyor. Daha fazla ne olabilir ki derken, yeni bölümle heyecanlanıp, son bölümde gözleriniz dolarak hikayeyi tamamlıyorsunuz. Kitabı okuyunca, neden psikoloji alanına ilham verip, kendi adıyla anıldığını anlayabiliyorsunuz. Tüm bunların ötesinde, kitap sağlam şekilde Aristokrası eleştirisi yapıyor. 1840’ların Rusya’sında değişen yönetimi ve halkı net olarak görebiliyorsunuz. Yazarın zamanı işleyişine de hayran kaldım. Söylenecek o kadar çok şey var ki kitap hakkında.. Kalınlığı gözünüzü korkutmasın, okumak istiyorsanız bir an önce öncelik verin :)
Oblomovİvan Gonçarov · İletişim Yayınları · 201349,8bin okunma
Oblomov u dehşet içerisinde okudum
2025 18. kitabı
tolstoy gibi bende oblomovu dehşet içerisinde okudum. 150 sene önce rusya da yaşayan bir adam 2025 te üniversiteye giden bir adamın aşk hayatından ailevi hayatına, arkadaşlarıyla olan diyaloglarından hissettiği duygulara kadar nasıl bu kadar iyi bilebilir? nasıl bu kadar iyi ifade edebilir? nasıl bu kadar iyi anlatabilir? kitabı elimden bırakamadım. 3 5 karakter , neredeyse sadece 1 mekan ve sizin içinizde kopan fırtınaların yazıya dökülmüş hali. bu ilk okumamdı bende tolstoy gibi tekrar tekrar okuyacağım.
2023 23. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2023 08:33
Oblomovluk kelimesini hayatımda kattığı için bile harika bir kitap. Boyutunu biraz beni korkutmuş ve yıllardır okumamıştım. Ama çevremdeki çoğu insan okuman lazım dediği için başladım. Ve iyi ki de okumuşum. Geç bile okumuşum derdim ama her kitabın bir zamanı vardır. O kısma çok takılmamak lazım. Ömrümüz çok kısa ve çok okunacak kitap var :) bu kadar sürükleyici bir kitap beklemiyordum. Aralarda koparım hikayeden diye bile düşünmüştüm ama hiç de öyle olmadı. Gayet sürükleyici, hikayeyi severek okuyorsunuz. Biraz Oblomovda kendimi gördüğüm zamanlar bile oldu. Aynı o durağan hali bazen bende kendimde görüyorum. Ne kadar çevre hadi dese de siz içinizden hadi demediğiniz sürece ilerlemiyor maalesef. Aslında yaşam şekli bana çok da kötü gelmedi okurken. Yani o da öyle mutlu derdim çevresindekiler olsam. Muhtemelen onlar kaşar ısrar da etmezdim. Ama okuduğum için çok mutlu oldum. Bunu bana öneren canım Gamze ErolGamze Erol :)
2015 2. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2015 00:00
Rus edebiyatının bu büyük eseri, sadece tembel bir adamın hikayesi değil, çürümekte olan Rus feodalizminin ve toprak ağalığının sosyal bir otopsisidir. Oblomov'un o meşhur uyuşukluğu (Oblomovluk), üretimden kopmuş, asalaklaşmış ve tarihsel misyonunu tamamlamış bir sınıfın kaçınılmaz sonunu simgeler. Onun karşısındaki Ştoltz ise yükselen, dinamik ama ruhsuz kapitalist rasyonalizmi temsil eder; ancak Gonçarov, her iki ucun da insani bir kurtuluş sunamadığını sezdirir. "Doğu"nun mistik tembelliği ile "Batı"nın pragmatik işgüzarlığı arasında sıkışan Rusya'nın, devrim öncesi toplumsal felcini anlamak için eşsiz bir laboratuvar.
2025 1. kitabı
Stoltz ile tartışmaları kitabı çok akıcı yapmış. stoltzun sözü:insan kendisini yetiştirmek hatta, doğasını değiştirmek için yaratılmıştır. Birde agafya matveyevnanin oblomova olan koşulsuz sevgisi çok duygulandırdı.

İvan GonçarovYazar · 7 kitap
Simbirsk, şimdiki adıyla Ulyanovsk'ta doğmuştur. Zengin bir tüccar ailesinin çocuğu olan Gonçarov, Oblomov'unkine benzeyen bir çocukluk geçirmiş, asilzadelerle geleceğin Oblomov'larıyla birlikte özel bir pansiyonda okumuştur. Moskova Üniversitesi'ni bitirdikten sonra, Petersburg'ta otuz üç yıl sürecek ve kendisini yüksek bir göreve kadar getirecek memurluk hayatına başladı. 1847'de ilk eserini, Alelade Bir Hikâye'yi çıkardı.1849'da da Oblomov'un Rüyası bir dergide basıldı. Ama Oblomov son şeklini ancak 1857'de, Marienbad'da bir aylık sürekli bir çalışma süresinden sonra aldı. Bu büyük romanın bir ay içinde yazılması belki de imkânsız görünmektedir, ama unutmamak gerekir ki, "bu eseri yıllarca kafamda taşıdım ve geriye onu ancak kâğıda geçirmek kalmıştı," demiştir yazar. Roman Rusya'da bir bomba gibi patladı. Zaten zaman da pek elverişliydi. Köleliğin kaldırılmasına üç yıl kalmış, bütün edebiyat dünyasında, uyuşukluğa, hareketsizliğe, şaşkınlığa karşı bir savaş açılmıştı. Bunun içindir ki, bir çağdaşın yazdığı gibi "Bütün okuma yazma bilenler Oblomov'u heyecanla okuyorlar. Hiç mübalağa etmeden denilebilir ki bu anda Rusya'da en küçük, en kenarda kalmış bir kasaba yoktur ki orada Oblomov okunmasın, üzerinde tartışılmasın. Oblomov ve Oblomovluk kelimeleri bütün Rusya'ya yayılmış, ebedi olarak dilimize girmiştir." Bu eserden başka, Gonçarov'un 1856'da çıkan ve üç yıllık bir dünya yolculuğunu anlatan "Fregal Pallada" isimli bir eseriyle birkaç eleştirisi ve hikâyesi vardır. Oblomov'dan sonra yazdığı "Uçurum" adlı büyük romanı 1869'da çıkmış ve Gonçarov onunla on yıl uğraştırmıştır.