Hayattan Sevinç Duyma Sanatı

12 Ocak 2024
İletişim Yayınları

2026 5. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2026 23:09
Kendiyle dost olmak kitabını daha akıcı ve anlaşılır bulmuştum. Fakat bu kitabı da zaten gayet iyi. Karısının hastalığı ve vefatını hayatın iki ucunda salınmakla ilişkilendirerek bütün iki uçlu deneyimleri salıncak metaforu üzerinden anlatmış. Hayatın amacı bir noktada sabitlenmek değil, iki uç arasında bilinçli bir şekilde salınabilmektir diyor. Aynı zamanda iyi yaşam, durağan bir huzur değil; ritmik bir dengedir vurgusunu da sık sık yapıyor. Schmid için yaşam sanatı filozofu diyorlar. Kitaplarını okudukça da felsefi ama gündelik hayatın içinden bir davet ruhu taşıdığını hissediyorsunuz.
Puan vermedi·87 syf.·
2025 841. kitabı
Salınmak nedir? yürürken, uyumlu devinimlerle, hafifçe bir sağa bir sola eğilmek salmak eylemine konu olmak. "Günümüzün büyük haz hırsı ve mutluluk salgını hep pozitif kutupta kalmayı salık verse de, tatsız zamanlarla ve savrulmalarla baş edebilmek doygun bir hayatın vazgeçilmezidir." Hayatımızda ihtiyacımız olan şey tam da salıncakta sallanmak değil mi? İvme verir, donup kalmayı önler. Bütün hayatı bir o yana bir bu yana sallanmak olarak anlayamaz mıyız zaten? S:9 " Wilhelm Schmid , Salınmak: Hayattan Sevinç Duyma Sanatı’nda, hayatın dayattığı yük ile kişinin güçlerini yeniden toplamasını sağlayan hafiflik arasında denge bulmayı öneriyor. Her şeyi akışta tutmaya çabalamak yerine, hem güzelliklerle hem gerilimlerle barışıklık içinde salınmanın yaşam sevincinin ön koşulu olduğunu örnekler eşliğinde tartışıyor." kendimizi bırakarak, hayatla akışa geçerek ve gereksiz yüklerden kurtularak daha hafif ve anlamlı bir yaşam sürebileceğimizi salıncak metaforunu kullanarak anlatıyor. "Herkes hayatın kutupsallığının suretlerini tanır: Sevinç ve hiddet, uyum ve çatışma, huzur ve huzursuzluk, zevk ve acı, sağlık ve hastalık, güzellik ve çirkinlik, başarı ve başarısızlık, anlam ve anlamsızlık. Benliğimiz aralıksız evreler halinde, her birini deneyimleyerek gelişir ve var olur. Uçlar arasında, hayatın ritmini dengelemek mümkün müdür peki? İstikrar ve süreklilik nasıl temin edilir? Dipleri ve zirveleri tecrübe etmek zenginlik olarak görülebilir mi? Duyuların yaşama sevinciyle nasıl bir bağı vardır? Doya doya görmek, işitmek, koklamak, dokunmak ve tatmak, hayatın anlamına nasıl katkıda bulunur? Hayatın sarkacıyla uyumlanma becerisi doğuştan mı gelir, sonradan mı öğrenilir? Salınma eylemi, sorun çözme yöntemi olarak kullanılabilir mi? Dijital ile analog dünyalar arasında denge noktası
Yaşamak Sallanmaktır!
2025 97. kitabı
Salınmak kitabının ana eklemi hayattaki tüm yaşamsal formların bir salıncakta sallanır gibi olduğunu anlatmıştır. Kullanıdığı kavralar ve anlatı geneş bir okuyucu kitlesine hitap etmekte ve gözlem,analiz yeteneği olan herkesin söylemi olacağı şeyleri hep psikoloji hem de sosyoloji kavramlarıyla harmanlayarak anlatıda bulunmuştur. Bu bağlamda kitap vermek istediği hayatın neliği ve nasıllığı üzerinden etken ve edilgen formlarımızın bir salıncakta sallanan çokcuk gibi nerde, nasıl ve ne zaman durduğumu gibi soruları çocukluk-gençli-ergenlik-yaşlılık hayat döngüleriyle birlikte duygusal tematiğimizi de zerk ederek yazınsal bir eser haline getirmiştir. Buradan hareketle eser hem birey hem de toplum bazında bir öngörü donesini ya da birikimini sade bir dilsel harmoniyle var etmiştir. Böylelik hem okuyucu hem de anlatıcı arasındaki bağ sade bir iplikle bağlanmıştır. Sonuç olarak; kitap fazla yormadan hayat ve duygusal edimleri salıncakta sallanan bir birey eylemsel, durağan durumları üzerinden anlatım sağlayarak; bir nevi okuyucu ile çocukluğundaki bu olguyu daha ilk evremizde aslında bizimle birlikte olduğunu vaaz etmiştir.
Duygu ve Düşünce
2025 147. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2025 23:35
"Bazen sinapsın biri, daha uzun süreliğine engel atar. O zaman, az evvel kafamda olmayan bir fikir, gayet berrak bir şekilde gözümün önüne geliverir...." Evet. Bugün belki de ömrümde hiç korkmadığım kadar çok korktum. Vallahi çok korktum. Bir daha zorla kolay arasında seçim yapmak zorunda kalırsam güvenli olan hangisiyse onu seçmeyi beynime mıh gibi çakıdım. Bazı şeylerin düşüncesi bile çok çok zormuş bunu tecrübe ettim ve inşallah ders almışımdır. Midem bulanıyor aynı anda ağrıyor ve sanki hiç geçmeyecekmiş gibi hissediyorum. Abartmak istemediğim halde elimde değil. İnşallah inşallah inşallah ders almışımdır. Bu kitap gibi çok kitap okudum, insanlara ve hatta fikirlere de saygı duyuyorum, ama bunlar kesinlikle kişisel tecrübeler herkes için geçerli olamayacak kadar kişisel. Ben yeterince dalgın bir insanım ve bu yüzden kendimi trafikten men ettim sayılır, bugünden sonra belki de daha fazlasından men etmem gerektiğini düşünüyorum ve salınmak dediği şey bence oluruna bırakmaktan çok dalgınlıkla yaşamak. Berbat bir seçim olur, tavsiye etmem. Bu söylediğim de fazla kişisel.
yaşama sevinci?
2025 2. kitabı
Gerçek sevince nasıl ulaşırızı baya bi metaforik anlatıyor. Yani salıncak üzerinden. Arada kendi hayatından örnekler veriyor. Şahsen ben hikayeleştirme veya biyografik tarzda yazılardan daha hoşlanan biriyim bana daha etki ediyor. Bu kitapta bazı yerleri anlamakta zorlandım gerek çeviri açısından gerek de yazarın dilinden. Kitap bence 2.defa okunup üzerinde düşünerek ilerlenilmesi gerekiyor. Yaşama karşı sevincimi buldum değil de “he bakış açımı şu şekilde değiştireyim bir de” dediğim yerler oldu birkaç defa. Kitap da kısa zaten. Wilhelm Schmid Temel fikirleri aldığımı düşünüyorum ama benim açımdan okuması zevkli değildi.
2025 16. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2025 11:07
Yaşama sanatı, zıtlıklar arasında gitgellerden oluşur. Çıkışlar kadar inişler de doğaldır. Yeter ki yeniden çıkmaya cüret edelim. Ana tema bu konuda çevrelenmiştir. Kısa ve akıcı bir anlatımı var. Keyif alarak okudum. Keyifli okumalar...
Psikoloji
2024 15. kitabı
Günlük hayatın karmaşası içinde mutluluğu, huzuru ve içsel dengeyi bulmak mümkün mü? Wilhelm Schmid, “Salınmak: Hayattan Sevinç Duyma Sanatı” kitabında, kendimizi bırakarak, hayatla akışa geçerek ve gereksiz yüklerden kurtularak daha hafif ve anlamlı bir yaşam sürebileceğimizi salıncak metaforunu kullanarak anlatıyor. Hayatı kontrol etme çabasını bir kenara bırakmak, yerine akışa uyum sağlamak… Schmid, bunun gerçek bir özgürlük ve sevinç kaynağı olduğunu savunuyor. Wilhelm Schmid sevdiğim bir felsefeci yazar. Aynı zamanda İletişim yayınlarının Psykhe serisi de sevdiğim bir seri. Umarım hoşunuza gider!
2024 8. kitabı
Wilhelm Schmid, kendinizi yalnız, mutsuz ve hayatınızla ne yapacağınızı bilemediğiniz o kararsızlıkla karışık karamsarlık anlarında imdadınıza yetişen bir dost gibi. Sakin Olmak, Mutsuz Olmak ve Aşk kitaplarında da ihtiyacınız olan duygudurum bozukluğunuzun tedavisi üzerine sizinle sohbet etmeye hazır bir arkadaş gibi olduğunu bana göstermişti. Bugün onun popülerleşmesini sağladığı felsefeyle psikolojik destek metodunu Alain de Botton gibi kimi yazarlar da kullanıyor. Wilhelm Schmid kitaplarının alametifarikası, kişisel gelişim saçmalıklarına bulaşmadan felsefe ve psikoloji bilimlerinin inceliklerini birleştirerek hayatla başa çıkma rehberi sunmasıdır.
2025 48. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 23:59
Wilhelm Schmid ’in Salınmak kitabı, hayatı düz bir çizgi gibi yaşamaya çalışan bizlere yumuşak ama derin bir hatırlatma yapıyor: İnsan ruhu inişler ve çıkışlarla var olur. Yazar, yaşamı bir salıncak hareketiyle anlatıyor; yukarıya çıktığımızda hissettiğimiz coşkuyla aşağı inerken yaşadığımız durgunluğun birbirini tamamladığını söylüyor. Sürekli mutlu olma baskısının, sürekli üretme ve hep iyi görünme zorunluluğunun arasında sıkışan herkes için bu metafor insanı rahatlatan bir açıklık sunuyor. Schmid’e göre mutluluk, yalnızca pozitif duygularla yapılan bir yarış değil. Gerçek sevinç, insanın hem huzuru hem de huzursuzluğu kabul etmesiyle doğuyor. Hiçbir şeyi zorlamadan, bir şeyleri sürekli kontrol altında tutma kaygısından sıyrılarak, akışa kendimizi bıraktığımız o anlarda hayatın yalınlığı beliriyor. Bu yüzden “salınmak”, aslında teslim olmak değil; hayatın doğal ritmini fark ederek onunla barış yapmak. Kitap kısa, sade ve düşünceyi ağırlaştırmadan derinleştiren bir üslupla yazılmış. Filozofik alt metni güçlü ama okuru yormuyor. Gündelik hayatın içinde yaşadığımız duygusal gelgitlere küçük bir fener tutuyor; karmaşık olanı basitleştiriyor, bastırılan duyguları normalleştiriyor. Okurken kendinizi yargılamadan anlayabilmeniz için bir alan açıyor. Elbette daha kapsamlı analizler ya da somut öneriler arayanlar için yüzeysel kalabilir; çünkü kitap daha çok farkındalık uyandırmaya odaklanıyor. Fakat tam da bu yüzden, yoğun bir hayatın ortasında kısa bir soluklanma ihtiyacı duyan okura iyi geliyor. Sanki bir anlığına durup salıncağın hareketini izliyorsunuz — ne çok yükseğe çıkmaya çalışıyorsunuz ne de dibe inmeye direniyorsunuz. Sadece hareketi hissediyorsunuz. Salınmak , bana inişlerin de en az çıkışlar kadar yaşamın bir parçası olduğunu yeniden hatırlattı. Her şeyin aynı
İnceleme
2024 1. kitabı
Okunma: 26 Mart 2024 01:49
Hayatım neden böyle gidiyor diye sorguladığım bir dönemde arkadaşımın hediye etmesiyle karşıma çıkan bu kitap yaşadıklarımın aslında hayat dediğimiz bi salıncakta yükselip alçalmaktan, yer çekimiyle verdiğimiz mücadeleden ibaret olduğunu farkettirdi bana. Bu salıncakta salınırken size oldukça ivme kazandıracak bir kitap diyebilirim. Keyifli salınmalar ay pardon okumalar.

Wilhelm SchmidYazar · 10 kitap
Wilhelm Schmid 1953’te Almanya’da Bavyera-Süebya (Schwaben) bölgesinde doğdu. Berlin, Paris ve Tübingen’de felsefe eğitimi aldı. Çeşitli Alman üniversitelerinde çalıştı, Riga ve Tiflis üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı. Bir dönem Zürih’te bir hastanede hastalara “felsefeyle manevi destek” hizmetinde çalıştı. Halen Erfurt Üniversitesi’nde dışarıdan felsefe dersleri veriyor. Almanya’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde tebliğler sunuyor. On üç dile çevrilen kitaplarının dünya çapındaki satışı bir milyona yaklaşıyor.