Sevdalım Hayat

Remzi Kitabevi
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:

2019 11. kitabı
ANNEM KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ, AMA BANA GÖRE ANNEM ZIRHI OLMADIĞI İÇİN ÖLDÜ.ONUN İNSANLARA KARŞI KENDİNİ KORUYABİLECEĞİ BİR ZIRHI YOKTU.VE ANNEM BUNA DAYANAMADI...LİVANELİ'Yİ DAHA ÇOK ANILARI YAŞANMIŞLIKLARI,TECRÜBELERİNİ ANLATTIĞI YAZILARIYLA SEVİYORUM...
2022 21. kitabı
Okunma: 07 Mart 2022 00:52
Canım Livaneli…İnsanın kitap bittiğinde içine bir boşluk düşer ya bu kitap bittiğinde bir boşluğun yanı sıra bir hüzün kapladı içimi.Kitap Ömer Zülfü Livaneli ‘nin otobiyografisi. Livaneli gözünden dostlukları, dostlarıyla anıları ,Türkiye’de sanatçı olmanın zorluğu ve doğal olarak Livaneli’yi Livaneli yapan birtakım zorluklar ,uğradığı onca haksızlıklar ve Türkiye’de bitmek tükenmek bilmeyen çekememezlikler … Bir Livaneli hayranı olarak kitabı okuduktan sonra bir kere daha hayran kaldığımı söylesem abartmış olmam bence. Kitaptan şöyle bir paragraf alıntılamak istiyorum: “Ne olur beni bu kadar kolay anlamayın!”demek isteyecekti. “Biraz düşünün, siyah beyaz algılayıp üzerime etiketler yapıştırarak birtakım çekmecelere kilitlemeyin beni.” Bence bu kitabı okumadan Zülfü Livaneli’yi yanlış etiketler yapıştırıp yargılamamalı.
Otobiyografi
2023 1. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2023 00:47
"Bu arada milliyetçilik ve din kisvesine bürünmüş kişiler örgütlenerek ülkeyi soydu, çok büyük güç ve para sahibi oldular; eline kan bulaşmış katiller, siyasette yüksek mevkilere tırmandılar, saygı gördüler; kısacası Türkiye iyi evlatlarını boğan, kötüleri ise ödüllendiren bir ülke olarak bugünlere kadar geldi. "
Sevdalım HayatZülfü Livaneli · Remzi Kitabevi · 20095,3bin okunma
Karlı Kayın Ormanında Yürüyorum, Geceleyin!...
2019 124. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2019 17:41
Sevdalım Hayat, sanatçı, yazar, besteci ve yönetmen olan Zülfü Livaneli'nin otobiyografik eseridir. Livaneli, küçüklüğünden başlayarak başından geçenleri samimi bir dille okuyucuya aktarmaktadır. Sanat ve siyasi yaşamının oluşmasında etkili olan olayları ve insanları, dönüm noktalarını, Türkiye'nin siyasi, kültürel ve sanatsal dönemlerini büyük bir açıklıkla bize sunmaktadır. Ayrıca yaşamı boyunca önemli sanatçılarla kurmuş olduğu ilişkileri de dünya ve Türkiye gündemi üzerinden bilgilendirici ve eleştirel bir tutumla belirtiyor. Sevdalım Hayat, memleketimizde bir sanatçının başına gelenleri en açık bir ifadeyle bize anlattığı için okunmaya değer bir eser olarak ele alinmalıdır.
2021 2. kitabı
Kitabi her elime aldigimda "Ah benim sevdali basim" diye mirildanmadan sayfalarini cevirmeye basladigim nadirdir.Kaleminden dökülenleri merakla takip ettigim Livaneli,bir de kendini anlatmis,daha nolsun..
2026 22. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 22:10
Sevdalım Hayat Zülfü Livaneli’nin kendi yaşamını anlattığı bir anı kitabıdır. Yazar, çocukluğundan başlayarak sanat, müzik, siyaset ve edebiyatla bütünleşen bir hayatın izlerini sürer. Kendi
Büyük adam...
2025 33. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2025 13:29
Merhabalar Bir Livaneli kitabı daha okumuş olmamanın gururuyla yazıyorum bu incelememi Yaa nasıl güzel bir adamsın sen Ömer Zülfü Livaneli… o kadar zorluklar yaşamana rağmen, bu kadar güzel besteyi, filmi ve romanları nasıl yazabildin??? Sana olan hayranlığım bir kere daha arttı. Keşke senin gibi adamlar daha çok olsa ülkemde … gurur duyulacak bir hayat ve yaşam öyküsü… kalemine sağlık… öyle güzel anlatmışsın ki yaşadığın dönemde dünya ülkelerindeki durumu ve malesef ülkemin ne kadar zor modernleşebileceğini…. Herkesin bu zor hayatı okuyup, kendisine ders çıkarabileceğini düşünüyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum….
Puan vermedi·432 syf.·
2019 4. kitabı
Muhteşem bir otobiyografi. Çok samimi. İçinde dönemsel bilgileri de o kadar güzel veriyor ki... herkesin okuması gereken bir kitap bence. Bittiğinde keşke daha önce okusaymışım dediğim bir kitaptı. Livaneli'nin birçok kitabını okudum. "Sevdalım Hayat"ı şimdiye kadar okumadığım için gerçekten çok üzgünüm. Kendi hayatını bu kadar içten, samimi ve dürüst bir dille ve Türkiye'nin yakın tarihi ile anlattığını bilseydim asla atlamazdım. Kitabı okurken sanki Livaneli karşımda konuşuyor; Sohbet ediyormuşuz gibi hissettim. Sanki sesini ve kelimelere vurgularını duyuyordum... Ve kitabın sonundaki notum "Bence Türkiye'nin aydın, demokrat, kültürlü ve bütün insanî özellikleri taşıyabilen nadir insanları arasında sayılabilir Livaneli... Keşke onun gibi olabilsek" oldu.
Özgürlük
2019 252. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2019 22:38
Livaneli kendi hayatını kronolojik olarak anlattığı, 1950'li yıllardan başlayıp değişen gelişen, ilk gençlik yıllarının kültür, sanat, edebiyat, siyaset ve ideolojik görüşlerini anlattığı otobiyografik romanı Sevdalım Hayat. Özellikle sanatçı ve politik kimliği ile yaşamak zorunda kaldığı siyasi baskıları, o dönemdeki gergin atmosferi sürükleyici ve belgesel tadıyla aktarıyor yazar. Keyifle okudum..
2021 102. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2021 20:02
Zülfü Livaneli Sevdalim Hayat kitabında hayatını, eserlerini ve yaşadığı zorlukları akıcı bir şekilde okuyucuya aktarmaya çalışmıştır. Herkesin okumasını tavsiye ederim.

Zülfü LivaneliYazar · 40 kitap
Zülfü Livaneli, Türk müzisyen, senarist, politikacı, yazar ve yönetmendir. İlk yılları Tam adı Ömer Zülfü Livanelioğlu’olup, aslen Artvin’in Yusufeli ilçesinden olan Livanelioğlu ailesinin büyük dedeleri Ömer Efendi 93 Harbi’nde Artvin’in Ermeni ve Rus işgaline uğraması üzerine Erzurum’a gelerek Ahmet Muhtar Paşa’nın ordusuna katılmıştır. Ömer Efendi Harput Redif Taburu’na mülazım rütbesiyle atanır. Daha sonra burada çıkan çatışmada şehit düşer. Ömer Efendi’nin tek oğlu olan Zülfü Efendi, Türkiye’nin muhtelif yerlerinde sorgu hakimi olarak görev yapar. Soyadı Kanunu çıktığında babasının geldiği Artvin/Yusufeli/Livane Sancağına izafeten Livanelioğlu soyadını alır. Zülfü Efendi’nin erkek çocuklarından üçü de hakim olmuştur. En büyükleri ve Zülfü Livaneli'nin babası olan Mustafa Sabri Livanelioğlu, Yargıtay Başkanlığı’na kadar yükselmiştir. Kariyeri Ankara Cumhuriyet Lisesi mezunudur. Daha sonraki tarihlerde ABD Fairfax Konservatuarı'nı bitirmiştir. Zülfü Livanelioğlu bağlama çalmayı teyzesi Nazmiye (Türeli) Yücel'in eşi olan eniştesi Turhan Yücel'den Ilgın'da yaşadığı yıllarda ve yaz tatillerinde öğrendiğinde, eniştesi Turhan bey'in kendisine hayatını değiştirecek bir sermayeyi hediye ettiğinden haberi yoktu. Zülfü Livaneli, müziği ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı ve eserleri Joan Baez, Maria Farantouri, Maria del Mar Bonet, Leman Sam gibi onlarca yerli ve yabancı sanatçı tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300'e yakın besteye ve 30 film müziğine imzasını attı. Türkiye'den ansızın ayrılarak İsveç'e sürgün yıllarında bulaşıkçıklık dahil muhtelif işlerde çalışan Livaneli'nin en büyük arzusu bir gün Türkan Şoray ile tanışabilmek ve o zaman Türkiye'de suçlanan kişilerin uğrak yeri haline gelen İsveç'te bulunan ünlü yazar, gazeteci veya şairlerle karşılaşabilmekti. Bugüne kadar dört uzun metrajlı film yönetti: "Yer Demir Gök Bakır", "Sis", "Şahmaran" ve "Veda". Valencia Film Festivali'nde "Altın Palmiye" ve 1989'da Montpelier Film Festivali'nde "AltınAntigone" ödülüne layık görüldü. "Sis", "En iyi Avrupa Film Ödülü"ne aday gösterildi. Sanatçının filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre ve Japonya'da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi birçok televizyon şirketine satıldı. Ekim 1986'da Cengiz Aytmatov'un daveti üzerine Federico Major, Yaşar Kemal, Arthur Miller ve diğer ünlü sanatçı ve düşünürlerin katıldığı Kırgızistan ve daha sonra Wengen, Granada ve Mexico City'de toplanan Issyk-Kul Forumu'nda yer aldı. Livaneli, Elia Kazan, Jack Lang, Vanessa Redgrave, Arthur Miller, Mikhail Gorbaçov, Mikis Theodorakis gibi ünlü kişilerle birlikte dünya kültürünün ilerlemesi ve dünya sanatlarının gelişmesine katkıda bulunmak üzere çalışmalarda bulundu. 1996 yılında Paris’te merkezi bulunan UNESCO (Birleşmiş Milletlerin Eğitim Kültür Bilim Kurulu) tarafından büyükelçilik verilen sanatçı Livaneli, 1978 yılında yaptığı "Nazım Türküsü" adlı albümde Nazım Hikmet'in şiirlerinden bestelediği şarkıları bir araya getirdi. "Arafatta bir çocuk", "Geçmişten Geleceğe Türküler", "Sis", "Orta Zekalılar Cenneti", "Diktatör ile Palyaço", "Sosyalizm öldü mü", "Engereğin Gözündeki Kamaşma" ve "Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm" ve "Mutluluk" ve Leyla'nın Evi, Sevdalim Hayat, Son Ada ve Sanat Uzun, Hayat Kisa, Serenad kitaplarının yazarı olan Livaneli, hâlen Vatan Gazetesi'nde köşe yazarlığına devam etmektedir. Sanatçı uluslararası kültür çevrelerinde tanınmakta ve saygı görmektedir. Ömer Zülfü Livaneli Ülker Hanım'la evlidir ve bir kızı vardır. Kızı Aylin Livaneli eğitimi ve yaptığı pek çok işten sonra müzik ile ilgilenmiş. 5 albüme imza atmıştır. Müziğe ara veren Aylin Livaneli şuan yurt dışında ekonomi üzerine eğitim almaktadır. Yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır. Livaneli vejetaryendir. 19 Mayıs 1997 tarihinde, Ankara Hipodrom meydanında verdiği konsere 500.000 kişinin katılmasıyla Türkiye'nin en büyük konserini gerçekleştirme ünvanını kazanmıştır. Siyasi kariyeri Livaneli 1994 yerel seçimlerinde, Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday oldu. Anavatan Partisi'nin adayı İlhan Kesici, Refah Partisi'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Doğru Yol Partisi'nin adayının Bedrettin Dalan olduğu çekişmeli seçim sürecinde oyların %20,30'unu alan Livaneli üçüncü geldi. Erdoğan ise %25,19'luk bir oranla Belediye Başkanı seçildi. Livaneli, 2002 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'den İstanbul milletvekili seçildi. Partinin 13. Olağanüstü Kurultayı'nda yeter sayıda imza bulamadığı için genel başkan adayı olamadı ve parti yönetimini ağır şekilde suçlayarak istifa etti. Livaneli, istifasını açıklarken şunları söyledi: "CHP yönetimi, Atatürk'ün laik, devrimci, halkçı, çağdaş ve reformcu çizgisini 21. yüzyıla taşıyamadığı için ülkemizi içinden çıkılması güç bir siyasi karmaşaya sürükledi. Bu büyük tarihsel ve siyasi kaymayı engelleyebilmek ve CHP'yi özündeki devrimci, reformcu ilkelere tekrar kavuşturabilmek için, parti içinde her düzeyde büyük çaba harcadım. Ama ne yazık ki bu çabalar da diğerleri gibi sonuçsuz kaldı. Partideki muhalif fikir ve kişileri yok etme alışkanlığı, bu kurultaydan sonra da bir kıyıma dönüşerek devam ediyor. CHP içinde kalarak mücadele etme yolları artık tükendi. Parti, örneği görülmemiş bir şekilde antidemokratik ve oligarşik bir yapıya dönüştürüldü."