Sevgi Duvarı

Can Yücel

Sevince çocuk oluyor insan...
2026 42. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2026 10:04
Özgün üslubunun her mısrada kendini hissettirdiği, birbirinden güzel Can Yücel şiirleri. Hayatın içinden ve doğal, kısacık ama dolu dolu yüreğe dokunan şiirler. "Yalnızlığım benim sidikli kontesim" daha anlamlı çok az cümle okudum. Yalnızlığın güzelliğinden bahsetmek için bir kontese benzetiyorsun, ama aynı zamanda yalnız kalmanın acı tadı ve hüznü onun sidikli olmasıyla betimlenmiş. Canım Can Yücel iyi ki geçmişsin bu dünyadan. "Sevmek "Seviyorum" demek değil yüreğinde hissetmektir... Ve aşk yanında olanı sevmek değil bazen gelmeyecek birini beklemektir..."
2025 184. kitabı
Okunma: 20 Ağustos 2025 23:53
Can Yücel’in Sevgi Duvarı kitabını elime aldığımda aslında sadece şiir değil, biraz da kendimi okuyorum. Her satırında hem asi bir dil var hem de içten bir yalınlık… Kimi zaman gülümsetiyor, kimi zaman da içimi dağlıyor. Can Yücel’in sözü tokat gibi ama ardından sarılmayı da biliyor. “Bir şeyler yapmalı, bir şeyler söylemeli; çünkü susmak, bir başka çeşit intihar.” Bu dizeler, kitabın bana bıraktığı en büyük yankı. Suskunlukla değil, söze ve sevgiye yaslanarak yaşamanın önemini hatırlatıyor. Okurken en çok şunu hissettim: Can Yücel’in kelimeleri bize değil, doğrudan kalbimizin en derin yerine konuşuyor. İsyanı da sevgiyi de aynı anda taşıyor; bazen diken gibi batıyor, bazen de bir anne şefkatiyle sarıyor. Kısacası Sevgi Duvarı, yalnızca okunacak değil, defalarca dönüp altı çizilecek bir kitap. Çünkü her okuduğumda başka bir yanımı yakalıyor ve bana şunu fısıldıyor: “Asıl mesele sevmeyi öğrenmek, gerisi zaten kendiliğinden gelir.”
2025 83. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2025 12:13
Can Yücel bildiğimiz gibi; yine aşk, özlem ve küfürler içine bezenmiş sözcükler. Şiirler arasında dolaşırken birini hemen geçiyorsun, bir başkasında duruyorsun. Hepsi aynı yerden vurmuyor ama dili net, lafı dolandırmadan söylüyor. Kitabı okurken sevdiğim şiirler de oldu, bana uzak gelenler de. Büyük bir duygu yüklemesi yapmıyor ama arada açılıp okunacak, içinden birkaç dizeyle akılda kalacak bir kitap olarak duruyor.
2024 12. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2024 15:05
Beni Can Yücel ile tanıştıran güzel dostum Öznur’um.. Dostluğun benim için en değerli hediye. İyi ki! … “Gün ağarmıştı ama ben günaydın dedim İşte sen öyle ışıklı bir yerdin.”
2024 39. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2024 19:22
Güzeldi. Ortalama bir şiir kitabı. Çok fazla konuşacağım beni etkileyen kısımlar yoktu ama altını çizdiğim, beğendiğim yerler vardı. Eğer okumakta kararsızsanız alıntılarına bakıp size uyuyorsa alabilirsiniz.
2025 2. kitabı
Okuduğum en eğlenceli ve en anlamlı şiir kitaplarından biriydi. Muzip bir anlatıcısı var şiirlerinin. Sevdim. Türkçeyi çok iyi bilen biri Can YÜCEL. Babasının Hasan Ali YÜCEL olduğunu hesaba katarsak tersini düşünmek istemeyiz zaten. Dilini sevdim, birkaç saat içinde okunabilecek bir kitap ama ben tadını çıkara çıkara okumayı tercih ettim. Size de tavsiye ederim.
Sevgi DuvarıCan Yücel · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20216,1bin okunma
Bir gece sevgi duvarını aştık...
·112 syf.·
2026 1. kitabı
Can Yücel'le tanışmak benim için farklı bir deneyim oldu. Şiirlerinde alışılmış kalıpların dışına çıkan, kendine özgü bir dili var. Bazı kelimeleri bilinçli olarak değiştirmesi, harflerle oynaması ve yer yer kullandığı sıra dışı ifadeler nedeniyle bazı şiirleri ilk okuduğumda anlamakta zorlandım. Ancak bu durum aynı zamanda onun üslubunu diğer şairlerden ayıran özelliklerden biri. Kitaba adını veren ve benim en çok etkilendiğim şiir olan Sevgi Duvarı, duygusunu okura güçlü bir şekilde geçiriyor. Kitap boyunca Can Yücel'in hayata, insana ve aşka bakışını samimi ve cesur bir dille görmek mümkün. Her şiiri bana aynı ölçüde hitap etmese de genel olarak keyifle okuduğum bir kitap oldu. Şiirde farklı bir ses arayanlara ve Can Yücel'in kendine has dünyasını merak edenlere tavsiye ederim.
İnceleme
Sevgi DuvarıCan Yücel · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20216,1bin okunma
“Sevince çocuk oluyor insan.”
2024 43. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2024 00:00
Herkese merhaba. Bugün bir süre önce okuduğum Sevgi Duvarı adlı eserin yorumuyla geldim. Genel olarak doğa ve sevgi temalarını ele alan Can Yücel’in belli yıllar arasında yazdığı şiirler yer almakta burada. Argo ve ironiyi de satırların arasında bol bol göreceğimiz bu kitabın dilini pek beğenemedim açıkçası. Okuyanlar çok sevse de kitabı maalesef ben sevemedim. Hemen her yazarın kalemiyle tanışmak isterim. Yücel’in kalemiyle tanışmam da bu kitapla oldu ve sanırım yazarın okuduğum ilk ve son kitabı olacak. Hemen aşağıya sizler için kenarda köşede kalmış birkaç dize bırakıyorum. Keyifli okumalar…
2025 48. kitabı
Gitmek istiyorsa, bırakacaksın…gitsin.. Aklı seninle olmayanın Bedeni yanında olsun ister misin?? Sevmek “seviyorum”demek değil yüreğinde hissetmektir…Ve aşk yanında olanı sevmek değil, bazen gelmeyecek birini beklemektir….
Şiir
Sevgi DuvarıCan Yücel · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20216,1bin okunma
“Diyelim sapına kadar şair bir herif çıkmış ortaya Çakmak çakmak gözleri Meydan ya Taksim ya Beyazıt Meydanı Herkes orda sen de ordasın Herif bizden söz ediyor bu ülkenin çocuklarından Yürüyelim arkadaşlar diyor yürüyelim Özgürlüğe Mutluluğa doğru Her işin başında Sevgi diyor Gözlerin yağmurdan sonra yaprakların yeşili Bi de başını çeviriyorsun ki Yanında ben varım.” İlk defa Can Yücel okudum ve yine çok başarılı bir şiir kitabı okudum. Canım Türk şairlerimiz iyi ki varlar.

Can YücelYazar · 34 kitap
Kullandığı kaba ama samimi dil ile Türk şiirinde farklı bir tarz yaratmıştır. Can Yücel, 1926'da İstanbul'da doğdu. Millî Eğitim Eski Bakanı Hasan Ali Yücel’in oğludur. Ankara ve Cambridge üniversitelerinde Latince ve Yunanca okudu. Çeşitli elçiliklerde çevirmenlik, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde spikerlik yaptı. Askerliğini Kore’de yaptı. 1958’de Türkiye’ye döndükten sonra bir süre Bodrum ve Marmaris'te turist rehberi olarak çalıştı. Ardından bağımsız çevirmen ve şair olarak yaşamını İstanbul’da sürdürdü. 1956 yılında Güler Yücel ile evlendi. Bu evlilikten iki kızı (Güzel ve Su) ve bir oğlu (Hasan) oldu. Son yıllarında Eski Datça’ya yerleşti ve her hafta Leman, her ay Öküz dergilerinde yazıları ve şiirleri yayımlandı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`e hakaretten yargılanan Yücel, 18 Nisan seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi`nin İzmir 1. sıra milletvekili adayı oldu. 12 Ağustos 1999 gecesi ölen şair, çok sevdiği günebakan çiçekleriyle uğurlanarak Datça'ya gömüldü. Can Yücel, 1945-1965 yılları arasında `Yenilikler`, `Beraber`, `Seçilmiş Hikayeler`, `Dost`, `Sosyal Adalet`, `Şiir Sanatı`, `Dönem`,`Ant`, `İmece` ve `Papirüs` adlı dergilerde yazdı. Daha sonraları `Yeni Dergi`, ‘Birikim`, `Sanat Emeği`, `Yazko Edebiyat` ve `Yeni Düşün` dergilerinde yayımladığı şiir, yazı ve çeviri şiirleri ile tanınan Yücel, 1965`ten sonra siyasal konularda da ürün verdi. 12 Mart 1971 döneminde Che Guevara ve Mao'dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm oldu. 1974’de çıkarılan genel afla dışarı çıktı. Dışarı çıkışının ardından hapiste yazdığı "Bir Siyasinin Şiirleri" adlı kitabını yayımladı. 12 Eylül 1980 sonrasında müstehcen olduğu iddiasıyla "Rengahenk" adlı kitabı toplatıldı. 1962'de İngiltere'deyken, 1709 yılından kalma, Latin harfleriyle taş baskısı olarak basılmış bir Türkçe dilbilgisi kitabı bulması geniş yankı uyandırdı. Şiirlerinde argo ve müstehcen sözlere çok sık yer veren, bu nedenle zaman zaman dikkatleri üzerine çekip kovuşturmaya uğrayan Yücel, ilk şiirlerini 1950 yılında `Yazma` adlı kitapta toplamıştır. Can Yücel, taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirlerinde, yalın dili ve buluşları ile dikkati çekti. Can Yücel'in ilham kaynakları ve şiirlerinin konuları; doğa, insanlar, olaylar, kavramlar, heyecanlar, duyumlar ve duygulardır. Şiirlerinin çoğunda sevdiği insanlar vardır. Can Yücel için ailesi çok önemlidir: eşi, çocukları torunları, babası.. Bu insanlarla olan sevgi dolu yaşamı şiirlerine yansımıştır. 'Küçük Kızım Su'ya', 'Güzel'e', 'Yeni Hasan'a Yolluk', 'Hayatta Ben En çok Babamı Sevdim' bu sevgi şiirlerinden bazılarıdır. Can Yücel ayrıca Lorca, Shakespeare, Brecht gibi ünlü yazarların oyunlarından çeviriler yaptı. Shakespeare çevirileri (Hamlet, Fırtına, Bir Yaz Gecesi Rüyası) aslına tam olarak bağlı kalmasa da son derece başarılıdır. Shakespeare'in ünlü 'to be or not to be' sözünü 'bir ihtimal daha var, o da ölmek mi dersin' şeklinde Türkçeleştirmiştir. 1959'da ilk baskısı yayımlanan 'Her Boydan' adlı kitabında dünya şairlerinin şiirlerini serbest ama çok başarılı bir biçimde Türkçeye çevirmiştir.