2023 47. kitabı
Kitabı okurken anlam açısından ve dil açısından baya zorlandım. Sürükleyicilik bu yüzden sağlayamadı ben de ama kısa olduğu için bir oturuşta bitti onun dışın da kitap fantastik ve iğneleyici bir şekil de ele alınmıştı. Öncelik verebileceğiniz bir kitap değil diye düşünüyorum.
2021 18. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2021 03:43
İçinde fantastik unsurlar , gerçeküstücü ve mizahi bir anlatımı bulunan "Şeytani " adlı kitap içindeki fantastik ögeler ve gerçeküstü anlatımla harmanlanmış olarak meşru bir sistem olan devlet bürokrasinin aslında içinin ne kadar boş olduğunu , sistemin ne kadar yanlış ve yıpratıcı işlediğini, asıl amacının sorun çözmek değil de yeni sorunlar yaratarak bir kişinin sorunları ile uğraşmamayı ilke edinmiş bir sistemin , bir kişiyi delirmenin ve ardından da intiharın eşiğine sürüklemenin de hikayesi anlatılmaktadır. Kitap ilk başta okuyucuya çok karışık ve anlamsız gelebilmekte bunun asıl sebebinin (bence) Rus bürokrasisine dair yazılan bir hicivin fantastik, gerçeküstü ve karamizahi ögeler ile iç içe harmanlanmış olmasıdır. Kitabı okurken gerçeklik ve hayal dünyası arasında sık sık gidip geliyoruz. Bu durum biraz insanın kafasını yorsada anlatım ve karakterin yaşadığı o duygusal ve zihinsel durumu yansıtma açısından bence çok yerinde olmuş. Başkarakterimiz sürekli olarak bu bu gerçeklik ve hayal dünyası arasında sık sık gidip gelmekten dolayı yaşadığı kafa karışıklığından ötürü kendini sürekli olarak trajikomik durumların içinde buluyor. Tek oturuşta okunabilecek dahil olduğu türü iyi yansıtan ve temsil eden ama bu durumda bile diğer kitapları hiç de anımsatmayan önemli bir eser. Mihail Bulgakov Şeytani
2021 3. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2021 14:47
Benim gözümden kısa bir anlatım: Bugün işten kovuldum . Kesinlikle bir yanlış anlaşılma var ama bunu düzeltmek için çalıştığım yere gitmem gerekiyor. Oraya gitmem için de evraklarımın olması lazım . Amaa ama zaten evraklarım çalındığı için işten atıldım . Allah'ım bunu nasıl düzelticeğim. Başımızdaki adama bir yolunu bulup söylemem lazım ancak o da beni kabul etmiyor ki. Daha geçen gün yüzüme bile bakmadan git katiple konuş dedi. Ama efendim zaten kâtip benim nasıl nasıl yani...dedim. Ama galiba bunu da içimden dedim. Çünkü kimse beni duymuyor. Halbuki sesli söylediğime o kadar eminimki. Sürekli elden ele giden, bir başkasına buyurmayla sonuçlananan bu bürokratik işler beni çileden çıkardı en sonunda...
Bilim-Kurgu
Şeytani
·80 syf.·
2021 8. kitabı
Herkesin sürekli iş değiştirdiği bir dönemde, yıllardır aynı yerde çalışan yoldaş Korotkov bir gün küçük bir yanlış anlaşılma yüzünden çok kötü şeyler yaşamaya başlıyor. Sonrasında delirme noktasına geliyor. Kitap garipti. Özellikle Korotkov delirmeye başlayınca çok farklı yerlere gitti. Sonunu böyle beklemiyordum ama çok güzeldi. Herkesin okumasını tavsiye ederim.
Düşünce
2026 20. kitabı
Okunma: 29 Mart 2026 18:09
"Ben az önce ne okudum?" dediğim yegane kitap,sevip sevmediğimi bilmiyorum,kafam çok karıştı,sonunu daha güzel beklemiştim yine de.İlk eserlerinden biri olduğu için herhalde bayılmamam normal,ama diğer eserlerini seviyorum(Köpek kalbi,Ölümcül yumurtalar gibi).Okumanızı tavsiye eder miyim bilmem,keyfiniz bilir.Teşekkürler!
2025 29. kitabı
Bulgakov' un fantastik ve gerçeküstücü anlatımı ile okurken baş karakterin yaşadığı duyguları, kafa karışıklığını tatmamanız imkansız. Yazarın sade ve anlaşılır dili sayesinde tek oturuşta bitirebilirsiniz. Açıkçası kitabı okurken kafam biraz karıştı çünkü başkarakterimizin patronu iki kişilik yani biri sakallı ve nazik diğeri sakalsız ve sert şekilde sürekli karşısına çıkıyor ve bu hem baş karakterin hem de okuyucunun kafasında soru işaretleri bırakıyor okumanızı tavsiye ederim iyi okumalarr
2021 9. kitabı
Her okuduğum cümlede olayları takip edemediğim ve sürekli “Anlayamadım ya, ne oldu?,” dediğim bir kitap oldu. . . . . . . . . . . . . . . . …………………...
ŞeytaniMihail Bulgakov · Kızıl Panda Yayınları · 20211,575 okunma
Fantastik kişi ve fantastik olaylar
2022 7. kitabı
Kitap fantastik olaylarla kaplı, sade ve anlaşılır bir kitap. Öyküdeki fantastik kişi gerçekten de ürpertici. Bunu kitabın betimlemesine borçluyuz. İyi okumalar
ŞeytaniMihail Bulgakov · Kızıl Panda Yayınları · 20211,575 okunma
Huzursuz Rus yazar Mihail Bulgakov (Bulgar değil :)
·80 syf.·
2022 6. kitabı
" ....saatin içinden sıçrayıp boynunda tabelada "giden belge " yazan beyaz bir horoza dönüştü ." syf. 69 Yukarıdaki cümleden de anlaşılacağı üzere kitap bu tarzda bir sürü absürtlüklerle devam etmekte. " Alt Sovyetler Birliği ve edebiyat dendiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Mihail Bulgakov , defalarca sansürle başı derde girse de , Sovyet tarzı modern yaşamı ve bürokrasiyi fantastik kahramanlar ve kurgularla hicvetmekten hiç vazgeçmedi ." ( genel bilgi şeysi) " 1924'te yazdığı Şeytanname'de bu işte ona aracılık eden " küçük insan " Genel Kibrit Malzemeleri Merkez Ofisinde çalışan Korotkov'dur . Ömür boyu aynı yerde kalacağını düşünürken aniden kovulur ve durumu düzeltmek için koşturmaya başlar ... Sovyet bürokrasisinin dehlizlerinde her odada ve çekmecede , bir " şeytan " beklemektedir onu ... Şeytanname , uyanılamayan bir kâbusun temposuyla ilerler ." Tarzı absürt, çılgın, dahiyane, aman tanrım bilmem ne... Ve bugün kutsal cuma... Kitap biter, haftalar,aylar, yıllar en kötüsüde sanırım artık körüm ): Keyifli okumalar canlarım...
1000k
ŞeytannameMihail Bulgakov · Everest Yayınları · 20221,575 okunma
Konuşan Çaydanlıklar Aşkına!
2023 196. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2023 21:12
Ne okudum ben şimdi? Kafam karmakarışık! Her şey çok güzel başlamıştı oysaki. Komünist Rusya'dayız. Kurumlarda çalışan yoldaşlara para olmadığı için maaşları ürettikleri ürünlerle ödeniyor. Bir kibrit fabrikasında çalışan baş kahramanımız Korotkov, maaş olarak aldığı kutular dolusu kibritlerle evine gider. Komşusu daha şanslıdır. Çünkü bir şarap fabrikasında çalışmaktadır ve maaşını şişeler dolusu şarapla almıştır. Sıradan bir memur olan Korotkov bir yanlış anlaşılma sonrası kırdığı bir pot nedeniyle yeni atanan yönetici tarafından işten çıkartılır. Ve işte ondan sonrasında sahne sanki bir rüya alemine dönüşür gibi absürt olaylarla dolmaya başlar. Korotkov hakkını arama yolunda çabalarken akla hayâle gelmedik şeylerle karşılaşır. Tüm bu absürt durumlar tabi ki dönemin ağır işleyen bürokrasisini iğnelemek için yazılmış ancak öykünün başındaki gibi ayağı yere basan realist sorunlarla devam etseydi daha etkileyici bir metin ortaya çıkardı kanımca. Ancak yazdığı baskı dönemini düşününce bu şekilde yazmak zorunda kalmış diye düşünebiliriz. Kolay bir metin gibi başlarken gittikçe çetrefilleşen bir öyküyle karşı karşıyayız. Okumaya niyetliyseniz bunu göz önünde bulundurun.
ŞeytannameMihail Bulgakov · Everest Yayınları · 20221,575 okunma

Mihail BulgakovYazar · 37 kitap
15 Mayıs 1891'de Kiev'de doğdu. 1916'da Kiev Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu, fakat birkaç yıl sonra doktorluğu bırakarak hayatını edebiyata adadı. Kiev Şehir Tiyatrosu'nda sergilenen ilk iki oyunu büyük başarı kazandı. İlk eşiyle Moskova'ya yerleşen Bulgakov, 1922-1926 arasında oyun yazmayı sürdürdü, fakat Sovyetler Birliği'nin ideallerini yansıtmadığı gerekçesiyle oyunlarının sahnelenmesi yasaklandı. 1925'te yazdığı hicivli romanı 'Köpek Kalbi' de benzer bir kaderi paylaşarak, Sovyetler Birliği'nde 1987'ye kadar yayımlanamadı. Aynı yıl ilk eşinden boşanarak Lyubov Belozerskaya'yla evlendi. Sanatını icra edememekten bunalan Bulgakov, 1930'da Stalin'e bir mektup yazarak yurtdışına çıkma izni istedi. Fakat bu talebi reddedilen Bulgakov'a Moskova Sanat Tiyatrosu'nda sahne arkasında bir iş ayarlandı. 1938'de, ölümcül hastalığına yakalanmadan hemen önce başyapıtı sayılan 'Üstat ile Margarita'yı tamamladı. 1940'ta böbrek yetmezliğinden öldü. Kitap ilk olarak 1966-1967 yıllarında, dul eşinin çabaları sayaesinde 'Moskva' dergisinde yayımlandı. Kitap olarak 1973'te basıldı.