The River Between

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı
İngilizce

2026 30. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 15:29
Bora borasbooks ile başlayıp daha sonra benim okumakta geciktiğim bir kitap oldu Aradaki Nehir. Ngūgī Wa Thiong’o ile tanışma kitabımız Merak ettiğim bir kültür ve kırılma dönemi. Sömürgecilik , kültürel parçalanma ; hangisi iyi hangisi kötü çatışması. Beyaz adam yanında duran ve karşısında duranın anlatısı… Din , eğitim , doğmalar ve kurtuluş için çabalama… Aynı yurdu paylaşanların düşmanlığı ve bir anlamda aşkın bile yittiği zaman… Toplumun arasına sıkışmış bir “kurtarıcı” belki de daha akil ama o bile karşı duramıyor ve ihanete, iftiraya, düşmanlığa uğruyor. Peki nehir maddi bir sınır mı yoksa zihinsel bir ayrımın simgesi mi? Birleştirmek isterken yalnız kalan bir adam! Beyaz adamın kötülüğünü göze soka soka işlemekten ziyade kendi içindeki çatışmayı anlatmayı yeğleyen yazar düşünmeyen , sadece yönlendirilen ve doğmalarla yaşayan bir halkın nelere katlandığını anlatırken; ajite etmeyi değil tanıklığı ön plana çıkarıyor. İlk defa okuduğum yazarın diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum. Teşekkürler borasbooks
#1001kitap~~~ #KitapAğacıDevrialemKulübü~
2020 366. kitabı
Kenyalı yazar Ngũgĩ wa Thiong'o, "Aradaki Nehir" kitabıyla bana Güney Afrika Edebiyatını sevdiren yazardır, her daim okurken hiç sıkılmadan, hep severek okudum. Yazar, kendi ülkesinde hapse girip, Kenya'da kaldığı hapishaneden çıktıktan sonra sürgüne yollandı. Gittiği ABD de Yale Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak, daha sonraları New York Üniversitesi'nde çalışıp 1süre sonra üniversitede karşılaştırmalı edebiyat ve performans dalında profesörlük düzeyine yükselmiştir... "Aradaki Nehir" yazardan ilk okuduğum kitap olup toplamda 2kitap okudum dilimize çevirili kitabı ne yazikki az olsa da külliyatini bitirmek istediğim yazarlar arasında, sade dili ve objektif ülke sorunlarına bakış açısıyla... Kitap Ağacı Devrialem Kulübü Haziran ayı kitabı olan "Aradaki Nehir", 2dağ arasında vadideki yaşamların ortak durumlarıyla 1leşmiş olmaktan çıkıp 2düşman olurlar... Bu ıssız bölgenin liderliği için girişilecek 1ölüm-kalım mücadelesine hazır bekleyen 2rakip misali ki burdaki bu 2rakip durumunda olma hali okurken bana "Yaşar Kemal" tadı vermiştir, düşman 2köyü anlatır gibi, zaten yormayan dili itibariyle de çok benzetmiştim ki ben Yaşar Kemal i de çok severim... Afrika edebiyatının en önemli isimlerinden sayılan, aynı zamanda 2014 Nobel Edebiyat Ödülü adayı olup, zaten her yıl favoriler arasında gösterilen Kenyalı yazar Thiong’o’nun en önemli romanlarından 1i olan "Aradaki Nehir", Kenya’nın dağ köylerinde yaşayan Gikuyu insanlarının hikâyesini anlatıyor. Beyaz adamın Kenya’ya yerleşmesiyle!!! ortaya çıkan hikâye sömürge döneminin başlangıcına ayna tutup tarihsel boyutunda beyaz yerleşimcilerle 1likte gelen çelişkilerin, 2din!!!, 2tepe!!! ve ne yazik ki aynı olup da 2farklı gelenek!!!, yaşam tarzıyla arada kalan Gikuyu halkını 1leştirmeye çalışan genç Waiyaki’nin
2021 83. kitabı
Aradaki Nehir, son yıllarda adı Nobel Edebiyat Ödülü için sıkça anılan Kenyalı yazar Ngũgĩ wa Thiong'o’dan okuduğum ilk kitap ve kesinlikle şimdiye kadar Afrika edebiyatından okuduğum kitaplar arasında en sevdiğim oldu. Kitap, sömürgecilerin ülkeye gelmeye başladığı dönemde, Kenya’nın aralarından nehir geçen iki komşu dağlık köyünde yaşanan değişimleri ya da parçalanma sürecini işliyor. Bir yanda eski geleneklerini, inançlarını ve yaşam biçimlerini devam ettirmek isteyen topluluk, diğer yanda ise ‘Beyaz Adam’ın dayattığı inançlar ve gelenekleri benimseme taraftarı olan topluluk arasındaki çatışmalarla dağılan, birliği ve düzeni bozulan insanları anlatıyor. ‘Beyaz Adam’ elbette sadece bir kültürü yok etmekle kalmıyor; iki dağlık köyü ayıran nehir misali toplumu parçalamakla başladığı işe ekonomik ve politik sömürüyle devam ediyor. İnsanların arada sıkışıp kalmışlığını, değişim ve bocalama dönemini, o ruh halini çok güzel anlatmış yazar. Kitap konusu itibariyle Achebe’nin Parçalanma isimli eserini anımsatsa da, ben Aradaki Nehir’in hem edebi açıdan daha güçlü hem de kurgusu bakımından daha akıcı bir metin olduğunu düşünüyorum. Hem edebiyata doyuran, hem kurgusuyla elinizden bırakamayacağınız hem de siyasi alt metniyle sizi bambaşka bir ülkenin acılarına götüren muazzam bir eser. Çok ama çok sevdim. Farklı ülke edebiyatlarına ya da Afrika edebiyatına ilgi duyan herkese muhakkak tavsiye ederim.
2024 4. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2024 02:40
Yazar Ngugi wa Thiong'o, Kenya doğumlu, ilk ve orta öğrenimini orada tamamlıyor. Üniversite eğitimini ise Uganda'da Makerere Üniversitesi'nde görüyor. Romanlar, öyküler, oyunlar, denemeler, eleştiriler, çocuk öyküleri yazmıştır. İlk romanı Weep Not, Child'ı (Ağlama Çocuk) İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nde okuduğu 1964 yılında yayımlamış. Bu roman, Doğu Afrikalı bir yazar tarafından yayımlanan ilk İngilizce roman olma özelliğini taşıyor. Sanatçı daha sonra The River Between (Aradaki Nehir) (1965) adlı ikinci romanını yayımlıyor. 1977 yılında yazdığı Ngaahika Ndeenda (I Will Marry When I Want) adlı oyunu nedeniyle tutuklanıyor. Kamiti adlı cezaevindeyken, kendine verilen tuvalet kâğıdının üzerine Caitaani mũtharaba-Inĩ (Devil on the Cross) adındaki Kĩkũyũ dilinde verdiği ilk çağdaş romanını yazmıştır. Uluslararası kampanya sayesinde bir yıl sonra serbest bırakılmıştır. Ancak ülkesindeki rejim üniversitelerde ders vermesine engel olmuştur. İngiltere ve ABD'de yaşamıştır. Bugün California Irvine Üniversitesi'de edebiyat profesörü olarak görev yapmaktadır. Aradaki Nehir, Afrika edebiyatından okuduğum ilk kitap. #basakile1001okuyoruz okuma gurubu ile okuduk. Yazar doğduğu toprakların yaşamına ayna tutuyor. Yerli topraklarda Gikuyu halkını ayıran Hristiyan varlığı, onların dini ve toplumsal anlayışlarını kabul eden yerli halk ile kendi geleneklerini korumaya çalışanlar arasındaki mücadele, liderlik mücadelesi, kadınların hayatına mal olan kadın sünneti, aşk, bir topluluğu eğitimle ileri taşıma çabası anlatılıyor. Çok sade bir dille yazılmış, akıcı bir kitap. #edebiyat #sosyoloji #okumalarım #afrikaedebiyatı #aradakinehir #ngugiwathiongo
Roman-Edebiyat
2022 80. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2022 05:17
İki dağ sırası yan yana uzanıyordu. Kameno ve Makuyu. Aralarında bir vadi vardı. Hayat vadisi denirdi ona. Hayat vadisi boyunca bir nehir akardı. Adı Honia'ydi,"şifa" veya "hayat geri dönüş" anlamına geliyordu. Kenya'nın dağ köylerinde yaşayan Giyuki insanların hikayesi. Aynı kabileden, aynı kandan, aynı gelenekleri yaşayan insanlardır. Beyaz Adamın gelmesi ile bu kabile insanları inançları, yaşayış şekilleri, gelenekleri ile ikiye ayrılırlar. Artık bu dağlarda iki farklı yaşam şekli ile bareber kin, nefret ve düşmanlık vardır. Waiyaki' nin bu iki halkın tekrar eskisi gibi birlik olması için verdiği mücadele. Bu mücadelenin en temel taşının eğitim olduğunu, kendilerine yapılan ayırımı, sömürgeciliği, ayrımcılığı sadece bilgi ile yenebileceklerini etrafındakilere gösterir. Kızların sünnet olması, erkeklerin ikinci doğum (evlenmeleri, mirastan hak almaları, babalarının cenaze töreninde bulunması, toplumsal hayata dahil olabilmeleri icin 6 ile 10 yaş arasında katılmak zorunda oldukları tören) bir yeminin insanları sevmeye engel olması gibi tuhaf gelenekler bu kitapta da anlatılmıştır. Sömürgecilik, inanç farklılıkları, gelenekler, aşk, hayaller ve vazgecisler, umutlar, kimlik arayışı, insanların değişimleri, ikilimde kalmaları, yeni düzen kurmaya çalışmaları, eskiye olan bağlılıkları, hainlikler ve her bir karakterin ruh halini sade bir dil kullanılarak, aktarılmak istenen düşünce okuyucuya ulaştırılıyor. Ve kitabın sonunu okuyucuyu şaşırtacak noktaliyor. Yazarın gerçek ismi James Ngugi'dir. İngilizceden, Hristiyanlık tan ve isminden sömürgeci kökenli oldukları gerekçesiyle vazgeçerek şimdiki adı olan Ngūgī wa Thiong'o'yu kullanır. Bu süreçten sonra eserlerini kendi anadili olan Gikuyu ve Svahili dillerinde verir.
Afrika Afrikalılarındır....
2020 17. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2020 16:31
Misyonerler Afrika’ya geldiğinde bizim topraklarımız, onların İncilleri vardı. Dua edelim dediler. Gözlerimizi kapattık. Açtığımızda, bizim incilimiz, onların toprakları vardı”  (Kenya'nın kurucu devlet başkanı Jomo Kenyata, Batı ülkelerinin Afrika gelişini bu sözlerle tarihe geçirmiştir.) " Aradaki Nehir " Kenya' da, Kameno ve Makuyu dağları arasında, Honia Nehrinin ikiye böldüğü topraklarda geçen bir sömürge yani beyaz adam kabusunu- illetini anlatmaktadır. Kendi ilkel ritüellerini özenle yerine getiren halk, araya beyaz adamın dini (kitaptaki söylem) girene kadar da bunu devam ettirir. Yüzyıllar boyunca kendi kültürünü yaşamış halk bir anda vergilerle tanışır. Kendi toprağını ekerken bilmediği bir devlete vergi verir. Kadın ve erkek sünneti kabileler arasında en kutsal olaylardan biriyken beyaz adamın dini bunu yasaklamıştır. Olaylar döngüsel olarak birbirini takip edecektir. Toplumları örgütlemede ve bilinçlendirmede öğretmenlerin her zaman niye en ön planda bulunduğunu herkes bilir. Çünkü onun hayat gayesidir " öğretmek " Yüzyıllar da geçse misyonu değişmeyecektir. Waiyaki de bu ıdealist öğretmenlerden yalnızca biridir ama bir farkı vardır. O bulunduğu coğrafyada, ileri gelen kabilesinin kehanetiyle, topraklarını beyaz adamın esaretinden kurtaracak güçtür. Ve o bunun yalnızca eğitim ile olacağını ileri sürer ve bunu aşılamaya çalışır topluma. Bunu yapar da bi nebze, ancak her çağda olduğu gibi, her zaman da olacağı gibi iyi şeyleri engellemek isteyen gerici insanlar da engel olmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Sömürgecilik kadar hızlı yayılan ve bulaştığı toprakta başarıya ulaşan daha büyük bir veba yoktur. O bir hastalıktır ve insanların ruhlarını bütün varlıklarıyla ele geçirir. Sömürülen her yerde mutlaka, içten içe bir kahraman beklenir ve genelde o
2024 36. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2024 15:30
"Kabile'nin özünü koru" demişti babam. Neslimizin son kişisi ve soyumuzla ilgili bana özel açıklamalar yaptığı gün.Korumaya çalıştım kabilemizi baba!.. Gözümde ki ışığı,yüreğimdeki vatan sevgisini kaybetmeden,beyaz adam ve onun topluluğuna karşı koyarak mücadele ile geçti ömrüm... Yaptıklarımın itirafıdır bu...Sana asla söyleyemediklerim,belki de söyleyemeyeceklerim.... Toplumumuzu baştan değiştirmek istediler,inançlarımızı,gelenek ve göreneklerimizi...Koca bir topluluğu ikiye böldüler baba...Bir tarafta hristiyanlığı savunup beyaz adamların dediklerine tapanlar bir tarafta asırlardır süre gelen inancımızı,bildiklerimizi,kültürümüz için savaş veren Kameno kabilesi... Halbuki tek savunduğumuz eğitimdi. Öğretmenlik yaptığım okulda gençleri eğitim yolundan ilerlemelerini sağlamaktı.Bilim,ilim ve eğitim yolundan şaşmamaları içindi bütün mücadelem. Bu mücadele içerisindeyken kalbime söz geçiremedim.Sırf kültürümüzü devam ettirmek adına kadın olduğunu kanıtlamak için sünnet olduktan sonra hayatına son veren o kızın kardeşine aşık oldum. Devamını da siz okuyun yorumlayın diyorum. Bu toprakların özel bir sırrı olduğuna ve her bu topraklarda yolculuğa çıktığımda bu sırrı keşfetmeye çalışırken ki yaşadığım macera inanılmaz, tarifi çok zor. Sizde bu keşif yolculuğuna ortak olmak isterseniz tavsiyemdir. Sevgilerimle.
Edebiyat & Roman
Puan vermedi·208 syf.·
2023 42. kitabı
İnanç ve kültür çatışması, gelenekler, kimlik arayışı, aşk, sömürüleştirme ve mücadele bu kitabın temel taşları olarak söylenebilir. 2014 yılında Nobel Edebiyat ödülüne aday olan Afrika Edebiyatı'nın öncülerinden Thiongo alışkanlıkların yerine baskıyla oluşan yenileşme sistemine bir eleştiri okutuyor bizlere. Ekonomik ve politik açıdan ele alınıp insanları çelişkiye bırakarak parçalama girişimi sizce ne kadar başarı sağladı? Peki ya bu iki köy halkı birlik olamayı başarabildi mi? Mutlaka şans vermenizi gönülden isterim. Okuduğum en iyilerinden biriydi.
#aradakinehir
2022 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2022 01:56
İlk defa Afrika edebiyatına ait bir kitap okudum. Edebi açıdan fakir fakat aktarılmak istenen düşünce açısından tatmin edici bir kitaptı. Hikaye beyaz adamın Afrika’ya gelmesi ile başlıyor. Kenya’da yaşayan yerel kabile halkına misyonerlerin hristiyanlığı yayması ,öğretilerini sunmasıyla devam ediyor. Yerel halk ile beyaz adamın arasında kalan Önder kahraman Waiyaki bu iki din,iki halk , iki Farklı yaşam arasında bir yol bulmaya çalışıyor.
2018 6. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2018 19:42
Bu kez Afrika Edebiyatı’ndan bir kitapla kesişti yolum. Bu kitap beni farklı inanışların, âdetlerin, dini ritüellerin hatta topluluk ve insan isimlerinin varlığından haberdar etti. Aradaki Nehir, Kenya’nın en büyük kabilelerinden biri olan Gikuyu kabilesinin insanlarını anlatmaktadır. Gikuyu insanları Kameno ve Makuyu dağları arasında uzanan Hayat Vadisi’nde yaşamaktadır. Zamanla sömürge Gikuyu ülkesine de yerleşince Chege liderliğindeki insanlar Kameno çevresinde yerleşip eski yaşantılarını sürdürmeye, eski adetlerini uygulamaya devam ederler. Makuyu’da ise din değiştirerek Hristiyanlığı benimseyen ve eski adetlerini terk eden Joshua liderliğindeki insanlar yaşamaktadır. İki dağ arasında ise Honia nehri akmaktadır. Bu nehir ise adeta iki topluluk, iki inanç ve iki yaşam arasında kalmış insanları simgeler. Kitap ölümü yaklaşan Chege’nin oğlu Waiyaki’ye anlattığı bir kehanet ile devam eder. Bu kehanete göre kabilenin kurtuluşu Waiyaki’nin elindedir. Chege oğluna Sriana misyonuna giderek Beyaz Adam’ın bütün ilmini öğrenmesini ve ardından insanlara liderlik ederek onları kurtarmasını vasiyet eder. Babasının vasiyeti üzerine misyonda eğitimini alan Waiyaki kabilesine döndüğünde insanları eğitmek için çalışmaya başlar. Ancak onu bekleyen bir sorun vardır. Liderlikte hak iddia eden Kabonyi’nin kurduğu tuzaklarla mücadele etmek zorundadır. Tüm bu olanların arasında anlatılan imkânsız aşkın hikayesine de değinmeden olmaz. Waiyaki Makuyu lideri Joshua’nın kızı Nyambura'ya aşıktır. Ancak bir kabile lideri olarak düşman topluluktan bir kızla evlenmek geleneklere aykırıdır. Ayrıca bu aşk Kabonyi tarafından Waiyaki'ye karşı koz olarak kullanılmaktadır. Kitapta dikkat çeken en önemli nokta insanların iki kutuptan birini seçmek zorunda olmalarıdır. Bir tarafı benimseyen diğerini
Din

Ngugi Wa ThiongoYazar · 8 kitap
İngilizce ve son zamanlarda Giküyü dilinde eserler veren Kenyalı yazar. Sanatçının çalışmaları arasında romanlar, oyunlar, kısa öyküler, denemeler, eleştiriler ve çocuk öyküleri yer almaktadır. Sanatçı, Gikuyu dilindeki Mutiiri adlı gazetenin kurucusu ve editörüdür. Bunun yanında Kenya'da kaldığı hapishaneden 1977'de çıktıktan sonra sürgüne yollandı. Gittiği Abd'de Yale Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Daha sonraları ise New York Üniversitesi'nde de aynı görevde çalıştı. Öyle ki bir süre sonra bu üniversitede karşılaştırmalı edebiyat ve performans dalında profesörlük düzeyine yükseldi Kamiti adlı cezaevindeyken, kendine verilen tuvalet kâğıdının üzerine Caitaani mũtharaba-Inĩ (Devil on the Cross) adındaki Gĩkũyũ dilinde verdiği ilk çağdaş romanını yazdı