Çevirmen:
Ağustos 2012
Can Yayınları

2017 50. kitabı
Okunma: 24 Mart 2017 09:04
Andre Gide'nin okuduğum ilk eseri.Mitolojik bir roman olmasına rağmen çok akıcı bir dille yazılmış.kitap,mitolojik bir kahraman olan Theseus'un,aşkları,mücadeleleri,savaşları ve Atina şehrini kurmasını kendi ağzından anlatıyor.mitoljik hikayeleri anlatan kitapları çok sevmesem de,bu kitabı kesinlikle sıkılmadan okudum.bu da yazarın yazma tekniğinin başarısından kaynaklıyor sanırım.
2023 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 20:33
Yunan mitolojisi okumayı severler için müthiş bir kitap. Theseus’un hayatını ve yaşadıklarını anlatıyor. Bunlar da zaten başlı başına fantastik ve ilgi çekici hikayeler. Savaşları, gelişimi, evlenmesi, kral oluşu vs hepsi anlatılıyor.
2020 97. kitabı
Okunma: 04 Temmuz 2020 16:52
Andre Gide'dan tatlı ve kısacık bir Yunan mitoloji öyküsü. Kahramanımız Theseus'un aşkları, hırsları, amaçları üzerine kurgulanmış bir hikaye olarak hoştu. Tabi bunda Gide'ın başarısını ön plana almak gerek. Yazım tarzı ve üslubu ile sanki ne yazsa okunurmuş hissi verdi bana. ""Silahlardan çok, " dedi, silahı tutan kol önemlidir; koldan çok ona yön gösteren zeka ve irade"" sf. 12 "Her şeyin geçici olduğunu biliyorum ama ben yalnız şu anla ilgileniyorum" sf. 35 "Kendine dön. Çünkü hiçbir şey yoktan var olmaz, gekecekte ne olacaksan, hepsi geçmişinden, şu anki halinden destek alacaktır." sf. 41
Arayış
·80 syf.·
2020 29. kitabı
Yaşadığı dönemin eski kahramanlarına öykünerek, ölümsüzlüğü, gücü ve kurnazlığı kullanarak kahramanlık hikayeleri yazmaya karar veren bir adamın hikayesi; değişim ve kendini bulma sürecinde, asıl ölümsüzlüğün kötü sonuçlara karşı bireysel ve tinsel bir kapanma yerine; güç, kurnazlık ve imkanları zorlayarak, insanlık ve gelecek için yapılabilecekleri keşfetme amacını anlatan bir roman.
2018 37. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2018 18:09
Yunan mitolojisi sevenlerin beğenerek okuyacağı,son derece akıcı ve kısacık bir kitap. Atina'nin bir şehir devleti olmasını anlatan güzel bir hikaye.
·73 syf.·
2023 61. kitabı
"Theseus" adlı kitap Andre Gidé'den okuduğum ilk kitaptı. Konusunu mitolojiden alan kitapta, Aigeus oğlu Theseus'un, Girit'e gidip canavar Minotaurus'u öldürmesi ve sonrasında Atina kentini kurması, Theseus"un kendi ağzından anlatılıyor. Girit Kralı Minos, canavar Minotaurus için her yıl Helenlerden 7 kız 7 oğlan kurban eder. Theseus, bu kurban seçilenlerin arasına katılarak canavarı öldürmeyi ve böylelikle Girit boyunduruğunu kaldırarak Helenleri bu konuda özgürleştirmek ister. Minos'un kızı Ariadne'nin yardımıyla canavarı öldürüp Kral Minos 'un diğer kızı Phaidra'yı kaçırarak yurduna döner ve Atina şehrini kurar. Andre Gide'nin dili çok anlaşılır geldi bana. Anlatmak istediğini basit ve anlaşılabilir cümlelerle çok güzel ifade etmiş. Çeviri de bence bu rahat anlaşılmaya katkı sunmuş. Açıkçası, Fransızcadan çeviriler okurken birkaç iyi çevirmen dışında okuduğum çeviri romanlarda hep zor anlaşılır olabileceği endişesi taşıyorum. Ama bu kitap hem içerik hem çeviri ve anlaşılabilirlik açısından hem de edebî açıdan iyi bir kitaptı diyebilirim.
2021 32. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2021 19:47
Mitoloji severler veya ilgi duyanlar Theseus'un hikayesine aşinadır. Hatta kimileri de "Hep aynı şeyi evirip çevirip anlatmıyorlar mı ki? Mitoloji tek değil mi zaten?" diye düşünüyor olabilir. Bu kitap bütün bunlara karşı bir tez olarak önümüze sunulmuş. Gide felsefe ile mitolojiyi harmanlayarak, kısa ama bir o kadar katmanlaşarak açılan, mitolojik hikayeyi irdeleyen bir anlatım ile okuru farklı bir anlatıma davet ediyor. Çok severek okuduğum bu kitabı herkese öneriyorum. Kitaplarla kalın!
2025 114. kitabı
Herkese merhaba, kasım ayında #harflerleokuyoruz T ,
Nihal
Nihal
ın grubu #aydabirklasik ve #kısakısaokuyoruz, grubum için 73 sayfalık #theseus kitabını seçtim. ​Bu kitabı mitolojinin kendisi değil
2018 54. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2018 20:08
Modernizm düşüncesinin etkileriyle birlikte gelenekselleşmiş, üstü kapatılmış, gerçek şekli gizlenmiş birtakım gerçekler ortaya çıkarılmıştır. Modernizm hareketleri Rönesans’la başlamış ve Ortaçağ’ın din merkezli düşüncesine ve bu düşüncenin etkilerine isyan etme, karşı koyma şeklinde kendini göstermiştir. Modernizm, var olan kültürün artık bir kenara atılması gerektiğini ve yeni bir kültüre ihtiyaç olduğu düşüncesini benimser. Modernizmin temelinde, modern bilimin etkilerinin geleneksel otoriteyi zayıflatan yenilikleri vardır. Modernizm sadece sosyal alanda değil aynı zamanda sanat, mimari ve edebiyatta da kendini göstermiştir. Modernizm, sanat anlayışı olarak klasisizme karşı çıktığı için gerçekçi sanat anlayışından kopmayı temsil eder.
Bir nebze mitoloji öğreniyorsunuz
2020 42. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2020 20:33
1947 Nobel Edebiyat ödüllü yazar Andre Gide'den okuduğum ilk eserdi. Bu aralar mitolojik eserler okumanın şansına denk gelen bir kitap oldu Theseus adından kaynaklı. ... Atina şehri nasıl var oldu ya da canlandı, bunun süzgecini okuyoruz hikayesel olarak. Bir çırpıda okunacak kitap. ... Akılda kaldığı kadar yazıyorum, mitolojik öğretileri oldu bana. ... Minotor hikayesi kitaba serpiştirilmiş... ... Theseus'un Minotor'u öldürmüştür, yardımlarla labirentten çıkmayı başarmıştır. Kendi ülkesinde kahramandır, kraldır. Doyuma ulaşmıştır Theseus... ... Karakterler: Theseus, Ariadne, Kral Minos, Daidalos, İkaros, Minotor...

André GideYazar · 40 kitap
André Paul Guillaume Gide (22 Kasım 1869 Paris - 19 Şubat 1951 Paris) Fransız yazar. 1947 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi. Gide, 22 Kasım 1869 tarihinde Paris, Fransa`da dünyaya geldi. Babası Protestan ve köylü kökenli, annesi Katolikti. 8 yaşında Paris'te Alsace Okulu'na gönderildi. Sık sık hastalandığı için öğrenimi kesintiye uğradı. Gide henüz 11 yaşındayken (1880) Paris Üniversitesi`nde hukuk profesörü olan babasını kaybetti. Ailedeki kadınların etkisi ve annesinin katı otoritesi altında büyüdü. 1889'da okuldan mezun oldu. Yaşamını yazarak geçirmeye karar verdi.Yazı hayatına 1891’de 21 yaşındayken yayımladığı André Walter'in Günlükleri(Les Cahiers d'André Walter) ve Narsis Üstüne İnceleme ile başladı. Ama ikisi de başarısız bulundu. 1893'te Kuzey Afrika gezisine çıktı. Arap dünyasının tümüyle farklı değerleriyle tanıştı. Fransa'ya döndüğünde oradaki katı Victorya dönemi yaşantısının olumsuzluklarından rahatsız oldu. 1894'te tekrar Kuzey Afrika'ya gitti. Burada Oscar Wilde ve Lord Alfred Douglas'la tanıştı. Onların yüreklendirmesiyle baskı altında tuttuğu eşcinselliğini kabul etti. Annesi hastalanınca Fransa'ya döndü. 1895'te kuzeniyle evlendi. 1896`da Normandiya`da bir komüne belediye başkanı oldu. 1908`de bazı seçkin yazarlarla birlikte Nouvelle Revue Française adında bir edebiyat dergisi kurdu. 1916`da 16 yaşındaki Marc Allégret ile sevgili oldu. Marc Allegret ile eşcinsel ilişkisi ailesinde huzursuzluk yarattı. Eşi Gide'nin kendisine yazdığı mektupları yok etti. I. Dünya Savaşı yıllarında Kızılhaç ile gönüllü insani kuruluşlarda çalıştı. 1923'te ilk feministlerden ünlü Elizabeth van Byyselberghe ile olan yasak ilişkisinden tek çocuğu kızı Catherine doğdu. 1924 yılında Corydon adlı homoseksüelliği savunan bir kitap yayımladı, fakat eser ilk etapta kınandı. 1925'te Fransız Ekvator Afrikası'na gitti. Burada gördüklerinden de etkilendi. Dönüşünde sömürgeciliği eleştiren yazılar yazdı. 1925 yılında yayımladığı Kalpazanlar Gide`nin en önemli eserlerinden biri olarak görülür. 1926`da otobiyografik eser olan "Si le grain ne meurt"u yayımladı. Komünizme ilgi duydu. 1936'da büyük umutlarla gittiği Sovyetler Birliği'nden hayal kırıklığı ile döndü. 1938'de eşini kaybetti. II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra 1942'de tekrar Kuzey Afrika'ya gitti. Savaşın sonuna kadar burada yaşadı. 1947'de Oxford Üniversitesi'nden "Edebiyat Doktoru" unvanı aldı. Aynı yıl Kasım ayında da Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu. 19 Şubat 1951'de yaşamını yitirdi. Yaşamı boyunca toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütünün, bireyin içtenliği ve kendisini tanıması olduğunu savundu. Edebi, siyasal ve toplumsal sorunlara karşı hoşgörülü bir tutum benimsedi. Genel ahlak anlayışının karşısında bireysel özgürlüklerin savunucusu oldu. Ama aynı zamanda 19'uncu Yüzyıl Fransız edebiyatının en önemli hümanist ve ahlakçı yazarı olarak tanındı. Düşüncelerindeki bütünlük ve soyluluk, üslubundaki arılık ve uyumla Fransız edebiyatının saygın isimleri arasında yer aldı. Katolik kilisesi André Gide'in eserlerini 1952 yılında Yasak kitaplar listesi'ne koymuştur.