Three Guineas

Orijinal Adı:
Three Guineas
İngilizce

2021 176. kitabı
İkinci Dünya Savaşı öncesi, savaşı önlemek için yardım toplayan bir topluluktan bir mektup alır. Mektubu yazan bu kişi savaşın nasıl önleneceği konusunda fikirlerini belirtmekte ve Woolf’u bu topluluğa üye olmaya ve bağışta bulunmaya davet etmektedir. Woolf bu davete üç makale yazarak cevap verir.Savaşı önlemek için yapılacak ufak bir bağışla neler yapılabileceğini gösterir. Kadının nasıl dışlandığını, yok sayıldığını gösterir bu üç makalede. Benim için Woolf’un örneklemeleri dışında zor bir okuma oldu. Woolf okumak, benim için hiçbir zaman kolay olmadı zaten.
2019 4. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2019 19:29
"Bir kadın olarak benim aslında bir ülkem yok. Bir kadın olarak ülke istemiyorum. Bir kadın olarak benim ülkem tüm dünyadır." Adettendir diyip yazarın bir sözünün vererek kitabın incelemesine başlamış bulunmaktayım. :) Arkanıza yaslanın ve varsa elinize bir çay yahut kahve alın zira sizi biraz uzun bir inceleme bekliyor.. Hazırsanız buyrun :)))) Kitap, ismini tedavülden kalkmış İngiliz para birimi olan Gine'den almaktadır. II. Dünya savaşı sırasında Virginia savaşı önlemek için yardım toplayan bir cemiyetten mektup alır. Kendine mektubu gönderen beyfendi savaşı nasıl önleyebileceği hakkında pratik önerilerde bulunur, barış destekçisi ve yanlısı cemiyetlerine bağış talebinde bulunmasını ister ve cemiyetlerine üye olmaya davet eder. Virginia, üç sene boyunca mektubu cevaplamak için bekler ve nihayet: "Eğitimli bir adamın daha önce bir kadına savaşın önlenebileceği hakkında fikrini sorduğu, muhtemelen insanoğlunun iletişimi tarihinde benzersiz bir mektubu cevapsız bırakmak istemez. O yüzden, başarısız olmaya mahkum olsa bile bir girişimde bulunayım." der ve başlangıcı yapmaya başlar. Mektubu gönderen beyfendinin mektubunda çizdiği barışsever imajı altındaki maskeyi el yordamıyla kaldırır ve: "Bugün dünya barışının önündeki en gerçek tehlike, barışseverlerdir." der ve ona şu soruyu yöneltir: "Şayet kendisinin elinde bir Gine olsaydı kendisi nasıl bir davada bu Gine'yi harcardı?" İşte kitabın temelini oluşturan harç bu sorudur. Elinde üç Gine olan Virginia bunları bağışladığı yerleri üç ayrı başlık altında toplanmıştır. >>>> İlk Gine <<<< Virginia, kadın ile erkek arasındaki farkı göstererek, insanlık tarihi boyunca savaş çığırtkanlığı yapan cinsiyetin erkekler olduğunu, yeryüzünde savaşı her zaman erkeklerin başlattığını anlatır. Bunun
2018 18. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2018 12:09
İncelememe kitabın arka kapak sözleriyle başlamak istiyorum: "İkinci Dünya Savaşı’nın arifesinde Virginia Woolf, savaşı önlemek için yardım toplayan bir cemiyetten mektup alır. Nazik bir beyefendi, Woolf’a savaşın nasıl önlenebileceğiyle ilgili pratik önerilerde bulunur, Woolf’u kendisini barışı korumaya adamış bir topluluğa üye olmaya ve bağış yapmaya davet eder.  Bu nazik ve aslında çok da düşünmeden kabul edilebilecek iyi niyetli davete, Woolf cevap olarak üç makale yazar ve savaşı önlemek adına basit bir bağışla aslında  neler yapılabileceğini anlatır. Üç Gine’de bir araya gelen bu makalelerde, Woolf kadınların tarihsel dışlanışının, onlara faşizme ve savaş çığırtkanlığına karşı çıkacak politik ve kültürel bir kimlik inşa etme şansı verdiğini söyler. Woolf’un temel amacı sadece cinsiyetler ya da ırklar arasında özgürlüğü ve eşitliği sağlamak değil, bir insanlık medeniyeti kurmak. Bildiklerimizin hepsinden daha iyi, daha emin, daha sağlam bir insanlık medeniyeti... Eğer insan ruhunun ve aklının bu dünyada korkusuzca var olmasını istiyorsak, bu geniş hedefe doğru ilerlememiz gerektiğini öğütlüyor bize. Virginia Woolf’un en tutkulu ilgi alanındaki en keskin görüşlerinin muhteşem bir özeti niteliğindeki bu çalışma, aynı zamanda bir tartışma edebiyatı klasiği." Eser Virginia Woolf'un diğer eserleriyle uyum içinde tek farkı belirli bir olay akışını anlatan öyküleme tarzında bir anlatımı yok. Genel anlamda kadının daha doğrusu en kötü durumda olan dışlanmış ve yanlız kadının yanında olma, onun özgürlükle veya kendi haklarını savunmayla nasıl başa çıkacağını ve bunu yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan bir eser. Virginia Woolf'un kadınlara olan bu sevgisi ve toplum içinde kadının artık kendi ayakları altında nasıl ayakta duracağı ve kadın dünyasıyla erkek
2024 1. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2024 00:11
Oraya girmeyeceğim , Temiz duanı kirletmemek için Asi düşüncelerle Bırak da gezeyim Yasaklı noktanın etrafında Bir dakika oyalanayım Serseri ruhlar gibi , beklerim
2023 1. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 01:29
“Sözün özü kadın olarak hemcinslerimin yaşadıklarına şahit olduğum her dönem yaşamın olduğundan çok daha fazla ağırlaştığını hissederek yaşama mecburiyetinde olmak kadın olarak üzerimize düşen hayat payından -pastanın minicik bir diliminden bile tat alamamak sanırım bize yüklenilen tüm anlamlardan daha ağır olanı bu. Kadınlar isimsiz, sıfatsız, yetkisiz, eğitimsiz, mecbur… Niye? Kendine ait bir oda’dan biraz farklı olarak bu bir mektuba karşılık bir mektup olduğu için dönemin yaşamış şahsiyetlerinden alıntılarla yer yer akıl tutulmasına sebep olan yer yerse keşke sayıca az da olsa öne çıkmayı başarmış kadınlar çoğunlukta olsaymış dedirttirdi. En çok etkilendiğim kısım iki baba karakterinin -Mr. Leigh Smith ve Mr. Jex-Blake- kıyaslandığı kısımdı. Birisi kızına 300£ harçlık vererek kızının farklı mezheplerin, farklı cinslerin ve farklı sınıfların katılım sağalayabildiği bir okul açmasına yardımcı olurken diğeri ise kızına -barınma ve beslenme dahil- 40£ harçlık verdiği halde kızının çalışıp para kazanma isteğini reddedip üstündeki bağımlılığını kaldırmamak için bunu akla hayale sığmayacak kelimelerle ifade ediyor. Karşımda böyle bir baba figürü olacağına toprak olsa bu ve bunun türleri keşke. Kadına ihtiyaçtan değil en başta insan olduğu için değer vermeyi bilmeyen her bireyden bir kez daha nefret ettim. Kadın olduğu için bilimden sanattan politikadan düşünce özgürlüğünden uzak tutulmak için tarih -yo hayır tarih değil- doğrusu şu olacak siz erkeklere geçen ve geçmiş olan tüm kadınların hakları irin olsun çıksın hepinizden. Çünkü bir bitmediniz, bitmiyorsunuz. Öfkelenmeden okumanız dileğiyle. 𓀠 Aysu Şirin 09.01.2023 ~ 15:33” Üç Gine Virginia Woolf
İnceleme
2025 131. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 19:00
İkinci Dünya Savaşı'nın arifesinde Virginia Woolf, savaşı önlemek için yardım toplayan bir cemiyetten mektup alır. Nazik bir beyefendi, Woolf'a savaşın nasıl önlenebileceğiyle ilgili pratik önerilerde bulunur, Woolf'u kendisini barışı korumaya adamış bir topluluğa üye olmaya ve bağış yapmaya davet eder. Bu nazik ve aslında çok da düşünmeden kabul edilebilecek iyi niyetli davete, Woolf cevap olarak üç makale yazar ve savaşı önlemek adına basit bir bağışla aslında neler yapılabileceğini anlatır. Üç Gine'de bir araya gelen bu makalelerde, Woolf kadınların tarihsel dışlanışının, onlara faşizme ve savaş çığırtkanlığına karşı çıkacak politik ve kültürel bir kimlik inşa etme şansı verdiğini söyler. Woolf'un temel amacı sadece cinsiyetler ya da ırklar arasında özgürlüğü ve eşitliği sağlamak değil, bir insanlık medeniyeti kurmak. Bildiklerimizin hepsinden daha iyi, daha emin, daha sağlam bir insanlık medeniyeti... Eğer insan ruhunun ve aklının bu dünyada korkusuzca var olmasını istiyorsak, bu geniş hedefe doğru ilerlememiz gerektiğini öğütlüyor bize. Virginia Woolf'un en tutkulu ilgi alanındaki en keskin görüşlerinin muhteşem bir özeti niteliğindeki bu çalışma, aynı zamanda bir tartışma edebiyatı klasiği.
İngiliz Edebiyatı
Üç GineVirginia Woolf · İletişim Yayınları · 2023102 okunma
2025 16. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2025 16:16
"Üç Gine", Virginia Woolf’un hem feminizmi hem de savaş karşıtlığını ele aldığı, müthiş bir kitap. "Savaşı nasıl önleyebiliriz?" sorusuna cevap aranıyor. Ama bir anda kendinizi başka atmosferde buluyorsunuz. Bana garip gelmedi elbette ki. Zira soru sorışan kişi Virginia Woolf. O da bu soruya doğrudan cevap vermek yerine, kadınların toplumda nasıl ezildiğini, eğitimden ve iş hayatından nasıl dışlandığını anlatmaya başlıyor. Ona göre, kadınlar ekonomik olarak bağımsız olamazsa, zaten bu erkeklerin kurduğu dünyada bir şeyleri değiştirme şansı olamaz. Kendisine bu konularda amasız katıldığım Woolf kadın özgür değilse, barış da mümkün değil görüşünü savunuyor bu deneme/mektuplarında. Kitapta Woolf, kadınların iş hayatında var olması, eğitime erişmesi ve ekonomik özgürlüğünü kazanması gerektiğini söylüyor. Çünkü savaşları çıkaran, dünyayı yöneten hep erkekler. Kadınların sistemin içinde yer alması, eski düzenin değişmesi demek. Bir yandan da faşizmi eleştiriyor ve erkek egemen toplumun baskıcı yapısını anlatıyor ve diğer yandan buna çözümleri sunuyor ve sonuçlarını anlatıyor. Müthiş, zira sadece ekeştirmekle kalmıyor. Özgürlük, barış ve eşitlik için mücadele edilmezse, her şey olduğu gibi kalacak diye kafamıza vura vura anlatmaya çalışmış. Konunun önemi şunu gölgede bırakmış biraz. Ciddi anlamda uzatıldığını da düşünüyorum yazıların/mektupların. Haliyle ara ara kopmalar yaşadım okurken. Zaten yazan Woolf olunca böyle bir duruma hazırlıklı olmak lazım diye motive ediyor insan kendini
2025 14. kitabı
Bu kitabın yazılmasına Virgina Woolf’a yazılan bir mektup vesile oluyor. Mektubu yazan kişi kültürü savunarak savaşı engellemeye çalışan bir derneğin muhasebecisi ve Woolf’tan parasal yardımda bulunmasını rica ediyor. Woolf’un Üç Gine’si var. Bu gineleri nasıl paylaştırdığı ve nedenlerini dinliyoruz. Canım Virginiam Keşke yazdıkların şaşkınlıkla okunacak kadar tarih olsaydı. Değil. Woolf’un feminist düşüncelerini açığa vurduğu bu deneme hâlâ çok kıymetli, ne yazık ki. İnşallah senin geleceğinde sadece Woolf’un dünyasını anlamak için okuduğun bir metne dönüşür ne diyeyim, umut hep var!
2024 85. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2024 17:32
''Üç Gine '' = Virginia Woolf Kalemini çok sevdiğim bir yazar , kitapları genel de kadına yönelik olmasından dolayı ayrı bir seviyorum. Kitapları kolay okunmasa da ben ara vererek diğer kitaplarını da okumaya devam diyorum Kitabın konusu ise şöyle; "İkinci Dünya Savaşı’nın arifesinde Virginia Woolf, savaşı önlemek için yardım toplayan bir cemiyetten mektup alır. Nazik bir beyefendi, Woolf’a savaşın nasıl önlenebileceğiyle ilgili pratik önerilerde bulunur, Woolf’u kendisini barışı korumaya adamış bir topluluğa üye olmaya ve bağış yapmaya davet eder. Bu nazik ve aslında çok da düşünmeden kabul edilebilecek iyi niyetli davete, Woolf cevap olarak üç makale yazar ve savaşı önlemek adına basit bir bağışla aslında neler yapılabileceğini anlatır. Üç Gine’de bir araya gelen bu makalelerde, Woolf kadınların tarihsel dışlanışının, onlara faşizme ve savaş çığırtkanlığına karşı çıkacak politik ve kültürel bir kimlik inşa etme şansı verdiğini söyler. #arkakapak Gine tedavülden kalkmış İngiliz para biriminin adı, kitap da 3 bölümden oluştuğu için Üç Gine adını almış. Woolf o dönemin kadın ve erkek arasındaki cinsiyetten kaynaklanan eşitsizliği ,ayrımcılığı, toplum da ki kadının değerini o kadar güzel incelemeler ile kitapta bahsetmiş ki ,kitap bana şunu dedirtti ; dönem ,ülke farketmeden kültür düzeyi ne olur ise olsun , düşünceler hep benzer. Değişen ne var daha mı moderniz diyorum. bu ayrımcılığı asla tasvip etmiyorum, bu sebeple her kadının bu kitabı okumasını tavsiye ediyorum Birde erkek çocukları okusun önemi yok ama kız çocukları için okul bütçesi adı altında harcanan paraları bile hesaplamaları ,onları yok saymaları tüylerimi diken diken etti.. Sözün özü ; okuması zor da olsa güzeldi.

Virginia WoolfYazar · 55 kitap
Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmendir. 1882'de Londra'da dünyaya gelen Virginia Woolf, Victoria devri'nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen'ın kızıydı. Annesi ve babası daha önce başkalarıyla evlenmişler, dul kaldıktan sonra ise bir araya gelmişlerdi. Her ikisinin de ilk eşlerinden çocukları vardı. Sir Leslie Stephen'ın ilk eşi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray'nın kızıydı. Thackeray'nın eşi akıl hastası olduğundan, Leslie Stephen'ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiş, yirmi yaşında bir akıl hastahanesine kapatılmıştı. Virginia'nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen'ın beş çocukları oldu. Yaş sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirmiştir. Kızkardeşi Vanessa Bell daha küçük bir yaşta iken bir ressam olmaya, Virginia Woolf ise bir yazar olmaya karar verir. Kendisini babasının kütüphanesinde geliştiren Virginia Woolf, 1895'de bir gazetede kısa hikâyelerini yayınlatır. Özellikle, Viktorya tarzı yaşamaya karşı olan Virginia Woolf, yazılarında da bundan bahseder. Bloomsbury Grubu 1904'te babasının ölümünden sonra kardeşleriyle Bloomsbury'ye taşınması ise hayatında ciddi bir dönüm noktası olmuştur. Bloomsbury grubu içinde birçok ünlü edebiyatçıyı barındıran ve cinsel konulardaki özgürlükçü tavırlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluşuyordu. Grupta bulunan birçok kişi eşcinsel ya da biseksüeldi. İnsanlar onları etik bir grup olarak görüyorlardı. Grupta John Maynard Keynes, E. M. Forster, Roger Fry, Duncan Grant ve Lytton Strachey gibi ünlü kişiler vardı. Woolf, 1909'da bir süreliğine Lytton Strachey ile nişanlanmıştır. Evliliği Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiştir. Evlilikleri cinsel açıdan yeterli olmasa da, Virginia Woolf için çok önemli olmuştur. Leonard Woolf eşi için bir basımevi kurmuştu ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuştu. Ölümü Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneğini kaybettiğini düşünüyordu. Her gün savaş korkusu ve yeteneğini kaybetmenin vermiş olduğu stres, dehşet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiş, 28 Mart 1941'de içinde bulunduğu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmiştir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeşi Vanessa Bell'e diğeri ise kocası Leonard Woolf'a. "Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduğumu hissediyorum. O korkunç yeniden yaşayamayacağımı hissediyorum. Ve ben bu kez iyileşemeyeceğim. Sesler duymaya başladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi şey olarak gördüğüm şeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluğu verdin. Benim için her şey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemezdim. Artık savaşacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiğimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceğini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediğim şey şu ki, yaşadığım tüm mutluluğu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediğim, bunları herkes biliyor. Eğer biri beni kurtarabilseydi, o kişi sen olurdun. Artık benim için her şey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemiyorum."