Friedrich Nietzsche
Modern zamanların en etkili filozoflarından olan Nietzche bu çalışmasında Apolloncu unsurların kendini geri çekme etkisi, tutkunun Dyonisoscu elemanlarının kontrol gücü ve mantık dışı olanın içiçe geçmesiyle Yunan tragedyasının, büyüklüğüne ulaştığını açıklıyor.
144 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1871

Puan vermedi
1871: "Bugüne kadar kitabınızdan daha güzel bir şey okumadım! Cosima'ya dedim ki, ondan hemen sonra siz gelirsiniz: Sizin ardınızdan da uzun süre hiç kimse..." 1872: "Kitabınızı
Tragedyanın Doğuşu
Tragedyanın DoğuşuFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,913 okunma
Apollon ve Dionysos Diyalektiği
8/10 puan verdi
, 26 yaşında yazdığı ilk eseri olan
Tragedyanın Doğuşu
adlı kitabında akıl tanrısı Apollon ve içgüdü tanrısı Dionysos arasında diyalektikle sanatı ve tragedyayı derinlemesine incelemiştir. Bu eser okurken daha anlaşılır olması için Apollon, Dionysos, Dithyrambik, Tragedya gibi kavramların araştırılması gerekebilir. İtiraf etmeliyim ki ilk kez bir Nietzsche kitabında sıkıldım :D Sokrates öncesi Yunan felsefesinden derinden etkilenen Nietzsche, Yunan mitolojisindeki Apollon ve Dionysos tanrılarının açılımlarını sanatsal açıdan tekrar ele almıştır. Apollon, biçimin, uyumun, kontrolün ve aklın tanrısıdır. Dionysos ise coşkuların, duyguların, tutkunun, kaosun ve içgüdünün tanrısıdır. Nietzsche, Apollon ve Dionysos kavramlarıyla sanatı ve tragedyayı yeniden ele alıp yorumlamıştır. Kitaba 7.5/10 Puan veriyorum. (üzgünüm Nietzsche :D)
Sanat ve Nietzsche
9/10 puan verdi
Nietzsche 1872 yılında Basel’deyken Richard Wagner ile olan yakınlığı ve Yunan felsefesine olan ilgisi sebebiyle İlk eserine Trajedi’nin kökenini araştırmakla başladı. Tanrısız bir hayatın olduğuna
10/10 puan verdi
Nietzsche'nin Apollon ve Dionysos İkiliği: Alman filozof Friedrich Nietzsche, "Tragedyanın Doğuşu" adlı eserinde bu iki tanrıyı Yunan sanatının ve kültürünün temelindeki iki zıt ancak
Tragedyanın Doğuşu
İnceleme düzenlendi tekrar okuyarak...
9/10 puan verdi
Yunan tragedyasının doğası tartışılır belli bir bölüme kadar, Yunan tragedyasının,Apolloncu dünya görüşünün Dionysosçu dünya görüşü ile karşılaşmasından oluşuyor.Son bölüme doğruda modern kültürün
TRAGEDYANIN DOĞUŞU __ FRİEDRİCH NİETZSCHE
10/10 puan verdi
Dünyaca ünlü en sırdışı en harika filozofU olan Friederich Nietzschenin Tragedyanın doğuşu adlı kitanı nice okuması yapmak isteyenlerın ilk okucağı kitaptır. Tabiki yunan mıtolojisi ve yunan antik
2/10 puan verdi
"Hiçbir dönemde sanat hakkında bu kadar çok konuşulmuş ve sanattan bu kadar az söz edilmiş değildir." (syf.135) Merhabaa... Frıedrich Nietzsche'ye ilk kitabı olan Tragedyanın Doğuşu ile başlangıç yaptım. Nietzsche bu ilk kitabını 'Bir Özeleştiri Denemesi'nde "kötü yazılmış, hantal, eziyetli" olarak ifade ediyor. Her ne kadar çağının en iyileri tarafından hoşa gitse de eserini yazdıktan on altı yıl sonra bu kitabını nahoş ve kendine yabancı olarak gördüğünü ifade ediyor. Kitap daha doğrusu özeleştiri denemesi, Yunanlıların, imrenilesi, gıpta edilen ve en seçkin insanların oluşturduğu Yunanlıların niye tragedyaya ihtiyaç duyduğu sorusuyla başlıyor. İki farklı bölümden oluştuğu söylenebilecek kitabın ilk bölümünde, birbirinden farklıymış gibi görünen Apolluncu ve Dionysosçu oluşumun var olmak için nasıl birbirine ihtiyaç duyduğunu, birbirlerini nasıl ittiklerini ve döneminde en yüksek tepeye ulaşmak için birbirine nasıl muhtaç olduklarını, sanatın ilerlemesinde önemli rol oynayan birbirinden farklı görünen bu iki farklı 'şey'in nasıl iç içe olduğunu ele alıyor. İkinci bölümde ise artık yakın döneme geliyoruz ve çöküntüye uğrayan kültürün nasıl tekrardan ayağa kalkabileceği ve 'tragedyanın doğuşu'nun tekrardan nasıl olabileceği işleniyor. Kitapta bol bol Kant, Schopenhauer ve Sokrates'e atıflar var ama Sokrates'e olan atıfların hiç de olumlu olduğu söylenemez. Herkese keyifli okumalarr.
Puan vermedi
Nietzsche’nin yazmış olduğu ilk eseri. O yüzden inceleme yaparken, Nietzsche’nin sürü ahlakı kavramı, bengidönüş, üstinsan gibi kavramlarına gönderme yapmanın anlamlı olacağını düşünmüyorum.
144 syf.
10/10 puan verdi
haydi Nietzsche'yi takip edelim... yirmibeş bölümden oluşan bu şaheserin ilk ondört-onbeş bölümünde grek tragedyasının doğası tartışılır. grek tragedyasının, apolloncu dünya görüşüyle dionysosçu dünya görüşünün çatışmasından doğduğu yönündeki tez, eserin temel akışını oluşturur. son on bölümde ise modern(buna postmodernizmi de katabiliriz) kültürün bir çöküş içinde olduğu iddia edilmekte. bu çöküşün ve onun olası yeniden doğuşunun anlaşılmasında antik yunan medeniyetinin sunduğu model kullanılmakta. kitap, neyin sanat olduğu neyin sanat olmadığı konusunda kendine göre sınıflandırmalar içeriyor. bireyci, kendini ifade biçimlerine dayanan sanat türleri yok sayılır. mesela opera bir sanat değildir. felsefe yazınsalından çok çok ötedir bu eser. daha çok duygusal ve yumuşak huylu bir sanat felsefesi şeklinde karaktere sahiptir bu eşsiz kitap. her ne kadar düz yazı şeklinde olsa da kullanılan dil şiirseldir. çok seveceğinizden eminim. bugüne kadar üç defa okumuşumdur. eserde benzetme, mecaz, kinaye, abartı ve metaforun her türlüsü ile sürekli yüz yüze kalacağınız için dikkatiniz dağıldığında bırakılıp odaklanma tekrar sağlandığında okumaya devam edilmelidir. çünkü format olarak felsefenin çok ötesinde bir felsefe kitabıdır. kitap hakkında benden size ufak bir sır olsun bu; satır aralarında schopenhauer’in düşünsel olarak yol göstericiliği var. diğer taraftan kant ve descartes gibi düşünürleri de ihmal etmeden eleştiri ve teşhir getiriyor. sanat ve felsefeyi işlerken müthiş bir yergi de sıkıştırmış. haydi Nietzsche'yi takip edelim ve başlayalım apollon - dionysos karşıtlığından başlayarak okumaya...
Tragedyanın DoğuşuFriedrich Nietzsche · Gün Yayıncılık · 20051,913 okunma
Puan vermedi
Yazan Nietzsche olunca okuması da haliyle zor bir kitap.Yani okurken yer yer zorlandığım ve araya başka kitaplar aldığım doğrudur.Her ne kadar Oruç Aruoba "Niçin anlaşılmaz olsun?" dese de

Friedrich NietzscheYazar · 71 kitap
Alman filolog, filozof, kültür eleştirmeni, şair ve besteci. Din, ahlâk, modern kültür, felsefe ve bilim üzerine metafor, ironi ve aforizma dolu bir üslupla eleştirel yazılar yazmıştır. Nietzsche'nin kilit fikirlerini Apollon-Dionysos ikiliği, Perspektivizm, Güç İstenci, "Tanrı'nın ölümü", Üstinsan ve bengi dönüş oluşturur. Felsefesinin merkezini oluşturan şey, kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak "hayatın olumlanması"dır. Hakikatin değeri ve nesnelliği üzerine yürüttüğü kökten sorgulaması, geniş çaplı yorumların odağını oluşturur ve etkisi özellikle kıta felsefesi geleneğinde varoluşçuluk, postmodernizm ve postyapısalcılık da dâhil olmak üzere devam etmektedir. Nietzsche, kariyerine felsefeye dönmeden önce klasik filolog (Yunan ve Roma metin eleştirmeni) olarak başladı. 1869 yılında yirmi dört yaşındayken Basel Üniversitesinde klasik filoloji kürsüsüne, bu yeri alan en genç kişi olarak atandı. 1879 yazında, hayatının büyük bölümünde kendisine dert olacak olan sağlık sorunları yüzünden istifa etti. 1889'da kırk dört yaşında zihinsel yetilerinin tamamının kaybıyla sonuçlanan bir çöküş yaşadı. Çöküşü sonraları, üçüncü devre sifilis hastalığının yol açtığı, nadir görülen bir genel pareziye yoruldu; fakat bu teşhiste soru işaretleri vardı. Nietzsche, kalan yıllarını 1897'de ölümüne kadar annesinin, 1900'de kendi ölümüne kadar kız kardeşi Elisabeth Förster-Nietzsche'nin bakımında geçirdi. Bakıcısı olarak kız kardeşi, Nietzsche'nin el yazmalarının idareciliğini ve editörlüğünü üstlendi. Förster-Nietzsche, tanınmış bir Alman milliyetçisi ve antisemitist olan Bernhard Förster ile evliydi ve Nietzsche'nin yayımlanmamış yazılarını, kocasının ideolojisine uyarlamak üzere, Nietzsche'nin belirttiği, antisemitizm ile milliyetçiliğe sert ve bariz biçimde karşı çıktığı görüşlerine genellikle ters düşecek biçimde yeniden düzenledi. Förster-Nietzsche'nin yaptığı değişiklikler sebebiyle Nietzsche'nin adı, sonraları yirminci yüzyıl bilim insanları Nietzsche'nin fikirlerinin yanlış yorumlanmasına karşı harekete geçmiş olsalar da, Alman militarizmi ve Nazizm ile birlikte anılır olmuştur. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Friedrich_...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.