Anonim

Puan vermedi·336 syf.·
2022 6. kitabı
"Savulun bîçareler öteye / çün kaldı divan erteye." Birçok hikayenin sonunda böyle söyleniyor. Zira güzeller güzeli Mâh-ı Şeker, gözü ile görmediği, kulağı ile aşık olduğu beyzadeye kavuşmak için akşamı bekler. Lakin Mâh-ı Şeker evlidir. Kocası bir tacirdir. Ticaret gereği başka bir diyara gitmesi gerekince eşini tûtî kuşuna emanet eder. Tûtî kuşu da emanete sahip çıkmak adına ve Mâh-ı Şeker'in harama yönelmesine engel olmak için her akşam bir hikaye anlatmaya başlar. Mâh-ı Şeker hikayeleri dinlerken gün doğmuş olur ve kulağı ile aşık olduğu beyzadeye vuslatı ertesi akşama kalır. Ve kocası gelene kadar bu durum böyle sürüp gider. Bu kitapta aslında Doğu coğrafyasında yaşayan insanlara özgü olarak aklın yanında sezgilerini kullanmalarına, rüyalara, olağanüstü hadiselere inanışlarına şahitlik ediyoruz. Anlatılan bazı hikayelerde ortaya konulan kıssadan hisselerin birçoğunu hâlâ kullanıyoruz. Yani yüzyıllar önce yazılmış ve anlatılmış olmasına rağmen bugün bile yol göstericiliğini koruyan bir eser. Ve bu kitapta günümüz yaşantısı ile hiç örtüşmeyen bir mesele üzerine de düşünmemize neden oluyor. "...gözden evvel aşık olurmuş kulak uyarınca, kulaktan aşık olmuştu ( s.179)."Garip değil mi? Bir insanı, bir başka kişinin anlattıkları ile sevmek. Bir nevi bir hayale aşık olmak. Mümkün mü? Belki. Belki de değil. Bu soruya herhalde herkes farklı bir cevap verir. Ama bir gerçek var ki günümüzde her şeyin görüntüden oluştuğu bir dönemde üzerine düşünülmesi gereken bir mesele...
2020 63. kitabı
Bir kuş olmak istersen hangisini seçerdin? Bu soruya cevap bulmak benim için çok zor. Çünkü birçok kuşu farklı farklı özelliklerinden dolayı çok seviyorum. Fakat aklıma gelen ilk kuş "hüdhüd kuşu". Peki, hangi kuş ile konuşmak isterdin? İşte buna verebilecek bir cevap bulamam. Hz. Süleyman misali bütün kuşları isteyebilirdim. Şimdi biraz da "Tûtînâme"den bahsedelim. Tam anlamıyla bir Doğu edebiyatı eseri. Edebiyat başta olmak üzere birçok sanatın ana topraklarından çıkan, o meşhur Binbir Gece Masalları tadında bir eser. Tûtînâme, Tacir Said'in çok akıllı ve erdemli bir papağanı (tûtîyi / dudukuşunu) evine alması ve ardından uzun bir yolculuğa çıkaması ile başlar. Tacirin güzeller güzeli karısı Mah-ı Şeker, bir zaman sonra kendine bir âşık edinir ve geceleri onunla buluşmak ister. Tam bu aşamada devreye cânım kuşumuz Tûtî girer. Mah-ı Şeker'e her gece şafak sökene kadar birbirinden ilginç ama kesinlikle ibretlik dersler içeren masallar anlatır. Bu iş otuz gün sürer. Kitabın içinde bulunan minyatürler de ayrı bir güzellik katmış esere. Tüm bu çalışmayı taçlandıran ise Behçet Necatigil Türkçesi oldu şahsımca. Daima kitaplarla kalmanız dileğiyle...
2015 35. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2015 12:31
Kitabın içerisinde yer alan masalların tamamı Bilge Tûti'ye ait değil; ancak büyük çoğunluğunu bilge papağanımızdan dinliyoruz. Esop ve La Fontaine Masalları ile küçüklüğümüzden aşina olsak da, Tûtinâme bir fabl değil. İçinde yer alan otuz farklı masal ve bu masalların içerisinde yer alan altmış küsür alt hikaye ile birlikte ilginç bir derya. Hatta bütün bu masalların ve hikayelerin sadece ana kurguyu yönetmek adına bir rol üstlendiği düşünülürse, kim tarafından ve ne zaman dile getirildiği belli olmayan bu eser, başlı başına bir şaheser haline dönüşmekte.
2021 15. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2021 22:30
Tutiname balı başına sürükleyici , merak duygusunu pekiştiren bir eserdi. Öğretici ve bilgi verici kıssalarıyla herkesin kendisine bir hisse çıkardığı mükemmel bir masaldı. Ama tek kusuru kadınları fazla mi yermişti ne ? Kitaptan etkilendim ama kadını fazla ihanet ettirici varlık olarak göstermeleri olmadı. Alıntılar ; Aşkı sinende nihan eyle mecazi ise de Ab-ı engur hun içre giderek bade olur ( hakiki değil mecazi bile olsa aşkı bağrında sakla! Üzüm suyu küp içinde zamanla şarap olur .) ** Ey bana seng-i melametten edin ar deyen Ol benim başımı meydana koyup yar deyen ( Ey bana ,kınanmak taşlarından utan , diyen . Beni rezil rüsva edip bu taşlara hedef kılan beni dillere düşüren sen değil misin ? )
1000Kitap Gerçek Okurlar
2014 165. kitabı
Binbir gece masallarına benziyor,çok keyifle okuduğum kitaplardan,gece uyku problemi çekenler için birebir,kitabı okurken o masal aleminin içine dalıp mışıl mışıl uyuyorsunuz,
Puan vermedi
Tûtînâme, kuzenim tarafından önerilen ve bir solukta okuyup çok beğendiğim bir kitap oldu. Klasik doğu edebiyatının önemli eserlerinden biri. Kitapta kadın-erkek ilişkileri üzerine anlatılan hikâyeler, insanı düşündüren ve ders çıkarma açısından oldukça kıymetli. Sadakat, sadakatsizlik, güven ve sabır gibi konularda insana önemli katkılar sunduğunu düşünüyorum. Ayrıca ilişkiler, sadece bireysel değil, toplumsal boyutları ve ahlak ile toplum düzeni açısından da ele alınıyor. Kadın ve erkeğin zaaflarını, insanın bu zaaflarla nasıl baş edebileceğini masallar yoluyla çok güzel aktarıyor. Bu yönüyle insanı düşündüren, ders veren değerli bir eser olduğunu söyleyebilirim.
2020 44. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2020 12:54
tûtinâme, bir papağanın anlattığı öykülerden teşekkül eden bir eser. doğu klasikleri arasında hatrı sayılır bir yeri olan, ilk olarak sanskritçe’den farsçaya, farsçadan dilimize gelmiş bir yapıt. osmanlıda ilk çevirip okunmaya başlanması 15 ya da 16. yy’da, dönemin padişahının isteği üzere gerçekleşmiş. taze bir doğu klasiği okuyucusu olarak ilk gözüme çarpan, bu kitabın da diğer okuduklarım gibi öğüt, nasihat amacı güderek yazılmış olması oldu. İnsanlardaki tamahkarlık, açgözlülük, hırs gibi kötü kabul ettiğimiz hasletlerin negatif sonuçlarını bazen fabl şeklinde bazen hükümdarlar, letaif varlıklar alemi üzerinden şekillendirerek anlatıyor. İç içe hikaye örgüsü olan bu kitabı okurken açıkcası en hoşuma giden kısım ayet ve hadislere atıfla ilerleyip, kelam-ı kibar olarak bize ulaşan velilerin sözleriyle ve beytlerle süslenmesi. (bunun eserin aslında olmayıp sonradan eklendiğini söyleyen de var ama, iyi bir fikir olmuş). yine şark edebiyatındaki kadın ve güzellik vurgusu burada da çok yoğundu. hemen hemen her hikayede aşık olan birileri, güzelliği perilere benzetilen bir kadın vardı. bunu da, aşksız insanı merkeb hükmünde sayan -beyazid bistami’nin meşhur hikayesi- ve hakiki aşk için beşeri aşkı bir merdiven kabul eden doğu anlayışının payı büyük. kitabı sevdim mi, evet sevdim. oldum olası hikaye, masal dinlemeyi seven biri olarak okuması bana keyif verdi. şarkın zengin zihin dünyasına bir adım daha atmış gibi hissettim, doğu klasiğine giriş yapmak isteyenlere tavsiye edebilirim.
TutinameAnonim · Can Yayınları · 2017597 okunma
Şekeristan’ın Bilge Kuşu Tuti..
2026 66. kitabı
Bu, Şekeristan Ülkesi’nin şeker seven papağanı dudu kuşunun hikayesidir. İmdiii tatlı yiyelim tatlı konuşalım… 14. yüzyılda Şeyh Ziyaeddin Nahşebî tarafından Farsça olarak yazılan Tutiname , aslında Sanskritçe hikâyelerden oluşur. Tuti’nin, 1550’lerde Babür İmparatoru Akbar tarafından sipariş edilen ve 250 minyatür resim içeren bir versiyonu da varmış.(en.wikipedia.org/wiki/Cleveland_...) Tutiname aslında insan nefsini temsil eder. Tuti(papağan) figürü kafesteki bir evcil hayvan değil; aklın ve vicdanın sesi olarak konumlanır. Bu kitapta çerçeve, otuz gece(asıl metinde 52 gece) süren bir oyalayışın hikâyesidir: Mâh-ı Şeker(Khojasta) adında genç, güzel bir kadın, kocası ticaret için başka bir yere gidince bu yokluktan yararlanıp âşığıyla buluşmak, sevişmek ister. Fakat evdeki tembihli tuti, her gece masallar, hikâyeler anlatıp oyalamak suretiyle genç kadının bu niyetinin gerçekleşmesine engel olur. Her hikâyenin içinde birden altıya kadar değişen sayılarda uzunlu kısalı masal, hikâye düşer. Hepsini de bizim bilge tuti anlatmaz bu hikâyelerin. Çoğu zaman masal masal içindedir; çerçeveden ortaya, merkeze doğru olan bu masalların önce ortadaki biter, sonra çerçeveye doğru öbürleri. Masaldan masala geçişler bir bağ kurularak olur; bir öğüt verilir, bir yol gösterilir. Nitekim bu durumda “falana filan böyle oldular” denir; bunun üzerine dinleyen sorar: “Nasıldır o hikâye?” Ve tuti yahut aradaki başka hikâye kahramanı yeni masalı anlatmaya başlar; bu bitince tekrar daha önce yarım kalmış masalın tamamlanmasına geçilir. (sayfa 21-22) Sanskritçenin en eski kitabı sayılan Pançatantra Pançatantra Beş Yöntem masallarının bir kısmının, Tutinâme’nin Sanskritçe aslı olan Sukasaptati’ye ve dolayısıyla Tutinâme’ye geçtiği görülüyor. Mesela Tutinâme’deki “**Kör
Ahlaki temsiller
Puan vermedi·336 syf.·
2024 1. kitabı
Osmanlı hanedanının dehasını oluşturan yapı taşlarını ararken Tutinama'yı ilk kez duydum. Osmanlılar tarafından ilk çağlardan itibaren okunmuş ve dinlenmiştir. Kökeni İslam Hint-Pers kültür bölgesi, Orta Asya, Arap yarımadası, Doğu Anadolu'dan gelmektedir. Tipik bir oryantal masal koleksiyonudur. İyi olmayı, namuslu olmayı, güvenilir olmayı, ahlaklı olmayı öğütler, Allah'a, eşe, dosta itaat etmeyi över. Kitap bir takım etik değerleri temsil ediyor. Bu değerlere sahip olmanın tek yolu, kötü tecrübeler ve zor durumlar sizi perişan etse de, dünyevi zevklerden uzaklaşmak, takvanızı kaybetmemektir. Bir oyalanma kitabıdır, papağan Tuti evin hanımını sevgilisiyle buluşmaktan uzaklaştırır ve sahibinin yolculukta aldatılmasını engeller.
2021 5. kitabı
İçerisinde nasihat dolu hikaye ve masallar barındıran, size vaktin nasıl geçtiğini hissettirmeyecek okunması tavsiye edilir bir eser. Behçet Necatigil' in güzel Türkçemize çeviri yoluyla kazandırdığı bu kitap otuz geceye ayrılmış her birinde içiçe geçmiş masallar bulunduruyor. Anlatıcı bir papağan olduğu için adını Tûtiname olarak almış. Bir papağanın , eşinin yokluğunda sadakatsizliğe kalkışan Mâh-ı Şeker adındaki genç kadını masal ve hikâyeleriyle nasıl oyaladığına şahit olacaksınız. Okumak isteyenlere merak uyandıran sorumuz. Bakalım Tûtimiz ticaret için başka bir yere giden Hâce Sâid 'in eşi Mâh- ı Şeker'e Hâce Sâid gelene kadar bu sadakatsizliği yapamaması için engel olabilecek mi?

AnonimYazar · 532 kitap
Anonim Fransızca kökenli bir kelimedir. Sıfat olarak adı sanı bilinmeyen anlamına gelir. Aynı zamanda kim tarafından yapıldı ya da ne zaman ortaya çıktı bilmeyen şeklinde de anlamak mümkündür. Kitaplar çeşitli nedenlerle "Anonim" olarak adlandırılabilir: * Resmi olarak bu isim altında yayınlanmış olabilirler * Belirli bir yazara atfedilmeyen geleneksel hikayelerdir * Genellikle belirli bir yazara atfedilmeyen dini metinlerdir