Ağustos 2014
Sıralamalar

Belki biraz.
·116 syf.·
2022 54. kitabı
Umut... Ne kadar da çok ihtiyacımız var bu kelimenin varlığına ve hissettirdiklerine.
Tiyatro
2018 2. kitabı
Kentler doğaya karşı zafer kazanır mı dersiniz? Yaşadığımız kentler daha neleri çalmış olabilir hayatlarımızdan? Bizden çalınanlara bekçilik ettik mi? Ya da dava açıp bizden çaldıkları için suçladık mı kenti? Kendi değerlerimizin bizden çalındığının bile farkında değilizdir belki ne dersiniz?
Kültür-Sanat
2018 47. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2018 16:10
En son ne zaman bu tür kitap okudum , daha doğrusu okudum mu ? Hatırlamıyorum. Ama tek kelimeyle mükemmeldi. Belki başka bir kitapta tiyatro türü okusaymışım ön yargım oluşabilirdi. Pişman olmadığım bir eser daha.. Biraz düşündürücü , sorgulatıcı , biraz da emek istiyor. Her cümleyi açıklamış. Ben içerigi direk Nuri Pakdil'den vereceğim.   “Tiyatro, edebiyatın, başka bir anlatımla sözün eyleme dönüşmesidir. Ne şiirde, ne öyküde, ne romanda bulunmayan bir işlev yüklenmiştir oyuna. Bu da, oyunda anlatımın ancak eylemle olabileceği gerçeğine götürüyor bizi. Söz''ün de gide gide azaldığı bir döneme gelip durduk. İnsanların, çok konuşmaktan bıktıklarını görüyorum. Dinlemekten de. Ne yapmalıyız bu durumda? Umut’u yazmadan önce çok düşündüm bunun üzerinde. Öyle bir teknik uygulamak gerekiyordu ki, söz’le arası açılmış insanı, yeniden onunla barıştırabilelim. Bunun için sık sık duraklama var oyunda. Yalnız iki ya da artık kişinin konuşmalarında değil, bir kişinin konuşmasında da vardır bu uyarlama. İçerik yönünden, Umut’u şöyle belirleyebiliriz: Bir ‘soruşturma’ yaklaşımıyla çağın algılanmasıdır. Bir konudan çok, insanın ‘konumu’ vardır Umut’ta. Böylece evrensel bir anlatıma varmak istedim. Konu, yöresel olabilir, bir ülkeye ait olabilir, ama insanın konumu evrenseldir. Bu nedenle kişilere ad vermemeyi yeğledim. Kuşkusuz Umut’ta, kuşağımın verdiği kültür savaşımının, yabancılaşmaya karşı koyuşun izleri de vardır. ” Nuri Pakdil”
Kültür-Sanat
UmutNuri Pakdil · Edebiyat Dergisi Yayınları · 2014437 okunma
Nuri Pakdil’in her kitabında farklı pencereler açılıyor ruhuma.
2019 890. kitabı
Eserlerinde “Sürekli umut içinde olalım.” diyor Nuri Pakdil. Hatta “Umut” isminde bir de başlı başına bir tiyatro eseri kaleme almış. “Umut, konuştukça büyür, aşar sizi, kendinizi de, ülkenizi de
Nuri Pakdil-Umut
2019 4. kitabı
Yedi Güzel Adam'ın devrim adamı Nuri Pakdil... "Kendimize bir destek bulmak için tutuyoruz çocukların ellerinden.Bir sığınak çocuk." "Çürümüş kişiliğinizden kurtulabiliyor musunuz?"
2023 32. kitabı
Okunma: 03 Mart 2023 02:36
Nuri Pakdil külliyatını tamamlamak üzereyim bu kitapla birlikte :/ Umut'u sevdim. Her zamanki kalemi <3 En iyi tiyatro eseri sanırım benim için. Yeri bi' başka olacak.
2021 10. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2021 16:29
Güzel anlamlı kelimeler..Bir tiyatro izler gibi okumak gerekiyor...Bazen tek kelime ile sizi büyüleye biliyor.. Herşeye rağmen gülümse...
2020 61. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2020 12:20
Bu tiyatro eserinde yazar içinde bulundukları dönemin köy-kent çatışmasını veriyor sanki. Her insanın konuşmalarının içindeki paragraflarla, her söylediği kelimeyi nasıl söylediğini kafamızda canlandırıyor. Kişilere belli bir isim vermemiş ve onları bay,bayan, söylevci, hizmetçi, soruşturmacı, bir numaralı işçi, bekçi, birinci köylü, ikinci köylü, tabutçu, sonsuz işçi gibisinden adlandırmıştır. Yukarıdaki kişilerden de anlaşılacağı üzere yazar, kitabı insanlığa yazmıştır.
2022 48. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2022 00:00
Tiyatro okumayı çok seviyorum fakat bu kitap benim için değişik bir deneyim oldu. Bu kitapta sürekli olarak parantez içerisinde hareketlerin yazılması okumamı zorlaştırdı fakat ele aldığı konu açısından sevdim. Şehir hayatının insanı doğadan uzaklaştırması, ölüm sonrası hayat konuları ve köylülerle işçiler penceresinden olaylara bakma durumu güzel bir şekilde anlatılmıştı. Sahne yerine “tablo” teriminin kullanılması ve karakterlerin sadece insan olarak ele alınmasından dolayı özel isimleriyle değil de “Bay”, “Bayan” tabirleriyle isimlendirilmesi dikkatimi çekti. Işık oyunlarına bayağı görev düşmüş bu oyunda. Bu da okumaktan ziyade izlemeye yönlendiriyor sanki. Keyifli okumalar.
2021 28. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2021 19:07
Bir dünya, bir ülke, bir kültür, bir kent... Bu kentin içinde yalnızşlama, yok oluş... Nuri Pakdil tiyatro tarzında kaleme aldığı bu eser de kentleşmeyle birlikte insanların nasıl yalnızlaştığını, yozlaştığını, özünden koparıldığını kaleme almış. Özümüze var olan bazı kelimelerin, kavramların, kültürün vs. bizden koparılışı işlenmiş, George Orwell'in 1984'ündeki gibi. Peki ve silişin bu yabancılaşma, bu yalnızlık son bulacak mı? Bir UMUT doğacak mı? Nuri Pakdil bu eserde oyunculara isim vermemiş. Bay, bayan, Soruşturmacı, işçi, hizmetçi, bekçi, köylü diye karekterleri belirlemiş. Çünkü bu karekterler aslında bu dünyada olan herkes. Ben, sen, o, biz hepimiz. Ayrıca bu kitabı okurken bazı kavramlar üzerine tekrar derin düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum. "kentleşme, metropelleşme, yabancılaşma, yozlaşma, yalnızlaşma, düşünce, fikir yoksunluğu, özgürlük, UMUT..." #kitapyurdu #kitapyorumu #kitaptavsiyesi @nuripakdil

Nuri PakdilYazar · 43 kitap
1934 Maraş doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. İlk çalışmalarını, şiir ve deneme türlerinde Maraş'ta, Demokrasiye Hizmet gazetesinde yayımladı. Lisedeyken Hamle adında bir dergi çıkardı (1954/55). İstanbul'da bir haftalık dergide sanat sayfaları düzenledi (1964). Edebiyat dergisini (Şubat 1969) ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nı (1972) kurdu. Nuri Pakdil'in ve Edebiyat Dergisi Yayınları'nın ilk kitabı Batı Notları'dır. Edebiyat Dergisi, kimi aralıklarla uzun yıllar sürdürdüğü yayınına, Aralık 1984'te ara verdi. Edebiyat Dergisi Yayınları, 1972-1984 yılları arasında, 18'i Nuri Pakdil imzasını taşıyan, 45 kitap yayımladı. Nuri Pakdil, 28 Şubat 1997 tarihinde Edebiyat Dergisi Yayınları'ndan yeniden kitap yayımlamaya başladı. Sitemizin güncellendiği tarihe kadar, daha önce yayımlanan 5 kitabın yeniden çalışılmış basımı ve 12 yeni kitabın ilk basımları yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Kasım 2014'te Necip Fazıl Saygı Ödülü'nün ilkini aldı. Aynı yıl yaptığı bir açıklamada "muhafazakar değilim devrimciyim" ifadesini kullanarak sağcı veya solcu olmadığını belirtip "İslamcı" olduğunu niteledi. "Özgürlükçü, emekten yana olan dinden yanayım." şeklinde ifadeleri de mevcuttur. Pakdil, marksizme ve komünizme yakınlık hissetmediğini fakat ilgiyle izlediğini de açıkladı. Yazarlığı boyunca 16 müstear isim kullanan Nuri Pakdil'in en çok tercih ettiği ise "Ebubekir Sonumut" olmuştur. 85 yaşında üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile tedavi gördüğü Ankara Şehir Hastanesi'nde vefat etti. Kitapları Harikalar Tablosu / Prevert, Oyun/Çeviri, Temmuz 1974. Ay Operası / Prevert, Şiir/Çeviri, Nisan 1975. Biat II, Deneme, Ocak 1977. Bağlanma, Deneme, Şubat 1979. Bir Yazarın Notları II, Deneme, Aralık 1980. Put Yapımevleri, Oyun, Nisan 1980. Biat III, Deneme, Nisan 1981. Anneler ve Kudüsler (Şiir) Bir Yazarın Notları III, Deneme, Mayıs 1981. Kasırganın Çatırtıları / Guillevic, Şiir/Çeviri, Mayıs 1981. Bir Yazarın Notları IV, Deneme, Eylül 1982. Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş, Oyun, Haziran 1982. Edebiyat Kulesi, Deneme, Şubat 1984. Sükût Sûretinde, Şiir, Şubat 1997. Derviş Hüneri, Deneme, Mart 1997. Batı Notları, Gezi-İzlenim, Mart 1997. Arap Saati, Deneme, Mayıs 1997. Umut, Oyun, Haziran 1997. Ahid Kulesi, Şiir, Haziran 1997. Korku, Oyun, Ağustos 1997. Klas Duruş, Deneme, Ekim 1997. Arap Şiiri (Güldeste) I, Şiir/Çeviri, Haziran 1998. Arap Şiiri (Güldeste) II, Şiir/Çeviri, Haziran 1998. Kalem Kalesi, Deneme, Ekim 1998. Bir Yazarın Notları I, Deneme, Mart 1999. Osmanlı Simitçiler Kasîdesi, Şiir, Temmuz 1999. Otel Gören Defterler 1: Çarpışan Sesler, Deneme, Aralık 1999. Otel Gören Defterler 2: Yazının Epik Resmi Çekildiği Sırada, Deneme, Mayıs 2000. Otel Gören Defterler 3: Büyük Sorgu, Deneme, Kasım 2001. Otel Gören Defterler 4: Simsiyah, Deneme, Nisan 2002. Otel Gören Defterler 5: Ateş Hattında Harf Müfrezeleri, Deneme, Ocak 2003. Otel Gören Defterler 6: Yazmak Bir Mûcize, Deneme, Haziran 2005.