Üvercinka

Cemal Süreya

2025 16. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2025 20:11
Merhaba değerli okuyucular :) Öncelikle Üvercinka şiirinin hikayesini öğrenelim.. :Cemal Süreya eşi Seniha Hanım hamileyken “Üvercinka” adını taktığı genç bir kızla tanışır. Cemal Süreya ile bu kız arasında tutkulu bir aşk başlar. Ancak Cemal Süreya’nın 58 yıllık hayatında Üvercinka şiirini yazdığı bu genç kızın adını bilen ve yüzünü gören kimse olmamıştır. Şairin hayatında bir giz olarak kalan bu sır, Süreya'ya Üvercinka şiirini yazdıracaktır. Üvercinka şiiri aynı zamanda Cemal Süreya’ya da şöhreti getirecektir. Çalkantılı günlerde olan Cemal Süreya bir karar vermek zorunda kalmıştır. Eşi Seniha Hanım çocuklarını doğurmak üzeredir ve şair kararını verir. Cemal Süreya Üvercinka ile ayrılık kararı alırken bir Ağustos günü şu satırlar dökülür dizelere: “Acıların adını, ağustos koymalılar…” Cemal Süreya'nın soyadındaki y harfini de Üvercinka'nın anısına çıkarttığı rivayet edilmektedir. Cemal Süreya eşi Seniha Hanım’a dönmüştür. Geride ise bu aşkın izlerini taşıyan Üvercinka şiiri kalmıştır. Şimdi bu eseri incelemeye alayım :) Bu kitabı çok öven okuyuculara anlam veremedim. Ben beğenmedim hatta 30 sayfada bırakacaktım neredeyse... Bir kadına salt beden üzerinde yaklaşılıp vücudu üzerinden bunu dizelere dökmek bana günümüz aşklarının samimiyetsizliğini hatırlatıyor. “Üvercinka”yı cinsel çağrışımlarla yüklü dizeleri içeriyor kitap. Kadını adeta cinsel obje gibi görmesine hem şaşırdım hem üzüldüm. Hayal kırıklığı diyorum sadece... “Yüzünün bitip vücudunun başladığı yerde Memelerin vardı memelerin kahramandı sonra Sonrası iyilik güzellik.” İşte tam da bundan rahatsız olmaktan söz ediyorum. Bu tarz şeyleri okurken gerçekten irite oldum. Şimdi aşkın bu olduğunu düşünmüyorum... Aşk bu olmamalı Spoiler içerir. Okumasanız da olur bir şey kaybetmezsiniz :) Son zamanlarda yüksek
2024 26. kitabı
Üvercinka’nın hikayesinden bahsetmek istiyorum öncelikle: Seniha, Cemal Süreya’nın ilk aşkı olan ve daha sonra evlendiği kadındır. Öyledir ki öğrenci olduğu yıllarda Seniha’nın kızıl saçları hakkında tahtaya bir şiir bile yazmıştır. (“Seni sevdiğim anda her şeyim kızıl oldu…”) Dikkatle okunması ve üzerine düşünülmesi gereken şiir kitabı olduğunu söyleyebilirim. Okumak isteyenler göz atabilir. "Seni bir kere öpsem ikinin hatırı kalıyordu iki kere öpeyim desem üçün boynu bükük..." Okuduğum bu dizeler sanırım şairimizin en beğendiğim dizeleri olarak kalacak.
2023 18. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2023 02:18
"Kötülüklerin büsbütün egemen olduğu namussuz bir çağ bu biliyorsun." Çok güzel ifade etmiş bizim yaşadığımız ahir zamanı... Cemal Süreyya başlı başına çok yetenekli ve yapıtlarında hep iz bırakan şair olmuştur. Dili arı ve olduğu gibi aktarmış "Üvercinka" adlı eserinde. Şiir severler için bu eseri okumalarını kesinlikle tavsiye ederim.
2023 44. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2023 00:03
Kitabı çok beğendim çok güzeldi Cemal Süreya’nın kalemine bayıldım kitap aşırı akıcıydı okumak isteyenlere tavsiye ederim. Konusu: “Üvercinka” yasaklı alanın sınırlarını aşar ve şiir, bambaşka boyutlara taşınır. İki sevgili için Laleli'den dünyaya gitmek, bulundukları “gerçek” dünyadan varoluşlarını gerçekleştirdikleri dünyaya gitmektir. Onların dünyası toplumsal baskı ve dinsel yasaklardan soyutlanmıştır.
Şiir
2020 257. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2020 12:48
Üvercinka kitabını çok merak ediyordum, herkesin övgüsünü duydukça beklentim arttı ve büyük hayal kırıklığı yaşadım. Bana aşkın değil de atmanın şiiri gibi geldi. Nasıl mı? Saniha Hanım yani Cemal Süreya'nın eşi hamileyken Üvercinka adını taktığı ve adını hiç öğrenemediğimiz birine aşık olur ve ona şiir yazar. Bana göre büyük sapıklık ve saçmalık. Bir de bu açıdan bakalım, hanım kardeşlerimiz iyi anlarlar dediğimi. Hamilesiniz, mini mini bir yavrunuz olacak, doğmak üzere, cinsiyetini öğrenmiş hazırlıklar yapmış güzel kıyafetler almışsınız derken kocanız başkasına aşık olup bir de şiir yazacak. Ne hoş karşılarsınız değil mi? Kesin. Tamamen saçmalık. İkinci kısma gelelim. Hadi bu saçmalıklarla dolu kağıt yığınına AŞK ŞİİRLERİ diyelim. Bir kadının cinsel organlarına türlü sapıklıklar düşünüp bunları kağıda dökmek aşk felan değil bir sapıklık, bir fetişizm, bir rezilliktir. İşte bu kadar, şişirilmiş ve para kazanmak için reklam edinilmiş birisi. Okumamak size çok daha fazla şey katar, buna eminim. İyi günler dilerim..
Puan vermedi·60 syf.·
2021 25. kitabı
Okumayı çok istediğim kitaplardandı fakat beklediğim gibi olmadı sevemedim. Tabi bir iki şiiri dışında çok etkilendiğimi söyleyemem. Ben nerde bir çift göz gördümse Tuttum onu güzelce sana tamamladım Sen binlerce yaşayasın diye yaptım bunu Bir bunun için yaptım. Beğendiğim bir bölüm ki çok fazla beğendiğim şiirler olmadı zaten . Tavsiye eder miyim bilmiyorum ama okumak isteyen olursa iyi okumalar...
2020 305. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2020 11:57
ÜVERCİNKA Böylece bir kere daha boynunlayız sayılı yerlerinden En uzun boynun bu senin dayanmaya ya da umudu kesmemeye Lâleli'den dünyaya doğru giden bir tramvaydayız Birden nasıl oluyor sen yüreğimi elliyorsun Ama nasıl oluyor sen yüreğimi eller ellemez Sevişmek bir kere daha yürürlüğe giriyor Bütün kara parçalarında Afrika dahil Aydınca düşünmeyi iyi biliyorsun eksik olma Yatakta yatmayı bildiğin kadar Sayın Tanrıya kalırsa seninle yatmak günah, daha neler Boşunaymış gibi bunca uzaması saçlarının Ben böyle canlı saç görmedim ömrümde Her telinin içinde ayrı bir kalp çarpıyor Bütün kara parçaları için Afrika dahil Senin bir havan var beni asıl saran o Onunla daha bir değere biniyor soluk almak Sabahları acıktığı için haklı Gününü kurtardı diye güzel Birçok çiçek adları gibi güzel En tanınmış kırmızılarla açan Bütün kara parçalarında Afrika dahil Birlikte mısralar düşürüyoruz ama iyi ama kötü Boynun diyorum boynunu benim kadar kimse değerlendiremez Bir mısra daha söylesek sanki her şey düzelecek İki adım daha atmıyoruz bizi tutuyorlar Böylece bizi bir kere daha tutup kurşuna diziyorlar Zaten bizi her gün sabahtan akşama kadar kurşuna diziyorlar Bütün kara parçalarında Afrika dahil
Şiir
2022 25. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2022 00:31
Çok duydum adını Çok methettiler Ve aldım okudum en son Okuduğum esnada Cemal Süreya dan 5 kitap daha okumuştum. Bu 6.ydi yani. Açık söylemek gerekirse bazı kitaplarını daha çok sevdim. Belki hikayesine vakıf olmadığımdan dolayıdır. Ama siz okuyun Cemal Süreya okunmaz mi
2020 44. kitabı
Okunma: 19 Mart 2020 19:07
Hakkında çok hoş olmayan söylentiler halen devam etmektedir, fakat şairliği mükemmeldir. Şiire ilgi duyupta okumayan da yoktur sanırım... Kesinlikle okunmalı.
2025 40. kitabı
Okunma: 30 Mart 2025 01:27
Merhaba kuşlarım Cemal Süreya'dan okuduğum ikinci şiir kitabı. Bazı şiirler, ilk okuduğum kitabı olan Sevda Sözleri kitabında da vardı. Yazımına alıştım fakat bir sonrakinde ne okusam bilemiyorum. Cemal bir yandan 'gel ban'a derken bir yandan da 'uzak dur' diyor. Bir gün çözerim umarım. Kitabı beğendim, hemen bitiyor sıkılmıyorsunuz. 2 saatlik bir yolculukta bile bitirebilirsiniz. Okuyacaklara keyifli okumalar. Sağlıcakla kalın...

Cemal SüreyaYazar · 28 kitap
Asıl adı Cemalettin Seber'dir. Cemal Süreya 1931'de o yıllarda Erzincan'a bağlı olan Pülümür ilçesinde doğdu. Çocukluğunun ilk yıllarını Erzincan şehrinde geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır. Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966- Mayıs 1970 arası 47, 1980-1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e Doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı. İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri Şarkısı Beyaz, Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.