Uykusuzluk

Kasım 1996
Remzi Kitabevi
Orijinal Adı:
Insomnia

Çok güzel bir kitap bol bol herşey keyifli okumalar
Puan vermedi·645 syf.·
2025 5. kitabı
Uykusuzluk üzerine ben de vakti zamanında epey okumuştum. Uyku kalitesizliği geceleri olduğu kadar günleri de cehenneme çevirebiliyor. Sersem sepet kafayla işe git, odaklanabilmek için kupalarla kahve tüket, akşam uykun gelsin diye yapmadığını bırakma. Şeytan sarmalı resmen ~Kitabın ilk bölümü bile insanı hiç sıkmadan çok akıcı bir şekilde ilerliyor. Karakterlerin derinliği beni çok etkiledi. Yaşlanmanın getirdiği zorlukları, yaşlılığın aslında farklı kişiler için ne ifade ettiğini çok güzel şekilde yansıtmış.~ ~Kitapta kürtaj gibi bir çok politik mesajlar vardı. Kürtaj taraftarları ve karşıtları arasında yaşanan çatışmalar çok iğrençti ama bir o kadar da gerçekçiydi.~ ~Ralph, eşinin ölümünden sonra uykusuzluk problemi çekmeye başlar ve her geçen gün uyuduğu saat sayısı azalmaya, neredeyse hiç uykusuz etrafta dolaşmaya başlar. Ve bu uykusuzluk durumu Ralph'e insanların enerji alanları, başka deyişle auralarını görme yeteneğini kazandırır.~ ~Stephen King'in korku öğelerinden ziyade doğa üstü olayları konu edindiği, Derry de geçen ( Derry memleketimiz gibi olduk artık caddelerini, sokaklarını, köprülerini bile öğrendik sayesinde) ve "O" kitabından tanıdığımız Mike Hanlon'a bolca selam çaktığı bir kitap.~ ¤♡EN SEVDİĞİM ALINTISI ¤♡ ~Tam şimdi, sana öyle aşık oldum ki kendimi boğuluyor gibi hissediyorum ve ölümün bile güzel bir şey olduğunu düşünüyorum.~ ♡Fazla Stephen King okumaktan olsa gerek bu kitapta kendini tekrara etmiş gibi geldi bana ama söz konusu Stephen King ise her zaman okunur♡
2022 86. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2022 21:31
"Ve yine de buradaydılar işte, dünyanın en yaşlı Peter Pan' ı ve Wendy'si, büyülü bir ağacın altından, ikisinin de görmek istemediği bir yeraltı dünyasının içine doğru kayıyorlardı." Uykusuzluk; yaşlılıkla birlikte gelen kayıp duygusuna, yalnızlık ve uykusuzluk olgularına vurguları,Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi, King'in Kara Kule serisi ve O kitabına göndermeleri, insanın algılarının ötesinde bulunan bir evren ve bu evrende yaşayan farklı seviye ve görevlerdeki varlıkları konu alan özgün kurgusu, hikayenin içine çeken ve o atmosferi yaşatan ayrıntılı betimlemeleri, karakterlerin duygularını çarpıcı bir şekilde yansıtan anlatımı ile etkilendiğim ve çok beğenerek okuduğum bir kitap oldu. Ralp ve Carolyn Roberts, Derry kasabasında yaşamaktadır. Sıradan, mutlu hayatları Carolyn'in ölümcül bir hastalığı olduğunu öğrenmeleri ile sarsılır. Acılı bir hastalık döneminden sonra Carolyn ölür. Ralp Roberts eşinin ölümünden bir ay sonra, uyku sürelerinin giderek azalması ile kendini gösteren Uykusuzluk rahatsızlığı olduğunu keşfeder. Uykusuzluk dönemi uzadıkça, artan enerjisi, değişmeye başlayan algıları, kimsenin farkına varmadığı duyum ötesi deneyimleri ile Ralp Roberts farklı bir evren ile yüzyüze gelir. Bu süreçte komşusu ve arkadaşı Ed Deepneau'da farklılıklar gözlenmeye başlanmış, eşi Helen'a karşı şiddet içeren davranışları dikkat çekici boyuta ulaşmıştır. Aynı zamanda Derry Kadın Sığınma Evi için ünlü feminist Susan Day'in konuşma yapmaya çağrılması, kasabada gerilimin başlamasına sebep olmuştur. Gerçekliğin farklı bir seviyesi ile yüzyüze gelmiş Ralp Roberts'a bu gerilimin sona erdirmesi için önemli bir görev verilir. Bu görevde ona yıllardır tanıdığı komşusu ve sevdiği arkadaşı Louis eşlik edecektir. Yabancı varlıklar, keşfedilen yetenekler, yaşamın bilinmeyen
2020 12. kitabı
En severek okuduğum romanlardan biriydi. Hayal dünyama yön vermişti. Gz2 otobüsünde okuldan dönerken çabucak sayfalar akmıştı. Uykusuzluk hastalığına yakalanan yaşlı adamın, insanların başının çevresinde aura benzeri şekiller görmesiyle olay örgüsü sizi kitabın sonuna götürür. Eski ama altın değerinde kitaptır
2021 187. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2021 21:25
Uykusuzluk üzerine ben de vakti zamanında epey okumuştum. Uyku kalitesizliği geceleri olduğu kadar günleri de cehenneme çevirebiliyor. Sersem sepet kafayla işe git, odaklanabilmek için kupalarla kahve tüket, akşam uykun gelsin diye yapmadığını bırakma. Şeytan sarmalı resmen. Her neyse zekasına hayran olam King bu kitabında uykusuzluk çeken tatlış bir ihtiyarı başrole uygun görmüş. Ralph amca da bu dertten kurtulmak için denemediğini bırakmıyordu. Faydasız bir çaba içinde kafayı sıyırmak üzere iken bir fark ediyor ki Louise de aynı dertten muzdaripmiş. Bu iki yaşlının macerası benim bayıldığım bir seriye gönderme yapıyor. Keşke daha çok kitabı elimde olsa ayda birkaç King okusam.
2021 8. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 23:18
Stephen King'in korku öğelerinden ziyade doğa üstü olayları konu edindiği, Derry de geçen ( Derry memleketimiz gibi olduk artık  caddelerini, sokaklarını, köprülerini bile öğrendik sayesinde) ve "O" kitabından tanıdığımız Mike Hanlon'a bolca selam çaktığı bir kitap. Fazla Stephen King okumaktan olsa gerek bu kitapta kendini tekrara etmiş gibi geldi bana ama söz konusu Stephen King ise her zaman okunur... Kitap zamanında Remzi Kitabevi tarafından basılmış ama şimdilerde maalesef basımı yok. (Altın Kitaplar'dan kurtulamadık daha) Yaklaşık 650 sayfa ama puntoları çok küçük normal boyutta olsa 800 sayfayı geçer muhtemelen. Stephen King'in basımı olmayan (Çağrı, Duma Adası, Uykusuzluk) kitaplarını sahaflarda bulup okumak da ayrı bir zevk oldu benim için. ...İyi Okumalar... Uykusuzluk Stephen King
2020 160. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2020 04:26
Uykusuzluk, beni en çok etkileyen, en çok ilgimi çeken Stephen King romanlarından biridir. Bunun sebebi ise olay örgüsü yahut içerik değildir. 2020 yılının Mart ayı ve sonrasıyla beraber bir illet beni sardı. O da uykusuzluk. Eh saat 5 olmuş ve bu da neden burada olduğumu açıklıyor. Özellikle temmuz ayı ve sonrasında ise bu sorunlar gittikçe arttı ve geride bıraktığımız ağustos ayında da toplam 50 kitap okumuş olmam aslında durumu gözler önüne seriyor. Gönül istiyor ki sakin, sessiz, uyumaya müsait bir ortam olsun ama olmuyor işte. Neyse bu kadar ağladığımız yeter, sanırım neden bu denli ilgimi çektiğini kısaca açıklamış oldum a dostlar.  Kitap 1994 yılında yayımlanıyor ve ülkemizde de 1996’da ilk baskısı yapılıyor. Biraz korku, biraz gizem biraz da fantastik ögeler barındıran bir eserle karşılaşıyoruz. Artan uykusuzluk, bunun getirdiği psikolojik sıkıntılar -ki bende de var hee- ve bununla beraber görülmeyeni görme ve onunla iletişime geçme yetenekleri bulunan ve iletişime geçtiği güçlerle de mücadele eden ihtiyar (70lik) Ralph Roberts'i konu alıyoruz. Maine bölgesindeki Derry kasabasında geçiyor hikayemiz. Ralph önceden iyi bildiği Ed Deepneau ile karşılaşır. Ancak oldukça saldırgan biri olmuştur ve toplumda sıkça tartışılan Kürtaj hak mı yoksa cinayet mi tartışmasını aslında burada işler. Bende cinayet olarak görüyorum. Açıkçası yaşamak her şeye rağmen güzel ve her insan bunu en az 1 kere hak etmiyor mu sonuçta? Ardından Ralph üzerine yoğunlaşır hikaye. Her gece süresi kısalan uykulara gelir sıra. Burada gözüm korktu çünkü bazen benim de gözlerim etrafı parlak görüyor, uzun süreli uyumadığımda. King bu psikolojiyi iyi işliyor. Süresi gittikçe azalan uykulara beraber soyut şeyleri görmeye ve bunları anlamaya çalışır. Bununla oldukça mücadele edip kurtulacak gibidir
2021 26. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2021 12:15
Ralph Roberts sıradan bir insandı ta ki uykusuzluğun pençesine düşene kadar. "Artık gerçekle hayal arası bir dünyada, korkunç kabuslarla boğuşmakta, kasaba halkını tek tek biter canavara dönüştüren şeytani ve ölümcül gücü çaresizce seyretmektedir." Ralph, eşinin ölümünden sonra uykusuzluk problemi çekmeye başlar ve her geçen gün uyuduğu saat sayısı azalmaya, neredeyse hiç uykusuz etrafta dolaşmaya başlar. Ve bu uykusuzluk durumu Ralph'e insanların enerji alanları, başka deyişle auralarını görme yeteneğini kazandırır. Kitabın ilk bölümü bile insanı hiç sıkmadan çok akıcı bir şekilde ilerliyor. Karakterlerin derinliği beni çok etkiledi. Yaşlanmanın getirdiği zorlukları, yaşlılığın aslında farklı kişiler için ne ifade ettiğini çok güzel şekilde yansıtmış. Benim favori bölümüm gizli şehir oldu. King'in o muhteşem hayal gücüne tekrar ve tekrar tanıklık ettim. O kadar güzel kurgulanmış bir roman ki her bölümde taşlar yerli yerine oturuyor. En ufak detayların bile çok önemli olduğunu gördüm. Muhteşem bir zeka ve hayal gücü örneği.. Kitapta kürtaj gibi bir çok politik mesajlar vardı. Kürtaj taraftarları ve karşıtları arasında yaşanan çatışmalar çok iğrençti ama bir o kadar da gerçekçiydi. Ve elbette Uykusuzluk, diğer birçok kitabıyla bağlantılı. Özellikle O ve Kara Kule serisiyle. Okurken O ile bağlantılı bir çok şeye rastladım. Kara Kule serisini okumadım fakat seri hakkında az çok bilgim olduğu için bazı ayrıntıları yakaladım. Kara Kule'den sonra mı önce mi okumalıyım diye kendi içimde büyük bir kavga vermiştim ama sonunda okumaya karar verdim. Okuyanların çoğu ayrı olarak okunabileceğini yazdığı için cesaretimi topladım. Kitapta başka yazarların eserlerine ve Yunan mitolojisine de oldukça gönderme vardı. Özelikle Mireler'e. (Lakhesis, Klotho, Atropos) Kesinlikle
Stephen King’in Doğaüstü Korku Unsurlarını Tekinsizlikle Buluşturduğu Roman
Puan vermedi
"Stephen King’in romanlarının, özellikle hacimli olanların, yavaş yavaş açıldığını birçok okur kabul edecektir. Ben de idmanlı bir okur olarak Uykusuzluk’un ana hikayesinin başlamasını sabırla bekledim lakin sayfalar boyunca Ralph’in günlük etkinliklerini ve uykusuzlukla baş etme sürecini okudum." - Bülent Özgün İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/uykusu...
2024 24. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2024 09:06
Stephen King'in geniş hacimli bu romanı kitap kapağıyla insanı cezbediyor. Eşinin vefatından sonra uykusuzluk sıkıntısı yaşayan yaşlı Ralph bir süre sonra etrafındakileri görmedikleri bazı güçlere sahip olduğunu fark eder. Etrafındaki insanların auralarını görebilme, onların yalan söyleyip söylemediklerini anlayabilme, hastalıkları fark edebilme, telepati kurabilme bunlardan bazıları. Bir süre sonra, bu yeni dünyadaki kötü karakterlerin de dikkatini çeken Ralph kendisiyle aynı sorunu yaşayan Billy ile birlikte zorlukların üstesinden gelebilecek midir? Stephen King'in romanlarında idealize edilmiş karakterlerin kullanılmaması benim en beğendiğim noktalardan bir tanesi. İnsanları zayıflıkları ve eksik yönleri ile çok güzel bir şekilde anlatmış. Bununla birlikte yaptığı benzetmeler de insana "Evet aynen böyle bir şey."hissi uyandırıyor. Ancak bazı kitapları haddinden fazla uzun olabiliyor, bu noktada okuyucu sıkılıyor. Genel itibariyle beğendiğim bir roman. Uzun zamandır da okumak istiyordum. Zaman zaman devam etmek zor olsa da Stephen King sevenler için güzel bir roman diyebilirim.
2018 106. kitabı
Genel olarak Stephen King'in tüm kitaplarını beğenerek okusamda, bu kitap elimde sürüklendi. Diğer romanlarına göre oldukça detaycı bir anlatıma yer verilmiş ve bu durum da sürekli konudan uzaklaşmama sebep oldu.

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King