Kırmızı gül mü beyaz gül mü?
2023 19. kitabı
Shakespeare kronolojik sırayla okumaya karar verdiğim tek yazar ve bu sıralar kral serilerini okumaktayım. Kral VI. Henry 4 seri şeklindedir. İlkini bitirmiş bulunmaktayım ve şu ana kadar okuduğum kral temalı tiyatrolarında en sevdiğim kitabı oldu. Ardından da V. Henry kitabı geliyor ama o daha çok trajikomik gelmişti bana. Bu kitabında ise Fransa ve İngiltere savaşı haricinde iktidar savaşları, hüzünlü ve gurur dolu ölümler, Junior kralcıklar ve ufak tefek entrikaların tohumlarını görüyoruz. Kitapta ilgimi çeken şey o dönemki iç savaş: Güller savaşı. "O dönemde, insanlar hangi tarafta olduklarını göstermek için yakalarına kırmızı ya da beyaz gül takarlardı. York ve Lancaster Hanedanları arasındaki iktidar savaşında York tarafları beyaz, Lancaster tarafları kırmızı gül takardı."( sayfa 42 dipnot bilgi) Kitapta ikinci ilgimi çeken şey kadın savaşçı Joan la Pucelle in hikayesi idi.Jan Dark adıyla hareket ediyordu. Artı cinleri olduğunu ve savaşta ona yardım ettiklerini iddia ediyordu. Hoş bi başlangıç olduğunu düşünüyorum. VI. Henry ve III. Richard kitaplarını bitirdikten sonra çok merak ettiğim Requiem of the Rose King adlı animeyi izleyeceğim. Gül savaşları:tr.m.wikipedia.org/wiki/G%C3%BClle... Anime:en.m.wikipedia.org/wiki/Requiem_of...
Kral VI. Henry - IWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2014433 okunma
2020 10. kitabı
Shakespeare'in bu eseri III ciltten oluşmaktadır. Şiirsel, tarihi bir oyundur bu eseri. Eser'in içeriğine gelecek olursak; Fransa ile ingiltere arasında geçer. İlk bölümde kendisini ingiltere'ye adamış efsane komutan Talbot ve oğlu'nun trajedisine şahit oluruz. Daha sonra Kral Henry'inin eserde pasifliğine şahit oluruz olay örgüsünde Kral'ın neden bu kadar geri plana atılmış olduğu hakkında bir fikrim yok lakin diğer II. Ciltte daha da netleşecek. Açıkçası şu an beni heyecanlandıran şey; Suffolk'un yapacağı hamle! Shakespeare'ın bu eseri diğer romantik eserlerine göre sıkıcı olabileceğini düşünebilirsiniz lakin sıkıcı değil :) Keyifli okumalar!
Shakespeare’ın tarihi oyunları
Puan vermedi·160 syf.·
2019 117. kitabı
Shakespeare’ın İngiliz tarihiyle ilgili iki tane dörtleme ve iki bağımsız oyun olmak üzere 10 tane eseri bulunuyor. İlk dörtleme diye adlandırılan oyunlar sırasıyla “Henry VI (1, 2, 3. bölümler)ve Richard III”. Bu ilk dörtlemeyi kariyerinin çok başında 1589-1593 yılları arasında yazdığı düşünülüyor. İşlediği konu bakımından İngiliz tarihinde ise 1422-1485 yılları arasına denk düşüyor. İkinci dörtleme ise “Richard II, Henry IV (1 ve 2. bölümler), Henry V”. Bu oyunları ise 1595-1599 tarihleri arasında yazdığı düşünülüyor ancak İngiliz tarihinde birinci dörtlemeden daha önceki bir dönemi 1398-1420 yıllarını kapsıyor. Seçim sizin dörtlemeleri bölmemek kaydıyla istediğinizden başlayabilirsiniz. Diğer iki bağımsız oyun ise Kral John (1199-1216), bu oyunu 1590’ların ortalarında yazdığı düşünülüyor ve en son oyunlarından biri olan Henry VIII’in 1612-1613 yılında yazıldığı kabul ediliyor. Shakespeare Globe tiyatrosunda çıkan yangın sorasında sergilenen oyun da Henry VIII’dir. Hepsini okumaya fırsatınız yoksa Richard III, Henry IV ve Henry V okunması gereken oyunlar arasında gösteriliyor bilginize. Okuduğum Henry VI-1 oyununa gelecek olursak, her satırda Shakespere’ı aradım ama yok maalesef çok az yerinde denk geldim ona Hamlet’in, Othello’nun Shakespeare’ını bulamadım. Dil bakımından diğer oyunlarındaki şiirsellikten uzaktı. Tarihi bir oyun olmasından sanırım karakterler daha dengeli daha gerçekçiydi. Her ne kadar adı Henry VI olsa da çok etkili bir karakter değildi kralımız gerçi gerçek hayatta da sönük biri olarak kaldı. Oyunda bir de Jan Dark’ımız vardı ki ona çizilen imaj biraz farklıydı ve Fransızları da çok rahatsız etmiş bu durum. Ermiş Janlarına Shakespeare çok ağır laflar etmiş ve ona sıradan hatta sıradanın altında bir kadın imajı vermiş. ( Jan Dark’ı
2023 40. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2023 22:10
“Unutmayın ki, bir hiç yüzünden Kaybetmeyelim kanla kazanılmış yerleri !” Diyor Kitabında William Shakespeare Kral VI. Henry - I Shakespeare’in İngiltere’deki siyasi karışıklıklar ve ayrılıkların başladığı VI. Henry dönemini ele aldığı oyunların ilk bölümüdür. Üç bölüm süren oyunların kahramanı VI. Henry’dir, fakat ilk bölümde kendisini İngiltere’ye adamış büyük komutan Talbot’un trajedisine de tanık olmaktayız. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Değerli çevirisi için Özdemir Nutku ‘ya teşekkürler. Arka Kapaktan Alıntı: William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar. Kral VI. Henry Shakespeare’in İngiltere’deki siyasi karışıklıklar ve ayrılıkların başladığı VI. Henry dönemini ele aldığı oyunların ilk bölümüdür. Üç bölüm süren oyunların kahramanı VI. Henry’dir, fakat ilk bölümde kendisini İngiltere’ye adamış büyük komutan Talbot’un trajedisine de tanık oluruz. Shakespeare VI. Henry’yi genç denebilecek bir yaşta yazmıştır, buna rağmen sahneye uygun oyun yapısını kurmada çağdaşlarının çok ilerisindedir. Yazarın karakterleri boyutlandırmadaki başarısı, onlara kattığı enerji ve etkili şiirsel geçişler, tarihi oyunlar arasında Kral VI. Henry’yi öne çıkarır.
2021 2. kitabı
Hasan Ali Yücel Serisi'nde IV.Henry sonrası (sahnelenmesine rağmen V.Henry'e yer verilmeden) VI.Henry olaylarının anlatıldığı kitaba geçiş yapılmış. Kitabın anlattığı kralımızın olay örgüsü bu sefer IV.Henry gibi tek kitapta toplanmamış iki kitaba yayılmış. Bakınız: Kral VI. Henry I- Kral VI. Henry II- Son derece sade bir dil çevirmen tarafından tercih edilmiş ki şiirsel bir anlatı anca bu kadar güzel kağıda aktarılabilirdi. Empatinin şaha kalktığı bu eserde her okuyucunun kahramanının fark farklı kişiler olduğuna da eminim çünkü dönüp bakıldığında herkes haklı da haksız da olabiliyor. İlk kitaba göre daha hareketli ve sürükleyici olan eser gün içerisinde rahatlıkla bitirmenize bile önayak olacaktır :) Spoiler: 1.kitap sonuyla olay örgüsünün zirvesinde sizi bırakıyor ve bu da diğer kitaba geçmek için biraz tetikleyici unsur olmuş ki zaten mini bir dizi havası da veriyor. Spoiler: Kitabın içeriğine bakacak olursak; Kraliçemiz ve yancısı Suffolk entrikanın başarısız kısmını, Edward,Richard, York ve Warwick ise entrikaların başarılı kısmını canlandırıyor. Yoğun olay örgüsü içerisinden ise Clifford abimiz draması ile bizi bir miktar hüzne boğuyor. Anlık sonuçlandırılan çarpışmalar kısa süreli şok etkisi yaratsa da Shakespeare amcamızın tarzı budur deyip sineye çekmek durumunda kalıyoruz. Tavsiyemdir: Sesli okuma yaparak duyguları daha canlı yaşayabilirsiniz.
2020 27. kitabı
Okunma: 25 Mart 2020 21:36
Üç bölüm süren oyunların kahramanı VI. Henry'dir, fakat ilk bölümde kendisini İngiltere'ye adamış büyük komutan Talbot'un trajedisine de yer vermiş. Dili çoğu zaman şiirsellikten uzaktı. Bir önce okuduğum Shakespeare kitabı olan Kleopatra ve antonius'u cok beğendiğimden ötürü tüm kitaplarını okumaya karar vermiştim. Ama bu kitap önceki tadı vermedi. O yüzden kararsiz kaldım ama seriyi bitireceğim galiba. Yine de güzeldi. Keyifli okumalar
Ben Canımı Vereyim Siz Kardeş Kavgası
2025 48. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2025 23:34
William Shakespeare'in Kral VI. Henry, 1. Bölüm adlı oyunu, genç yaşta tahta çıkan VI. Henry döneminde İngiltere'nin yaşadığı siyasal ve askerî çalkantıları konu alır. Oyun, babası V. Henry’nin ölümünün ardından Fransa’daki İngiliz hâkimiyetinin zayıflamasıyla başlar. Fransızlar, köylü bir kız olan Jeanne d’Arc’ın (oyunda Joan la Pucelle) liderliğinde toparlanır ve birçok kaleyi İngilizlerin elinden alır. Bu sırada İngiltere’de, krallığın yönetiminde söz sahibi olan soylular arasında büyük bir çekişme yaşanır. Bakalım İngiltere iç karışıklıklarını hâlledebilip yönünü Fransa'ya çevirebilecek mi? Fransa işgalci İngiltere'yi topraklarından atabilecek mi? Sevgiler.
Tiyatro
2024 7. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2024 22:45
Bu kitapta Kral 6.Henry Shakespeare 'in İngiltere 'deki siyasi karışıklıklar ve ayrılıkların başladığı 6.Henry dönemini ele aldığı oyunların ilk bölümünü görüyoruz.Üç bölüm süren oyunda ilk bölümde kendisini İngiltere 'ye adamış büyük komutan Talbot 'un trajedisi tanık oluyoruz. İngiltere ve Fransa arasında geçen savaş üzerine bir oyundur.Arka arkaya oyun okumaktan mi bilmiyorum ama bazen oyunları okurken sıkıldım. #mineilebirlikteokuyoruz kitap kulübünün Ocak ayı kitabı. Daha 6.Henry 2 ve 6.Henry 3 okunacak inşallah okuyabilirim. İyi okumalar dilerim.
2021 53. kitabı
Her zamanki gibi akıcı bir dille yazılmıştır. Olayların daha iyi anlatılması için birkaç sayfalık bilgi bölümüyle başlayıp ilerleyen hikayede en çok Talbot karakterini sevdim.
Güllerin İçinden Shakespeare
·160 syf.·
2026 17. kitabı
15. Yüzyıl İngiltere’si bitmek tükenmek bilmeyen savaşlar özellikle iç savaşlarla (Güller Savaşı) kendisini gösterir. İngiltere bu cenderenin içerisinden geçerken genç bir krala sahiptir. Kral genç olmaya gençtir. Fakat etrafındaki deneyimli soylular kraldan çok kralcı bir misyonu üstlenerek savaşı daha da körüklerler… Yani bu dönemde Shakespeare’in anlatacağı kadar dinamik bir saray hayatı vardır. Fakat iş bu kadarla da kalmaz Fransa kırsalında bir Fransızların deyimiyle bir azize ve kahraman Jan Dark sahne alır. Efsaneye dönüşen Jan Dark İngiliz muharririn etnik kimliğinden kaynaklanırcasına kötü resmedilir. Hatta Orta Çağ heyulasına binaen büyücü Dark efsunlarıyla İngilizlerin mağlup olmasına neden olur. Fransa’nın bu danışıklı dövüşü İngiliz kahramanların dramına döner. İşte muharririn asıl uzmanlık alanı dramın olduğu bu yerde ortaya çıkar. Ayrıca yakalara takılan beyaz ve kırmızı güllerle savaşa tutuşan İngiliz asillerinin mücadelesi Shakespeare’in dilinden çok iyi yansır. ** zafer saraç Kral VI. Henry - I William Shakespeare Zafer Saraç**

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...