The Dark Tower #4

İngilizce

Gerçek Aşkı ve Ka-Tet’i Arayanlar - Büyücü ve Cam Küre
2026 29. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2026 22:55
Büyücü ve Cam Küre Kara Kule serisinin dördüncü kitabıdır. Roland’ın gizemli geçmişini; Susan ile aşkını, en iyi arkadaşları olan Alain ve Cuthberti’i anlattığı, Büyük Tabut Avcıları, acımasız büyücü Rhea ve neticesinde gelişen olaylar dizilimidir. Blaine’in sorduğu bilmeceler ile raylar üzerinde can pazarı yaşanmaktadır. Eddie’nin kıvrak zekası ile bu beladan neyse ki kurtulurlar. Ve kitaptan örnek bir bilmece: “Ben güneşin önünden geçerim, Blaine. Ama yine de yere gölgem düşmez. Ben neyim?” “RÜZGÂR.” Hiç duraksama yoktu. Stephen King “pembe greyfurt” diye bir küreden bahseder. Kule evreninde küreler çok tehlikelidir ve serinin diğer kitaplarında da karşımıza çıkacaktır. Geçiş yaptırır, gelecekten parçalar gösterir ve insanın çıldırmasına, cinayet işlemesine ve tükenmesine yol açan etkilere sahiptir. Büyücü Rhea’nın “Dürüstlüğün Kanıtlanması” adı altında Susan’ı muayene ettiği satırlar (bakire mi değil mi, soluğu temiz mi kötü varlıklar tarafından kirletilmiş mi) ciddi anlamda beni sinir etti. Ve Büyücünün evine gittiği akşam Susan o küreyi gördü. Çenesini tuttu ve gördüğünü söylemedi. Susan’ın güçlü kişiliğinden etkilenen ve uzun sarı saçlarını kıskanan büyücü ise Susan’a öyle kötü bir büyü yaptı ki kitabın ilerleyen sayfalarında iyi ki yanında o an Roland varmış dedirtti. Sheemie’den bahsetmek istiyorum. Devamlı gülen çocuk… Roland ve arkadaşları onu devamlı kolladıkları ve kötü insanların hakaretlerinden koruduğu için onlara kalbini öyle güzel açıyor ve iyilikler yapıyor ki ağlamamak elde değil. Sai King’in bu evrende yarattığı en saf bir yandan da en güçlü karakter olabilir. Depape adındaki aşağılık tabut avcısı ona botlarını yalatmak istediğinde Cuthbert belki de babalarının yüzünü unuturcasına ve gelme amaçlarını bir kenarı atarcasına yardım etti. Bu anlamda Roland’ın
Roman
Büyücü ve Cam KüreStephen King · Altın Kitaplar Yayınevi · 20101,183 okunma
2026 81. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2026 23:05
Öncelikle kitaba dair hislerimi belirteyim. Beğendim beğenmedim arasında bıraktı beni kitap. İlk üç cilt harika devam etti. Ama burada zaman zaman karmaşa yaşattı bana. Anlamakta zorladı bazı yerleri ve bu da beni yordu. Bu cilt Çorak Topraklar ın bittiği o heyecanlı noktadan, yani akıl hastası tren Blaine ile yapılan ölümcül bilmece yarışı ile devam ediyor. Daha sonra araya o çok sevilen karakter Roland'ın geçmişi giriyor ki esas kargaşa burada başlıyor. Ney gerçek ney rüya anlamakta zorlandım. Yoğun bir western atmosferi ve fantastik macere birbirine girmiş. Ama seride daha maceralar devam edecek anlaşılan. Çünkü kahramanlarımızın yolculuğu sürüyor. Serinin hayranlarının mutlaka okuması gerekir. İlginiz yoksa tavsiye etmem. Kitap çok uzun, zamana yayarak okumak gerek. Bir de tamamen sessiz kafanızın başka şeyle meşgul olmadığı bir ortamda okumak gerekir kitabı ki daha anlaşılır olsun. İyi okumalar dilerim.
Alıntı
2024 33. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2024 18:47
“Onlar ka-tet’ti.Çok şeyden oluşan bir tek.” Şu ana kadar seri içinde en sevdiğim kitabı bu oldu.Çünkü bu kitabında Roland’ın çoçukluğunda yaşadığı bir hikayeyi okuyoruz.Çok güzeldi.Bir o kadar da hüzünlü..Gözlerimin dolduğu sahneler oldu.Aşk,dostluk,intikam ve aksiyonun iç içe geçtiği bir kitaptı.Ve yazarın bunu dolu dolu yazmış olması..Hiç bitmesin istedim. Büyücü ve Cam Küre de olaylar kaldığı yerden devam ediyor.Üçüncü kitap aşırı heyecanlı bir yerde bitmişti.(Peki yazarın bu kitabı 26 yılda yazması?Seriyi daha ilk çıktığı zamanlarda keşfedip okuyan insanları düşünemiyorum bile.İnsan çıldırır meraktan.) O heyecanlı yeri atlattıktan sonra Roland dostlarına geçmişinin bir bölümünü anlatmaya başlıyor.Bu kısım zaten kitabın en büyük yerini kaplıyor ve okurken o hikayeden kopmak istemiyorsunuz.İsimlerini sıkça okuduğumuz Cuthbert ve Alain ile Roland’ın bi kasabaya gelmeleri ve orada başlarına gelen olayları okuyorsunuz.Ve Roland’ın ilk aşkı Susan’ı.Sonunun ne kadar mutsuz biteceğini bilsem de bu kadarını beklemiyordum.Böyle hüzünlü bir son..Kalbim hala kırık.Hikayede yine bazı kehanetler ortaya çıktı ve şu anla bağlantılı bazı şeyler var.Ayrıca yine evren ve kule hakkında yeni bilgiler edindim.Hikaye git gide büyüyor ve o kadar detayı akılda tutmaya çalışmak yorucu olsa da okuması çok keyifli.Hiç ara vermeden diğer kitaba geçeceğim. “Uzun günler ve tatlı geceler sizinle olsun.” Roland Deschain
İnceleme
Büyücü ve Cam KüreStephen King · Altın Kitaplar · 20181,183 okunma
Biz ka-tet'iz, çoktan oluşan bir...
2022 50. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2022 14:26
Aslında serinin tamamını okuduktan sonra bir inceleme yazmayı düşünüyordum fakat bu kitaba özel bir inceleme yazma gereksinimi duydum. Kendisi tatil döneminde de bana yol arkadaşlığı yaptı ve serinin şu ana kadar beni en çok etkileyen kitabı oldu. Kara Kule serisi Stephen King'in başyapıtı diyebileceğimiz 7 roman ve 1 ara hikayeden oluşan 8 kitaplık bir seridir aslında. King okuyan ve takip edenler bilir ki ustanın kitapları "King evreni" diyebileceğimiz bir evrende geçmekte. Birbirinden bağımsız olan kitaplarında bile çokça birbirlerine göndermeler bulunur (#154212146 gibi). Kara Kule serisi ise bu karakterlerin toplanma merkezi gibi. Mahşer ve Ejderhanın Gözleri kitaplarından Randal Flagg veya Uykusuzluk kitabından Crimson King aktif bir role sahip. Bundan dolayı bir Stephen King okuyucusunun sonradan okuması gereken bir seridir. Kule'nin yıkılmaya başlaması ile Orta-Dünya dahil bilinen bütün gerçekliğin ortadan silinmesi tehlikesini ortadan kaldırmaya ve Kule'yi bulmaya çalışan Roland ve arkadaşları 3. kitap olan Çorak Topraklar ın sonunda Mono Blaine'in saldırısı ile yüzleşiyorlardı. Buradan sağ salim çıktıktan sonra bir süredir duyduğumuz Susan isminin artık hikayesini öğrenmekle başlıyoruz. Serinin 4. kitabının olayı da aslında tam olarak burada başlıyor. X-Men serisinin 4. filmi olan X-Men Origins: Wolverine seri içinde ne anlam ifade ediyorsa "Büyücü ve Cam Küre" de Kara Kule için onu ifade ediyor. Ana karakterimiz Roland Deschain'in geçmişini ve bulunduğu konuma nasıl geldiğini, Orta-Dünya'nın bu hale gelmesine neden olan son savaşın öyküsünü görmekteyiz. İşin güzel yanı ise serinin git gide kalitesini yükseltmesi ve benim gözümde seride birçok şeyin kafada oturmasını sağlayan kitabın bu kitap olmasıydı. Stephen King'i bir korku veya fantastik roman yazarı olarak
·798 syf.·
2020 22. kitabı
Son zamanlarda okuduğum ve bitmesini istemediğim kitaplardan biriydi. Sonunda da çok üzüldüm tabi. Sefiller'i okuduğum zamanda öyle hissetmiştim. Kitapla ilgili detaylı bilgi vermek istemediğim için Roland'ın ilk aşkından, başlarından geçen güzel / hüzünlü/acılı olaylardan bahsettiğini söyleyebilirim. Roland'ın büyücüyü kızdırması, cam kürenin etkisi vs. Bugün bu kitabın etkisinden kurtulmak istemediğim için diğerine başlamayacağım hemen. Kısaca okuyalım, okutalım...
·799 syf.·
2019 49. kitabı
Kara Kule serisinin 4.kitabı olup ve benim en çok beğendiğim kitap. Roland Deschain ve ka-tet arkadaşları Eddie, Susannah, Jake ve Oy yine macerada kendilerini bulurlar fakat bu defa Roland hepsini başına toplayıp gençliğini, aşkını yaşadığı büyük serüveni sanki o anı tekrar yaşıyormuş gibi anlatmaya başlıyor ve ister istemez kendinizi hikayenin içinde buluyorsunuz. King yine öyle bir anlatmış ki döktürmüş döktürmüş. Bir an bile sıkılmadım. Ve seriyi bitirmeme rağmen bu kitabı 2.kez okudum. Az önce kitabı bitirdiğimde hemen düşündüm ilerde 3.kez okur muyum acaba:) (Muhteşem kitap) Kara Kule'ye yolculuk ederken Roland sizi alıp hayatının aşkına götürecek. Susan Delgado onun ka-tet'iydi. Kader onları küçük balıkçı kasabasında birleştirecek ve olaylar hemen başlıyor. Büyücü Rhea tam bir baş belası. Kasabadaki azılı silahşörler ayrı bir bela. Roland ve çocukluk arkadaşları Cuthbert ve Alain kasabada ölümüne maceralara atılacaklar. Dahası da var. Gizem, aksiyon, gerilim ve aşk hepsi iç içe mükemmel şekilde ilerliyor. Geçmişi anlatırken bir yandan da kendi dünyalarında da ayrı macera devam ediyor. Büyücü Rhea insanları öyle etkilemiş ki yanına kimse yaklaşamıyor. Kadın canavara dönüşmüş sanki. Kasabada herkesi izleyen ve kötü olaylarla mutlu olan Rhea Susan ve Roland'ın üstüne de adeta kara bulut gibi çökecek. Arkadasları ile neler neler atlatacaklar kendi aralarında ki sıkıntılar olsun her şeyiyle serüven. Ama spoiler yok işte okumalısınız muhteşem kitabı. Ve hep söylüyorum seriye başlamayı düşünenler ilk kitapta sabırlı olun ikinci kitapla birlikte Kara Kule yolunda kendinizi bulacaksınız. Asla pişman olmayacaksınız. Uzun günler, hoş geceler dilerim. Sai Roland Deschain
2021 32. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2021 11:58
Büyücü ve Cam Küre, tam anlamıyla beni tatmin etti. Roland'ın geçmişini öğrendik ve eski Ka-tet'i ile tanıştık. Ve elbette büyük aşkı Susan ile. Kitabın başlangıcında Mono Blaine ile savaş halinde yola devam ederlerken birden kendilerini 1986 yılının Kansas'ında buldular. Kaptan Trips adında bir virüs dünya nüfusunun büyük bir kısmını yok etmiş, dünya alt üst olmuştu. 1986 Eddie'nin orta dünyaya çekildiği yıldan hemen bir sene öncesiydi. Kendilerini kısa zamanda eskiden yaşadıkları dünyanın bir uzantısında, paralel evreninde olduklarını anladılar. Buradaki Mahşer bağlantısı çok hoşuma gitti. Yürüyen Adam'dan da bahsetmeyi unutmamış kral. Kule zarar gördükçe paralel evrenler, diğer dünyalarda kule ile beraber yıkıma uğramaya başlıyor. Işınlar, ışınlar ve ışınlar... Az daha dayan Kule! Roland geliyor.. Bu paralel evrende yollarını bulmaya çalışırlarken, Roland, artık geçmişinden bahsetmenin zamanı geldiğine inanarak kat-et'ine herşeyi açıklamaya başlıyor. Susan Cuthbert ve Alain'i yakından tanırken çok zevk aldım. Roland, Cuthbert ve Alain'in aslında evlerinden gönderilme nedeni babalarının çıkacak savaşta çocuklarının güvende olmasını istemeleri. Fakat bilmedikleri şey savaşın buraya kadar geldiği ve iyi adam'ın tarafına geçen kişilerin sayısının hiçte az olmadığı. Kendilerini ummadık bir komplonun ortasında bulan üç genç arkadaş bu duruma elbette müdahale etmeye karar verdiler ve her şey birbirine girmeye başladı. Susan ile Roland'ın birbirine aşık olmasıyla da içinden çıkılmaz bir hal aldı. Roland'ın Kara Kule takıntısını, şuan olduğu adamın nasıl ortaya çıktığını güzel şekilde öğrendim ki bu da seriye daha sıkı sarılmama neden oldu. Ve söylemeliyim ki Roland için gerçekten çok üzüldüm. Bakalım Kule'ye ulaşınca bizi neler karşılayacak?
2018 72. kitabı
Şu ana kadar kule serisinin en sürükleyici hikayesiydi, Roland'ın gençlik zamanları hikayenin büyük bir bölümünü kaplıyor fakat kuleden hiç uzaklaştırmıyor.
Büyücü ve Cam KüreStephen King · Altın Kitaplar · 20181,183 okunma
14 yaşında Röland, İlk aşkı Susan Delgado. Cuthbert ve Alain.
2021 4. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2021 05:08
Bana göre serinin en sağlam kitabı olabilir. Mono Blaine macerasından sonra Röland'ın karanlık geçmişi gözler önüne seriliyor. Röland'ın gençlik günlerine gidiliyor. Tabii ilk aşkına da. Röland'ın beraber büyüdüğü iki arkadaşı, Alain ve Cuthbert'le birlikte uzun, keyifli bir yolculuk başlıyor. Henüz 14 yaşında olmalarına rağmen silah kullanma konusunda ustalaşmış bu gençler oldukça sert ve eğitimli. Gözlerindeki öldürme hırsları onları eğiten acımasız, disiplinli öğretmenleri "Cort"dan geliyor. Her türlü tehlikeye karşı kendilerini koruma düzeyine gelmiş kişiler. Babalarının yüzlerini unutmayarak her türlü zevk, sefa, boş işlerden kendilerini uzak tutan bu gençlerin tek bir amacı var. Erdemli bir silahşör olup bu sorumlulukları yerine getirmek. Babaları enselerindeki savaşı öngörüp oğullarını bu tehlikeden uzaklaştırmak amacıyla onlara küçük bir görev veriyor. Gilead'a bağlı sahil kenti olan Hambry'yi denetlemeleri gerek. Bu kent sessiz sakin savaştan uzak bir kent gibi görünse de durum hiç öyle değil. Tabi bu denetlemenin ötesinde Röland'ın iç dünyasını karışıklığa sürükleyecek ve bir nebze ona kendi benliğini unutturacak biri var. O kişi Röland'ın ilk aşkı Susan Delgado. Onunla ormanda karşılaştıkları zaman Susan'ın sarı saçları güneşin altında parlayacak, Röland'ın kalbi daha önce hiç olmadığı kadar hızla çarpacak. Kasabanın içinde tehlike düzeyi yüksek olan insanlar var. Büyücü Rhea, Yağmacı Jonas ve adamları. Bunların silahşörlere olan düşmanlığı daha kasabaya gelmeden başlayacak, silahşörlerle aralarında olacak büyük bir kapışma olacak. Sözde köyün güvenliğini sağlayan Jonas'ın adamları yetkilerini kötüye kullanan bir avuç pisliğin teki. Sheemie adında garson olan küçük bir çocuk yanlışlıkla zorbalardan birinin pahalı ayakkabısına içki döküyor. Zorba çocuğun
2021 189. kitabı
Okunma: 30 Mart 2021 15:45
1997 yılında serinin devam kitabı yayımlanır. Stephen King bu kitabında Roland ve dostlarının son anda yaşadıkları ile başka bir boyuta geçmeleri derken beni delirten bir konu oldu: Roland’ın, Susan Delgado adında bir kadınla yaşadığı aşkla beraber maceralarını anlatmasıyla başladı her şey. Hani bir dizi vardır, çok iyi başlar. Sonra durağanlaşmaya başlayınca geçmişte yaşanmış sahneleri getirir ve seyirciyi meraklandırır. Sonra baktılar iyi gidiyor, güncel yerine eskileri ekrana getirmeye başlarlar ve çuvallama evresi başlar. İş böyle olunca da bakmışsınız ki erken final yolu gözükür. Hani o kadar sıkıcı geldi o sahneler bana. Evet, bizim aşka dair inancımız kalmadı. Eskiden vardı artık yok. İnsan gözüyle görse bile inanmıyor. Hayır, yine ulaşamadık şu nalet kuleye zaten o da beni ayrı delirtti. Yahu ucundan bir görseydik diyorum, gölgesini görelim bari ama yok. Bulamayacaz bu gidişlen belli. Şaka bir yana iyi okumalar dilerim ve biraz da sabırlı okumalar. Kendinize iyi bakın, esen kalın..
Büyücü ve Cam KüreStephen King · Altın Kitaplar Yayınevi · 20101,183 okunma

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King