Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yaban Ördeği

Henrik Ibsen
Henrik Ibsen, (20 Mart 1828, Skien, Norveç - 23 Mayıs 1906, Christiania (Oslo), Norveç) Norveçli oyun yazarı ve şair, eleştirel rasyonalizm edebiyat anlayışının tiyatrodaki öncüsü, çağdaş tiyatronun kurucularındandır. Hayatı Mali bunalıma düşmüş Norveçli bir tüccarın oğlu olan Ibsen, Kristiana'ya girerek üniversite adayları için düzenlenen eğitim kurslarına katılır. 1850'de ilk oyunu "Katelina"'yı yazar. Bir yıl aradan sonra Bergen'de Den Nationale Scene'ye Sahne Ozanı olarak atandıktan sonra oyun yazarlığı daha ağırlık kazanır. 188 oyunun sahnelenmesinde yer alır. Norveç Tiyatrosu'nun sanat yönetmeni olur. Tiyatro iflas edince maddi güçlükler yaşar ve kendisine yardım bağlanması için Norveç Parlementosu'na başvurur. 1863’te Norveç'te Kristiana Tiyatrosu'nda sanat danışmanı olur ve burs için yine hükümete başvurduğunda kendisine "burs değil, iyi bir dayak gerektiği" yanıtını alır. "Tatlı İsteyenler" adlı oyunun başarı kazanması üzerine hükümet yurt dışına geziye gidebilmesi için kendisine bu sefer mali yardımda bulunur. Dönemin en ünlü yazarı Björnstjerne Björnson'dan mali destek görerek 1864'te İtalya'ya gider ve zaman zaman Norveç'e dönsede uzun süre yurt dışında kalır. Batı tiyatrosu üstünde derin etkiler bırakan ve dram sanatının en büyük ustalarından sayılan Ibsen, kendi konumunu şu sözlerle yansıtır: "Yeni bir evrenin yaratılışına katkısı olanların başında geldiğim söyleniyor. Bense, tam tersine, yaşadığımız çağın birçok nedenden ötürü ancak birtakım yeni şeyler doğurabilecek, sona ermiş bir çağ olarak nitelenebileceğine inanıyorum." 19. yüzyılın diğer büyük oyun yazarları gibi romantik, bireyci ve anarşist bir dünya görüşünün etkisinde yapıtlar vermiş olan Ibsen, yazdığı eleştirel gerçekçi oyunlarda toplum bireylerinin yanılsamalarını, nevrotik ve ruhsal çalkantılarını açığa sermiş; bireyin boşa çıkan yaşam uğraşını, toplumun dış yüzü ile iç yüzü arasındaki karşıtlığın yol açtığı çelişkilerin üstesinden gelemeyişini irdelemiştir.
Yazar:
Henrik Ibsen
Henrik Ibsen
Çevirmen:
Sancar Ersin
Sancar Ersin
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 32 dk.Sayfa Sayısı: 160Basım Tarihi: 1994Yayınevi: Kültür Bakanlığı Yayınları
ISBN: 9789751714855Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
YABAN ÖRDEĞİ-HENRİK İBSEN
"Kendi halindeki bir adamın hayatından inandığı yalanı silmek onun bütün mutluluğunu elinden almak demektir" İbsenin yaban ördeği eseri önemli bir tiyatro eseridir. eserin içinde bir sembol olarak yaban ördeği vardır Yalan üzerine kurulmuş bir hayata müdahale etmek mi iyi yoksa bazen karışmamak mı iyi Bence tam bir şahaeser oldukça düşündürücü ve etkileyici kitap özellikle dr relling karakteri Şiddetle tavsiye edilir
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Kültür Bakanlığı Yayınları · 1994503 okunma
Reklam
160 syf.
7/10 puan verdi
Sembolizm'in önemli örneklerinden biri olarak gösterilen Yaban Ördeği, oldukça hoş bir eser. Aile ilişkileri ve ahlak kuralları hakkında sorgulatan bir konuyu işliyor. Çarpıcı bir sona sahip ve yalnızca sevgi, fedakarlık, gibi konulara değil arka planda bir çocuğun şefkatine de acı bir şekilde tanıklık ediyoruz..
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Kültür Bakanlığı Yayınları · 1994503 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Yaralandıktan sonra bir kurt köpeği tarafından kurtarılan, evin tavan arasında yaşamaya başlayıp, aileye dahil olan yaban ördeği, benim için oyunun can damarıydı. İbsen, oyunun başından itibaren #13 sayısına gönderme yaparak okuyucuyu huzursuz ediyor. İçimize, kötü bir şeyler olacak hissini yerleştiriyor ve oyunun sonunda bir trajedi yaşanıyor. Çağdaşları arasında en iyi oyun yazarlarından biri olarak kabul edilen İbsen, yarattığı yaralı karakterlerle bugüne ayna tutuyor. Kişisel cehennemini yaşayarak ısrarla orada kalmaya devam eden insanların hikayesi bugün de çok tanıdık. Hakikat, çoğu insanın dokunmadan yaşadığı kapalı bir kutuda saklı. Kimi toprağa gömmüş, kimi açmaya hazırlanıyor, kimi de açmış ama acı çekerek kabule yanaşmıyor. Yalanlarla yaşamak ne kadar kolay. Kim olduğumuz gerçeğini kabul etmekse kolay sayılmaz. Olsaydı, kurtarılmayı beklemezdik, kendimizi kurtarırdık. "Anne babalarımızın ruhları bizim içimizde yaşamakla kalmıyor, bunun yanı sıra öldü sayılan her türlü inanç ve düşünce de yeniden ortaya çıkıyor. Bunlar içimizde uykuya yatmış gibi, varlıklarından haberdar bile değiliz ama yine de onlardan kurtulamıyoruz." "Yaralanınca yaban ördekleri hep böyle yapar. Güçleri yettiğince derine dalarlar. Dipte yosun, çamur, ne varsa dişleriyle sımsıkı sarılırlar. Sonra bir daha yukarı çıkamazlar. "
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Kültür Bakanlığı Yayınları · 1994503 okunma
160 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 saatte okudu
Henrik İbsen ; daha çok oyun yazarı olarak bilinen yazarımız, bu kitabında ( Yaban Ördeği) ,aile yaşamının özel dünyasını tiyatro oyunu şeklinde anlatıyor. Tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Kültür Bakanlığı Yayınları · 1994503 okunma
Reklam
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Dag SOLSTAD' ın Mahcubiyet ve Haysiyet kitabına başladıktan bir kaç sayfa sonra bu oyuna sıkça değinildiğini görünce dümeni bu yöne kırmanın gerekliliğini hissettim ve bu güzel oyunda manevi insanın materyalist toplum tarafından boğulmasını kısacık ama dolu dolu bir metin içerisinde keyifle okudum.... Ben çok beğendim, herkese keyifli okumalar dilerim....
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Kültür Bakanlığı Yayınları · 1994503 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
:::1çok kitaba konu olan eser:::
Norveçli 1tüccarın oğlu olan Ibsen, ilk oyununu yazdıktan sonra, Sahne Ozanı olarak atanır ve oyun yazarlığına ağırlık verir. 19. yüzyılın diğer büyük oyun yazarları gibi romantik, bireyci ve anarşist 1dünya görüşünün etkisinde yapıtları olan Ibsen, yazdığı eleştirel gerçekçi oyunlarda toplum bireylerinin yanılsamalarını, nevrotik ve ruhsal çalkantılarını açığa sermiş; bireyin boşa çıkan yaşam uğraşını, toplumun dış yüzü ile iç yüzü arasındaki karşıtlığın yol açtığı çelişkilerin üstesinden gelemeyişini irdelemiştir. Toplumun iç yüzü ile dış yüzü arasındaki çelişkiler ne kadar güzel 1ifade ki tam da bu durumu ve kendi iç karmaşasını da anlattığı "Yaban Ördeği" tokatını atıp en son hayatin devam eden düzeni ile bitirmiştir. Benim için etkileyici kitaplar arasında yerini almıştır ki kitapla yazarla tanışmama vesile olan "Mahcubiyet ve Haysiyet" kitabında da olduğu gibi o da unutulmazımdır... Bazen sadece 1an yeter herşeyi ifade edebilmemize ki tam da bu kısım kitapta unutulmazım olacak, yapamadıklarımız yada söyleyemediklerimizle, hepimizin az çok hasta olduğu bu hayatta dibe batmış, saplanıp kalmış olabiliriz, çekip çıkarılmayı beklediğimiz anlarda, yaşamaya değer haklılığımızda, dünyada sahip olmak istediğimiz en değerli şeyi "sevgi"yi kazanmak uğruna... Benim için etkileyici ve sarsıcı olan bu kitap kesinlikle tavsiyemdir, çok severek okudum...
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015503 okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
Sembolizm'in önemli örneklerinden biri olarak gösterilen Yaban Ördeği, oldukça hoş bir eser. Aile ilişkileri ve ahlak kuralları hakkında sorgulatan bir konuyu işliyor. Çarpıcı bir sona sahip ve yalnızca sevgi, fedakarlık, gibi konulara değil arka planda bir çocuğun şefkatine de acı bir şekilde tanıklık ediyoruz.
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015503 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Sembolizm akımının doğuşu
Norveçli yazar,
Henrik Ibsen
Henrik Ibsen
'in bu oyunu tiyatro tarihinde bir ilki gün ışığına çıkarmış. Bu oyunla birlikte, sanatta yeni bir akım doğmuş. Sadece edebiyatta değil, resimde, heykelde de... Sembolizm akımı, simgecilik... Bir kavramı, olguyu kendinden daha öteye taşımak, daha fazlasını yüklemek anlamına gelen metafor kavramı, simgeciligin en küçük birimidir diyor bir araştırma. Yani anlatmak istediklerimizi, bir simge etrafında şekillendirmektir. Hatta bazen anlatmak istediklerimizin de fazlasını yüklüyoruz bu simgeye. Bu oyunda yaban ördeği, birden fazla anlam kazandırılmış bir simge. Sadece karekterlere gönderme yapmayıp, İbsen'e de gönderme yapıyor. 1789 Fransız devrimi sonrası ortaya çıkmış bir akım sembolizm. İbsen, bu akımın edebiyattaki ilk temsilcilerinden demiştik. Gerçekçi bir yazar olmanın ötesinde, toplumun sorunlarına kafa yormuş, kadın haklarına ciddi emek harcamış. Tabii, ileri görüşlü her aydin gibi dışlanmis. Tiyatro deyince aklınıza
William Shakespeare
William Shakespeare
geliyor,
Molière
Molière
geliyor. Onların da müthiş oyunları, müthiş kitleleri var. Benim gibi. Ama bu oyuna da şans verin. Farklı olduğunu göreceksiniz.
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015503 okunma
Reklam
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Yaban Ördeği İbsen’in 1884 yılında yayınlanan oyunu. Yalan ve gerçek çatışmasını ele alıyor, yalanların gerekliliğini vurguluyor. Gerçekçi bir yazar olan Ibsen’in kendisiyle çatıştığı bir oyun olma özelliği de var ve tiyatro sanatında simgesel gerçekliğin en önemli örneklerindenmiş. Çok severek okudum ve bence mutlaka okunmalı. . Oyun Dag Solstad’ın #mahcubiyetvehaysiyet kitabında ilgimi çekmişti ve Thomas Bernhard’ın dahi, bilimsel proje takıntılı karakterlerinin ilk örneğine rastlamak benim için sürpriz oldu, artık sizin için olmayacak:))
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015503 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Mutlu ama yalan bir hayat mı? Mutsuz ama dürüst bir hayat mı?
Sözümü tuttum. Her yerde karşıma çıkan Norveçli Henrik Ibsen ile sonunda tanıştım. Bu kitabın yine Norveçli
Dag Solstad
Dag Solstad
in
Mahcubiyet ve Haysiyet
Mahcubiyet ve Haysiyet
kitabında edebiyat öğretmeni olan kahramanın ağzından nefis bir incelemesini okumuştum. Yan karakter Dr Relling analizi müthişti. Bir kez daha edebiyatı ne kadar çok sevdiğimi iliklerime kadar hissetmiştim. Bu kitabı okuyanlar, arkasından
Mahcubiyet ve Haysiyet
Mahcubiyet ve Haysiyet
da okuyabilirler. Burada kitabın retrospektif darmaturji tekniği nedeniyle polisiye edebiyatın bir çeşit öncülü olduğu belirtiliyor. Google araması ile şöyle bir tanıma ulaştım. Retrospektif teknikle, yani geçmişe doğru açılarak olaylar örgüsünün kurulduğu Ibsen oyunları aynı zamanda kahramanın kendisine dair içgozlem yapmasını sağlar, bu açıdan içe dönüktür. Şayet geçmiş sürekli karakterler aracılığıyla, hatırlama ile şimdiye geliyorsa burada içsel bir durum söz konusudur, diyor. Yazarın 1828-1906 yılları arasında yaşadığını da burada belirtmek isterim. Kitaba gelince konuyu şu replik çok güzel ifade ediyor: " Bir insanın elinden hayatı boyunca kendisini kandırdığı şeyi aldığınız anda mutluluğunu da bitirirsiniz. Olaylar, bunun etrafında dönüyor. Tiyatro eseri oluşuyla diyalog okumayı sevenleri memnun edecektir. En dikkatimi çeken de kurgusal bütünlüğüydü. Öyle güzel yapılandırmış ki yazar hiçbir sahneyi çıkaramazsınız. Metne uymayan gereksiz hiçbir yeri yok. Bana
Madame Bovary
Madame Bovary
roman yapısını hatırlattı. Ve sanırım Çehov'du, metne silah koyuyorsan, patlamak zorunda diyen. Hah işte gereksiz bir nesne dahi yok. Ibsen ile tanıştım ama eminim dostluğumuz diğer kitaplarıyla da devam edecek.
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015503 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
18 saatte okudu
Henrik Ibsen, Norveçli oyun yazarı ve şair. Eleştirel rasyonalizm edebiyat anlayışının tiyatrodaki öncüsü, çağdaş tiyatronun kurucularındandır. İzleyicilerin romantik oyunlara alışkın olduğu dönemde, gerçekçi oyunlar yazdı. Oyunlarında modern dünyaya ve insanlara getirdiği eleştiriler nedeniyle tepki gördü. Oyunumuzda eski bir ortaklığın kötü bitmiş. Bu ortakların biri temize çıkmış diğerininse adı lekelenmiş. Temize çıkan diğerinin oğluna iş bulmuş, evlenmesine yardım etmiş ve onu gözetmiş. Günahlarından kurtulmak için çabalamış gibi de bir hava var. Tabi gizli kalan bazı şeyler de var bunların er geç ortaya çıkışı da hepsinin hayatlarını derinden etkiliyor. Kısa, sürükleyici, akıcı bir tiyatro oyunu. Tiyatro eserleri içerisinde de önemli bir yere sahip olduğu aşikar. Sizlere de tavsiye ederim. Siz tiyatro okumayı seviyor musunuz? Bunu okudunuz mu? Ya da hangi tiyatro eserlerini okudunuz? Yorumlarınızı bekliyorum .
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Cumhuriyet Yayınları · 2000503 okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İlksöz: Belki de her gerçek ortaya çıkmamalı. Eski bir ortaklık. Bir olayda ortaklardan birinin diğerine suçu atıp kendini temize çıkarması. Suçlanan ortağın sefalet çekmeye başlaması. Diğer ortağın ona sahip çıkması, ona iş vermesi, oğluna iş kurması, hatta oğlunu evlendirmesi. Ne kadar iyi insanlar var değil mi bu dünyada.  Yaptığı kötülüğün
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015503 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Oyun okumayı seviyor musunuz? Sevmeseniz de bunu okuyun.Yaban Ördeği kitabı ile yolum Mahcubiyet ve Haysiyet kitabını alınca kesişti.Kitaptaki edebiyat öğretmeninin öğrencileriyle bu oyunu yorumladığını görünce hadi dedim önce bunu okuyalım. İyi ki böyle bir karar vermişim, sayfaları çevirdikçe bağlandım metne. Bazı oyunlarda perdeler arası kopukluk olur ya eserimizde bu durum yok, kurgusu muazzam. Ahlaki normları sorgulamasıyla, gerçekçiliğiyle, çelişkileriyle ve sarsıcı sonuyla bence tüm övgüleri hak ediyor. Bu oyunu bir gün mutlaka okuyun. Çok sevdim çok.
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015503 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Yaban Ördeği Hapishanesi
Hepimiz kendi hayatlarımızın sınırlarını aşamazken ve önceden belirlenmiş bazı parametreler içerisinde bir hayata sahipken karşımıza çıkıyor Yaban Ördeği oyunu. Adeta kendi hayatlarımızın,o unuttuğumuz sınırlarını bize tekrar hatırlatmaya çalışıyor. Karakterler, yaptıkları hatalarını kabullenerek yüzleşirken, Ibsen bize sürekli olarak yaban
Yaban Ördeği
Yaban ÖrdeğiHenrik Ibsen · Mitos Boyut Yayınları · 2015503 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.