Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yıkılış

Emile Zola
Emile Zola, Fransa’nın İkinci İmparatorluk dönemini siyasetteki, toplumdaki, ekonomideki, birey yaşamındaki yansımalarıyla anlatmayı tasarlayarak yirmi kitaplık bir dizi oluşturmuş ve bu diziye “Rougon ve Macquart Aileleri: İkinci İmparatorluk Döneminde Bir Ailenin Doğal ve Toplumsal Tarihi” adını vermiştir. Yıkılış, bu dizinin son kitaplarından biridir ve imparatorluğun çöküşünü anlatır. Zola’nın, kitapta kahramanlarından birinin ağzından “zincirlerinden kendisinin boşandırdığı açgözlülüğü, zevk düşkünlüğünü doyuramadığı an yerle bir olmaya hazır, kocamış bir imparatorluk” olarak tarif ettiği imparatorluğun çöküşü sırasında Fransız halkının yaşadığı acıları, Sedan Savaşı’nı, Paris kuşatmasını ve halkın bu acılara isyanı olan Paris Komünü’nü anlattığı Yıkılış, Türkçeye ilk kez çevriliyor. Bu kitapta okurlar, Paris Komünü sırasında gazeteci olarak zaman zaman Paris’te bulunan Zola’nın Komün izlenimlerini, değerlendirmelerini ve eleştirilerini de okuma fırsatını bulacaklar. Tarihteki ilk işçi iktidarı deneyimi olan Komün’e yol açan koşullar, aslına bakılırsa Zola’nın yirmi kitaplık “Rougon-Macquart” dizisi boyunca anlattığı koşullardır. Çağının tanıklığına ömrünü adamış olan Zola, büyük eseri boyunca olağanüstü bir gayret, azim ve ayrıntı zenginliğiyle bizlere çizdiği toplum resmini, bu kitapta bir Komüncünün ağzından dökülen şu cümleyle özetlemiştir sanki: “Çünkü çok fazla acı, çok fazla haksızlık, çok fazla utanç var!” (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Emile Zola
Emile Zola
Çevirmen:
Elif Aksu
Elif Aksu
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 58 dk.Sayfa Sayısı: 528Basım Tarihi: 2018İlk Yayın Tarihi: 30 Mart 2006Yayınevi: Yordam EdebiyatOrijinal Adı: La Débâcle
ISBN: 9786051723099Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
528 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Emile Zola'nın yirmi üç yılda yazdığı yirmi kitaplık Rougon- Macquart serisinin 19 no'lu kitabı. Kitabın orjinal adı , ''La Debacle ''. Kitap aynı zamanda bana göre, dünya edebiyatında yer etmiş en önemli ve en iyi savaş karşıtı romanlardan biri. Zola, serinin bu kitabında bizi 1870-1871 Fransa-Prusya savaşına götürüyor. Hem savaşı ve hem de savaş sırasında kurulan Paris Komünü'nü çok ayrıntılı bir şekilde ve tüm yönleriyle anlatıyor. Bütün bunları da Jean Macquart ve etrafındaki bir grup insan üzerinden kurgulayarak bize aktarıyor. Ve o dönemi direk yaşayan biri olarak da bunu müthiş bir gerçeklik içinde başarıyor. Bu kitapta, serinin 15 no'lu kitabı olan Toprak ( La Terre ) ' ta Fransa-Prusya savaşına katılmak üzere askere giderken bıraktığımız Jean Macquart'ın savaş sırasındaki yaşadıklarına odaklanıyoruz. Savaş öncesi, savaş sırası ve savaş sonrasındaki gerek askeri kısımda ve gerekse sivil halkla ilgili tüm bilgiler, siyasi gelişmeler, savaş taktikleri, yaşanan vahşetler, olaylar, dramlar çok ayrıntılı bir şekilde bazen savaşan bir birey, bazen halktan birisi ve bazen de profesyonel bir gözlemci gözüyle aktarılıyor. Zola adeta, ''ben savaş romanı yazarsam onu da bu derece kusursuz, bu derece muhteşem yazarım'' dercesine bize bu eseri sunuyor. Ayrıca da, serinin olmazsa olmazlarından olan dramların maalesef en ağırlarıni bize gösteriyor. 19. yüzyılda yazılmış ve bir 19. yüzyıl savaşını anlatan, olağanüstü yapıdaki savaş karşıtı bu eseri ben, büyük beğeniyle ve büyük keyif alarak okudum, okunmasını da tavsiye ederim.
Yıkılış
YıkılışEmile Zola · Yordam Edebiyat · 201850 okunma
Reklam
528 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Günaydın kitap dostlarım.Emıle Zola’nın yine eşsiz bir eseriyle sizlerleyim.Buna roman vs demek sanırım haksızlık olur deyim yerindeyse tam bir manifesto.Kitaba geçecek olursam söz nasıl başlamam gerektiğini bilemiyorum. Emile Zola, edebiyatta natüralizmin en önemli temsilcilerinden biridir ve romanlarında sadece gözlemleyen, olguları saptayan bir
Yıkılış
YıkılışEmile Zola · Yordam Edebiyat · 201850 okunma
528 syf.
10/10 puan verdi
Yıkılış Romanı
3. Napolyon, plebisit ile ele geçirdiği sonra da imparatorluğunu ilan ettiği Fransa sının son dönemleri. Bu tip rejimlere Bonapartizm diye adlandırılmaya başlanmıştır. Roman da Bonapart'ın Prusya'ya savaş açması ve ağır bir yenilgi almasını ordu içinden iki kişinin kahramanlığı ile anlatır. Çürüyen İmparatorluk rejimi,ordunun her kademesini de yozlaştırmıştır. Ve bu yozlaşmanın neticesi savaş anında bilgisizliği bireyciliği ve de korkaklığı doğurmuştur En iyi general ihanet etmiyorsa da korkusuyla ülkesine zarar veriyordu. Sedan da karşılaşan iki ordudan güçlü olanı mutlak bir zafer kazanır ve Paris e yürümeye başlar. İki kahramanın yolları ayrılır biri( Maurice) Paris içinde ilan edilen muzaffer Komün'e katılır diğeri( Jean ) ise Maurice in kardeşi tarafından iyileştirildikten sonra Burjuva Hükümetin ordusuna dahil olur. Thiers Burjuva Hükümeti , Almanya(Prusya) ile hızlı bir teslimiyet antlaşması imzaladıktan sonra yönünü tarihin ilk proleterya diktatörlüğünü boğmak amacıyla Paris e diker. Marks'ın ilan edilmeden önce şartların uygun olmadığını dile getirdiği ilan edildikten sonra da tüm yüreğiyle desteklediği Komün tüm eksikliklerine rağmen cesurca savaşır ve geleceğe büyük deneyimler bırakarak ezilir. Kitap olağanüstü detaycılığı ,aktarımındaki gerçekliği ,edebi gücü ile derinden etkiliyor.
Yıkılış
YıkılışEmile Zola · Yordam Edebiyat · 201850 okunma
528 syf.
·
Puan vermedi
Çok fazla acı, çok fazla gözyaşı, çok fazla utanç var.
Sedan Savaşı’dayız ve Emile Zola bize savaşın en iğrenç taraflarını gösteriyor taraf tutmadan hatta kendi tarafını eleştirerek Fransa’nın nasıl yıkılıp gittiğini adım adım gün gün bize anlatıyor. Bir savaşın nasıl başladığını ve savaşta nasıl bir acımasızlık olduğunu savaşı çıkaranlarla savaşanların birbiri ile alakası olmadığını, savaşın insan ruhu üzerindeki etkilerini ve bir buldozer gibi insan duygularını nasıl ezip geçtiğini okuyoruz.
Yıkılış
YıkılışEmile Zola · Yordam Edebiyat · 201850 okunma
Reklam
528 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Bilindik bir hikaye, olabilecek en çarpıcı biçimde… Savaşlar ve zaferler dünya tarihinde hep oldu, ne yazık ki olmaya da devam ediyor. Ancak bir şeyleri kaleme almak, aktarmak ne kadar çarpıcı olabilirse o kadar çarpıcı bir şekilde anlatıyor Emile Zola da. Toplumsal gerçeklikleri bu denli yalın bir biçimde anlatmak herkesin kolay kolay yapamayacağı bir şey olsa gerek. Jean karakteri Zola’nın diğer bir kitabında da karşıma çıkmıştı ve bu sefer kendi varlık formundan farklı olarak karşımıza çıkıyor. Toprağı işleyen bir köylü, bu sefer o toprakları koruyan bir askere dönüşüyor. Savaş durumunda sahip olunan kimliklerin statülerden ne kadar farklı düşünülmesi gerektiğini anlatıyor Zola bize. En sonunda da topraklar yine Jean’a emanet olarak görülüyor. Köylü bilgeliği denilen şeyin en güzel kanıtı gibi bu karakter. Toprağı anlayan, dinleyen bir insan dünyayı da daha iyi anlamaz mı zaten?
Yıkılış
YıkılışEmile Zola · Yordam Edebiyat · 201850 okunma
528 syf.
8/10 puan verdi
Kitap Almanya ile Fransa arasındaki savaşı anlatıyor. Fransız halkının savaşta yaşadığı sıkıntıları, dramı görüyoruz. Ben çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim.İyi okumalar.
Yıkılış
YıkılışEmile Zola · Yordam Edebiyat · 201850 okunma
528 syf.
·
Puan vermedi
Fransızcada La Débâcle , İnglizcde The Downfall, Türkçede ise Yıkılış(Çöküş) olarak dilimize çevrilen bu kitap. Émile Zola'nın 1892'de yayınlanan Les Rougon-Macquart serisinin on dokuzuncu romanıdır. Geçtiği zaman: 1870-71 yılları Birincil karakterler Jean Macquart(Bu karakteri, Zolanın 15.kitabı Emek kitabında ana karakter olarak
Yıkılış
YıkılışEmile Zola · Yordam Edebiyat · 201850 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.