Tasarımcı:

Mr. Vertigo
2026 30. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2026 00:29
Yükseklik Korkusu
orjinal ismi "Mr. Vertigo" romanında gerçekdışı bir hikayeyi, güçlü bir kurguyla aktarıyor. İlerledikce "acaba ben de uçabilir miyim?" diye düşünmedim değil:) Kitabı bitirdiğimde bir dostumdan daha ayrılmış gibi hissettim... Macera, dokuz yaşında sokaklarda yaşam savaşı veren kimsesiz Walt’un, Yehudi Usta ile tanışmasıyla başlıyor. Usta ona sadece uçmayı değil, hayatın sert gerçeklerini de öğretiyor. Karakterin çocuk yaşta çektiği acılar ve kimsesizliği, yüreğinizi burkuyor ve onunla aranızda kendiliğinden duygusal bir bağ kuruyorsunuz. Walt’u o felaketlerin içinde tek başına bırakmak istemiyorsunuz, içiniz acıya acıya okumaya devam ediyorsunuz... ​Roman, fantastik bir konu üzerinden ilerliyor olsada, aslında kaderin bizi bir anda en dipten en yükseğe çıkarabileceğini, bazen de tam tersine en tepeden aşağı indirebileceğini anlatıyor. Harika Çocuk Walt'un parlayan yıldızının sönüşü... İntikam, vicdan azabı ve keder... Kitaptan çıkardığım en önemli ders, elde edilen her gücün, yeteneğin, mutlaka bir bedelinin olduğu fikriydi. Yazarın, okuduğum ilk kitabıydı. Kalemini çok beğendim. Okuyucuyu içine çeken akıcı bir eser. Mutlaka okunmalı, tavsiyemdir... Gözlerinizi kaparsınız, kollarınızı iki yana açarsınız, buharlaşırsınız. Ve sonra, ağır ağır, yerden yükselirsiniz. İşte böyle...
2019 30. kitabı
"Ama kendiniz olmaktan çıkmayı öğrenmelisiniz. İşte her şey bununla başlar, gerisi arkadan gelir. Bırakın kendinizi de buharlaşın. Bırakın kaslarınız gevşesin, ruhunuzun içinizden dışarı çıktığını hissedene kadar soluk alıp verin, sonra da gözlerinizi yumun. İşte böyle yapılır bu iş. Bedeninizin içindeki boşluk, sizi çevreleyen havadan daha hafif olur. Yavaş yavaş sıfırdan da aza iner ağırlığınız. Gözlerinizi kaparsınız, kollarınızı iki yana açarsınız, buharlaşırsınız. Ve sonra, ağır ağır, yerden yükselirsiniz. İşte böyle." Harika Çocuk Walt ve onun yerden yükseliş hikayesi... Yazar çok akıcı ve anlaşılır bir şekilde anlatmış hikayeyi. Yaşama savaşı, intikam, parlayan yıldızlar ve o yıldızların sönüşü, acı, üzüntü, keder, mutluluk, vicdan azabı ve bir dolu duyguyu bulabilirsiniz kitapta. Başlarda uf ne bu sıkıcı galiba falan diye başlamıştım kitaba ama sonradan yanıldığımı anladım. İyi ki okumuşum.
2021 1. kitabı
Albenisi yoktu . Kalabalığın içinde asla göze carpmazdi. Sokakta yanından gecseniz , işte bir işçi karısı daha derdiniz. Koca popolu, dışarıda yemeğe gitmedikce makyaj yapmayan kadinlardan biriydi. Ama çok canlı biriydi Molly. Kendi gösterişsiz , çevik tarzı icinde hayatta gördüğüm en kişilikli insanlardan biriydi. Ev yönetiminde zayıf olsa da , asciligi pek işe yarar olmasa da bu benim umrumda bile değildi. Benim hizmetcim değildi o, karimdi. Bu kitapta öyle işte
Puan vermedi·303 syf.·
2026 1. kitabı
Kitap elime 17 sene önce geçmiş, jelatini hâlâ açılmamış… Bazan olur, bazı kitaplar senelerce bekler kitaplığın bir köşesinde ve ne zaman hatırlanacağı, ne zaman okuruyla karşılaşacağı tahmin
·304 syf.·
2019 35. kitabı
"Bu iş böyledir. Arzuların üste çıkınca kafan çalışmaz.“ Kesinlikle “harika ötesi bir kitap “ okudum desem abartmış olmam! Bir kere çeviri muhteşemdi! Okurken asla ama asla çeviri içinde kaybolmadım. Kitabı büyük bir beğeni ile soluksuz takip etmemi sağladı çevirmen. Yazarı ise zaten “yazar” olması için bu dünyaya gönderilmiş bir şahsiyet sanki. Hangi kitabını okuduysam onunla ilgili bu fikrim değişmedi. Dili çok taze ve akıcı, yaşattığı duygular ise çok samimi ve “gerçek”. Bu kitabın konusu ise “gerçek olamayacak kadar “sıradışı” ama yazar almış bu hikayeyi , “gerçek” bir olaymış gibi soluksuz anlatmış da anlatmış. Kendi tarzının büyüsünü ve öykü anlatmadaki o eşsiz yeteneğini kanıtlamak istemiş sanki... “Yaşamaya devam etmek için bir nedenin olmadığını düşünürsen, başına neler geleceğini umursaman da pek güçtür. Ölmek istediğini düşünürsün; sonra da her şeye hazır olduğunu keşfediverirsin; hatta yabancının biriyle gecenin içine karışıp gitmek gibi çılgınca bir şeye bile..” İşte sevgisiz ve ilgisiz bir ortamda büyüyen bir çocuk da böyle bir yabancının peşine takılıp “bilinmezliğe” yolculuk ediyor! Ama ne yolculuk... insanı “uçabileceğine” inandıran bir yolculuk... Kesinlikle benim için de çok güzel bir okuma yolculuğuydu... Siz de “Yükseklik Korkusu” adlı bu kitabın içine düşünmeden atlayın, koltuğunuzdaki kemerinizi bağlayın ve bütün korkularınızı unutun! Yolculuk bittiğinde ise kendinizi yazarın başka kitaplarına uzanan gidiş yolunda bulacaksınız...
2019 18. kitabı
Okunma: 25 Mart 2019 00:23
Uçmak, yerden öylece havalanıvermek kim bilir ne kadar güzel olurdu. Düşünmesi bile heyecan verici. İşte bu kitap tamda bu fantastik konuyu işliyor. Hemde öyle bir işliyorki okurken insanoğlunun uçabileceğine okuru inandırıyor. Dostluk, arkadaşlık, güven duygusu gibi çok önemli konularda bu romanda çok güzel işlenmiş. Unutamayacağım öykülerden biri oldu. Herkese tavsiye ederim...
2016 22. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2016 14:14
Kitabın kahramanı Walter'un; küçük yaşlarda inanılması güç yeteneklerini kazandığı inişli çıkışlı macera dolu yaşamını konu alan sürükleyici, akıcı bir roman...Uzun zamandır bir sonraki sayfada neler olacağını merak ettiğim böylesine sürükleyici bir roman okumadığımı farkettim, çok keyif aldım.Yazarın anlatımı, dil zenginliği, kurguları gerçekten çok başarılı..Bu anlamda keyifle okunabilecek bir roman olduğu görüşündeyim..
2020 122. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2020 23:47
Bay Auster'dan, fantazyanın derin sularına hızla dalıp çıkan bir roman... Harika çocuk Walt'un kendi ağzından anlattığı hikayesini okuyoruz Yükseklik Korkusu'nda. Keşke orijinal adıyla çevrilseymiş dediğim bir kitap oldu, çünkü "Mr.Vertigo" Walt'un hayatını tek kelimeyle özetleyen bir isim. Walt'un hikayesi okuru yormuyor, keyifli bir serüven. Tavsiye ederim. =)
2017 8. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2017 15:20
Yine Paul Auster, yine nefis bir hikaye... İşin aslı artık Auster'den sonra diğer okuduklarım çok yavan kalıyor, bu Amerikalı yüzünden artık ortalama bir kitaba 50 sayfa dayanabiliyorum. Auster yazılabilecek her şeyi en güzel şekilde ifade etmiş arkadaşlar. Diğer kitapları ısınmak için kullanabiliriz. Ayrıca Atam'a da benziyor: im.haberturk.com/2012/02/04/ver1... Daha bitmedi övmeye devam edeceğim...
Televizyon
2021 156. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2021 07:59
Yükseklik Korkusu
Dokuz yaşında dilencilik yapan öksüz bir çocuk olan Walt'un karşısına bir gün hayatını değiştirecek bir adam çıkar. Yehuda usta'nın üç yıllık zorlu eğitiminden sonra uçmaya başlar Walt. Evet evet yanlış okumadınız, uçmaya başlar. Hatta zamanla kendini öyle geliştirir ki artık havada çeşitli akrobasi hareketleri yapmaya başlar. Ancak hayat sürprizlerle dolu. Aniden çıkan fırtınadan kendinizi koruyacak güce sahipseniz ne âlâ. Kader rüzgarı insanı nereye sürükler, bu rüzgara ne kadar direnebilirsiniz? Sığınacak limanınız var mı? Bu liman sizi ne kadar güvende tutar? Ve en önemlisi doğru limanda mısınız, verdiğiniz kararlar ne kadar doğru? İnsanın, hayatının zirvesindeyken bazen elinde olmayan sebeplerle bazen kendi iradesiyle nasıl tepetaklak olduğunu, hayatın iniş ve çıkışlarını değişik bir tarzda anlatmış Paul Auster. Umarsız kaldığınız zamanlar, aslında kilit nokta bu sanırım. Her şey bitti dediğiniz anda verdiğiniz emeklerin meyvesini vermeye başlayacağı an. Ya da tam tersi her şey yolunda giderken vereceğiniz küçük ama doğru olduğunu düşündüğünüz bir karar, hayatın seyrini tam tersine çevirebilir. Benim, kitaptan çıkardığım dersler bunlar oldu :):)

Paul AusterYazar · 37 kitap
Paul Auster (3 Şubat 1947, Newark, New Jersey - 30 Nisan 2024, Brooklyn, New York, ABD) ABD'li roman yazarı, şair ve senarist. Paul Auster, 3 Şubat 1947'de New Jersey'de, Polonya'dan ABD'ye göçmüş Yahudi bir ailede doğdu. Annesi bayan Queenie Auster, babası ise hukukçu bay Samuel Auster'dı. South Orange, New Jersey ve Newark'da büyüdü. Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim alan, 1971-1974 yılları arasında Fransa'da yaşadı. İlk evliliğini Amerikalı yazar
Lydia Davis
Lydia Davis
ile yapan Auster, 1981 yılında, bir başka tanınmış Amerikalı yazar
Siri Hustvedt
Siri Hustvedt
ile evlendi. Geleneksel kitap konularının dışına yüksek bir başarıyla çıkıp, yaratıcılığın sınırlarını genişletebilmiş olan Auster'in başlıca yapıtları arasında New York Üçlemesi, Yalnızlığın Keşfi, Yanılsamalar Kitabı, Kırmızı Defter, Leviathan, Kehanet Gecesi, Duman, Görünmeyen, Yükseklik Korkusu, Yazı Odasında Yolculuklar, Karanlıktaki Adam bulunuyor. Auster'in yazarlığa ilk başladığı yıllardaki sıkıntılı günlerinde Paul Benjamin imzasıyla yayınladığı bir de polisiye romanı vardır. Bu roman yazarın otobiyografik romanı 'Cebi Delik' in eki olarak yayınlanmıştır. Can Yayınları tarafından
Seçkin Selvi
Seçkin Selvi
'nin çevirisiyle 'Köşeye Kıstırmak' adı ile 2000 yılında Türkçeye kazandırılmıştır. 2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden olan Asturias Ödülü'nü edebiyat dalında Paul Auster kazandı. 26'ncısı düzenlenen "Asturias Prensi" ödüllerinde, aralarında
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk
'un da yer aldığı 18 ülkeden 26 yazar edebiyat dalında aday gösterilmişti. Yazarın Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimli senaryoları ünlü yönetmen Wayne Wang tarafından filme çekilmiştir. Daha sonra Lulu On The Bridge ( Lulu Köprüde) İsimli kitabını da kendisi filme çekmiş, hem senarist hem de yönetmen olarak yapıtın tüm aşamalarında bulunmuştur. Film hakkında yaptığı bir söyleşide kendi yazma biçimi üzerine konuşurken Peter Brook'un bir röportajından alıntı yaparak işlerinde mitlerin uzaklığıyla gündelik yaşamın sadeliğini kaynaştırmaya çalıştığını söylemiştir. Ödülleri 2006 - 26. Asturias Ödülü - Edebiyat